nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 9: Leuvenum – Elspeet

Welkom bij mijn negende blog over mijn avonturen op het Veluwe Zwerfpad. In april van dit jaar ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de prachtige Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik thuis het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de prachtige achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie op Youtube over mijn wandeling. Mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de video terug. Vergeet ook vooral niet me te volgen op Youtube zodat je automatisch een update krijgt als de nieuwste video gepubliceerd wordt.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 9!
 

Op het Veluwe Zwerfpad
Op het Veluwe Zwerfpad
 

Start vanuit Leuvenum

Deze etappe loop ik samen met Wanda van het blog Wanda Wandelt. We ontmoeten elkaar in Elspeet, stappen hier in de auto en rijden naar Leuvenum, naar de Zwarte Boer waar ik vorige week geëindigd ben met mijn wandeling van Putten naar Leuvenum. We moeten een klein stukje terug en lopen dan het Leuvenumse Bos in. We volgen grotendeels de loop van de Leuvenumse Beek, de belangrijkste beek van de Veluwe. Vroeger stonden er talloze watermolens in de beek, die begint in het Uddelermeer en eindigt in het Veluwemeer.
 
We lopen door mooie lichte bossen die me aan Zweden doen denken. Er schiet een hert weg zodra die ons in het zicht krijgt en het is hier rustig en bovenal heel stil. Er zijn, ondanks dat het midden juni is, nauwelijks andere mensen in op het pad lijkt het.
 

De Leuvenumse Bossen
De Leuvenumse Bossen
In het Leuvenumse Bos
Wanda in het Leuvenumse Bos
 

Door naar het Hulshorsterzand

De leuke delen van de wandeling zijn de kleine verrassingen die je niet had zien aankomen. Het Hulshorsterzand is er zo eentje. Het lijkt een klein heidegebied op de kaart, maar ineens sta je op een prachtige zandverstuiving. Opnieuw nagenoeg alleen. Alhoewel het bewolkt is, is het broeierig en warm, het zweet gutst van mijn voorhoofd. En licht briesje zorgt af en toe voor een aangename verkoeling.
 
Het Hulshorsterzand was vroeger een zandverstuiving van ruim 30 kilometer lang en drie kilometer breed. Door de bebossing is dit langzaam maar zeker enorm afgenomen en er is nu nog maar een kleine strook zand van over, die onlangs door Natuurmonumenten is aangevuld om het overgebleven stuifzand nieuw leven in te blazen.
 

Het Hulshorsterzand
Het Hulshorsterzand
 

De Elspeetsche Heide en de Stakenberg toren

Dan volgt er weer een stuk bos en steken we de Stakenbergweg over. Hiermee zijn we op de Elspeetsche Heide aangekomen. Ook hier is het lekker warm en in onze linkerooghoek zien we ineens een hoge houten toren liggen. Een stuk van de route af, maar we besluiten er toch een kijkje te gaan nemen. Het blijkt de Stakenberg toren te zijn.
 
In 2016 is hier een gloednieuwe houten uitkijktoren geplaatst. De toren is gewoon geopend en je bent zelf verantwoordelijk voor de 1.5 meter afstand. Gelukkig is het er niet druk en beginnen we aan de klim naar boven. De vroegere toren was 10 meter hoge, deze dus het dubbele. Torens als deze werden vroeger gebruikt om eventuele brandhaarden snel op te kunnen sporen, tegenwoordig doen ze dienst als uitzichtspunt voor bezoekers.
 
Van bovenaf is het uitzicht prachtig. We zien de windmolens richting het Veluwemeer en kijken aan de andere kant ver het licht glooiende landschap van de Veluwe over.
 

Klimtoren Spakenberg
Klimtoren Spakenberg
Het uitzicht over de Elspeetsche Heide
Het uitzicht over de Elspeetsche Heide
De Elspeetsche Heide
De Elspeetsche Heide
 

Door naar Elspeet

We dalen af over de ijzeren trappen en lopen terug naar de route. Die kronkelt de heide over, brengt ons langs de Liesberg en uiteindelijk naar de schaduwrijke bosrand die we een tijdje volgen. Via een lang en breed zandpad komen we in de buurt van Elspeet en niet veel later doemen de eerste huizen voor ons op. We zijn in Elspeet aangekomen, ons eindpunt voor vandaag.
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 9

Een afwisselende route die volgens mij weinig belopen wordt. Van bos tot stuifzand, beken en heide, deze etappe laat alles zien waar de Veluwe zo bekend om staat. De toren is optioneel maar maakt het nog een stukje leuker.
 
Beginpunt: Leuvenum
Eindpunt: Elspeet
Afstand: 16 km
Horeca onderweg: geen
 
Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.