Chillen op het deck
we12inspire

Waarom professioneel reisblogger zijn niet alleen maar leuk is

Het is inmiddels alweer ruim zes jaar geleden dat ik mijn kantoorbaan opzegde en besloot met een one-way ticket op wereldreis te gaan. Vele omzwervingen later heb ik mezelf inmiddels gevestigd in het noorden van Zweden, waar ik afgelopen zomer een huis kocht. Destijds schreef ik veel persoonlijke verhalen, waaronder over mijn leven als digital nomad en de leuke dingen die ik deed als professioneel blogger.
 
Een tijdje geleden hield ik op Instagram een poll met de vraag waar jullie graag meer over lezen. Eén van de hoogst scorende onderwerpen was mijn persoonlijke verhalen. Toen ik vanochtend een DM in mijn inbox zag verschijnen met “jij hebt echt een droombaan” besloot ik dat het de hoogste tijd is om eens iets meer te vertellen over het leven als professioneel reisblogger en waarom dit niet alleen maar leuk is. Want denk jij weleens na over het hebben van een variabel inkomen waarbij je grotendeels afhankelijk bent van anderen en de continue veranderingen op het internet?
 
Laat ik voorop stellen dat ik nog steeds ontzettend blij ben dat ik dit werk kan doen. Tien jaar geleden kon ik er alleen nog maar van dromen dat ik op een dag mijn kantoorbaan zou opzeggen en voor mezelf zou gaan werken, inmiddels doe ik dit al zeven jaar. Ik ben dan niet alleen dankbaar, maar vooral ook heel trots op hoe ik het voor elkaar heb gekregen en bovenal: nog steeds volhoud.
 
Het leek me leuk om je in dit artikel een inkijkje te geven in mijn leven als professioneel reisblogger en waarom het niet alleen maar leuk is, ondanks dat het soms wel zo lijkt. Veel leesplezier!

Je werk is nooit af

Allereerst: mijn werk is nooit “af.” Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Of meer blogs die ik nog kan schrijven. Over een groot deel van mijn reizen heb ik nooit geschreven, of staat er slechts een aantal blogs in draft klaar. Ik heb vanwege mijn verschillende reizen en verhuizing naar Zweden bijna 1.5 jaar min of meer vrij genomen van het bloggen, waarbij ik alleen af en toe wat schreef, maar nauwelijks nieuwe content maakte.

Als ik een snelle telling doe, heb ik nog minstens 100 onderwerpen op de plank liggen waarover ik zou kunnen schrijven. Zo heb ik nog maar nauwelijks blogs over mijn reis naar Mexico geschreven, heb ik veel trektochten in Zweden gedaan waar ik nooit over heb gepubliceerd en verschenen er ook nauwelijks blogs over Nieuw-Zeeland toen ik daar afgelopen jaar zes maanden was. Om dan nog maar niet te schrijven over alle avonturen die ik beleefde tijdens mijn roadtrip naar de Noordkaap, die vette hikes die ik maakte in Zuid-Amerika en de vulkanen die ik beklom in Indonesië.

Ook wil ik graag nog schrijven over de beste winterjassen voor dames die van outdoor avonturen houden nu ik in Zweeds-Lapland woon en wil ik meerdere gear reviews gaan doen.

Tactisch nadenken waarover je gaat schrijven

Soms moet ik heel tactisch nadenken waarover ik ga schrijven. In het begin schreef ik vooral waar ik zin in had. Maar op het moment dat ik de omslag maakte van parttime naar professioneel (en bijna fulltime) blogger, wist ik dat ik bepaalde keuzes anders moest gaan maken.

Kijk, het liefste schrijf ik mooie, persoonlijke verhalen. Maar daar kan ik nu eenmaal niet al mijn geld mee verdienen, hoe leuk het ook klinkt. Ik kijk dus heel kritisch naar de onderwerpen van mijn blogs. Soms plaats ik advertorials in opdracht van bestemmingen en/of merken. Soms plaats ik blogs waar ik veel geld mee kan verdienen, bijvoorbeeld omdat lezers via die blog artikelen bestellen bij Bever of andere online winkels. Soms schrijf ik blogs die over een minder leuke ervaring gaan, maar waarvan ik toch iets “moet” maken omdat het nu eenmaal zo is afgesproken met een opdrachtgever.

Je moet van niets iets kunnen maken

Daarop voortbordurend is het soms een ware kunst om van niets iets te maken. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer je slecht weer hebt tijdens een blogreis (= een reis die ik in opdracht maak) of wanneer de opdrachtgever je vraagt iets te promoten wat je achteraf gezien niet leuk vond.

Zo heb ik eens een “adventure week” in de Alpen gedaan. Van de drie dagen dat ik daar zou zijn, was het twee dagen regenachtig en werd een groot deel van het programma geannuleerd. Ook heb ik eens een yogaweek in de bergen gedaan, waarbij alle activiteiten naar binnen verplaatst werden vanwege de vroege sneeuwval dat jaar. Een foto van mij in lotushouding in een sporthal levert nu eenmaal geen inspirerende beelden op voor Instagram op dus dan is het aan mij om er als professioneel blogger toch nog een leuk verhaal van te maken.

Soms komt het ook voor dat ik in accommodaties slaap waar ik zelf niet voor zou kiezen. Of word je weggestopt in een lelijke hotelkamer. Of valt de boel van ellende uit elkaar en wil je je lezers eigenlijk niet adviseren om er te gaan slapen. Aan mij dan de taak dit op subtiele wijze duidelijk te maken.

Op de top Grövelsjön
Tijden veranderen op het internet

We weten allemaal dat tijden veranderen en dat er veel gaande is op internet op dit moment. Dit betekent voor mij en al mijn bloggende collega’s dat je steeds opnieuw moet tweaken aan je website. Google bepaalt grotendeels wie mijn content te zien krijgt en als zij ineens iets anders leuk vinden, moet je je content aanpassen. Vroeger was het zo dat je een artikel kon schrijven en als je een bepaald woord er maar vaak genoeg in stopte, je vanzelf werd getoond in de zoekresultaten. SEO heet dit, oftewel search engine optimization. SEO is inmiddels veel meer dan alleen maar zoekwoorden in je tekst zetten. Het is een behoorlijk technisch verhaal wat het schrijven van een artikel naar mijn idee soms minder leuk maakt. Het artikel dat je nu leest is trouwens geen SEO geschreven artikel 😉

De reissector is een kwetsbare branche

De reissector is een uiterst kwetsbare branche om in te werken, weet ik al sinds 2001 toen ik na mijn opleiding toeristisch management begon met werken op een reisbureau. Is een ramp in de wereld? Dan heeft dat impact op reizen. Denk maar aan 9/11, de vulkaan op IJsland en meest recentelijk natuurlijk de pandemie.

Ik had de pech al mijn freelance klussen opgezegd te hebben net voordat de pandemie uitbrak in 2020 en besloten alleen nog maar te focussen op We12travel. Dit zorgde ervoor dat ik in 2020 en 2021 nauwelijks inkomen had en op allerlei andere manieren probeerde geld te verdienen. Dit lukte uiteindelijk door creatieve oplossingen te bedenken (o.a. het geven van online blogcursussen) maar leuk was het niet.

Ook nu er verdrietig genoeg steeds meer oorlogen zijn in de wereld, worden mensen terughoudender met het boeken van reizen. Veel van mijn blogs gaan over verre reizen en tot 2019 waren mijn meest gelezen blogs die over Nieuw-Zeeland, Nepal en Amerika. Sinds de pandemie merk ik dat mensen nog steeds terughoudend zijn met het boeken van voornamelijk verre reizen. En dat heeft gevolgen voor mijn inkomsten.

Professioneel reisblogger
Tijdens de pandemie wandelde ik de hele Veluwe maar over
Je hebt maar zelden écht vakantie

Alhoewel reizen dus mijn werk is, ben ik maar zelden écht met vakantie. Ik kies er bewust voor om niet met een team te werken (ik huur wel freelancers in voor o.a. mijn technische zaken en administratie) omdat ik dan de verantwoordelijkheid draag voor het maandelijks moeten betalen van medewerkers, wat ik niet wil om verschillende redenen. Dit heeft ook tot gevolg dat ik maar zelden écht vakantie heb. Afgelopen zomer nam ik een week vrij toen ik de Padjelantaleden liep en dat was mijn eerste week vrij sinds een jaar.

Daarnaast heb ik mijzelf dit jaar de hele maand december ‘vrij’ gegeven. Ik schrijf vrij tussen aanhalingstekens omdat ik het me niet kan permitteren om een maand mijn email niet te lezen als eenmanszaak. Dit houdt in de praktijk in dat ik wel bereikbaar blijf, maar dat ik niet actief aan de slag ga met mijn blog. En dat ik geen freelance klussen doe in die periode.

Maar … mocht er zich een “noodgeval” voordoen, dan mag ik alsnog aan de bak. Zoals afgelopen september, toen ik drie dagen vrij had genomen om de bergen in te trekken (een soort van lang weekend zeg maar). Ik was toen net op weg naar mijn vriend en kreeg in de auto een whatsapp bericht van een medeblogger dat mijn site niet goed functioneerde. Toen ik dus eenmaal was aangekomen bij mijn vriend was het eerste wat ik deed mijn laptop opstarten en zorgen dat het probleem werd opgelost. Op het moment dat mijn website niet werkt, kan me dit zomaar tussen de 25 en 250 euro per dag kosten aan inkomsten …

Beach Club La Martina Mexico
Op vakantie in Mexico
Je kunt niet alles bijhouden

Veel blogs schreef ik in de periode dat ik nog elk jaar een verre reis met mijn toenmalige partner maakte. Wij reisden bijvoorbeeld samen naar Patagonië, Tasmanië en Amerika. Deze reizen vonden plaats tussen 2013 en 2016 en ik maakte de blogs tussen 2016 en 2018. Alhoewel verschillende van deze blogs nog steeds goed gelezen worden, veroudert de inhoud ervan toch wel snel. Zo moet je voor verschillende hikes in nationale parken van Amerika tegenwoordig een permit hebben en zijn bepaalde accommodaties er niet meer. In totaal staan er ruim 900 artikelen op We12travel, waarvan een deel inmiddels wat verouderd is.

Alhoewel ik enorm mijn best doe om alles bij te houden (en nieuwe blogs te schrijven én ook nog eens alles op social media te zetten) lukt het zeker niet altijd. Je kunt immers niet terug gaan naar elke bestemming om te kijken ‘of alles nog steeds zo is als tien jaar geleden.’

Dit zelfde geldt voor product reviews. Ik krijg vaak spullen opgestuurd om te testen, maar die verouderen snel zodra een merk een upgrade doet. Zo zijn veel damesschoenen in mijn artikel beste wandelschoenen voor dames inmiddels niet meer leverbaar, maar ik kan natuurlijk ook geen vijf paar verschillende wandelschoenen testen per jaar. Je wilt immers wel betrouwbaar blijven.

hoogtepunten van yellowstone national park
Ik wil heel graag weer eens terug naar Yellowstone Nationaal Park!
Je krijgt te maken met copycats

Jaja het is echt waar … ik heb regelmatig te maken met copycats. Zo is mijn hele website een paar jaar geleden gekopieerd en uitgebracht onder een andere naam. Ook heeft een collegablogger ooit een aantal teksten van mijn gestolen. Alhoewel ze altijd volhield dat dit niet zo was, kwamen er verschillende creatieve zinnen volledig overeen met die van mij en was de blog precies hetzelfde opgebouwd als dat van mij, zowel qua wandelroutes als overige tips.

Ook worden bepaalde ideeën regelmatig overgenomen. Ik ben gezegend met een zeer creatief brein (al zeg ik het zelf) en heb regelmatig goede ideeën voor blogs en/of projecten. Zo was ik de eerste outdoorblogger van Nederland, was ik de eerste met een podcast over avontuur en zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen. Inmiddels zijn verschillende van deze projecten overgenomen door anderen, wat natuurlijk helemaal okee is want ieder geeft het op een eigen manier weer een draai. Ik word echter wel soms moe van bepaalde mensen die mijn content regelmatig kopiëren maar net niet letterlijk genoeg om ze te kunnen aanklagen. It comes with the job zal ik maar zeggen.

Last but not least: je hebt geen vast inkomen

En last but not least: mijn onregelmatige inkomsten. Alhoewel het ooit mijn ambitie was om volledig van mijn blog te leven, lukt dit niet altijd. De ene maand zijn er nu eenmaal meer bezoekers en verkopen dan andere maanden. Met de omzet van mijn blog kan ik prima rondkomen hier in Zweden, maar ik wil graag ook nog regelmatig op reis en op bepaalde manieren wat comfortabeler leven, onder andere door gezond te eten en mijn verwarming niet altijd op 18 graden te hoeven laten staan.

Daarom heb ik naast mijn werk als blogger enkele andere side projects. Zo heb ik voor een aantal uren in de week wat freelance schrijfklussen binnen de reissector. Ook schreef ik twee boeken waarvan ik inkomsten krijg en doe ik zo af en toe schrijfwerk voor andere bedrijven. Je kunt de boeken hieronder bestellen!

Wil je op een andere manier bijdragen? Doe dan een koffiedonatie of steun de podcast. Je kunt ook mijn e-boek “In 10 stappen naar een avontuurlijker leven” kopen. Ook zie je in de meeste van mijn blogs links staan, onder meer naar Booking.com en Bol.com. Als je na het doorklikken een aankoop doet op deze sites, ontvang ik een kleine commissie. Alle kleine beetjes helpen en op deze manier kan ik mijn content gratis beschikbaar houden voor iedereen!

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit inkijkje in mijn leven als professioneel reisblogger interessant en geeft het je wat meer inzichten in wat ik nu precies doe en hoe ik mijn geld verdien. Want ja, mijn reisblog is écht mijn werk en ik kan er écht van rondkomen.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *