sunday social travel talk,  we12hike

Waar ik het over heb als ik over wandelen praat

“What I talk about when I talk about hiking”

Click here to read this post in English.

Ik heb de bovenstaande zin geleend van een van mijn favoriete auteurs: de Japanner Haruki Murakami. Hij heeft een boek geschreven, met de naam “What I talk about when I talk about running”. Een fantastisch boek. Het lezen ervan motiveerde mij om weer te gaan hardlopen, maar helaas zijn mijn hardloopperiodes altijd relatief kort omdat ik altijd wel weer een blessure krijg of er gewoon genoeg van heb. Hardlopen is zeg maar niet echt mijn ding heb ik inmiddels besloten.

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, komt er ineens een scene uit Forrest Gump in me op. Die waar Tom Hanks blijft rennen, dwars door Amerika heen. Een van de beste filmscenes ooit, als je het mij vraagt. Kun je je voorstellen dat ik de film pas een paar jaar geleden voor het eerst gezien heb?

Maar goed, het wandelen dus. Afgelopen maand heb ik uiteraard de film “Wild” gezien en sindsdien wist ik dat ik iets wilde schrijven over mijn passie voor wandelen. Eigenlijk klinkt wandelen heel suf. Hiken klinkt best okee, evenals “het maken van trektochten.” Maar wandelen … nee! Gelukkig kan dat me tegenwoordig niet zo veel meer schelen. Toen ik begin twintig was, vond ik het zo niet stoer om mensen te vertellen dat ik ging wandelen. Dus dat deed ik dan maar niet, tenzij we ergens in verweggistan op vakantie waren, want dan werd wandelen ineens natuurlijk wel interessant. Wandelen is iets wat mij de laatste jaren steeds meer is gaan interesseren en mijn passie is geworden. Het maakt me tegenwoordig niet zo veel meer uit waar ik ben, wandelen is altijd mijn favoriete vervoermiddel. Of ik nu thuis in de stad ben of ergens buiten op reis…

Nooit vergeet ik onze eerste ochtend in New York City, toen we van 96th Street helemaal naar Battery Park zijn gelopen in downtown Manhattan. Ik geloof dat we er de hele dag over gedaan hebben, maar het was de best denkbare manier om New York te leren kennen. Wat ons betreft, is wandelen echt de beste manier om een plek te leren kennen.

Toen we in 2002 voor het eerst naar Nieuw-Zeeland gingen, realiseerden we ons dat er nog steeds veel te zien was toen we weggingen, en dat veel van deze plekken alleen te voet bereikbaar waren. Het graag willen zien van deze mooie plekken was onze voornaamste reden om in 2011 nog eens terug te gaan. We snakten ernaar om bergketens te voet te doorkruisen, over paden die ons naar onontdekte watervallen zouden brengen. Om bergtoppen te beklimmen die uren van de bewoonde wereld lagen en nachten in de wildernis door te brengen, slechts omgeven door het geluid van de natuur…

Ik ga niet alleen wandelen omdat je de meest bijzondere plekken onderweg tegenkomt, maar ook omdat het voor mij de ideale manier is om tot rust te komen. Vergeet yoga, pilates of andere vormen van meditatie om tot rust te komen. Ik heb ze allemaal, stuk voor stuk, geprobeerd en ik word er alleen maar opgefokt van. Terwijl ik met mijn ogen dicht moet ontspannen, is mijn brein aan het malen wat ik allemaal nog moet doen, om zo eens wat te noemen. Yoga is niks voor mij … ik ben te rusteloos. In plaats daarvan, is wandelen mijn yoga, mijn meditatie. Na een paar uur buiten aan de wandel voel ik me heerlijk. Ik kan dingen weer in het juiste perspectief plaatsen en mezelf vergeven voor de stomme dingen die ik eerder die week heb gedaan. Wanneer ik aan het lopen ben, verdwijnen alle andere dingen naar de achtergrond en lijken ineens een stuk minder erg.

Daarnaast is wandelen ontzettend goed voor je. Volgens everybodywalk.org zijn enkele grote voordelen van wandelen:

– Door per dag 20 minuten te wandelen, verbruik je per jaar 3.5 kilo aan lichaamsvet

– Door dagelijks 45 minuten te wandelen, halveer je de kans een verkoudheid op te lopen.

– Halveer de kans op Diabetes Type 2 door de combinatie van een gezond dieet en vijf keer per week 30 minuten te lopen.

– Vijf keer per week 30 minuten per dag lopen, verlaagt stress, bloeddruk en cholesterol en halveert de kans op hartziekten.

2dag29
Locatie: op de Laugavegur trek in IJsland

Nou geloof mij, als wandelen de oplossing tot al mijn problemen zou zijn, was mijn leven een stuk makkelijker. Toch heb ik nog steeds regelmatig een verkoudheid (ik ben nog steeds herstellende van een flinke bronchitis die mij 2 dagen van het werk thuis heeft gehouden, iets dat al minstens 4 jaar niet meer is voorgekomen) en ik ben lang niet altijd relaxed of zonder angsten. Een dag stress op het werk wordt lang niet altijd gevolgd door een uurtje wandelen (mocht ik willen!) en ik ben nog steeds 3 kilo te zwaar, terwijl ik toch elke dag minstens 30 minuten loop. Dus alle bovenstaande redenen zijn slechts een positieve kant van het wandelen, maar zeker niet mijn belangrijkste reden.

Waarom hou ik dan zo van wandelen? Ach, ik weet het niet. Het is gewoon een drang die ik heb. Ik moet er soms even uit. Het maakt niet uit waar ik ben of met wie ik ben. En zeg nou zelf, wandelen is eigenlijk veel cooler dan je denkt. Al lopend kom je op de mooiste plekken die je anders niet kunt bereiken. Je kunt bergen beklimmen, afdalen in canyons, wildlife tegenkomen en eigenlijk alle natuurschoon van dichtbij ervaren, en dat allemaal te voet…

Mocht je het nog niet weten, mei is wandelmaand op we12travel. Deze maand delen we al onze beste hiking tips & tricks en nog vele andere dingen die met wandelen te maken hebben. Hou dus onze social media in de gaten voor een dagelijkse dosis wandelplezier enne … keep on walking!

Wil je alvast meer lezen? Check dan deze links (in het Engels, dat dan wel…)

– Dear hiking boots – I’m cheating on you!
– Hiking Ucluelet’s Wild Pacific Trail
– Aurlandsdalen: Hiking Norway’s Grand Canyon

Dank voor het delen!

2 Comments

  • Marcella

    Ik weet nog wel dat ik me wel eens verveelde toen ik net op mezelf woonde (vervelen kan ik me niet meer voorstellen!). Mijn moeder gaf dan de tip om te gaan wandelen, en dat vond ik zó stom! Maar intussen doe ik dat ook juist zo graag. Vooral in de natuur is wandelen echt helemaal te gek!

    • anto

      Haha ja he? Als je jonger bent, is wandelen echt zo suf. Nu zeker niet meer, maar daar komt deze week nog een artikel van online. Heerlijk om zo te ontspannen en zoveel fijner dan banken en zappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *