wandelen in de harz
duitsland

Verlies je hart aan de Harz: een film

Het lijkt alweer tijden geleden dat we in de Harz waren en toch was het slechts een aantal weken. Tijdens een afspraak met een mede-blogger net na de reis, was het eerste dat ik noemde “onze auto ging kapot tijdens de trip.” Gelukkig zijn we dat inmiddels alweer vergeten evenals het feit dat we langer moesten blijven dan gepland (geen minuut te lang overigens). Toen ik mijn eerste foto op Facebook zette kreeg ik direct van iemand een comment “lose your Herz (hart) to the Harz” en dat is precies wat er in deze paar dagen gebeurde. Hoe dat kon?

 

De stilte

Op de paden die we liepen, waren bijna geen andere wandelaars. Slechts onderweg naar Brocken of vlakbij een dorpje kwamen we andere wandelaars tegen. De rest van de tijd waren we alleen. Samen met fluitende vogeltjes, heerlijk rustig en stil!
 

De natuur

Wat kan ik ervan zeggen, de Harz is echt prachtig. Met zijn vele kunstmatige meren en eeuwenoude kanalen die gebruikt werden voor de mijnbouw, is het onmogelijk om verveeld te raken in dit mooie gebied. De Harz bestaat uit bergen, uitgeslepen dalen, meren en zelfs moerassen die erom vragen te verkend te worden.
 

Het eten

Als je de hele dag buiten bent geweest, is een goede maaltijd een welkome beloning aan het einde van de dag wanneer je terug bent in het hotel. Van typisch Duitse (braad) worsten tot heerlijke wildschotels en lekkernijen uit de bakkerij, je wordt absoluut niet teleurgesteld in de lokale keuken.
 

De mensen

De bewoners van de Harz behoren wat ons betreft tot de meest vriendelijke Duitsers die er zijn. Veel van hen die we tegenkwamen, waren wandelaars en dat praat natuurlijk altijd makkelijker, maar we hebben geen onaardige blik kunnen bespeuren. De locals waren altijd vriendelijke en heel gemoedelijk, tijdens het wandelen wensten we ze dan ook altijd een hartelijk “Glück Auf.”
 
We hebben een korte film gemaakt over onze reis, gewoon om je even een indruk te geven. We hopen je hiermee natuurlijk ervan te overtuigen ook eens een bezoekje aan de Harz te brengen en dat je, net als ons, je hart verliest aan deze geweldige bestemming.
 
 

 
 
Meer lezen? Check dan ook de andere artikelen over het Harzgebergte. Bijvoorbeeld die met de mooiste plekken in de Harz en die over het beklimmen van Brocken, de hoogste berg in de regio. Veel leesplezier!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *