duitsland,  we12hike

Wandelen in Duitsland: de mooiste paden!

Ik heb het al 100 keer geschreven maar ik zeg het nog maar een keer, ik ga héél graag wandelen in Duitsland. Niet alleen omdat er een grote variëteit in het landschap zit, maar ook omdat de paden in tegenstelling tot Nederland vaak eindeloos én rustig zijn. Vandaag op de blog: de mooiste wandelpaden in Duitsland. Ze liggen stuk voor stuk op niet al te lange rijafstand van Nederland, zodat al mijn tips ook zeer geschikt zijn voor een weekendje weg bij onze Oosterburen. Veel leesplezier!
 

De Moselsteig

Enkele jaren geleden liep ik de Moselsteig in het najaar. Ik begon met de de Calmont Klettersteig, een spannende wandeling waarbij je je kunt vasthouden aan ijzeren kabels. Mocht je die niet willen doen, dan loopt er ook een route omheen. Hierna liep ik nog twee dagen rondom de dorpjes Bremm en Ediger Eller. De meeste plekken aan de Moselsteig zijn bereikbaar met het openbaar vervoer (ik nam de trein) zodat je prima een mooie tocht kunt lopen en ‘s avonds weer terug kunt gaan naar je hotel. Onderweg zijn er regelmatig plekken waar je een stuk Klettersteig kunt doen, maar er is steeds een alternatief voor wie dat niet wil. De Moesel voor oude mensen? Dacht het niet dus! Meer lezen? Check dan deze blogs:
 
Op avontuur bij de Oosterburen op de Calmont Klettersteig
Hiking en herfstkleuren in de Moesel
Wandelen op de Mostelsteig: een verslag van etappe 1 t/m 4
 
wandelen in duitsland op de moselsteig

calmont mosel germany
 

De Rheinsteig

Iets noordelijker dan de Moselsteig ligt de Rheinsteig. Deze liep ik in de winter en we hadden dikke schik onderweg. Prachtige kastelen, af en toe een stukje Klettersteig (maar ook hier zijn alternatieven), de Lorelei en nog veel meer andere mooie dingen kwamen we tegen. De Rheinsteig biedt daarnaast prachtige uitzichten over de wijde omgeving en je kan ook van plek naar plek lopen zonder je bagage mee te nemen, want door het Rijndal loopt een spoorlijn, die je binnen no-time weer terugbrengt naar je hotel en/of de auto. Meer lezen? Check dan deze blog:
 
Wandelen op de Rheinsteig in Duitsland
 
In deze korte video krijg je een voorproefje van de Rheinsteig:
 

 

De Rothaarsteig

Een andere favoriet van mij is de Rothaarsteig. Waarschijnlijk zegt het je niet zo veel, maar als ik ‘Sauerland’ zeg, gaat er wellicht een belletje rinkelen. De Rothaarsteig is de eerste langeafstandswandeling die ik deed in Duitsland en ik blijf me altijd weer verbazen over het feit dat het hier zo rustig is, ondanks dat je in de buurt van drukke plaatsen zoals Willingen en Winterberg zit. Mocht je deze zomer geen tijd hebben, loop hem dan in de winter. Pret en mooie landschappen gegarandeerd! Meer lezen? Check dan deze blog:
 
Winters wandelen in het Sauerland
 
wandelen op de rothaarsteig
 

De Saar-Hunsrücksteig

Eén van de mooiste paden van Duitsland vind ik toch wel de Saar-Hunsücksteig die ik inmiddels twee keer bezocht. Afgelopen zomer was ik er om de Geierlay hangbrug te zien en in het najaar was ik er ook, deze keer om de herfstkleuren te bewonderen. Beide keren was ik diep onder de indruk. Ook leuk is dat ze in dit gebied de zogenaamde Traumschleifen hebben: rondwandelingen door het gebied waardoor je gewoon weer bij de auto terug komt. Ze zijn er in diverse lengtes, het boekje kun je bij de meeste VVV kantoren krijgen. Daarnaast is de Saar-Hunsrücksteig al twee keer door de lezers van het Duitse ‘Wandermagazin’ uitgeroepen tot mooiste langeafstandswandeling van Duitsland. Meer lezen? Check dan deze blogs:
 
Wandelen op de Geierlay hangbrug
Wandelen op de Saar-Hunsrücksteig
 
wandelen op de saar hunsrück steig wandelen in duitsland

wandelen op de saar hunsrück steig
 

De Harzer Hexenstieg

Een gebied dat mijn enorm verrast heeft, is de Harz. Tot een paar jaar terug was ik hier nog nooit geweest, maar het was er net iets ruiger dan de andere gebieden die ik hierboven genoemd heb. Ik beklom Brocken (de hoogste berg van het gebied) en wandelde uren door het eindeloze landschap van de Harz. Ohja en de auto ging kapot, maar daar denk ik liever niet meer over na. In ieder geval kan ik je deze tocht van harte aanraden als je eens weg wilt van de drukte. Het is iets verder rijden, maar de moeite meer dan waard! Meer lezen? Check dan deze blogs:
 
De mooiste plekken in de Harz
Wandelen in de Harz en Brocken beklimmen
 
Of zoek hier je vakantiehuis in de Harz. Tips om te overnachten in een Landal park in Duitsland vind je op de blog van Tikva!
 
wandelen in duitsland in de Harz

wandelen in de Harz
 

Conclusie en disclaimer

Zoals je ziet zijn er dus super veel mooie wandelpaden in Duitsland. Meer info vind je ook op de website van Top Trails of Germany, een verzameling van de mooiste langeafstandswandelingen in Duitsland. Mensen vragen mij regelmatig waarom ik wandel in plaats van dat ik ga stappen en shoppen met mijn vriendinnen in mijn weekenden. Mijn antwoord is dan steevast: omdat het kan! Wandelen in Duitsland is veel leuker dan je denkt. Plof tijdens je tocht op het terras voor een Kaffee mit Kuchen, bezoek een wijnboerderij in de Moesel en laat je ‘s avonds verrassen door de voortreffelijke streekgerechten in de Harz. Hopelijk heb ik jullie voorzien van wat inspiratie om vaker te wandelen in Duitsland!
 
Meer lezen? Ga dan naar onze Duitsland pagina voor al onze Duitsland artikelen. Ook leuk is dit artikel met de leukste plekken in Duitsland voor een wandelvakantie of deze blog met de mooiste onbekende paden.
 
Een deel van dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een externe partner. Ook vind je in dit artikel affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen we mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

11 Comments

 • Mona

  Love love love love LOVE wandelen in Duitsland. Met name in Oberstdorf. Maar ik ga jouw tips ook zeker ten harte nemen voor onze komende uitstapjes. Weet jij zo of jouw tips ook geschikt zijn voor met stoere outdoor hond? Of zijn er routes die ik dan toch echt beter over kan slaan?

  • anto

   Jaaa ik ook, maar dat wist je al 🙂 ben alweer bezig met een volgende trip deze maand! Ja hoor, denk dat het wel kan. Weet niet of de hond op alle paden los mag lopen en hoe fit ie is, maar het lijkt me geen probleem. De Calmont Klettersteig zou ik niet doen trouwens … en de hangbrug ook niet, alhoewel Rianne (met wie ik de Rheinsteig liep) ook nog in de planning heeft die met haar hond te doen. De minst steile route is denk ik die in het Rothaargebirge, daar zijn de hellingen vrij vlak. Succes met de planning!

 • tineke koning

  Klopt helemaal, de moesel had altijd een oud bollige naam. Ik ben er een paar keer geweest en vond het prachtig. Je kunt er schitterend lopen en genieten van de natuur. Heb je gelijk weer je bewegingen gedaan in de vakantie 😉

 • Niels

  We gaan ook geregeld naar Duitsland om van de natuur te genieten. Zo waren we afgelopen weekend in Koblenz en ook dit bergachtige omgeving is gaaf om doorheen te wandelen. Die brug zie ik steeds vaker voorbij komen. Ik ben benieuwd of ik met mijn hoogtevrees naar de overkant durf te lopen maar het zicht moet een groot deel goed maken. Lijkt me een prachtig gebied. Leuk dat je ook verschillende wandelpaden hebt die je weer terugvoeren naar je auto.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *