Tidal walking
nederland,  we12hike

Wadlopen, een must-do of een nachtmerrie uit het verleden?

Voor de meeste Nederlanders is wel bekend wat wadlopen zo ongeveer inhoudt: namelijk het lopen over het wad of de zandplaat bij laag water. Vooral het lopen naar één van de Waddeneilanden is wel een uitdagende maar zeker ook populaire wandeling.

 
– Dit artikel werd geschreven door Martijn Swarts –
 

In mei werd ik gevraagd om te gaan wadlopen in het noorden van het land, dé plek waar je dit het beste kunt doen. Heel enthousiast dacht ik ‘dit wordt super gaaf’, deze gedachte was met name gebaseerd op het feit dat ik nog nooit was wezen wadlopen én dat ik een enorme fan ben van natuur en wandelen. De planning was dat het een korte introductie op het wadlopen zou zijn bij laag water in de maand juni.

 

Later in maand, toen ik mijn deelname al had bevestigd, sprak ik een goede vriend van me onder het genot van een drankje. Enthousiast was ik aan het vertellen dat ik binnenkort ging wadlopen. Het woord wadlopen maakte iets in hem los…

 

Pieterburen-wadlopen

 

Hij begon te vertellen dat hij in de brugklas met school ook eens was gaan wadlopen. Oftewel met een grote bus vol tieners en brugpiepers vanuit het zuiden des lands op weg naar het hoge noorden. Het avontuur begon met een overnachting in een jeugdherberg met 100 kids waar geen oog werd dicht gedaan. Je was toch niet degene zijn die ging slapen? Dat was echt niet stoer. In de ochtend tussen vijf en zes werd iedereen verzameld om te beginnen met het wadlopen. Het was een koude natte september dag met een briesje. Al vermoeid, vanwege het gebrek aan nachtrust, begonnen ze aan de wandeling.

 

Na iets meer dan vijf honderd meter op het wad, werd er al flink geravot door een grote groep leerlingen. Mijn vriend vertelde dat hij zijn evenwicht op een bepaald moment kwijt was en ineens lag hij languit in het slik. Nat, smerig en koud werd deze barre tocht door hem uitgelopen. Nee, een fijne herinnering was het niet.

 

DCIM103GOPRO

 

Na zijn verhaal, was mijn enthousiasme om te gaan wadlopen tot een redelijk nul-punt gedaald. Toen ik hem hoorde vertellen zag ik mezelf al in een watergeul verdwijnen. Vragen ik mezelf ging stellen waren: ik zou toch niet helemaal onder het water verdwijnen? Hoe ga ik dan doen met mijn mobieltje (het is immers 2015)? Het zal toch allemaal wel meevallen? Mijn enthousiasme was inmiddels redelijk getemperd maar er was natuurlijk maar één manier om er achter te komen of het nou werkelijk horror of gewoon heel gaaf is: gewoon om het mee te gaan maken!

 

Tijdens onze tocht in juni was het getij niet gunstig om een grote afstand te gaan lopen, maar we zijn wel met een gids op pad gegaan om een korte tocht te maken het wad op, totdat we met ons middel in de Waddenzee stonden. Hierbij kregen we veel uitleg over de natuurrijke modderige zeebodem ook wel slik genoemd. Een leuke introductie, die me enthousiast maakte om het later die zomer nogmaals te proberen.

 

Gelukkig kreeg ik de mogelijkheid om eind augustus het opnieuw het wad op te gaan, deze keer was de planning om een overtocht maken van Holwerd naar Ameland.

 

DCIM103GOPRO
 
wadlopen-route-4

 

Alle negatieve ervaringen van mijn vriend, werden tijdens deze tocht meteen van het bord geveegd. Uiteraard moet je goed voorbereid op pad gaan met een waterdichte tas (of gewoon een vuilniszak met daarin je schonen kleren). Daarnaast kun je het beste oude gympen aandoen om de oversteek te maken. All Stars zijn een ideaal voorbeeld van goede schoenen, ze hebben namelijk een goede vlakke zool en je kunt met de veters je schoenen goed aansnoeren. Je wilt namelijk niet dat je, door de zuigende werking van het slik,  je schoenen 10 cm diep in het slik onbewust achterlaat. Daarnaast is het noodzakelijk om met een gids op pad te gaan, deze gidsen weten waar de watergeulen liggen en ze kunnen je veilig naar de plek van bestemming brengen. Stichting Wadloopcentrum Pieterburen is goed voorbeeld van een organisatie met uitstekende gidsen.

 

DCIM103GOPRO

 

Terugkomend op de vraag of wadlopen een must-do is? Dan kan ik daar maar één antwoord op geven en dat is JA! Het is een unieke ervaring, waarbij je mogelijkheid krijgt om door het UNESCO werelderfgoed de Waddenzee heen te lopen. Je loopt werkelijk door een uniek natuur gebied waarbij je via mosselbanken, zandplaten en geulen de natuur van dichtbij kan beleven.

 

Ik ben van mening dat elke Nederlander minimaal één keer in zijn leven over het wad moet lopen. Mocht het een oude slechte herinnering zijn, dan wil ik je vragen om deze nachtmerrie te begraven en het gewoon opnieuw te proberen. Alvast veel plezier op het wad!
 
 

10 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *