De Vildmarksvägen wildernisweg in Zweden
we12inspire,  zweden

Vildmarksvägen: de wildernisweg in Zweden

De Vildmarksvägen is, samen met Flatruet, toch wel de mooiste route die je kunt rijden in Zweden. Ik had de borden vanuit Vilhelmina in 2018 al zien staan, maar toen verder geen aandacht geschonken. Toen ik echter beelden zag van Youtuber Jonna Jinton bij de Stekenjokk wist ik: dáár wil ik heen! In de zomer van 2021 kwam het ervan en maakte ik een roadtrip van twee dagen over de Vildmarksvägen Wilderness road of Sweden. Ook in 2022 en 2023 ging ik weer terug naar deze bijzondere route in Zweden. Je leest alles over de Vildmarksvägen, de wildernisweg, in dit artikel!
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2022 en werd begin 2024 volledig geupdate

Vildmarksvägen route Zweden
De Vildmarksvägen in Zweden

Over de Vildmarksvägen

De totale lengte van de Vildmarksvägen is 500 kilometer wanneer je de volledige ronde doet. Deze begint en eindigt in Strömsund in Jämtland en gaat net voor Stekenjokk de grens met Västerbotten over, waarmee je in Zweeds-Lapland bent aangekomen. De meeste mensen doen deze route op doorreis verder noordwaarts en kiezen ervoor om bij Strömsund linksaf te slaan en de weg te verlaten bij Vilhelmina om verder noordwaarts te rijden.
 
De Vildmarksvägen is de hoogste geasfalteerde weg in Zweden, de échte hoogste weg is de Flatruet, maar deze is deels onverhard. Welke van de twee de mooiste is kan ik niet zeggen, ze zijn beiden weer anders, alleen is het hoe noordelijker je komt, hoe kouder. Mijn reismaatje met wie ik de Vildmarksvägen in 2021 bezocht had me al gewaarschuwd: bij Stekenjokk is het altijd koud en slecht weer. Ik dacht “wie weet heb ik geluk”. Of dat gebeurde … lees je verderop!

Klimpfjäll
De Vildmarksvägen bij Klimpfjäll

Het eerste deel van de Vildmarksvägen

Het eerste deel van de Vildmarksvägen is weinig spannend. Sterker nog: er hangen donkere luchten boven de weg en dus heb ik weinig zin om stops te maken. Het landschap is hier nog redelijk vlak, maar in de verte doemen de bergen op de grens met Noorwegen op. Bij Bågede besluit ik de verharde route te verlaten. Hier zie ik het bord van de Björnvägen, oftewel de berenweg. Deze blijkt parallel te lopen met de Vildmarksvägen, maar dan aan de andere kant van het water. Die eindigt hier en dus bewaar ik hem voor een volgende keer. Bij Bågede sla ik rechtsaf de onverharde weg op. Wel zo leuk in plaats van al dat asfalt!

Vildmarksvägen Wilderness road Sweden
Donkere luchten beloven niet veel goeds
Björnvägen
De afslag naar de Björnvägen

De Hällingsåfallet waterval

Ik heb me niet enorm verdiept in de route, maar zie wel diverse borden met Hällingsåfallet staan. Ik besluit richting de waterval te rijden en verbaas me erover hoe druk het hier is! Er staan tientallen campers en auto’s en dus verwacht ik iets spectaculairs. En dat krijgen ik! Deze waterval ligt in het gelijknamige natuurreservaat in een 800 meter lange canyon. Drie jaar eerder zag ik al eens de hoogste waterval van Zweden, maar deze is qua volume een stuk spectaculairder. De Hällingsåfallet is 43 meter hoog en barst bijna uit zijn voegen lijkt het wel. Rondom de waterval zijn diverse wandelpaden en uitkijkpunten, het is dus zeker een aanrader om hier een tijdje door te brengen!

Hällingsåfallet op de Vildmarksvägen
Hällingsåfallet
Hällingsåfallet
De prachtige vallei

Boodschappen doen in Gäddede

De laatste plek van betekenis is Gäddede. Hier is een kleine supermarkt waar ik wat inkopen doe. Ik weet nog niet hoe ver ik wil rijden vandaag, maar heb besloten dat ik zodra ik een mooie plek zie, ik daar de auto neerzet voor de nacht. Normaal kun je hier vanaf de Vildmarksvägen de grens met Noorwegen over, maar vanwege de pandemie zit deze potdicht deze zomer. Vanaf Gäddede rijd ik langzaam maar zeker verder de wildernis in. De donkere luchten worden inmiddels afgewisseld met zon!

Vildmarksvägen wildernisroute
Net voorbij Gäddede

Wildkamperen aan het water

Aangezien ik vermoed dat het druk zal zijn op Stekenjokk, vind ik het een prima idee om vast naar een kampeerplekje te zoeken. Die vind ik uiteindelijk aan een meertje net voordat ik het Stekenjokkplateau op de Vildmarksvägen oprijd. Alhoewel de wind fris is, schijnt de zon. Ik breng de middag door met het grillen van worstjes en het lezen van een boek. In de verte liggen de laatste stukken sneeuw van het seizoen en ik kan niet wachten om dan morgen écht de Stekenjokk op te gaan.

Kamperen op de Vildmarksvägen
Kamperen op de Vildmarksvägen
Vildmarksvägen rijden
Op ons kampeerplekje

Naar Stekenjokk!

“It’s not about the destination, it’s about the journey.” Een bekende quote die ook voor deze route zeker opgaat. Want … de route naar Stekenjokk is eigenlijk minstens zo mooi als Stekenjokk zelf. Het weer is helemaal boven dan ook niet al te best en gewoon godsgruwelijk koud, ondanks dat het hartje zomer is. Ik kijk kort rond bij Stekenjokk maar vind het er vrij druk. Bovendien hangen er buien in de lucht en is de wind bizar. Ik laat Stekenjokk dus snel maar voor wat het is en daal weer af.

In 2023 bezocht ik Stekenjokk opnieuw en bracht ik er enkele keren door, deze keer opnieuw in de kou (want hij was net open en er lag nog heel veel sneeuw) maar wel met zonnig weer. Dat maakte het zoveel mooier!

Stekenjokk
Stekenjokk in 2021
Met de Volvo op Stekenjokk (zomer 2023)
Met de Volvo op Stekenjokk (zomer 2023)

Ontbijten bij Klimpfjäll

Het lijkt wel of het elke meter die ik afdaal aanzienlijk warmer wordt. Net voorbij het gehucht Klimpfjäll vind ik een leuk parkeerplekje aan het water, waar ik een ontbijt klaar maak. Alhoewel de donsjas nog steeds aan is, is de wind hier al warmer en een stuk minder stevig.

Klimpfjäll op de Vildmarksvägen
Ontbijt maken!

Trappstegsforsen – de mooiste waterval van Zweden?

Even verderop zie ik ineens een serie trapsgewijze watervallen: het blijkt de Trappstegsforsarna of Trappstegsforsen. Ook hier kijk ik wederom mijn ogen uit, wat een bijzondere plek. Het water is hier ontzettend krachtig en ik geniet intens van het enorme natuurgeweld dat hier gepresenteerd wordt. Het enige jammere is de toeristentoko bij de parkeerplaats, het voelt bijna on-Zweeds. Na de nodige foto’s gemaakt te hebben besluit ik weer in de auto te stappen en door te rijden naar Vilhelmina. Het landschap wordt vlakker en minder ruig, maar oh wat heb ik genoten!
 

Trappstegsforsen
Trappstegsforsen
Trappstegsforsen
Trappstegsforsen

Meer weten over de Vildmarksvägen?

Ik vond niet heel veel informatie over de Vildmarksvägen op internet. Op deze site kun je een kaart downloaden met de bezienswaardigheden. Het is slim om in Strömsund of Vilhelmina nog een keer te tanken voordat je de ‘wildernis’ in rijdt, want hoe verder je van de bewoonde wereld komt, hoe duurder de benzine wordt. Wildkamperen in toegestaan, de regels voor wildkamperen lees je hier. Accommodaties in de buurt van Stekenjokk vind je in Gäddede of in Klimpfjäll.
 

Stekenjokk Vildmarksvägen Zweden
Stekenjokk

Is de Vildmarksvägen de moeite waard?

Een goede vraag die ik niet kan beantwoorden. Ik vond hem erg mooi, maar vond Flatruet bijvoorbeeld ook heel mooi. Ik heb vernomen dat de Vildmarksvägen de laatste jaren een beetje gehypet is, ook door de Zweden zelf die natuurlijk ook veel in eigen land zijn geweest. Dus ja, het is er wat toeristisch, maar ik vond het ondanks de kou enorm de moeite waard.

Zonsondergang op Stekenjokk
Zonsondergang op Stekenjokk
Wanneer is de Vildmarksvägen open?

Normaal gesproken opent de Vildmarksvägen elk jaar op 6 juni en sluit hij weer op 15 oktober. Dit is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden en de hoeveelheid sneeuw die er in het winter en het voorjaar valt! Houd er ook rekening mee dat er op veel plekken een stopverbod geldt in verband met rendieren en broedende vogels. Dit staat ter plekke duidelijk aangegeven.

Nog meer mooie routes in Zweden?

Op zoek naar nog meer mooie routes in Zweden? Bestel dan het ANWB Camperboek (ook handig voor wanneer je met de auto gaat!) boordevol inspiratie, 16 bijzondere routes en mooie foto’s. Hij is te bestellen bij de ANWB webwinkel of op Bol.com.

Of lees hier verder in mijn blog met mooiste routes in Zweden.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Regel je reis naar Zweden

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!

– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.

– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ANWB en ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.

– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:

SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Nordic.nl organiseert prachtige rondreizen door heel Scandinavië.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *