voedsel tijdens meerdaagse trektochten
Hiking Inspiration,  we12hike

Voedsel tijdens meerdaagse trektochten

Welkom in dit artikel over hiking maaltijden. Eén van de belangrijkste onderdelen van een meerdaagse trektocht is je eten. Want immers: zonder brandstof kom je de berg niet op. Na ruim twintig jaar experimenteren en bijna honderd meerdaagse trektochten gelopen te hebben, denk ik dat ik wel een redelijk beeld heb van wat werkt en ook van wat niet werkt. Daarom een uitgebreid artikel over trekking eten en vooral ook: mijn eigen jarenlange ervaringen!
 
Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in 2017 en volledig geupdate in 2024

backpack eten
Maaltijden koken in Nieuw-Zeeland

Voedsel tijdens meerdaagse trektochten: mijn beste tips en tricks!

Op sommige plekken ter wereld kun je onderweg eten krijgen tijdens je meerdaagse tocht. Denk hier bijvoorbeeld aan de berghutten in Oostenrijk of de Refugio’s in Patagonië. Alhoewel ik het als een luxe ervaar wanneer ik tijdens de tocht niet mijn eigen maaltijden hoef klaar te maken, vind ik het altijd wel leuk om een beetje te experimenteren met eten op een trektocht. Op plekken als IJsland en Nieuw-Zeeland, draag je alles mee op je rug en dus is experimenteren met backpack eten een must. De meeste ideale trekking maaltijden zijn lichtgewicht, voedzaam en smaakvol.

Wat ik meeneem voor vier dagen
Wat ik meeneem voor vier dagen

Outdoor eten: een noodzakelijk goed

Het feit is is dat je zonder eten die berg niet op komt. Je lichaam heeft brandstof nodig en tenzij je als een ware Bear Grylls op zoek wilt gaan naar eten in de natuur, moet je vaak je eigen eten mee dragen. Alhoewel ik iemand ben die graag en veel eet, kan ik op trektochten prima doseren. Elk grammetje telt immers, vooral als je omhoog loopt. Na jaren experimenteren met allerlei hoeveelheden en ingrediënten, kom ik toch eigenlijk altijd op nagenoeg hetzelfde voer uit tijdens een tocht. Veel koolhydraten, noten en calorieën.

Sinds mijn trekking over Te Araroa in Nieuw-Zeeland ben ik me bewuster geworden van het eten van eiwitten, iets wat nog steeds onderschat wordt door veel hikers. Let erop dat je genoeg eiwitten (proteïne) binnen krijgt op je tocht!

Paklijst Te Araroa
Aan de start van Te Araroa

Aantallen die mee gaan

Voor al mijn trektochten waarbij ik zelf eten mee moet dragen, heb ik een standaard lijstje van wat er mee gaat per dag als hiking eten:

  • Ontbijt
  • Twee snacks
  • Lunch
  • Avondeten

 Ik tel dit per 24 uur uit en neem meestal voor één dag extra eten mee, meestal een zakje droogvoer en een zakje instant noodles. Dit heb ik tot nu toe nog nooit nodig gehad, maar eens is de eerste keer.

TIP: tel het aantal kcal uit en kijk hoeveel je per dag nodig hebt. Ik probeer per dag ten minste 2.500 kcal te eten, soms meer. Op een flinke trektocht verbrand je dit zonder problemen. Ga ook eens uitproberen wat voor jou werkt, de een heeft meer behoefte aan voedsel dan de ander.

Wandelen Hemavan
Vuur maken in Zweden

De prijs van droogvoer maaltijden

Je zult merken dat je, wanneer je de outdoor-winkel bezoekt, je echt flink in de buidel moet tasten voor trekking eten. Gelukkig leert jarenlange ervaring dat je ook prima af kunt met goedkope(re) varianten die soms minstens zo lekker én voedzaam zijn. Bij deze mijn tips & tricks voor voedsel tijdens meerdaagse trektochten inclusief hoeveelheden én waar je dit kunt kopen.

outdoor eten trekking voedsel
Ultiem genieten!

Kies je hoeveelheid

Wanneer ik een trektocht maak, ben ik redelijk streng met de hoeveelheid eten die ik meeneem. Voor elke dag gaat er zoals gezegd een afgemeten hoeveelheid voedsel mee en eigenlijk altijd nog voor één dag extra voedsel, puur voor noodgevallen. Tenzij het een korte tocht is van maximaal twee dagen, dan acht ik dit niet noodzakelijk. Jarenlange ervaring leert dat de hoeveelheid die ik hieronder noem voor mij voldoende is om de dag door te komen. Door elke paar uur wat te eten blijft de motor lopen en krijg je nauwelijks te maken met die zo gevreesde hongerklop. Globaal ziet mijn dagmenu er als volgt uit:

Ontbijt op je trektocht

Vergeet dure zakjes power-ontbijt uit de outdoor winkel en maak je eigen power-ontbijt! Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en dien je dus vol te stoppen met voedingsstoffen. Mijn favoriet is een eigengemaakt warm ontbijt. Nodig voor 2 personen:
 
– 75 gram havermout
– 1 zakje Elk melkpoeder (verkrijgbaar bij de supermarkt)
– 500 ml water
– 50 gram rozijnen/notenmix
– optioneel: gedroogd fruit, gojibessen, chiazaadjes, lijnzaad, kokosvlokken
 
Gooi alles in de pan en je hebt een super voedzaam en warm ontbijt, wat erg fijn is vooral op koude bestemmingen. Geen zin om te experimenteren met bovenstaande, dan kan ik je de Knüsper Muesli van Adventure Food aanbevelen. Dit vind ik trouwens het enige ontbijt van Adventure Food dat lekker is, de rest vond ik niet te eten.

Tip: gooi er dan wel wat extra chiazaad en lijnzaad door. Chiazaad vanwege de eiwitten en lijnzaad omdat het goed is voor je stoelgang. Zeg ik uit ervaring 😉

voedsel tijdens meerdaagse trektochten
Een voorbeeld van een ontbijt op een meerdaagse trektocht

Tussendoortjes tijdens je trektocht

Meestal heb ik twee uur na het ontbijt alweer trek. Ik heb meestal twee momenten voor tussendoortjes – eentje waarbij ik een chocoladereep of müeslireep eet en een waarbij ik een lading zelfgemaakte trailmix eet. Deze trailmix maak ik van tevoren en bestaat uit noten, rozijnen en M&M’s. Ik maak per dag meestal een zakje van zo’n 100 gram – daar heb ik meestal meer dan genoeg aan. Wat over is, gebruik ik de volgende ochtend weer voor het ontbijt. Qua energie repen koop ik meestal Snickers en/of muesli repen van de supermarkt. Die doen het voor mij persoonlijk prima.
 
Mocht je toch een speciale trail bar willen kopen, dan tip ik de repen van Clif Bar Alpine Muesli. Deze zijn ontzettend voedzaam! Je kunt deze ook prima gebruiken als ontbijt of eventueel als lunch. Meestal stop ik er eentje hiervan bij mijn pakketje met noodvoer.

Een ander lekker alternatief zijn de Globetrotter Fruitkeks – één pakje is goed voor twee personen als tussendoortje. Ze zijn echter wel makkelijk breekbaar dus bewaar deze niet tot aan het einde van de trektocht.

Tenslotte neem ik soms nog een zakje met gedroogd fruit mee. Ik stop hier dan een handje van in de heuppocket van mijn backpack zodat ik er snel bij kan mocht ik trek krijgen.

voedsel op meerdaagse trektochten

Lunchen tijdens je trektocht

Voor de eerste dag neem ik meestal vers brood mee, met kaas of pindakaas. Soms ook krentenbollen, afhankelijk van de bestemming waar ik ben. Omdat je dat echter niet lang goed houdt, neem ik voor de rest van de dagen Trek ‘n Eat Trekking Biscuits mee van de Bever. Dit zijn harde biscuits, verpakt per 12 in een zakje. Koop er een aantal kleine jams bij van De Ruijter of blikjes met eventueel vegetarische paté bij (allemaal te koop in de supermarkt) en je hebt een prima lunch, inclusief koolhydraten en suikers. Deze Trekking Biscuits zijn wat mij betreft het belangrijkste voedsel tijdens meerdaagse trektochten omdat je ze zowel voor ontbijt, lunch en diner kunt gebruiken.

Ter afwisseling neem ik vaak een pak wraps en salami’s of bifi worsten mee. Ik heb namelijk niet altijd zin in zoet eten tussen de middag. Beetje mayo (niet lichtgewicht haha) erbij en je hebt een heerlijke voedzame lunch.

Lunch op een trektocht
Mijn favoriete lunch!

Avondeten op je meerdaagse trektocht

Eerlijk is eerlijk, ik probeer altijd driegangen te eten tijdens meerdaagse trektochten. Meestal heb ik namelijk ontzettende trek en ik werk zonder moeite een flinke lading voedsel weg. Mijn voorgerecht is normaal gesproken een Cup a Soup met tomaat (ik neem meestal 1 of 2 tomaten mee om toch nog wat vitaminen binnen te krijgen), mijn hoofdgerecht een pasta uit een zakje.

Soms is dit een zakje van Adventure Food, soms is dit een pasta uit een zakje van de supermarkt. Vooral in Nieuw-Zeeland hebben ze ontzettend veel verschillende pasta’s in een zakje. Het voordeel van een zakje van Adventure Food is dat het voedzaam is. Daarnaast is het makkelijk klaar te maken én heel erg lichtgewicht. De zakjes van de supermarkt (bv Knorr) zijn niet speciaal voor trekkings en dus zwaarder en kosten meer tijd en moeite om klaar te maken. Overigens zijn er tegenwoordig steeds meer varianten van droogvoer waaronder Real Turmat, maar die vind ik persoonlijk echt te duur, ze zijn twee keer zo duur als Adventure Food.
 
Als toetje trakteer ik mezelf meestal op een stukje chocolade. Meestal neem ik één tablet melkchocolade met nootjes mee en daar doe ik dan de hele trektocht mee. Een stukje chocolade bij de thee is voor mij echt een traktatie na een dag hard werken.

Adventure Food
Adventure Food

Trekking voedsel extra’s

Eerlijk is eerlijk, ik neem meestal iets meer mee dan het bovenstaande, wanneer het gewicht dit toelaat uiteraard. Meestal zoals eerder genoemd een of twee tomaten, een appel, een banaan en een avocado. Je hebt hier nauwelijks afval van maar krijgt op deze manier toch elke dag wat verse voedingsstoffen binnen. Ook neem ik soms gekookte eieren mee evenals iets van een stukje kaas of brie. Maar alleen als ik het idee heb dat het zonder problemen in mijn rugzak past en het niet teveel afval geeft. Zo neem ik bijvoorbeeld geen blikvoer of glazen potjes mee.

Het ligt er trouwens helemaal aan hoe lang ik op tocht ga. Op Te Araroa moest ik soms voor een week eten meenemen, dan heb ik geen ruimte voor extra gewicht. Als ik maar twee of drie dagen ga, zoals nu in Zweden, kan ik wat extra’s meenemen.

wildkamperen en koken in zweden
Verantwoord koken tijdens het wildkamperen in Zweden

Paklijst voedsel op meerdaagse trektochten

Ik eindig dit artikel met een handige benodigdheden om al het bovenstaande klaar te maken. Doe er je voordeel mee!
 
– Brander: ik gebruik zelf al jaren de Primus Mimer Stove Duo omdat deze op elk merk gastankje met ventiel gebruikt kan worden en dus wereldwijd te gebruiken is. Een klein gastankje van 230 ml is normaliter genoeg voor een trektocht van vijf tot zes dagen. Een goedkoper alternatief voor deze Primus is een brandertje van Campinggaz maar deze heeft een aansluiting die niet universeel is. Wanneer je van plan bent om alleen maar Campinggaz tankjes te gebruiken is dit geen probleem, maar die zijn lang niet overal verkrijgbaar.

Let op: de Primus Mimer Stove Duo is op dit moment niet meer verkrijgbaar, de MSR Pocket Rocket 2 is een prima alternatief! Ook heb ik een tijdje de MSR Whisperlite gebruikt met benzine maar dit vond ik uiteindelijk teveel gedoe.
 
Bekijk hier alle branders voor tijdens je trektocht.
 
– Pannenset: ik heb deze pannenset bestaande uit een kleine pan (voor als ik alleen reis) en een grote pan (voor twee personen). Daarnaast neem ik, wanneer de ruimte het toelaat in mijn rugzak, een fluitketeltje mee.
 
– Een Titanium spork. Nadat ik in Nieuw-Zeeland ongeveer elke twee weken een nieuwe plastic spork moest kopen, besloot ik afgelopen zomer te investeren in een titanium variant die niet stuk te krijgen is. Trust me, beter voor jou én beter voor het milieu!
 
– Een RVS mok (of in ieder geval een lichtgewicht) voor je koffie, thee en soep. Ook een lichtgewicht bakje voor je ontbijt en avondeten – alhoewel je dit ook gewoon vanuit je pannetje kan eten.
 
– En tenslotte (en pas sinds ik koffie drink) een kleine percolator om koffie te zetten. Vooral op regenachtige dagen kan koffie mijn dag echt een stuk beter laten beginnen. Oploskoffie is natuurlijk ook een prima optie maar wat mij betreft echt minder lekker!
 
Hier lees je mijn complete paklijst voor je wandelvakantie – incl. tips voor meerdaagse trektochten

koffie op de camping
Koffie op de camping

Voor een wat beperkter budget

Wanneer je een wat beperkter budget hebt dan de suggesties voor de bovenstaande artikelen, adviseer ik je ook eens te kijken op de website van Decathlon voor een serie betaalbare outdoor producten. Mocht je slechts eenmalig op trektocht gaan dan kun je hier prima mee uit de voeten. Indien je net als ik een serieuze hobby maakt van het lopen van meerdaagse trektochten, dan adviseer ik je voor een wat duurder merk te gaan daar uit ervaring blijkt dat deze langer mee gaan en beter inspelen op de functionaliteit.

Nieuw hier?

Welkom! Mijn naam is Antonette en de afgelopen jaren maakte ik trektochten over de hele wereld. Van Nederland tot Nepal tot Alaska tot Nieuw-Zeeland en alles daar tussenin. Sinds vorige zomer woon ik in Zweeds-Lapland (vlakbij de Kungsleden ja!) en trek ik er elk weekend met mijn backpack op uit.

trektochten in zweden
Op pad in Zweden

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je mijn artikel voor tips met outdoor maaltijden nuttig. Mocht je nog een vraag en/of opmerking hebben, laat dan gerust een comment achter. Wil je verder lezen? Dan vind je de volgende artikelen ook vast leuk:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

42 Comments

      • Hester.pen@hotmail.com

        Hey! Super fijn artikel. Hier kan ik heeel veel tips uit halen. Ik vroeg me af, hoe doe je dat met het gastankje als je eerst nog een reis met het vliegtuig hebt? Ik vlieg namelijk naar de Azoren en we willen daar dan toch gaan kamperen.
        Dan koop je het gewoon te plekken?

        • anto

          Hi, je kunt die alleen ter plekke kopen, je mag ze namelijk niet meenemen in het vliegtuig. Ik zou even online zoeken waar je die precies kan kopen op de Azoren. Groetjes en fijne reis!

      • mario

        September 23 ga ik op meerdaagse hike in noord schotland.
        als eten inderdaad de zakken adventure food , leuke variatie maak ik gewoon met wat ik lekker vind. Koffie is essentieel voor me maar en pan en percolator vond ik te veel gewicht worden dus heb ik van primus de 1 liter pot waar de gasfles en brander inpast en in de bodem ligt dan ook een zeefje en staafje voor een apart te krijgen cafe press voor t pannetje. verder 70 l tas , poles , lichtgewicht tent , nemo flyer slaapmat en 2 sets kleding merino en tech. qua repen heb ik een recept ontwikkeld wat enorm lekker is en heel voedzaam , met noten muesli mix honing havermout eiwit en meel en nog wat toevoegingen zonder suiker of vijg of dadels maar wel gebakken ..vacuumen en inladen , belangrijker het water , 2 liter blaas in de tas en waterfilter mee geen water is geen eten of koffie 😉 qua gewicht aan eten zit ik aan 5 tot 7 kilo ben ik bang maar de tas van decathlon red dat wel goed afgesteld , de 12 test kiloos voelde ik niet eens .. ik kijk er naar uit al is zo enorm van de wereld afgesloten toch ook wel spannend
        fijne site heb je dankje voor de tips

    • Eva de Lange

      De eettips vind ik niet volledig. Helaas! Wij koken wél elke dag en houden niet van kant en klare zakjes van Bever of Decathlon. Eten moet te vinden zijn in kleine lokale winkels. Dus ik ga verder zoeken naar voedzame en vullende tips.

    • Joeri

      Alternatief voor gasbrandertje is een zelfgemaakt vuurtje uit een aluminium blik (tomatenpuree) met ethanol als brandstof. Kost niks, weegt niks, en werkt ook in koude temperaturen. Perfect om water op te koken. Google: “diy alcohol stove”.

  • Aniek - travelwriter.nl

    In Italië zullen we ook wel wat eten meenemen voor onderweg, maar gelukkig heb je er talloze berghutten waar de soep en knodel al klaar staan. Toch gaan er altijd een lading mueslirepen mee. Ik vind het alleen irritant dat overal chocolade op zit. Bij hiken gaat het nog wel, maar neem je deze mee op een fietstocht in de zomer dan heb je een zakje chocolademelk. 🙂

  • Bregje

    Goeie info! Thnx. Ik zie op de foto’s dat je ook een fluitketeltje meeneemt. Is een pannetje alleen niet voldoende? En wat voor soort brander gebruik je? Misschien een leuk onderwerp voor een blog: wat gebruik je om onderweg te koken/drinken. Ik ben in ieder geval heel erg geïnteresseerd.

    • anto

      Thanks Bregje! Zou kunnen, maar is een luxe! Hij is super lichtgewicht en hij kookt het water sneller… Ik ga eens een blog schrijven over koken/drinken, goede tip!

    • anto

      Ja hoor, alleen de kecks niet. Maar in Argentinië is het relatief goedkoop. Wanneer ga je, dan zal ik het voor je checken als ik in september weer in Patagonië ben!

  • Anja

    Yeah, hartkeks! Gortdroog maar zeer voedzaam. Bij mijn reisorganisatie (12 man reisgezelschap) leuken we de hartkeks op met Tartex (=vegetarische paté), paté, Fred&Ed tubes jam en chocopasta en zakjes tonijn. Op die manier komen ze je niet na twee dagen al de neus uit.

    Wat me alleen wel opvalt, is de grote hoeveelheden chocola. Ik had vorig jaar een paar Marsen bij me, onder het mom van caloriebommen. Compleet gesmolten en was nogal een zooitje. Heb jij daar geen last van?

    Verder goed verhaal! Inspirerend.

    Kijk trouwens ook eens op http://www.rugzakrecepten.nl. Daar staan nog meer tips en recepten.

    • anto

      Ik ga eens op je site kijken, altijd leuk voor nieuwe tips. Jouw tips over beleg neem ik ook zeker mee. Nu is het niet zo dat we heel veel lopen, maar voor langere treks is afwisseling zeker wel heel fijn. Hmm … ja inderdaad smelt de chocola snel dus of die eten we ‘s ochtend al op of we slurpen hem van het papier 😉 nee zonder gein, we wandelen eigenlijk meestal op koele plekken dus we hebben er relatief weinig last van…

  • Selma

    Leuk artikel! Maar is cup a soup en Knorr niet net zo zout als de speciale trekkingmaaltijden? En die champignons en tomaten, hoe houd je die meerdere dagen goed in je rugzak?

    Voor ontbijt varieer ik brinta met havermout.

    • anto

      Thanks Selma! Voor mijn gevoel zijn ze minder zout en … minder duur! Daarnaast moet je de trekkingmaaltijden vaak een tijdje laten staan (dus heet water erin, zakje dicht en klaar is kees) dus dan heb je weinig mogelijkheden om dit aan te passen. Plus Knorr en Cup a Soup is een stuk goedkoper dan de dure trekkingzakjes. Champignons doe ik meestal voor de eerste avond, de tomaten doe ik gewoon in een ziplock en dan blijven ze prima houdbaar. Bij mij thuis liggen ze immers ook niet in de koelkast. Ligt er ook aan hoe lang je gaat hoor, 3-4 dagen in mijn geval (meestal) en dan is het goed te doen!

  • Rianne

    Hoii!
    Wij gaan 21 november naar Patagonie!
    Super goeie tips! Ik heb alleen 1 probleem. Ik ben allergisch voor noten. Wat zou je als vervanging daar voor kunnen gebruiken tijdens de trip?

    Groetjes,
    Rianne

    • anto

      Hey, wat gaaf! Ik ben geen voedingsdeskundige helaas maar als ik jou was, zou ik gedroogd fruit meenemen. Dus iets van abrikozen, bananenchips etc. Welke tochten ga je allemaal doen? Heb je mijn Patagonië blogs gelezen? Veel plezier alvast en groetjes vanaf Bali!

      • Rianne

        Nee ik snap dat je geen voedingsdeskundige bent ;).. Maar ik ben altijd op zoek naar (voedingswaardige) vervanging van die ellendige noten dus ik dacht misschien weet je wat. Maar bedankt! Wij gaan naar de O circuit doen van Torres del paine. En dan alleen kamperen. Ik heb je blogs gelezen. Leuk! Bali.. Ook zo’n fijn land! Geniet ervan!

          • Rianne

            Hebben jullie ook in natales of arenas geslapen? En zo ja waar? Of weet je waar het leuk/goed is? Campings zijn allemaal geboekt ✔️

          • anto

            Nope helaas niet … wij kwamen destijds vanuit El Calafate. In Punta Arenas trouwens wel maar vond ik echt een vreselijke stad en niet de moeite waard. In Puerto Natales zitten volgens mij genoeg budget opties. Maar het is al lang geleden eerlijk gezegd, de tijd veranderd zo snel …

  • Rinda Scheltens

    Fijn artikel. Ik eet meestal fruitkeks ipv gewone hartkeks. Die zijn lekkerder en je kunt ze zonder beleg eten, want ze smaken naar speculaas. Maar op mijn laatste trektocht in Ierland kreeg ik ze na vier dagen niet meer weg, vandaar dat ik nu op zoek ben naar inspiratie.

  • Ine

    Hallo,

    Super interessant artikel, dit is volgens mij het meest gedetailleerde artikel dat ik al heb kunnen terugvinden over eten op trektochten. Ik vertrek zelf in de zomer naar Noorwegen voor een week en heb geen ervaring met de trek’n eat Hartkeks als ontbijt/lunch. Je schrijft dat er zo een 12 koekjes in een pakje zitten, hoeveel heb je er ongeveer nodig als gemiddelde vrouw voor 1 lunch/ontbijt?

  • Djilan

    Als droogvoer kan ik de maaltijden van Bla Band (Zweden) ook erg aanraden. Tot nu toe scoren die bij mij wel het hoogst. Heb nu ook Vegan maaltijden van Radix (Nieuw Zeeland) aangeschaft om te proberen. Die hebben ze in 600 en 800 calorie verpakkingen.

    Ik stoei inderdaad altijd een beetje met de lunch. Ontbijt, snacks en avondeten wil altijd wel. Heb voor Zweden voorlopig een aantal zakjes met noodles gehaald.

  • Michiel Venekamp

    Super deze blog, veel nuttige tips. Ik ging voorheen altijd op huttentocht (HP). Nu het plan wild te gaan camperen in Noorwegen.

    Dit voorjaar proef gedraait op een camping om tent en mijn alcoholbrander te testen.
    Als ontbijt had ik brinta mee. Dit afgepast voor de aantal overnachtingen. Ik had ook melkpoeder mee. En om te variëren in smaak wat noten en gedroogd fruit. Het gedroogde fruit heb ik bij Droogfruit.nl besteld. Voor de lunch kocht ik bij de Lidl in de Insalatissime variant van Rio Mare. Naam even kwijt maar heerlijk tonijn met groente en rijst/pasta in een aluminium verpakking. Dit is wel wat zwaarder maar voor enkele dagen prima en lekker.

    Avond eten moet ik nog verder ontdekken wat het beste bij mij past. Nu had ik een blikje hachee en blikje goulash mee. Alleen aardappelpuree (instand) en rijst er bij en klaar is Kees. Dit voor 2 dagen prima of evt de eerste 2 dagen maar dan wel 2 blikjes afval.

    Mijn tent en alcoholbrander zijn goed gekeurd voor mijn Noorwegen trip. Nu oa met jou tips (de wraps is mijn favo tip) verder uitproberen. Straks 5 dagen weg van camping naar camping om ook te kijken hoe het me bevalt met meer gewicht te lopen in de bergen. 15kg lukt op vlak terrein. Wil straks max 12kg op mijn rug. (Keuken)Weegschaal staat paraat (-:

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *