wandeling bij radio kootwijk
nederland,  we12hike

Wandelen bij Radio Kootwijk op de Veluwe

Er zijn van die plekken in Nederland die ik eens gezien wil hebben. Radio Kootwijk op de Veluwe is er daar een van. Sinds ik de film ‘Mindhunters’ zag, welke grotendeels in dit gebied is opgenomen, had ik een soort bij vreemd gevoel bij dit verlaten zenderpark. Ik scrollde regelmatig door Instagram met de hashtag #RadioKootwijk en was altijd bovenmatig geïnteresseerd in deze plek. Ik hoorde van velen dat het een prachtige locatie is om te voet te verkennen. Afgelopen zondag kwam het er dan eindelijk van: ik ging wandelen bij Radio Kootwijk.
 
Lees ook: de mooiste plekken op de Veluwe
 

Wandelen bij Radio Kootwijk op de Veluwe

Om te gaan wandelen bij Radio Kootwijk heb je een auto nodig, er komt geen openbaar vervoer in dit gebied. Ik nam dus vanaf Arnhem de bus naar het station Apeldoorn, waar Linda mij ophaalde voor een wandeling bij Radio Kootwijk. Zij komt uit Apeldoorn en kent het gebied en dus stonden we met een kwartiertje rijden in Radio Kootwijk. Toen ik het meest bekende gebouw ‘Gebouw A’ zag, riep ik ‘ohh kijk, daar is ie!’ als een ware toerist. Zo bizar, het voelde een beetje alsof ik na al die jaren een bijzonder moment in mijn leven mee maakte. Net zoals ik dat bijvoorbeeld had toen ik voor het eerst de Eifeltoren en Machu Picchu zag. Linda kon er gelukkig om lachen.
 
wandeling bij radio kootwijk
 

Drukte bij Radio Kootwijk

Afgelopen zondag was het mooi weer en waren wij dus niet de enigen die wilden wandelen in Radio Kootwijk. De parkeerplaats was aardig vol en ook rondom het gebouw, liepen aardig wat mensen. Het feit dat ik het oude radiogebouw dus zonder mensen op de foto heb gekregen, was een klein wonder.
 
Voor wie niet weet wat Radio Kootwijk is: dit is een voormalig zenderpark op de Veluwe. Het vormde een belangrijke verbinding met Nederlands-Indië. In 2005 werd het zenderpark, dat uit meerdere gebouwen bestaat, gesloten en overgedragen aan Staatsbosbeheer. Wandelaars en fietsers kunnen dit gebied nu vrij verkennen. Het meest beroemde gebouw, Gebouw A, kan op bepaalde data (tijdens de Monumentendagen) bezocht worden.
 
Het bleek dat velen met mij het idee hadden om op deze mooie zondag te gaan wandelen bij Radio Kootwijk, het was aardig druk, wat een beetje jammer was. Toch mocht het de pret niet drukken want ik word altijd heel gelukkig van een zonnetje op mijn gezicht, vooral in de winter. De wandeling was relatief eenvoudig en voerde ons eerst door een heidegebied en hierna door het bos. Het was een mengelmoes van bestaande paden en het laatste stuk volgden we het Veluwe Zwerfpad. Onderweg namen we even de tijd voor een kop thee en een appeltje en na een goede twee uur waren we weer terug bij de auto.
 
Ik vond deze 6.8 kilometer wandeling bij Radio Kootwijk op Route4You, een website die ik nog niet eerder had gebruikt. Ik downloadde tevens de app en deze route naar mijn telefoon, zodat ik offline kon lopen. Ik had me niet echt heel goed ingelezen, maar kwam er achter dat deze route dus niet langs Gebouw A gaat. Wij startten onze tocht dus hier, vandaar dat ik uiteindelijk op iets meer dan 8 kilometer uit kwam. Bij deze een impressie van mijn foto’s:
 
wandelen bij radio kootwijk

wandelen bij radio kootwijk

wandeling bij radio kootwijk

wandeling bij radio kootwijk

wandelen bij radio kootwijk

wandeling bij radio kootwijk

wandelen bij radio kootwijk

wandelen bij radio kootwijk

wandelen bij radio kootwijk

heide radio kootwijk

wandelen bij radio kootwijk
 

Conclusie en disclaimer

Zou ik nog een keer gaan wandelen bij Radio Kootwijk? Zeker, maar dan niet meer op een zondag. Een wandeling bij Radio Kootwijk is hetzelfde als de Posbank op zondag, die wil je dan ook mijden. Toch ben ik blij dat ik hier een keer ben geweest en een voor mij nieuw stukje van de Veluwe heb kunnen ontdekken. Na het ein-de-lijk zien van de verlaten gebouwen bij Radio Kootwijk bekruipt me nog steeds een beangstigend gevoel bij het denken hier aan. De eenzaamheid van dit gebied, de statigheid van het gebouw, misschien ook de film … heerlijk, dat we zoiets hebben in Nederland, wat mij betreft!
 
Wie is er wel eens wezen wandelen in Radio Kootwijk? Wat vond je ervan?
 
Meer lezen over de Veluwe en wandelen op de Veluwe? Bezoek dan hier mijn Veluwe startpagina!
 

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *