wandelen in Höör in Skåne
we12hike,  zweden

Wandelen bij Höör in Skåne: mooie routes en wandeltips

Midden in Skåne ligt het plaatsje Höör. Elke keer als ik de naam “Höör” op een verkeersbord zag staan, vroeg ik me af hoe je het uitspreekt én wat er te zien is. Het antwoord op mijn eerste vraag is simpel, je zegt namelijk gewoon “hurr”. Het antwoord op mijn tweede vraag behoeft meer uitleg. Ik kwam er namelijk achter dat Höör één van de mooist gelegen dorpen van Skåne is en dat je er prachtig kunt wandelen. In dit artikel deel ik drie mooie wandelroutes in en rondom Höör in Skåne en vertel ik je er over andere bezienswaardigheden en waar te overnachten.

Mijn wandelreis door Zuid-Zweden maakte ik op uitnodiging van Go Visit South Sweden. Ik wandelde samen met Bregje van Wandelvrouw, met wie ik eerder deze zomer ook ging wandelen in Dalarna.

Op wandelreis in Skåne met Bregje
Op wandelreis in Skåne met Bregje van Wandelvrouw

Ik begin deze blog met wat meer informatie over Höör. De plaats ligt zoals gezegd in het centrale deel van Skåne en wordt omringd door natuurgebieden. Hierdoor is het misschien wel een van de mooist gelegen plaatsen van Skåne. Je bereikt Höör eenvoudig per trein vanuit Malmö of met de eigen auto. De reis per trein kost je ca. 35-40 minuten, de reis per auto ongeveer 45 minuten vanuit Malmö. Zodra je via de bruggen Zweden binnen komt rijden, is Höör dus een prima eerste stop na je lange reis, om even de benen te strekken en/of voor een eerste overnachting.

Wandelen in Höör

Höör wordt omringd door wandelpaden en natuurreservaten. Vanuit het centrum wandel je zo de prachtige en vooral rustige natuur in. Omdat de wandelpaden in en rondom Höör nog relatief onontdekt zijn, kom je er nauwelijks andere toeristen maar juist alleen maar locals tegen. Heel leuk! Hieronder beschrijf ik drie mooie wandelroutes die je rondom Höör kunt maken.

Wandelen bij Höör in Skåne
Markeringen van de verschillende wandelpaden

Het Frostavallen recreatiegebied

Het Frostavallen Recreatiegebied ligt op een kwartiertje rijden ten noordwesten van Höör en bestaat uit meerdere natuurreservaten: Bjäret, Ullstorp en Dagstorp. Binnen het recreatiegebied zijn er twee grote meren: Vaxsjön en Dagstorpssjön. In beide meren kun je zwemmen en op verschillende plekken zijn er zandstrandjes en vuurplaatsen. Heel bijzonder is dat je in het gebied mag wildkamperen, wat in veel natuurgebieden in Zuid-Zweden niet (meer) is toegestaan.

In totaal zijn er vijf gemarkeerde wandelroutes in Frostavallen:

  • Vaxsjöslingan (2,9 km)
  • Långtorpsslingan (9,9 km)
  • Ulltorpsslingan (4,3 km)
  • Dagtorpsslingan (9,3 km)
  • Bjäretslingan (3,9 km)

Ook de beroemde Skåneleden doorkruist het Frostavallen recreatiegebied, evenals de 16 kilometer lange Pilgrimsleden. Een wandelkaart van het Frostavallen recreatiegebied vind je hier.

Meer lezen over de ruim 1.400 kilometer lange Skåneleden kan in mijn uitgebreide Skåneleden blog.

De wandelingen bij Frostavallen in Skåne
De wandelingen bij Frostavallen
Een vuurtje maken kan én mag hier!
Een vuurtje maken kan én mag hier!

Wandelroute Bjäretslingan: op zoek naar een eeuwenoude vulkaan

In overleg met natuurgids Lotta, die we treffen bij de Frostavallen Parkering, besluiten we de wandelroute Bjäretslingan te doen. Deze route voert ons over de flanken van een eeuwenoude vulkaan, die stamt uit de periode dat hier nog dinosaurussen leefden. Het gebied is bijzonder heuvelachtig voor Skåne, op de steile hellingen kan, wanneer het gesneeuwd heeft, gesleed worden.

De Bjäretslingan is wit gemarkeerd en leidt je vooral door oude beukenbossen. De herfst lijkt hier nog niet echt begonnen, maar de eerste paddestoelen schieten al uit de grond. Je komt langs een enorme muur van basalt, de overblijfselen van de vulkaan. Vanaf hier klimmen we gestaag en al snel staan we op de top van de vulkaan. Omringd door bos, dus een uitzicht is er niet, maar de benen hebben even flink mogen werken.

Het pad is afwisselend, dan weer planken, dan weer een breed bospad. Onderweg kruisen we de Skåneleden, die we de komende dagen vaker tegen gaan komen en ontdekken.

Na een goed uur komen we terug bij de auto en rijden we naar ons overnachtingsadres, de Ullstorps Stugor.

Op naar de Ulfsbjär vulkaan
Op naar de Ulfsbjär vulkaan
wandelen bij höör in zweden
Ik dacht dat ik kantharellen had gevonden … maar helaas!

Het Rövarekulan natuurreservaat

Het Rövarekulan natuurreservaat ligt op ongeveer twintig minuten rijden ten zuiden van Höör en staat bekend als “het Roversbal”. Het natuurgebied is vernoemd naar de rovers die de vallei zouden hebben verwoest. Ze moeten in een hinderlaag hebben gelegen voor reizigers die zich over de landweg haastten en de Bråån rivier in de vallei overstaken. Volgens de legende lag er diep in het ravijn een roversbal met een ijzeren deur.

De stenen brug over de rivier werd in 1870 door Otto Ramel bij kasteel Löberöd gebouwd. Langs de oevers van Bråån rivier, die het natuurgebied doorkruist, speelden muzikanten muziek waarop gedanst werd. De dansvloer bleef bestaan ​​tot 1975. De runensteen bij de parkeerplaats werd gevonden toen de dansvloer werd gesloopt.

Rövarekulan natuurreservaat
Rövarekulan natuurreservaat

Een rondwandeling door Rövarekulan natuurreservaat

Het Rövarekulan natuurreservaat is niet groot, er is één gemarkeerde wandelroute van ongeveer zes kilometer. Het reservaat wordt doorkruist door de Bråån rivier en bij aankomst op de parkeerplaats blijkt dat de brug in het noorden van het reservaat is afgesloten. Dit betekent dat we alleen de zuidelijke ronde kunnen doen. En dat is eigenlijk wel prima want het regent ontzettend hard. Ook dat is Zweden.

Via de oude stenen brug uit 1870 steken we de Bråån (ån is Zweeds voor rivier) over en klimmen we flink. Ook hier zijn stevige hellingen en mogen de benen even aardig hard werken. Van grote hoogte kijken we neer op de rivier, terwijl de druppels op mijn capuchon tikken. Nadat we zijn afgedaald en de Bråån opnieuw zijn overgestoken, volgt een modderpad met planken. Hier is het door de regenval van de afgelopen dagen glibberen en glijden, dat maakt het wel lekker avontuurlijk.

Een dik uur later zijn we terug bij de auto en is het helaas tijd om Höör te verlaten en onze reis te vervolgen naar onze volgende bestemming: Landskrona.

Een wandelkaartje van het Rövarekulan natuurreservaat vind je hier.

De eeuwenoude brug over de Bråån
De eeuwenoude brug over de Bråån

De Skåneleden Höör – Bjeveröd

Wil je graag een deel van de Skåneleden doen bij Höör, dan kan ik je, behalve de wandelingen in de genoemde reservaten, ook de sectie van Höör naar Bjeveröd aanbevelen. Deze sectie is 11 kilometer lang en relatief eenvoudig. Je begint in het centrum van Höör en eindigt in Bjeveröd, waar een kampeerplek is en vanaf waar je in ongeveer 4 kilometer naar Ludvigsborg loopt waar de bus terug gaat naar Höör.

Meer informatie over deze sectie van Skåneleden vind je op deze website.

De Skåneleden is een ruim 1.300 kilometer lange wandelroute die grote delen van Skåne doorkruist. Binnenkort verschijnt er een uitgebreid artikel over mijn wandelingen op de Skåneleden online.

De Skåneleden in de buurt van Höör
De Skåneleden

Overnachten in Ullstorps Stugor

Het leuke aan Höör is dat het geen enorme toeristische bestemming is. Je vindt er dan ook geen grootschalige hotels of enorme campings, maar veelal kleinschalige accommodaties die met passie gerund worden.

Wij overnachten net buiten Höör bij de Ullstorp Stugor, gerund door Anna en Daniel. Zij hebben een deel van het landgoed in 2016 gekocht en verbouwd tot wat nu een prachtige setting voor een vakantie middenin de natuur. In de zomervakantie is Ullstorp Stugor vooral populair bij families, buiten het hoogseizoen kun je er als rustzoeker prima terecht. Handig om te weten is dat er geen voorzieningen in de buurt zijn en dat je al je eten en drinken dus zelf meeneemt.

De huisjes (“stugor”) hebben allen een eigen authentieke sfeer en ligging. Met Daniel gaan we op pad om de beesten op de boerderij te voeren en je bent welkom om als gast de hele dag door te knuffelen met de geiten, schapen en andere dieren. Er zijn verschillende wandelpaden in het gebied en bovenal is het er heerlijk stil!

Bekijk hier de beschikbaarheid en tarieven voor Ullstorp Stugor.

Geitjes knuffelen in Ullstorp
Geitjes knuffelen in Ullstorp
Onze stuga in Ullstorp
Onze stuga in Ullstorp

Een fika in Höör

Zoals gezegd is Höör niet al te groot. Voor een lunch of fika kun je prima terecht bij Café Old Fashion in het centrum van Höör. Hier hebben ze heerlijke gerechten, allemaal vers bereid, evenals goede koffie en taartjes waarvan je gaat watertanden. De sfeer is er lekker informeel: een absolute aanrader dus voor na je wandeling.

Cafe Old Fashion Höör
Cafe Old Fashion Höör
Het is altijd tijd voor een fika!
Het is altijd tijd voor een fika!

Vervoer naar Skåne
Binnenkomst bij Malmö via de brug
Binnenkomst bij Malmö via de brug

Verblijf in Skåne
Een aanrader: het ANWB Camperboek

Rondreizen Zuid-Zweden

Wil je onbezorgd op reis? Laat dan je hele reis regelen door een bij de ANVR en SGR aangesloten reisorganisatie. Enkele reisorganisaties die rondreizen door Zweden in het programma hebben zijn:

Enkele voorbeeldreizen voor rondreizen in Zuid-Zweden:

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven over welke wandelingen je allemaal kunt maken rondom Höör in Skåne. Ik vond de omgeving verrassend mooi en kan een bezoek dan ook aan iedereen aannraden. Wil je meer praktische tips over Zweden, bezoek dan zeker ook mijn Zweden startpagina of lees verder in de volgende blogs:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *