wandelen in lech zurs hiking in lech
oostenrijk,  we12hike

Wandelen in Lech am Arlberg: de mooiste wandelroutes!

Welkom bij dit artikel over wandelen in Lech in de zomer. Waarschijnlijk ken je Lech van onze Koninklijke familie die hier elk jaar op wintersport gaat. Het is een plek die het imago draagt ‘daar waar de elite komt’ en dit is niet voor niets, het is één van de beste wintersportgebieden van Oostenrijk. Echter is Lech in de zomer ook een prachtig gebied, maar nog wel relatief onbekend. Dat maakt het heel bijzonder om te wandelen in Lech! Onlangs was ik in Vorarlberg en maakte hier diverse wandelingen die voor iedereen met een basisconditie goed te doen zijn. Bij deze mijn tips om te wandelen in Lech en het nabijgelegen Zürs:
 

Spullersee

De meest populaire wandeling bij Lech is die bij de Spullersee. Dit meer ligt op 1.826 meter hoogte en is alleen te bereiken per bus, die je over een smalle slingerweg een afgelegen vallei in voert. Hier ligt helemaal aan het einde waar je niet verder kan de Spullersee: een emerald groen bergmeer waar je prachtig kunt wandelen.
 
Alhoewel er diverse wandelpaden zijn, is de mooiste tocht die je kunt maken die langs het meer naar de Ravensburger Hütte. Vanaf hier kun je middels een eenvoudige afdaling weer terug naar Zug of Lech. Onderweg kun je stoppen voor een bord Kaiserschmarrn bij de hut maar uiteraard kun je ook andere typische Oostenrijkse lekkernijen bestellen. Vanaf de hut steek je de Stierlochjoch over op 2.009 meter en uiteindelijk begin je aan de afdaling naar Zug. Deze is nergens moeilijk en voert je van de alpenweide door een loofbos naar een prachtige waterval. Vanaf hier kom je bij de golfbaan en in het dorp Zug. Uiteindelijk is het vanaf hier redelijk vlak terug lopen langs de rivier naar Lech.
 
Duur van de wandeling: ca. 4 uur
Aantal kilometers: 12.5
Beginpunt: Spullersee
Eindpunt: Zug of Lech
Zwaarte: makkelijk
 
wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech zurs
 

De Groene Ring

De Groene Ring is een nieuwe wandeling bij Lech. Het idee is gebaseerd op De Witte Ring, een 22 kilometer lange skiroute waarbij je ruim 5.500 hoogtemeters maakt in ongeveer drie uur. Omdat deze Witte Ring in de winter ontzettend populair is, heeft men voor in de zomer een Groene Ring ontwikkeld. Ik liep traject 1 van Rüfikopf naar Zürs. De Rüfikopf ligt op 2.362 meter hoogte en is één van de meest bekende bergen in Lech. Je neemt de kabelbaan omhoog vanaf het dalstation in het centrum van Lech en eenmaal boven volg je het wandelpad richting Zürs. Let op: de naam Groene Ring kom je niet tegen, ik was hierdoor zelf even in verwarring gebracht. Neem een wandelkaart en beschrijving mee en het komt goed!
 
Het wordt al snel duidelijk waarom deze wandeling De Groene Ring heet, je loopt namelijk boven de boomgrens in een bijzonder groene omgeving. Ook voor deze wandeling geldt dat ie nergens echt moeilijk wordt, alleen moest ik af en toe even zoeken want de markering miste her en der. Het mooiste deel van de wandeling is het stuk tussen de Rüfikopf en de Monzabonalpe, vanaf hier is het eigenlijk alleen maar over de gravelweg (en een stukje asfalt) afdalen. Vanaf Zürs kun je de bus terug nemen naar Lech of je loopt verder.
 
Duur van de wandeling: ca. 2.5 uur
Aantal kilometers: 7
Beginpunt: Rüfikopf
Eindpunt: Zürs
Zwaarte: medium
 
wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech
 

Wandeling Zürs – Lech

Wil je de eerste etappe van de De Groene Ring verlengen of gewoon een leuke tocht van Zürs naar Lech lopen, kies dan voor het wandelpad vanuit Zürs naar Lech. Je volgt gewoon de borden en kunt uiteindelijk kiezen voor diverse wegen terug naar Lech, ik liep zelf via Omesberg omdat mijn hotel hier lag. Je loopt dan weer langs de rivier, dan weer door een bos en daalt nagenoeg alleen maar af. Let wel op: Zürs is in zijn geheel gesloten in de zomer, een terrasje pakken of iets dergelijks is er dus niet bij, daarvoor moet je echt in Lech zijn!
 
Duur van de wandeling: ca. 2 uur
Aantal kilometers: 6
Beginpunt: Zürs
Eindpunt: Lech
Zwaarte: makkelijk
 
wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech
 

Oberlech – Lech

Een leuke korte wandeling die iedereen kan maken is die van Oberlech naar Lech, een tochtje van nog geen uur. Ik nam de Oberlech kabelbaan naar het deel van Lech hogerop de berg. Vanaf hier wilde ik door naar Petersboden, maar helaas was het heel slecht weer. Ik besloot hierop tot Oberlech te gaan en vanaf hier weer naar beneden te lopen. Onderweg had ik een prachtig uitzicht op het dorp en de bekende Omesberg.
 
Duur van de wandeling: ca. 1 uur
Aantal kilometers: 4
Beginpunt: Bergstation Oberlech
Eindpunt: Lech centrum
Zwaarte: makkelijk
 
wandelen in lech zurs hiking in lech

wandelen in lech zurs hiking in lech
 

Wandelen bij Lech: tips voor het vervoer

Alle genoemde wandelingen bij Lech en Zürs zijn een enkele reis. Om aan het beginpunt te komen of terug van het eindpunt, raad ik je aan om de Lech-Card te kopen. Deze kost voor 3 dagen 23 euro (2020) en kun je aanschaffen bij een minimaal verblijf van drie aaneengesloten nachten in het dorp. Je kunt met deze kaart dan onbeperkt mee met de kabelbanen (o.a. die naar Rüfikopf en Oberlech) en mee met de bus die alle genoemde dorpen met elkaar verbindt. Daarnaast heb je toegang tot het zwembad in Lech, kun je aan diverse themawandelingen mee doen en krijg je gratis entree bij diverse musea.
 
Dit waren de mooiste wandelingen bij Lech en Zürs. Ik heb ze natuurlijk niet allemaal gedaan en heb van lezers ook nog andere tips gekregen, waaronder de tocht bij de Körbersee en de Lechweg. Helaas was ik maar anderhalve dag in dit gebied en dus had ik geen tijd meer om deze nog eens uit te proberen. Ik raad je aan bij het VVV kantoor de gratis wandelgids ‘Worlds of Hiking’ te halen, waar alle bovengenoemde routes plus nog veel meer uitgebreid in beschreven staan. Ik had hierdoor geen wandelkaart meer nodig!
 
wandelen in lech zurs hiking in lech
 

Is Lech duur?

Lech staat er natuurlijk om bekend dat het een dure wintersportplaats is. Toch is het zomertoerisme in deze regio nog in opkomst en komen er in de zomermaanden aanzienlijk minder toeristen dan in de winter. Veel hotels zijn gesloten in de zomer, het dorp Zürs is zelfs helemaal gesloten gedurende de zomermaanden.
 
Ik overnachtte tijdens mijn verblijf in Lech in het charmante Hotel Omesberg. Voor de rest vallen de prijzen in Lech redelijk mee, voor een koffie met Apfelstrudel op het terras betaalde ik € 7,50, iets duurder dan normaal gesproken dus. Naast hotels zijn er diverse appartementen die je kunt huren waardoor je zelf kunt koken en de kosten voor maaltijden dus laag kunt houden. Bekijk het uitgebreide aanbod aan accommodaties in Lech hier.
 
Zomervakantie in Lech? Absoluut doen dus! Het is er aanzienlijk rustiger dan in de winter en ik vond de wandelpaden ook behoorlijk wat stiller dan in andere Oostenrijkse regio’s die ik de afgelopen jaren bezocht. Daarnaast zijn er ontzettend veel wandelmogelijkheden waardoor je als outdoor liefhebber je hier zeker niet hoef te vervelen. Ten slotte kun je vanuit Lech bijvoorbeeld nog uitstapjes maken naar Bregenz en het Bregenzerwald, maar daarover in een volgende blog meer!
 

Meer lezen?

Wil je meer lezen over wandelen in Oostenrijk? Bezoek dan mijn blog met wandeltips voor Oostenrijk. Ook leuk om te checken: de paklijst voor je wandelvakantie. Meer over Oostenrijk vind je op de Oostenrijk startpagina.
 

Op zoek naar een wandelvakantie in Oostenrijk? Kijk dan eens bij AlpenReizen die vakanties in de Alpen organiseert of SNP die mooie wandelreizen en natuurreizen in Oostenrijk biedt. Liever zelf je wandelvakantie in Oostenrijk regelen? Boek dan je accommodatie vooraf via Booking.com.
 

Conclusie en disclaimer

Tot zo ver mijn blog over het wandelen in Lech en omgeving. Ik hoop dat ik je van een flinke dosis inspiratie heb voorzien en dat je ooit eens naar Lech afreist in de zomer, het is de moeite meer dan waard! Je kunt trouwens ook heel mooi wandelen bij de Hochjoch in Montafon.
 
Ik maakte deze reis op uitnodiging van Visit Vorarlberg. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via een dergelijke link een aankoop doet of een reservering maakt, ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

4 Comments