Wainui Falls Walk
nieuw-zeeland,  we12hike

Wainui Falls Walk – de mooiste korte wandeling in Golden Bay

Eén van de mooiste korte wandelingen die je in het Golden Bay gebied kunt maken, is de Wainui Falls Walk. Deze 4 kiklometer lange wandeltocht voert je naar een verborgen waterval diep weggestopt in een vallei in Abel Tasman National Park. Het is één van de mooiste korte wandelingen die ik deed in Nieuw-Zeeland en dus een echte aanrader mocht je dit deel van Nieuw-Zeeland bezoeken. In dit blog mijn verslag en video. Veel lees- en kijkplezier!
 
Wainui River
 

Over de Wainui Falls Walk

Wainui ligt helemaal aan het einde van de weg in het noordwesten van Abel Tasman National Park. Vanaf Motueka is het ongeveer 2 uur rijden om er te komen. Wanneer je eenmaal het einde van het gehucht hebt bereikt, ben je ook meteen aan het einde van de weg. De Wainui Falls Track begint 350 meter van de hoofdweg vandaan. Zodra je de rivier over bent gereden staat er aan de rechterkant van de weg een afslag naar de parkeerplaats. Een smalle gravelweg leidt je naar de parkeerplaats.
 
De wandeling is 2 kilometer / 40 minuten per enkele reis, maar de meeste snelle wandelaars doen er waarschijnlijk max. een uurtje over om de hele route te doen. De trail bestaat grotendeels uit een gravelpad en is breed en relatief vlak. Af en toe zijn er diepe afgronden, een aantal traptreden en er is een toffe hangbrug.
 
Wainui Falls trailhead

Wainui Falls turnoff
 

Op de Wainui Falls Walk

Je volgt eerst een pad door landbouwgebied, na een tijdje kom je bij de afslag naar de track. Hier moet je even een smalle stroom oversteken maar stapstenen zorgen ervoor dat je je voeten droog kunt houden. Je volgt de stroom van de Wainui River opwaarts en op sommige plekken kun je naar beneden klimmen om de rivier van dichtbij te bekijken.
 
Het leukste deel van de wandeling is de hangbrug, bijna aan het einde bij de waterval. Er mogen maximaal 10 personen tegelijk op de brug, maar hij is niet lang dus waarschijnlijk hoef je niet te wachten in het geval er toch veel bezoekers zijn. Na de hangbrug is het nog maar enkele stappen tot aan de voet van de waterval, waar de wandeling ten einde komt.
 
De Wainui Falls zijn 20 meter hoog en storten met een daverend geweld de diepte in. Ik moet eerlijk zeggen dat de foto’s die ik op internet vond de waterval geen recht doen. Misschien komt het omdat het de dagen ervoor flink geregend had en de waterval dus behoorlijk vol was, maar ik vond hem erg mooi en groter dan ik had verwacht. Nadat ik een aantal foto’s heb gemaakt volg ik dezelfde route weer terug naar de parkeerplaats.
 
Wainui Falls Base

At the Wainui Falls Walk

Fern on the Wainui Falls Walk
 

De Wainui Falls Walk met kinderen

Het is een leuke wandeling voor families, maar houdt er wel rekening mee dat er onwijs diepe afgronden zijn. Houd je kinderen dus goed in de gaten. De hangbrug vinden ze ongetwijfeld geweldig. De stenen bij het einde van de waterval zijn spekglad dus het is beter om die niet te beklimmen.
 
Steep drop offs on the Wainui Falls with kids

Wainui Falls swingbridge
 

Faciliteiten en goed om te weten

Ik bezocht de waterval in november en toen was het nog relatief rustig op de track. Ik hoorde wel dat het vrij druk kan zijn in de zomer, wanneer de families uit de omgeving ook naar Golden Bay gaan. Mocht je de Wainui Falls willen bezoeken in de zomer, dan kun je het beste aan het begin of het einde van de dag gaan, omdat er maar beperkte parkeerplaatsen zijn.
 
Er is een klein cafeetje bij de parkeerplaats maar die was gesloten toen ik er was, waarschijnlijk omdat het maandag was. Je vindt er ook een composttoilet. Het dichtstbijzijnde dorp is Takaka, op ongeveer 25 minuten rijden van de Wainui Falls walk vandaan.
 
Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Meer mooie hikes in Nieuw-Zeeland vind je in dit artikel. Meer informatie over de track is te vinden op de website van Department of Conservation.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *