DC-3 vliegtuigwrak in IJsland
ijsland,  we12inspire

Het vliegtuigwrak op IJsland: dit moet je weten!

Je hebt hem waarschijnlijk al wel eens op foto’s voorbij zien komen, maar voor ‘Wie is de Mol’ van enkele jaren geleden, had ik nog nooit van het DC-3 vliegtuigwrak op IJsland gehoord. Daarna verschenen er ineens overal foto’s van deze (nieuwe) bezienswaardigheid. Toch vergat ik steeds een kijkje te gaan nemen maar tijdens een van mijn recente reizen, kwam het er dan toch echt eindelijk van: we gingen voor het eerst op zoek naar het DC-3 vliegtuigwrak in IJsland!
 
Opmerking: dit artikel verscheen voor het eerst in juli 2016 en werd herschreven en volledig geupdate na mijn meest recente reis in februari 2019
 
DC-3 vliegtuigwrak in IJsland
 

Een stukje geschiedenis over het vliegtuigwrak IJsland

In 1973 stortte er een DC-3 van de US Navy neer op het zwarte strand van de Sólheimasandur in de buurt van het plaatsje Vík, aan de IJslandse zuidkust. Alle inzittenden overleefden de crash, het vliegtuigwrak bleef achter op het strand. Op internet zijn diverse verhalen te vinden over waarom het vliegtuig neerstortte, ze lopen uiteen van een tekort aan brandstof tot bevriezing van de vleugels. Wat de oorzaak ook moge zijn, het is een uiterst fotogeniek en ietwat mystieke plek die vooral voor fotografen een must is wanneer je de IJslandse zuidkust bezoekt.
 

Zo vind je het vliegtuigwrak op IJsland

Er zijn geen borden die aangeven waar je moet zijn, dus ga ik het je uitleggen. Als je vanuit Skogar naar het oosten rijdt, kom je op een gegeven moment aan de linkerkant een bord tegen met Sólheimajökull 221. Vanaf hier moet je opletten, want zo’n twee kilometer verder aan je rechterkant is de plek waar je moet zijn. Er ligt dan namelijk een (onduidelijke) onverharde weg, afgebakend door een hek en een veerooster. Over dit rooster hangt een ketting die bezoekers ervan weerhoudt verder te rijden. Er staan ook bordjes met waarschuwingen dat verder rijden verboden is. Hier kun je je auto parkeren. Vroeger mocht je hier verder rijden, tegenwoordig is dit verboden. Het land is verpest door bezoekers die meenden met hun auto zomaar overal overheen te kunnen crossen. Erg triest. Overigens hoef je, met name wanneer je in het hoogseizoen reist, waarschijnlijk niet te zoeken omdat het best druk kan zijn met auto’s en je ongetwijfeld mensen vanaf het strand ziet komen lopen. Vanaf hier is het echter nog wel zo’n vier kilometer lopen.
 
Update: inmiddels is er hier een grote parkeerplaats gemaakt, waardoor bezoekers niet meer pal aan de weg hoeven te parkeren. Grote kans dat je de plek zonder al teveel moeite kunt vinden en dat je er diverse auto’s en wellicht een tourbus aantreft!
 

De wandeling naar het DC3 vliegtuigwrak op IJsland

Yes, dat heb je goed gelezen, vier kilometer lopen dus nog. Toen wij er voor het eerst waren, was het een donkere en kille avond. De wind woei als een gek en zo af en toe daalde er een regenbui op ons neer. Er stonden nog maar weinig auto’s en behalve her en der een plukje gras, was het niks dan zwart zand om ons heen. Heel griezelig maar op een bijzondere manier toch ook heel mooi. Af en toe passeerden we mensen die terug liepen naar de auto maar voor de rest was het volledig verlaten. Dit is eigenlijk hoe ik me Mordor voor stel, maar dan zonder de vulkanen. Desolate landschappen die oneindig lijken en zwart als overheersende kleur hebben. Eigenlijk had ik verwacht dat je het wrak al van veraf zou kunnen zien liggen maar niet is minder waar. De weg leek oneindig maar uiteindelijk liepen we een kleine heuvel over en daar lag ie dan zomaar ineens…
 
DC-3 Plane wreck in Iceland South Coast vliegtuigwrap op ijsland

DC-3 Plane wreck Iceland South Coast vliegtuigwrak op ijsland
 

Wat er nog van het vliegtuigwrak over is

Het enige dat nog over is van het DC-3 wrak is de helft van de vleugels, de neus en een deel van de romp. In een van vleugels kun je zelfs nog een deel van de bedrading zien zitten, heel bijzonder. Wat minder fraai is, is de troep die sommigen hier achterlaten. Zo liggen er tissues, lege blikjes, snoeppapiertjes en er heeft zelfs iemand een kapotte paraplu achtergelaten. Echt zonde.
 
We bleven ongeveer een half uur bij het wrak, we namen foto’s en bekeken het van alle klanten. Hierna liepen we weer langzaam terug naar de auto, nog onder de indruk van wat we zojuist gezien hadden. Inmiddels was het aardig beginnen te regenen en wanneer het regent op IJsland, komt de regen meestal van de zijkant. Het werd koud, het was laat en toen we uiteindelijk bij de auto terug kwamen, waren we blij weer even te kunnen opdrogen.
 
Lees ook: zo zie je de IJslandse zuidkust in één dag
 
DC-3 Plane wreck  in Iceland South Coast

DC-3 Planewreck in Iceland

DC-3 Plane wreck in Iceland South Coast
 

Aanvullende tips voor het bezoeken van het DC-3 vliegtuigwrak in IJsland

– Houd er rekening mee dat je dus niet meer met de auto naar het wrak mag rijden en respecteer dit verbod. Het vliegtuig ligt op kwetsbaar land en het zou zonde zijn als het gebied helemaal wordt afgesloten, toch?
– Als je denkt dat je het niet kunt vinden, ga dan in de zomer en in het middag van de dag. Het is er dan afgeladen met auto’s en bezoekers.
– Wil je het wrak in alle rust en stilte observeren en fotograferen? Kies dan voor een bezoek ‘s avonds laat, zoals wij deden. We waren hier net voor middernacht en het was nagenoeg verlaten. Omdat we in juni reisden, was het nog ook nog licht!
– Wil je overnachten in de buurt van het vliegtuigwrak op IJsland? Dat kan het beste in het kustplaatsje Vík.
 
Alhoewel we bang waren dat het een bizarre toeristenattractie was geworden, viel ons dit alleszins mee. Hopelijk blijft dit zo en kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat we het land er omheen niet nog verder verpesten, zodat het wrak voor iedereen toegankelijk blijft.
 

Conclusie en disclaimer

Er is, vanwege de vele toeristen, inmiddels sprake van om het vliegtuig niet meer toegankelijk te maken of de weg er naartoe af te sluiten. Deze discussie is er al jaren. Ik kan je daarom niet garanderen dat het wrak nog te bezoeken is wanneer je op IJsland bent. Hopelijk vond je dit artikel hoe dan ook nuttig. Mocht je meer willen weten over IJsland, bezoek dan de IJsland startpagina!
 

12 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *