wandelen bij hadrian's wall
engeland,  we12hike

Wandelen bij Hadrian’s Wall in Engeland

Wandelinspiratie: wandelen bij Hadrian’s Wall in Engeland

Afgelopen vrijdag publiceerde ik een blog over mountainbiken bij de Keltische Ringmuur in de Pfalz. Tijdens het schrijven hiervan bedacht ik me dat ik ooit nog een andere indrukwekkende muur zag, namelijk Hadrian’s Wall in Engeland, maar dat ik daar nooit een blog over had geschreven. Vandaag dus een inspiratieblog over wandelen bij Hadrian’s Wall.
 
We kwamen terug uit Schotland en voordat we de boot terug zouden nemen van Engeland naar Nederland, brachten we nog een nachtje in Engeland op de camping door. Op zich mochten we niet klagen over het weer van onze reis. De eerste week was prut en hadden we zelfs sneeuw in de Schotse Hooglanden, de tweede week was het ronduit warm en begonnen de eerste muggen zelfs al tevoorschijn te komen.
 
In de tijd dat ik nog bij SNP Natuurreizen werkte (long, long, long ago!) verkocht ik daar wandelreizen in Europa en de term Hadrian’s Wall had ik regelmatig voorbij zien komen. Toen ik op de heenweg van de reis met de auto naar Engeland dan ook een bordje zag staan met ‘Hadrian’s Wall’ bedacht ik me dat we daar op de terugweg wel even langs konden gaan. En zo geschiedde.
 
Hadrian’s Wall, oftewel de Muur van Hadrianus, werd gebouwd onder Keizer Hadrianus van Rome van 117 tot 138 na Christus. De muur is 117 kilometer lang en loopt van Carlisle naar Newcastle, op enkele kilometers ten zuiden van de grens met Schotland. Hij werd gebouwd als verdediging en vormde ook de grens van het Romeinse Rijk.
 
wandelen bij hadrian's wall

wandelen bij hadrian's wall

wandelen bij hadrian's wall
Het Hadrian’s Wall Path is een 84 mijl (135 km) lange wandelroute langs Hadrian’s Wall. Helaas hadden wij geen tijd om de hele lengte te lopen maar we besloten het pad enkele kilometers te volgen. We hebben nooit precies opgeschreven waar het was (het was in 2012, alweer een aantal jaren geleden en lang voor we deze site up and running hadden) maar het was ergens in de buurt van de River Thine. Het pad kun je makkelijk oppikken, wij vonden het zonder problemen door de bordjes te volgen.
 
wandelen bij hadrian's wall

wandelen bij hadrian's wall
We hadden geluk dat het (wederom) een prachtige dag was. We beklommen enkele heuvels, hadden prachtige uitzichten over het Engelse Northumberland National Park, knuffelden met de schapen die rondom de trail liepen en ploften uiteindelijk op het terras van een kleine pub waar we genoten van scones en thee. De foto’s geven je een goede indruk van het indrukwekkende bouwwerk en de prachtige omgeving.
 
Pas wanneer je een dergelijke bezienswaardigheid in het echt ziet, kun je je voorstellen wat een enorm werk het geweest moet zijn om Hadrian’s Wall te bouwen en vervolgens ook te behouden. Alhoewel ik geen enorme fan was van geschiedenis vroeger, vond ik het ontzettend indrukwekkend om de muur eens van dichtbij te bekijken. Dat het weer enorm mee zat en dat we hierdoor prachtige uitzichten hadden, hielp natuurlijk ook mee.
 
wandelen bij hadrian's wall

wandelen bij hadrian's wall

wandelen bij hadrian's wall
 
Lijkt het je leuk om de volledige lengte van Hadrian’s Wall te wandelen? Check dan de website van National Trails voor de mogelijkheden. Na een korte rit naar Newcastle kwam ons UK Adventure dan eindelijk ten einde en voeren we met DFDS Seaways weer terug naar Nederland. Zij hebben een dagelijkse veerdienst tussen IJmuiden en Newcastle. Het was eerste keer op de boot en het is prima bevallen. Zelfs het aan de linkerkant van de weg rijden was minder moeilijk dan gedacht …
 
Lijkt het jou leuk te wandelen bij Hadrian’s Wall? Of de muur in ieder geval te bezoeken?
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De mooiste meerdaagse trektochten ter wereld
– Confessions van een wandelende travel blogger
De mooiste bergwandelingen ter wereld
Voor of na je wandeling: 73 Londen tips van medeblogger Milou
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *