Boomgrens Mt Olympus Noord-Griekenland
Griekenland

Wandelen in Griekenland: 4 fantastische bestemmingen!

Alhoewel Griekenland vaak als zon-zee-strand wordt bestempeld, kun je er ook fantastische wandelingen maken. Bij voorkeur niet in het hartje van de zomer want dan is het op veel plekken ontzettend warm. De keren dat ik ging wandelen in Griekenland reisde ik in het voorjaar (april, mei) en het najaar (september, oktober) wanneer het op de meeste plekken een stuk rustiger is en je de paden soms op veel plekken voor jezelf hebt. In dit artikel deel ik vier prachtige plekken om te wandelen in Griekenland met je, twee eilanden en twee op het vasteland. Veel leesplezier!
 

Vikos Gorge
De Vikos Gorge
 

Wandelen op Kreta

Mijn eerste Griekenland reis ging naar Kreta. Ik had er niet al te hoge verwachtingen van, maar wow, wat heb ik daar genoten van een aantal prachtige wandelingen. Niet alleen langs het strand, maar vooral ook door het binnenland. Wanneer je op vakantie in Chersonissos of Agios Nikolaos bent huur je makkelijk een auto om het eiland over te rijden. Maar ook worden bepaalde beroemde wandelingen zoals de Samaria Kloof en Imbros Kloof vaak als dagexcursie aangeboden. Behalve de talloze kloofwandelingen zijn er nog veel andere mogelijkheden. Zo genoot ik bijvoorbeeld ook enorm van het Lassithi plateau ten zuiden van Heraklion. Helaas had ik hier de hele dag regen dus ik ga er graag nog eens naar terug voor een tweede poging. Ook vind je op Kreta een deel van de E4, de Europese langeafstandswandeling tussen Cyprus en Gibraltar. Genoeg wandelmogelijkheden op Kreta dus!
 
Kreta
 

Wandelen rondom Mount Olympus

Op het vasteland van Griekenland kan ik je, mits je een kei van een conditie hebt, een wandeling in het gebied rondom Mount Olympus aanbevelen. Dit is de hoogste berg van Griekenland en de beklimming is uitdagend en niet voor watjes. Je doet er minimaal twee dagen over, maar beter is om een derde dag aan je wandeling toe te voegen. Je wandelt eerst urenlang omhoog naar Refuge Spilios Agapithos, een berghut op ongeveer 2.100 meter. Vanaf hier doe je normaal gesproken de volgende dag een toppoging, om indien het weer goed genoeg is dezelfde dag af te dalen. Zodra je boven de boomgrens uit komt openbaart zich hier een bijzonder fabelachtig landschap. Ik waande me af en toe zelfs in de Alpen of andere immense bergketens. Meer weten? Lees hier mijn uitgebreide verslag!
 

Beklimming van Mount Olympus
Tijdens de beklimming van Mount Olympus
 

Wandelen op Corfu

Corfu is het groenste en natste eiland van Griekenland. Heel anders dan diverse andere eilanden dus, maar hierdoor juist uitermate geschikt voor een wandelvakantie. De mooiste trail die je hier kunt doen is de Corfu Trail, een 180 kilometer lange trektocht langs kloosters, over oude ezelpaadjes en langs fabelachtige stranden. Heb je geen zin om de complete trail te lopen, dan kun je er ook vanuit een plek meerdere secties van doen. Bovendien is Corfu een prima plek om wandelen te combineren met een paar dagen aan het strand om even helemaal tot rust te komen voor je weer naar huis gaat!
 

 

Het Pindos gebergte

Last but not least: ga wandelen in het Pindos gebergte. Hier vind je onder meer de Vikos kloof: één van de diepste kloven ter wereld. Deze ligt in Zagoria op ongeveer anderhalf uur rijden van Ioánnina vandaan. Er wordt gezegd dat dit de diepste kloof ter wereld is, maar dat is niet geheel terecht. Echter had ik niet verwacht dat het hier zo bijzonder mooi zou zijn. Rondom de kloof zijn fraaie uitzichtspunten en mijn camera klikt non-stop. Je kunt prachtige wandelingen maken vanuit het gehucht Papingo, maar bijvoorbeeld ook een trektocht doen. Bovendien biedt het gebergte nog talloze andere toffe outdoor activiteiten zoals raften, mountainbiken en kajakken. Het is dan met recht ook een van de beste plekken van Griekenland voor een actieve vakantie.
 

De Vikos kloof bij Mikro Papingo
De Vikos kloof bij Mikro Papingo
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee geïnspireerd eens naar Griekenland te gaan voor je wandelvakantie. Mocht je nog opmerkingen en/of vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. Op zoek naar een ander wandelgebied in Zuid-Europa? Lees dan dit artikel met mijn tips voor mooie wandelgebieden in Zuid-Europa. Dit artikel over wandelen in Griekenland werd geschreven in samenwerking met een externe partner. Alle gegeven meningen zijn echter uitsluitend die van mijzelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *