westerwaldsteig
duitsland,  we12hike

Waarom Duitsland de perfecte wandelbestemming is

Het is 15 juni en de grenzen gaan weer open. Na dik drie maanden ‘thuis’ is het weer toegestaan om naar Duitsland op vakantie te gaan. Aangezien mijn reis naar Spitsbergen (Noorwegen) deze week is komen te vervallen, heb ik ineens een week vrij in mijn agenda. En dus boekte ik een vakantie in Duitsland. Duitsland staat al jaren in mijn top 3 van fijnste landen in Europa om te wandelen. In dit artikel vertel ik je waarom en geef ik je al mijn tips om van je wandelvakantie in Duitsland een succes te maken. Veel leesplezier!
 

Heel veel wandelpaden

Ik geloof dat er geen gebied is in Duitsland waar je niet kunt wandelen. Toen ik voor het eerst op wandelvakantie in Duitsland ging (op de Rothaarsteig in het Sauerland, zo’n 12 jaar geleden) kwam ik er al snel achter dat er zelfs in de wat minder drukke gebieden talloze wandelpaden zijn. In dit specifieke geval waren we dus in het Sauerland, maar in een minder bekend gedeelte daarvan, waar weinig hotels en al helemaal bijna geen Nederlanders waren. Met alle mooie wandelingen hebben we ons geen moment verveeld.
 
Behalve heel veel lange afstandspaden zijn er in Duitsland ook heel veel korte rondwandelingen. Afhankelijk van het gebied waar je bent, worden die met een letter (van de plaatsnaam waar ie start) en een nummer (dus bijvoorbeeld A1) aangegeven of met een symbool. Dit is per plek verschillend. De lange afstandspaden, zoals de Top Trails of Germany, worden vaak met een symbool aangegeven.
 
In dit artikel vind je mijn tips voor de mooiste wandelpaden in Duitsland.
 
Tip: koop een wandelkaart van een gebied. Hier staan normaal gesproken alle wandelingen op, zowel lang als kort. Op deze manier kun je superhandig je eigen route samenstellen of kiezen voor een bestaande wandeling. Een wandelkaart kost meestal niet meer dan een paar euro en is verkrijgbaar bij de lokale VVV kantoren, maar bijvoorbeeld vaak ook bij de receptie van je accommodatie.
 

De markeringen van een lange afstands wandeling
 

Bergwandelen op korte rijafstand van Nederland

Voor wie denkt dat je ver moet rijden om te kunnen bergwandelen: dat valt reuze mee! Ook op korte rijafstand van Nederland zijn er talloze mooie plekken om te wandelen waar je de kuiten flink kunt laten verzuren. Denk hierbij aan de Rheinsteig (inclusief eenvoudige Klettersteig), het Harzgebergte en de beklimming van de hoogste berg Brocken en de talloze kloven + pittige afdalingen en klimmetjes in het Saarland. Ook de Eifelsteig is een echte aanrader!
 
Mocht je toch verder zuidwaarts willen voor de ‘hoge bergen’ dan zijn de Albsteig Schwarzwald en de wandelpaden rondom Füssen heel fijn. Ohja en die in het Beierse Woud niet te vergeten.
 

Op de Herzogenhorn
Op de Herzogenhorn in het Zwarte Woud
 

Verscheidenheid aan gebieden

Duitsland kent een enorme verscheidenheid aan gebieden. Soms ontdek je die pas tijdens je wandeling, wanneer je bijvoorbeeld een kloof door moet of een hangbrug over gaat. Hou je van wandelen met uitzichten, dan zijn de toppen van de Harz wat voor jou, of de paden langs de Rijn en de Moezel. Ben je wat meer van het bos, dan is het Westerwald of het Kellerwald echt fantastisch. Deze laatste is vooral erg mooi tijdens de herfst!
 

Wandelen in het Sauerland
Wandelen in het Sauerland
 

De sfeer in hotels is lekker informeel

Waar je op sommige bestemmingen niet echt met je wandelschoenen aan het diner kunt verschijnen in je hotel, is dat in Duitsland geen probleem, ook niet in de wat betere hotels. Misschien komt het ook zo uit dat ik vaak in hotels slaap die wandelaars verwelkomen, maar over het algemeen kijkt men er niet van op als ik met modder aan m’n broek aan het avondeten verschijn. Of bij het ontbijtbuffet.
 

Op de Eifelsteig
Op de Eifelsteig
 

Kaffee mit Kuchen onderweg

Als je wandelt, mag je wat lekkers onderweg. Dit is een beetje mijn motto. Ik ben namelijk echt he-le-maal fan van de taartjes in Duitsland, maar vind dat er wel iets tegenover mag staan als prestatie, ook om te voorkomen dat ik dichtgroei. En dus trakteer ik mezelf meestal op een Kaffee mit Kuchen onderweg, indien ik die tegenkom. Op de meeste wandelingen is er wel een restaurant of hotel onderweg, dus dat lukt eigenlijk altijd wel. En heerlijke taart hebben ze altijd.
 

wandelvakantie duitsland
Een Kaffee mit Kuchen
 

Onderweg veel andere outdoor activiteiten mogelijk

Wat ik ook erg leuk vind aan wandelen in Duitsland zijn de andere dingen die je onderweg kunt doen. Zo kom je vaak bijvoorbeeld uitkijktorens tegen, maar ook hangbruggen (bijvoorbeel de de Geierlay brug op de Saar-Hunsrücksteig) of een stukje Klettersteig, zoals bijvoorbeeld op de Rheinsteig. Overigens zijn deze normaliter altijd optioneel, dus mocht je hoogtevrees hebben dan is er een mogelijkheid er omheen te wandelen.
 

De Geierlay Hangbrug in Duitsland
De Geierlay Hangbrug in het Saarland
 

Het is veilig, ook alleen als vrouw

Ik vind Duitsland echt een hele fijne bestemming om als vrouw alleen te wandelen. De meeste keren dat ik hier was, was ik alleen en tot nu toe heb ik daar nooit problemen mee gehad. Vaak kom je hierdoor juist makkelijker in contact en ontstaan er leuke gesprekken met locals en/of andere wandelaars onderweg. Ik heb me in Duitsland tijdens het wandelen echt nog nooit onveilig gevoeld!
 

Alleen wandelen in Duitsland als vrouw? Geen probleem!
 

Conclusie en disclaimer

Kortom: Duitsland is de perfecte bestemming voor een wandelvakantie. Of je nu een weekendje weg gaat of wat langer de tijd hebt, in Duitsland ga je je al wandelend nooit vervelen! Wil je meer tips over wandelen in Duitsland? Ga dan naar mijn Duitsland startpagina. Check ook zeker mijn tips met een paklijst voor je wandelvakantie.
 
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf.
 
Meer lezen over Duitsland? Check dan ook deze artikelen:
Zwarte Woud bezienswaardigheden en unieke Duitse tradities van The Travel Tester
5 onbekende bestemmingen in Duitsland van KidsErOpUit
De 5 mooiste steden en dorpjes in de Eifel van Mapofjoy
Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken van Explorista
Van Sprookjesroute tot eilandhoppen: dit zijn 4 toffe routes in Duitsland van GezinOpReis
 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *