wandelen in extremadura ruta de los molinos
spanje,  we12hike

Wandelen in Extremadura

Extremadura, dat ken ik alleen van het voetbal! Dat zei een collega tegen mij toen ik vertrok naar deze regio en voordat ik wist dat ik hier heen zou gaan, gold voor mij hetzelfde. Een kort onderzoek laat zien dat er maar weinig geschreven wordt over deze streek, die ongeveer 1 miljoen inwoners heeft en pak ’em beet net zo groot als Nederland is. Tijd om daar verandering in te brengen dus, dacht het Spaans Verkeersbureau. Zij stuurden mij op onderzoek uit en lieten mij kennis maken met de streek en dan met name het wandelen in Extremadura.

Extremadura ligt in het zuidwesten van Spanje, ongeveer halverwege Madrid en Sevilla. Vanaf beide luchthavens is het ongeveer 2.5 uur rijden naar het dorpje waar ik verblijf: Almoharín. Almoharín ligt aan de voet van de Sierra Montánchez, een bergketen met toppen tot 995 meter hoog. Het is een paradijs voor wandelaars en ik ga een van de meest bekende routes, de Ruta de los Molinos, uitproberen. Van tevoren word ik gewaarschuwd dat ik stevige wandelschoenen moet aantrekken met ruwe zolen, een groot deel van de route gaat over graniet en dat kan spekglad worden bij natte omstandigheden.

Vroeg op pad

Ik besluit vroeg te vertrekken omdat het gedurende de dag erg warm kan worden. De middag is het moment dat je eigenlijk al weer terug wilt zijn op je overnachtingsplek en je met een boek en glas wijn op het terras van je accommodatie wilt zitten. Eigenlijk ben ik al te laat in het seizoen om te wandelen in Extremadura (de best periode hiervoor is globaal november t/m maart) maar het is hier de laatste tijd relatief koel en dus moet de hitte vandaag in ieder geval geen problemen opleveren.
 
De Ruta de los Molinos oftewel de Molenroute, kreeg zijn naam van de ruim dertig graanmolens die in de Garganta de los Molinos te vinden zijn. Deze zijn al eeuwen buiten gebruik, maar vormen een mooi object voor fotografen. Ik start de wandeling in het dorpje Arroyomolinos en lees op het informatiepaneel dat de route 12.2 kilometer lang is. Hij is onlangs helemaal opnieuw bewegwijzerd dus dat moet goedkomen. Off we go!
 
Het eerste deel van de route stijgt gestaag en al snel heb ik een prachtig panorama. Ik heb me laten vertellen dat wandelen in Extremadura altijd een feestje is en dan met name vanwege de prachtige vergezichten. Om mij heen staan bloemen in bloei en ik hoor overal om mij heen water van de berg naar beneden sijpelen. Er schiet zo her en der een hagedis van het pad af en vogels cirkelen boven mijn hoofd. Alhoewel het een populaire wandeling is, kom ik nauwelijks andere wandelaars tegen. Regelmatig stop ik even om op adem te komen. Wanneer ik dan een blik over mijn schouder werp, word ik intens gelukkig. Alhoewel ik door een kloof naar boven loop, is het uitzicht werkelijk prachtig. Wanneer ik eenmaal boven ben hou ik even pauze, het is inmiddels aardig warm en de zon brandt op mijn schouders.


wandelen in extremadura ruta de los molinos

wandelen in extremadura ruta de los molinos
 

Tot aan mijn middel in het gras

Het pad is meestal stenig maar soms loop ik tot mijn middel in het gras. Hatsjoe, hallo hooikoorts! Eenmaal boven komen er meerdere wandelwegen hier samen. Ik zie in de verte een groepje Spanjaarden dat hier op pad is, maar voor de rest is het pad verlaten. Vanaf hier is de wandeling makkelijker, ik volg een oud veepad naar het dorp Montánchez, prachtig gelegen op 705 meter hoogte.

Net voor ik het dorp bereik, loop ik door een groen bos waar de bomen al volop in de bladeren staan. Ineens hoor ik geritsel in de bosjes, het zijn de Iberico varkens die hier zomaar in het wild rond scharrelen. De overheerlijke Iberico ham komt uit deze streek en ik laat het me later deze trip goed smaken op het terras.
 
wandelen in extremadura ruta de los molinos
 

Aankomst in Montanchéz

Eenmaal in het dorp aangekomen, verdwaal ik in de nauwe straatjes en laat me meevoeren de geschiedenis van het dorp in. Het is overal extreem rustig en ik bedenk me dat het eigenlijk wel tijd is voor een siësta. Ik pauzeer uiteindelijk bij het kasteel van Montanchéz dat indrukwekkend boven me uittorent. Vanaf hier kan ik de eindeloze verte in turen, misschien wel honderd kilometer ver weg. Alhoewel het onderweg rustig was, trekt het kasteel toch wel wat toeristen. Ik besluit uiteindelijk weer naar beneden te lopen. Het is nog een flink eind en in de verte lijken er buien aan te komen. Tijd om weer af te dalen dus.
 
wandelen in extremadura ruta de los molinos

wandelen in extremadura ruta de los molinos
 
Dat het hier de afgelopen tijd flink geregeld heeft is duidelijk, overal stroomt het water over het pad naar beneden. Het is goed voor de natuur, de bloemen komen tot bloei en alles komt weer tot leven. Het pad naar beneden is meestal een breed karrenspoor dat zich door de heuvels slingert. Halverwege de afdaling kom ik een local tegen die ik op de heenweg ook al zag. Hij verbaast zich erover dat hij me nog een keer tegenkomt, wat een leuk gesprek oplevert, half en half in gebarentaal omdat ik niet zo goed Spaans spreek.
 

Op bezoek bij Lia en Corné

Die avond dineer ik bij Lia en Corné, een stel Nederlanders dat zich ruim twee jaar geleden hier gevestigd heeft. Zij gingen jaar na jaar op vakantie in Extremadura en op een gegeven moment was het duidelijk: hier lag hun hart. En dus vertrokken ze, kochten een Finca en bouwden hier een nieuw bestaan op. Ze vertellen mij dat Extremadura een van de meest arme streken van Spanje is. De meeste bewoners leven nog op traditionele wijze en soms hebben ze dermate weinig te besteden dat ze ‘s avonds de kachel aansteken en met de rest van de familie met een deken over zicht heen hier omheen gaan zitten, een verhaal dat ik zelf alleen ken van mijn vader.

Ik vraag ze wat voor soort toerist hier komt en ze vertellen me dat het aantal Nederlanders erg weinig is. De toeristen die hier komen, zijn liefhebbers van natuur, stilte en ruimte. Wandelaars, maar ook vogelaars. Corné neem zijn gasten mee op excursies in de omgeving en biedt de mogelijkheid speciaal op zoek te gaan naar vogels. Ze vertellen mij dat met name het najaar en de winter hier fantastisch is om te wandelen. Niet te koud, niet te warm en extreem rustig.

Dat is iets wat ik zelf al heb mogen ervaren tijdens mijn wandeling. Ga maar eens naar de meest populaire wandeling de Schotse Hooglanden, daar loop je op een zomerse zondag in colonne de berg op. Dat is nog eens wat anders dan lekker rustig wandelen in Extremadura! Eigenlijk komen hier gewoon nauwelijks toeristen en de locals vinden dat wel prima. Grote hotels en toeristische voorzieningen zijn er niet of nauwelijks, wil je een stukje ongerept Spanje ontdekken, dan kan ik je Extremadura zeker aanraden!
 
wandelen in extremadura
 

Praktische informatie over wandelen in Extremadura

Heb je ook interesse om te wandelen in Extremadura? Er zijn talloze wandelmogelijkheden en vaak ben je de enige op de trail. Overnachten doe je op traditionele wijze, er zijn geen resorts of grote hotels. Wil je wat meer comfort, overnacht dan in Finca El Rabilargo bij Lia en Corné. Zelf heb ik geslapen in Las Gamitas bij het dorpje Almoharín in een eenvoudige Casa Rural. De eigenaar spreekt uitstekend Engels en de rust en stilte overheerst hier.

Ik deed de Ruta de los Molinos vanuit Arroyomolinos en de daaropvolgende dag maakte ik de Ruta de dónde nace, een 7,7 kilometer lange rondwandeling over de flanken van de Sierra Montánchez. Wanneer je wilt gaan wandelen adviseer ik je de wandelgids ‘Walking in Extremadura’ van Gisela Radant Wood aan te schaffen, hier staat uitgebreid in beschreven welke wandelingen er allemaal zijn inclusief de route en waar rekening mee te houden.

Conclusie en disclaimer

Zoek je een onbekende wandelbestemming in Spanje? Dan is Extremadura een uitstekende keuze. Toch liever naar een andere bestemming? Bezoek dan mijn Spanje startpagina met meer leuke blogs over wandelen in Spanje.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *