Wainui Falls Walk
nieuw-zeeland,  we12hike

Wainui Falls Walk – de mooiste korte wandeling in Golden Bay

De Wainui Falls walk is één van de mooiste korte wandelingen die je in Golden Bay op het Zuidereiland kunt maken. Deze 4 kilometer lange wandeltocht voert je naar een verborgen waterval diep weggestopt in een vallei in Abel Tasman National Park. In dit artikel vertel ik je er alles over!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2019 en werd geupdate na mijn meest recente bezoek aan Nieuw-Zeeland in 2023

de Wainui River
De Wainui River

Wainui ligt helemaal aan het einde van de weg in het noordwesten van Abel Tasman National Park. Vanaf Motueka is het ongeveer 2 uur rijden om er te komen. Wanneer je eenmaal het einde van het gehucht Wainui hebt bereikt, ben je ook meteen aan het einde van de weg. De Wainui Falls Track begint 350 meter van de hoofdweg vandaan. Zodra je de rivier over bent gereden staat er aan de rechterkant van de weg een afslag naar de parkeerplaats. Een smalle gravelweg leidt je naar de parkeerplaats.
 
De wandeling is 2 kilometer / 40 minuten per enkele reis, maar de meeste snelle wandelaars doen er waarschijnlijk maximaal een uurtje over om de hele route te doen. De trail bestaat grotendeels uit een gravelpad en is breed en relatief vlak. Af en toe zijn er diepe afgronden, een aantal traptreden en er is een toffe hangbrug.

Wainui Falls trailhead
Wainui Falls trailhead
Wainui Falls turnoff
Het begin van de wandelroute

Op de Wainui Falls Walk

Je volgt eerst een pad door landbouwgebied, na een tijdje kom je bij de afslag naar de track. Hier moet je even een smalle stroom oversteken maar stapstenen zorgen ervoor dat je je voeten droog kunt houden. Je volgt de stroom van de Wainui River opwaarts en op sommige plekken kun je naar beneden klimmen om de rivier van dichtbij te bekijken.
 
Het leukste deel van de wandeling is de hangbrug, bijna aan het einde bij de waterval. Er mogen maximaal 10 personen tegelijk op de brug, maar hij is niet lang dus waarschijnlijk hoef je niet te wachten in het geval er toch veel bezoekers zijn. Na de hangbrug is het nog maar enkele stappen tot aan de voet van de waterval, waar de wandeling ten einde komt.
 
De Wainui Falls zijn 20 meter hoog en storten met een daverend geweld de diepte in. Ik moet eerlijk zeggen dat de foto’s die ik op internet vond de waterval geen recht doen. Misschien komt het omdat het de dagen ervoor flink geregend had en de waterval dus behoorlijk vol was, maar ik vond hem erg mooi en groter dan ik had verwacht. Nadat ik een aantal foto’s heb gemaakt volg ik dezelfde route weer terug naar de parkeerplaats.

Aan de voet van de waterval Wainui Falls
Aan de voet van de waterval
At the Wainui Falls Walk
Bij de waterval
Fern on the Wainui Falls Walk
Je komt overal varens tegen

De Wainui Falls Walk met kinderen

Het is een leuke wandeling voor families, maar houdt er wel rekening mee dat er diepe afgronden zijn. Houd je kinderen dus goed in de gaten. De hangbrug vinden ze ongetwijfeld geweldig. De stenen bij het einde van de waterval zijn spekglad dus het is beter om die niet te beklimmen.

Wainui Falls walk
Afzettingen op de route
Wainui Falls swingbridge
De hangbrug

Faciliteiten en goed om te weten

Ik bezocht de waterval in november en toen was het nog relatief rustig op de track. Ik hoorde wel dat het vrij druk kan zijn in de zomer, wanneer de families uit de omgeving ook naar Golden Bay gaan. Mocht je de Wainui Falls willen bezoeken in de zomer, dan kun je het beste aan het begin of het einde van de dag gaan, omdat er maar beperkte parkeerplaatsen zijn.
 
Er is een klein cafeetje bij de parkeerplaats maar die was gesloten toen ik er was, waarschijnlijk omdat het maandag was. Je vindt er ook een composttoilet. Het dichtstbijzijnde dorp is Takaka, op ongeveer 25 minuten rijden van de Wainui Falls walk vandaan.
 
Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Meer mooie hikes in Nieuw-Zeeland vind je in dit artikel. Meer informatie over de track is te vinden op de website van Department of Conservation.

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Dan kun je meteen door naar het regelen van je Nieuw-Zeeland reis:

Verder lezen?

Wil je verder lezen over mooie wandelingen in Nieuw-Zeeland en de regio rondom Abel Tasman National Park? Dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:

Of bezoek mijn uitgebreide Nieuw-Zeeland startpagina, waar je meer dan 50 artikelen vind geschreven tijdens mijn 5 reizen naar Nieuw-Zeeland.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *