confessions van een travel blogger,  sunday social travel talk

5 Tips voor travel bloggers waarvan ik wilde dat ik ze 2 jaar geleden had geweten

Ik ben inmiddels ruim twee jaar serieus aan het bloggen en heb in deze periode veel geleerd. Of beter gezegd, héél veel geleerd. En dan heb ik het niet over hoe ik precies met WordPress om moet gaan of hoe ik back-ups moet maken van we12travel (dat laat ik lekker aan Martijn over) maar ik heb veel geleerd over hoe de bloggerswereld écht in elkaar zit. Dat je niet zomaar even een blog start en daarmee hopla gratis op reis kan. Dat het niet alleen maar draait om cijfertjes. Dat het leven van een blogger niet over rozen gaat. Elke dag leer ik wel weer wat nieuws. Vandaag leerde ik dat mijn persoonlijke blogs (in de vorm van Confessions van een travel blogger) de meeste interactie opleveren. Niet de meeste bezoekers, maar wel de beste en meest hartverwarmende reacties van mensen. En dan niet alleen op ons blog, maar ook via social media, emails of whatsapp berichten. Er zijn een aantal mensen die ik eeuwig dankbaar ben voor het delen van hun kennis of het geven van tips. Omdat ik het wel weer eens tijd vond voor een nieuwe Confessions, deel ik vandaag mijn vijf persoonlijke tips voor (beginnende) reisbloggers, waarvan ik soms denk “had ik dat maar eerder geweten.” Twee jaar geleden ofzo. Van mij, voor jullie!
 

1. Kies één of twee social media platforms en blink daar in uit

Ik ben al zo lang ik het me kan herinneren een fan van social media. Ik was er vroeg bij met Hyves en niet snel daarna volgde Facebook. Binnen mijn vriendenkring was ik de eerste met een Instagram account en aan Pinterest doen de meeste van mijn vrienden niet eens. Inmiddels schijn je ook te moeten Snapchatten, is Twitter blijkbaar op zijn retour en is Google Plus ook al niet meer noodzakelijk. Hierdoor vind ik het hele social media gebeuren nogal ingewikkeld geworden en heb inmiddels geleerd dat het onmogelijk is om overal altijd maar aanwezig te zijn, tenminste niet als je ook nog een soort van social life wilt hebben. Begin 2015 heb ik besloten mij volledig te focussen op Pinterest en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, inmiddels komt ruim de helft van mijn bezoekers via dit platform binnen, soms wel 250 per dag. Helaas doet Pinterest binnen Nederland (nog) niet heel zo veel als voor Engelstalige blogs, maar voor onze Engelstalige artikelen is het een perfect platform om onze blogs te promoten. We hebben natuurlijk een specifieke niche (outdoor/adventure) en op Pinterest kan ik heel gericht zoeken naar likeminded people om mijn content te delen. Naast Pinterest ben ik erg fan van Instagram vanwege het visuele aspect, ik kan mezelf uren vermaken door hartjes uit te delen aan de mooiste foto’s. Aan Twitter doe ik niet zo veel meer want mijn aantal bezoekers hier neemt steeds meer af en Facebook, tja, die laten je posts alleen nog maar aan je volgers zien als je ervoor betaald… Afgelopen week was ik op een bijeenkomst voor journalisten en bloggers en het was heel grappig om te horen dat iedereen zijn bezoekers weer van een ander platform haalt. Ik ga dus lekker verder “Pinteresten”. Mijn tip aan jou is dan ook: focus op één of twee platforms die goed bij jou en je blog passen en ga daar op zoek naar potentiële volgers.
 

2. Wees geduldig

Bezoekers komen niet zomaar naar je site. Als iemand binnen zijn/haar eerste maand 10.000 unieke bezoekers trekt, kun je er vanuit gaan dat diegene ervoor betaald heeft óf echt een briljant artikel heeft geschreven. Alhoewel we natuurlijk allemaal onze eigen artikelen briljant vinden, is het lastig je te positioneren binnen de bloggerswereld. Zo hoorde ik laatst dat er elke halve seconde ergens ter wereld een nieuw blog wordt gelanceerd. Dat zijn er 120 per minuut, oftewel zo’n 250 sinds jij bent begonnen met het lezen van dit artikel. Al die blogs willen jou als volger en gaan om je aandacht schreeuwen. De afgelopen twee jaar heb ik veel leuke blogs zien komen maar ook weer zien gaan, niet alleen binnen de Nederlandse reisbloggers maar ook op diverse andere fronten. Wellicht omdat het ze niet snel genoeg gaat, maar geloof mij, een following bouw je niet van de ene op de andere dag. Merken gaan graag samenwerkingen aan met blogs waarvan ze verwachten dat ze een lange adem hebben of die al een tijdje bezig zijn, want voor hen is het natuurlijk niet leuk als een blog stopt net na een samenwerking. Mijn moeder zei altijd “degene met de langste adem wint” en zo is het maar net.
 

3. Design is niet alles

Ik ga geen namen noemen, maar sommige van de blogs die ik met plezier lees, zijn nou niet bepaald visueel aantrekkelijk. Echter ze krijgen ze wél een enorme lading interactie omdat de verhalen goed zijn en lezers aanspreken. Omdat ze écht iets te vertellen hebben of omdat ze gewoon de juiste snaar weten te raken. Toen wij (of liever gezegd, ik) besloten een nieuwe site te ontwerpen, was ik er al snel over uit dat het vooral niks ingewikkelds moest worden. Overzichtelijk, strak en vooral niet vol met zaken die afleiden zoals een sidebar met (bewegende) advertorials. Alhoewel we er echt weken aan hebben zitten werken, merkte een collega van mij laatst terecht op: “joh, waar maak je je druk om, de meeste mensen hebben waarschijnlijk niet eens in de gaten dat je straks een nieuw design hebt” en daarmee sloeg ze de spijker op zijn kop. Mede daarom besloten we vorig weekend om de knop al om te zetten, ondanks dat nog niet alles er perfect uit ziet. Een design is er voor een mooie binnenkomst, maar ik ben er heilig van overtuigd dat Content altijd King zal zijn. Richt je pijlen daarom zeker niet alleen op een mooi design maar zorg dat je lezers je verhalen met plezier lezen en laat dat ook de reden zijn waarom ze steeds weer naar jouw site terugkeren.
 

4. Netwerken!

Ik eindig dit blog met twee tips die ik kreeg van medebloggers en waar ik veel aan gehad heb. De eerste komt van Henriëtte van Travel Around With Me. Toen ik haar ongeveer een jaar geleden vroeg hoe ze het regelde dat ze zó vaak op reis was, vertelde ze me dat ze heel veel netwerkt. Nou was ik eerder nooit zo’n fan van netwerken en voor mijn kantoorbaan hoefde dat ik dat ook niet zo veel te doen, maar inmiddels zie ik er de lol van in om we12travel zo goed mogelijk te presenteren. Negen van de tien personen die ik voor het eerst ontmoet, denken dat ik standaard op wandelschoenen en met mijn goretex jas aan loop, maar inmiddels weet iedereen die mij kent wel dat niks minder waar is. Netwerken beperkt zich echt niet alleen tot het bijwonen van pers-workshops (zoals de onlangs gehouden Travel Pressentation of ANTOR) en het contact onderhouden met PR bureaus. Misschien wel het meest belangrijk is je contact met mede-bloggers oftewel je conculega’s. Zie ze niet als concurrent maar als iemand waarvan je wat kan leren. Word bijvoorbeeld lid van Facebook discussie groepen en wees hier ook actief met vragen om én het geven van advies. Koekeloeren in dit soort groepen wordt over het algemeen niet gewaardeerd, dus ga vooral ook meediscussiëren. Er zijn een aantal groepen waar ik écht veel aan heb als ik met vragen zit dus laat het me weten als je interesse hebt om lid te worden (meeste zijn Engelstalig).
 

5. Kies een niche (and stick to it!)

Het beste advies ever kreeg ik van Bret Love van Green Global Travel . Een paar jaar geleden had ik een hele zondag gewerkt aan een pitch naar een merk waarvan ik echt wist dat het goed bij ons paste. En dan bedoel ik écht heel goed. Met zenuwen in mijn maag verstuurde ik mijn email, om vervolgens een berichtje terug te krijgen dat mijn blog niet groot genoeg was. BAM! Het merk waar ik zó graag mee samen wilde werken en dat zo goed paste, wilde mij niet. Dat deed pijn en ik baalde er even goed van. Mijn frustraties uitte ik online in een besloten groep en Bret schoot me te hulp. Niet door te zeggen dat ik het anders had moeten aanpakken, maar door mij een ervaring van hem te vertellen, namelijk hoe hij met een nóg lager aantal volgers, toch bepaalde samenwerkingen voor elkaar kreeg. Het belangrijkste advies dat hij gaf, was “choose a niche and stick to it”. Dat was het moment dat ik besloot niet meer te schrijven over stedentrips, strandvakanties en dat soort zaken. Waar ik eerst nog bang was dat de wereld (en dan vooral Nederland) nog niet klaar was voor een outdoor/adventure blog, ben ik vanaf die dag keihard gaan werken aan ons imago. Wandelen suf? Dacht het niet! Kamperen voor bikkels? Valt best mee hoor, als je maar de juiste materialen hebt. Inmiddels weten toffe merken ons zelf te vinden en hebben we samengewerkt met namen waar we in de outdoor/adventure wereld trots op mogen zijn. Nadat ik een nee te horen had gekregen van het merk dat ons te klein vond, heb ik de maanden erna hun directe concurrenten benaderd en die wilden ons wel hebben. Dát was me even goed voor mijn zelfvertrouwen. Het bezoekersaantal dat zij als ondergrens stelden hebben we inmiddels ruim overschreden. Ik ben trots op we12travel en met name waar we voor staan. We mogen dan wel geen 50.000 bezoekers hebben, maar zijn wel uniek. En dát is wat telt.
 
hiking-the-moselsteig
 
Tenslotte nog vijf korte tips waar ik enorm baat bij heb gehad en ik die van andere experts kreeg:
– Zet je telefoon ‘s nachts uit (hallo vliegtuigstand!).
– Post op Instagram nooit meerdere foto’s tegelijk maar altijd met tussenpozen van minimaal 2 uur.
– Maak gebruik van een scheduling tool voor je social media. Ik gebruik alleen Tweetdeck en FB scheduling overigens.
– Laat comments (en dan niet zoiets als “leuk blog”) achter bij collega’s als je wilt dat mensen ook op jouw blog reageren.
– Zet een mediakit op je website zodat opdrachtgevers meteen je cijfers weten.
 
Hopelijk heb je iets aan deze tips en helpen ze jou op weg om een betere blogger te worden. Voorlopig is dit even de laatste afleveringen in mijn Confessions serie omdat we volgend weekend op reis gaan naar Nepal en daar even een verplichte break nemen van ons blog. We gaan namelijk de Everest Base Camp Trek lopen en hebben onderweg niet of nauwelijks wifi. Mocht je echter nog meer confessions willen lezen, check dan deze links:
 
Mijn 2e verjaardag als échte blogger
Confessions van een wandelende travel blogger
113 Dagen per jaar op reis met een fulltime baan – zo doe je dat!
Hoe ik van Pinterest binnen 1 maand mijn grootste social media kanaal maakte
 
Nog meer tips? Green Global Travel (ja, ik ben fan!) publiceerde laatst een lijst met 50 tips uit hun eerste 5 jaar. Check it out!
 
Heb jij nog tips voor (beginnende) bloggers die je wilt delen?
 
Dank je voor het delen!
 

32 Comments

 • Stéphanie

  Wat een fijne post. Als beginnende blogger heb ik hier echt veel aan, ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit hoe alles aan te pakken. Bloggen is inderdaad een vak apart en niets komt vanzelf, er komt zoveel bij kijken. Je moet het vooral doen uit passie en gericht bloggen. Dan is het hopen dat het uiteindelijk iets opleverd. Maar geduld is een schone zaak. Ik vind jouw blog helemaal top, gericht op outdoor en avontuur, kan er veel inspiratie uit halen en geniet van alle mooie plaatjes. Ik kijk uit naar je verhalen over Nepal!

  • anto

   Dank je Stéphanie, leuk dat je een berichtje achterlaat hier. Geduld is inderdaad een schone zaak en zoals je zegt, als je blogt vanuit je passie komt het helemaal goed. Degenen die het puur doen voor het geld (welk geld??) en de gratis reizen vallen uiteindelijk toch wel door de mand. Succes met jouw blog, heb al veel verhalen met plezier gelezen, want ook ik ben verliefd op Canada!

 • Mellisa

  Bedankt voor deze tips! Ik ben net begonnen met bloggen en heb nu al 2 samenwerkingen gehad, kleine maar toch super leuk! Ik was echt verbaasd. M’n bezoekersaantallen willen niet echt groeien, maar dat maakt me niet echt uit. Ik blijf lekker doorschrijven voor de mensen die het wel lezen haha!
  Ik vind ‘mooie’ strak/simpel ingerichte blogs wel veel fijner lezen dan een blog met een minder mooi design! Maar als je content natuurlijk super goed is, maakt dat wat minder uit. Jullie zijn natuurlijk onderscheidend met outdoor, super leuk en ga zo door 🙂

  • anto

   Hi Melissa, leuk dat je een berichtje achterlaat! Ik was echt zooo blij met mijn eerste samenwerking, toch een kleine overwinning dan hè? In het begin wilden onze aantallen ook totaal niet groeien en op een gegeven moment dacht ik echt “ik stop ermee” maar uiteindelijk heeft het tijd nodig. En af en toe een artikel schrijven dat nog niet is geschreven, zo knalde mijn “5 Redenen waarom je de Blue Lagoon niet moet bezoeken” ineens overal torenhoog overheen. Eerst durfde ik niet, maar uiteindelijk toch gedaan. Beetje brutaal zijn hoort er ook bij. En dank voor je compliment, gaan we zeker doen. Jij heel veel succes met je blog, de aanhouder wint 😉

   • Mellisa

    Ja zeker, was ook super blij! Ik dacht eerst van: Huh hebben jullie het wel naar de goede persoon gemaild? Haha! Bedankt voor je peptalk 😉 Ik vind jullie nieuwe website ook wat overzichtelijker dan de oude!

 • Jessica

  Wat leuk dat je jouw ervaringen deelt! Hoewel ik zelf nog niet actief op zoek ben gegaan naar samenwerkingen weten bedrijven me toch te vinden (ik heb geeeen idee hoe ;p). Pinterest is inderdaad nog niet zo geliefd in Nederland maar ik vind het een goede bron om informatie te zoeken! Heel veel plezier en succes alvast gewenst in Nepal, geniet ervan!

  • anto

   Ik ben altijd van plan iedereen te gaan benaderen voor samenwerkingen, maar als het dan puntje bij paaltje komt, ben ik er te lui voor en boek ik gewoon een kamer (oid) op internet. Soms is pitchen zo vermoeiend, vorig jaar heb ik voor een tripje wel iets van 10 pitches verstuurd en uiteindelijk heb ik er op 2 een positieve reactie gehad. Het is dus ook afwegen of het nuttig is er tijd in te steken. Nepal gaat goed komen, jij veel plezier in Zuid-Amerika nog!

 • Sigrid | My Travel Secret

  Ik ben vooral blij met tip 1. Ik had op den duur het idee dat ik op elke social media er bij moest zijn, daarom heb ik niet zo lang geleden ook een Google+ en Twitter account aangemaakt. Ik kreeg er helemaal stress van, want had er ineens een dagtaak bij voor mijn gevoel haha. Jammer dat Pinterest niet zo leeft in Nederland,maar daar ga ik ga dit advies zeker wat meer tijd in stoppen. Thanks 🙂

  • anto

   Tell me about it, social media kan echt zo overwhelming zijn. Ik kan overdag op mijn werk (behalve tijdens de pauze) verder niet kijken en dan is het soms zo frustrerend als ik niet alles lijk te volgen. Inmiddels heb ik me daar even overheen gezet maar het kostte wel een tijdje. Ik denk trouwens dat Pinterest nog wel gaat komen in Nederland, zelfde als met facebook, dat duurde ook een tijdje!

 • Reishoedje

  Wat een handig artikel! Zeker voor een beginnende blogger zoals ik. Ik ben net een maandje bezig en merk dat ik overloop van de ideeën. Wil over van alles schrijven. Goede tip om een niche te kiezen. Daar kan ik iets mee. Het maakt je blog herkenbaar en eigen. Dat vind ik bij jullie goed gelukt!

  • anto

   Dank je 🙂 geloof mij, je blijft altijd overlopen van ideeën. Momenteel schrijf ik eigenlijk grotendeels nog over de persreizen die ik maak (of andere vormen van reizen die ik via mijn blog krijg) en blijven de vakanties een beetje achter. Jammer, maar het is even niet anders. Bedankt voor je compliment en succes met jouw site!

 • esther

  Hartelijk dank voor je inspirerende blog, heb deze met veel plezier gelezen. Het zou fijn zijn om toegelaten te worden tot de FB discussie groepen waar je over schrijft. Misschien kun je ons vertellen waar we moeten zijn? Geniet van je reis!
  Hartelijke groet,
  Esther / Newyorkcitytrippers

 • Wanda

  Via Travel by San hier terecht gekomen en wat rondgestruind. Ik zie mezelf niet echt als een reisblogger, hoewel ik wel uitgebreid blog over onze vakanties, maar ben altijd wel nieuwsgierig hoe anderen bepaalde zaken aanpakken, dus je tips zijn zeker handig!

 • Zen

  Dit is het eerste blog dat ik lees met Nederlandstalig advies voor reisbloggers. Niet dat ik ze in het Engels vaak lees, maar het voelt op een of andere manier wat dichter bij haha. Ik heb ook de comments even gescand en die Facebook groepen lijken mij wel wat. Dat ga ik onderzoeken : )

 • Tessa - Dazzling Travels

  Het is altijd fijn om dit soort handige en motiverende tips te lezen! Dat netwerken is voor mij nog wel een dingetje, ben er niet zo’n ster in en dan laat ik het vaak maar… Toch maar wat meer mee gaan doen! Ook ben ik meer een afwachter, ik vind het moeilijk om bedrijven zelf te benaderen. Ook hier moet ik misschien wat actiever in gaan worden.

  • anto

   Ik vond dat in het begin ook lastig, gewoon vaak proberen dan wordt je er vanzelf beter in. Ik heb wel 10 keer ‘nee’ gehoord voor ik mijn eerste ‘ja’ kreeg … daar kon ik dan zo van balen. Tegenwoordig pitch ik echt alleen bedrijven waarvan ik de kans op slagen groot acht, in plaats van als een gek alles en iedereen te mailen. Tijd is immers ook geld. Succes ermee!

 • Linda | travellersoftheworld

  Wat ontzettend handig zeg! Hier heb ik wederom wat aan 🙂 Ik heb zowel twitter, als facebook, als instagram, maar merk dat twitter vooral voor contact is met medebloggers. Dus eigenlijk zou ik me beter meer kunnen focussen op instagram en facebook, want daar zit uiteindelijk mijn doelgroep op. Mooi dat je zegt; wij hebben wel geen 50.000 bezoekers, maar ze zijn wel allemaal uniek! Dat is helemaal waar, er komen mensen naar je site om het te lezen, allemaal verschillende mensen met een verschillende reden en dat is in het begin voor mij eigenlijk al genoeg 🙂 Meer is uiteindelijk altijd leuk, maar niet je hoofddoel

  • anto

   Precies. Ik heb met 15.000 bezoekers nu al zo veel leuke opdrachten, als het er meer zouden worden, moet ik wellicht alles afzeggen (of word ik slapend rijk haha, grapje). Ik zou in GA kijken waar jouw meeste bezoekers vandaan komen (als dat Instagram is, doe je iets heeel goed!) en dan daarop focussen … succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *