Vestmannaeyjar Westman Islands Westman Eilanden
ijsland,  we12inspire

Vestmannaeyjar – een dag op de Westman Islands in IJsland

Een van de meest memorabele dingen die ik ooit deed op IJsland, was een bezoek brengen aan Vestmannaeyjar oftewel de Westman Islands. Deze eilandengroep ligt op 11 kilometer voor de IJslandse zuidkust en zijn een bezoekje zeker waard. Ik had het geluk dat het een, voor IJslandse begrippen, prachtige dag was en dus besloot ik last minute om ervoor te gaan en vanaf de camping bij de Seljalandsfoss met de boot de oversteek te maken naar de Westman Eilanden. Ik reisde voor één dag op en neer en dat is voldoende om het belangrijkste eiland Heimaey te zien. Dit is tevens het enige bewoonde eiland van Vestmannaeyjar. In dit artikel geef ik je een uitgebreid verslag!
 

Heimagata op Vestmannaeyjar
Heimagata op Vestmannaeyjar
 

Over Vestmannaeyjar

De Westman Islands liggen zoals gezegd buiten de kust van IJsland en worden door veel bezoekers overgeslagen, mede omdat het er vaak slecht weer is en ze dan dus niet zo goed bereikbaar zijn. Je kunt naar de Westman Eilanden met de ferry of per vliegtuig vanaf Reykjavík Airport. Aangezien de vluchten niet dagelijks gaan, is de meest logische optie om met de ferry te gaan. Deze vertrekt vanuit Landeyjahöfn aan de zuidkust en vaart in zo’n 30/40 minuten naar Heimaey. Afhankelijk van het seizoen, zijn er 7 afvaarten per dag. Het schema van de ferry vind je hier en van tevoren boeken wordt sterk aanbevolen.
 

Heimaey
Heimaey
 

De historie van Vestmannaeyjar

Vestmannaeyjar werd vooral bekend door de uitbarsting van de Eldfell, de vulkaan op Heimaey die op 23 januari 1973 volledig onverwacht uitbarstte en een groot deel van het eiland verwoestte. Ruim 400 huizen sneuvelden, maar gelukkig vond slechts één persoon de dood. De lavastroom blokkeerde zelfs de haven van het eiland waardoor ze compleet geïsoleerd werden. Een grootscheepse reddingsactie werd in gang gezet om de eilanders te evacueren. Met zeewater werd de lava afgekoeld, de uitbarsting heeft uiteindelijk maar liefst 5 maanden geduurd. Op sommige plekken in het landschap kun je op dit moment nog steeds de warmte voelen. Deze uitbarsting zorgde voor een heel nieuw gevormd eiland, duidelijk zichtbaar tijdens je bezoek. Er zijn interessante documentaires gemaakt over deze uitbarsting, die je in het bezoekerscentrum bij Eldfell kunt bekijken. Het Volcano House in Reykjavík toonde deze ook, maar deze is vooralsnog gesloten.
 
Meer weten over vulkanen en lava? Doe dan de Lava Caves & Volcano tour vanuit Reykjavík
 

Vestmannaeyjar Westman Islands Westman Eilanden
De kleurrijke Vestmannaeyjar
 

De ferry naar Westman Islands

Ik begin mijn dag op Vestmannaeyjar met de ferry oversteek naar Heimaey. Deze heb ik gisterenavond telefonisch geboekt om zeker te zijn van een plekje. Zoals gezegd is het prachtig weer en dus is Heimaey vandaag een populaire bestemming. De huurauto laat ik achter in de haven van Landeyjahöfn want die heb je niet nodig. Alles op Heimaey is op loopafstand van elkaar. Alhoewel het prachtig weer is, is het ook zeer winderig. Voor de zekerheid neem ik een pilletje tegen zeeziekte en off we go!
 
Omdat het vrij helder is, zijn de Westman Eilanden al meteen in zicht. De oversteek duurt vanwege de gunstige wind slechts 30 minuten. De ferry glijdt de haven binnen en ik verbaas me al direct over de prachtige rotsformaties. Ik speur met mijn verrekijker de rotskusten af naar papegaaiduikers, maar spot ze niet. Hopelijk later vandaag nog! De ferry meert aan en niet veel later sta ik op Heimaey.
 

Ferry naar Vestmannaeyjar Westman Islands
Ferry naar Vestmannaeyjar
 

Een bezoek aan Eldfell

Ik begin de dag met een bezoek aan Eldfell, de vulkaan aan de oostkant van Heimaey die in 1973 uitbarstte. Vanaf de haven loop je er zo naartoe. Eerst door het Elfellshraun, het lavaveld dat het ‘nieuwe eiland’ is en gevormd is door de uitbarsting. Ik bezoek het Eldheimar Museum voor een impressie van wat er hier gebeurd is en vervolg dan mijn weg naar boven, naar de 221 meter hoge top van Eldfell. De beklimming is nergens echt moeilijk, maar je hebt er wel stevig schoeisel voor nodig. Onderweg passeer ik plekken waar de warmte nog uit de aarde komt, zo bizar!
 
Eenmaal boven verbaas ik me over het landschap. De ene kant is bedekt met een laag felgroen gras, de andere kant bestaat uit alle soorten rood en oranje die je je maar kunt bedenken. En daar weer naast ligt een immens zwart gekleurd lavaveld, een hraun zoals dat op z’n IJslands heet. Tegenover me piekt de 5 meter hogere vulkaan Helgafell in het landschap.
 
Na een tijdje op de top gezeten te hebben daal ik weer af terug naar het dorp om te lunchen. Ik plof neer bij Fiskibarrinn voor een warme lunch die ik me goed laat smaken. Alhoewel het zonnig is, staat er een straffe wind wat het behoorlijk koud maakt. Zelfs in de zomer is het nooit echt lekker warm op IJsland …
 

Eldfell walking trails
De wandelpaden bij Eldfell
Uitzicht over Helgafell
Uitzicht over Helgafell
Vestmannaeyjar vanaf de Eldfell
Vestmannaeyjar vanaf de Eldfell
Eldfellshraun
Eldfellshraun
Eldfell IJsland
De warmte in de aarde voelen
 

Slenteren door Heimaey

Ik slenter door de straten van Heimaey. Het is, eerlijk is eerlijk, een weinig mooi dorpje. Er wonen zo’n 4.000 mensen en alhoewel het eiland prachtig is, kan ik me ook goed voorstellen dat je je hier enorm geïsoleerd kan voelen, vooral in de winter en op regenachtige dagen. Rondom de haven is industrie en verder lijkt er weinig vertier te zijn. Gelukkig ben ik hier om te wandelen en zodra ik de andere kant van de stad heb bereikt, doemen de steile kustrotsen voor me op.
 

Wegwijzer op Vestmannaeyjar
Wegwijzer op Vestmannaeyjar
Fiskibarrinn IJsland
Fiskibarrinn
 

Wandelen aan de ruige westkust

Vanaf de camping aan de andere kant van Heimaey vertrekken enkele wandelingen naar de rotskust. Het wandelpad dat ik volg is ontzettend steil en voert me bijna loodrecht naar boven. Een misstap maken is geen optie. Ik stap voetje voor voetje naar boven en kom uiteindelijk boven aan op de kam aan. Vanaf hier heb ik een werkelijk spectaculair uitzicht over zee en de kustlijn. De kliffen steken hier bijna verticaal in zee en wanneer ik naar beneden kijk, duizelt het me. Ik besluit dus maar niet teveel naar beneden te kijken, maar me te focussen op de horizon. Ik speur de rotsen af op zoek naar papegaaiduikers, maar het is eigenlijk niet het juiste seizoen. Ik spot een enkele, maar ver weg en niet zo dichtbij als plaatjes me hebben doen geloven.
 
Ik volg een smal pad over de kam met opnieuw steile afgronden. Het pad is duidelijk maar niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Een kleine kilometer verderop begin ik aan de afdaling, die een stuk geleidelijker is dan de heenreis. Zo’n dertig minuten voordat de ferry weer vertrekt, ben ik terug in het dorp. Ik geniet hier nog van een laatste blik op Eldfell en Helgafell en stap vervolgens aan boord van het schip. Ik had graag langer gebleven om ook de andere wandelpaden te verkennen, maar dat zit er vandaag helaas niet in. Wie weet een volgende keer!
 

Wandelen op de Westman Islands
Wandelen aan de westkust
Vestmannaeyjar IJsland
De ruige andere kant van het eiland
Wandelen op Vestmannaeyjar
Steile afgronden
Wandelen op Vestmannaeyjar
Uitzichtje!
 

Overnachten op Heimaey

Alhoewel je de meeste bezienswaardigheden in een dag prima kunt zien, vooral als je geen wandelaar bent, zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden op Heimaey. De meeste guesthouses zijn kleinschalig, bekijk hier de prijzen en de mogelijkheden. Aan de noordkust van het eiland is een kleine camping, vlak naast de golfbaan.
 

Tours naar en op Heimaey

Er worden ook diverse tours aangeboden op en rondom Vestmannaeyjar, vooral op zoek naar papegaaiduikers (puffins) en langs de rotskusten. Informeer bij het bezoekerscentrum naar de mogelijkheden.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heb ik je hiermee een idee gegeven wat je kunt doen op Vestmannaeyjar in IJsland. Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *