Veluwe Zwerfpad etappe 8 Ermelose Heide
nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 8: Putten – Leuvenum

Welkom bij mijn achtste blogartikel over mijn avonturen op het Veluwe Zwerfpad. In april van dit jaar ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de prachtige Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik thuis het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de prachtige achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie op Youtube over mijn wandeling. Mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de video terug. Vergeet ook vooral niet me te volgen op Youtube zodat je automatisch een update krijgt als de nieuwste video gepubliceerd wordt.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 8!
 

Op het Landgoed Leuvenum
Landgoed Leuvenum
 

Start vanuit Putten

Deze etappe loop ik samen met Rianne. We parkeren de auto bij het station van Putten en nemen hier de aanlooproute naar de route van het Veluwe Zwerfpad, een kilometer verderop. Na wat landbouwgrond en het industrieterrein komen we de juiste markering weer tegen en sla ik linksaf, waar ik vorige week rechtdoor ging.
 
Het eerste deel van de route voert ons door de bossen tussen Putten en Ermelo. We volgen een deel van het Volenbekervoetpad, een tracé van een historisch kerkpad tussen landgoed Volenbeek en de Oude Kerk in Putten.
 

Het Volenbekervoetpad
Het Volenbekervoetpad
 

Door naar landgoed Oud Groevenbeek

Het volgende deel van de route bestaat voornamelijk uit bos. Onderweg staat op sommige plekken een groot aantal lupines in bloei en af en toe zien we een ree wegschieten. Dan ineens doemt Villa Oud Groevenbeek op, een gebouw in jugendstill stijl. Rondom de statige en goed bewaard gebleven villa staan diverse andere gebouwen zoals een kasteeltoren en er ligt een prachtige vijver met lelies. Het geheel doet een beetje sprookjesachtig aan, zo middenin het bos.
 

Villa Oud Groevenbeek op het Veluwe Zwerfpad etappe 8
Villa Oud Groevenbeek
Landgoed Oud Groevenbeek op het Veluwe Zwerfpad
Landgoed Oud Groevenbeek Veluwe Zwerfpad
 

Bos, bos en nog eens bos

Het volgende uur bestaat ook voornamelijk uit bos. De vogels fluiten af en toe horen we een specht. We zien nauwelijks andere wandelaars, een fijn contrast met vorige week, toen ik op een zondag liep en om de haverklap andere wandelaars tegen kwam. De paden zijn op sommige plekken omgewoeld door zwijnen. We horen geritsel in de bosjes, maar zien ze niet.
 

In het bos bij Ermelo
In het bos bij Ermelo
 

De Ermelose Heide en de Schaapskooi

Na een goede 10 kilometer stappen komen we bij de Ermelose Heide aan. Boven ons cirkelt een buizerd en af en toe worden we voorbij gescheerd door een zwaluw. Iets verderop ligt de Schaapskooi van Ermelo en we besluiten hier op het terras een drankje en stuk appelgebak te nemen, voor het eerst sinds ik het Veluwe Zwerfpad wandel is de horeca onderweg geopend.
 
We nemen nog een kijkje rondom de Schaapskooi. We zien een nest jonge zwaluwen in de nok van de schuur en een rode kater entertaint ons met zijn prachtige ogen.
 
We stappen de Ermelose Heide opnieuw op en volgen een smal pad aan de zuidkant van het gebied. Aan de noordkant loopt de grote weg en omdat de wind onze kant op staat, horen we het verkeer goed. Dat mag echter de pret niet drukken, want de omgeving is hoe dan ook prachtig. Onderweg zien we de eerste bosbessen van het seizoen zelfs al!
 

De kat bij de Schaapskooi van Ermelo
De kat bij de Schaapskooi van Ermelo
Veluwe Zwerfpad etappe 8
De eerste bosbessen van het seizoen
 

Landgoed Leuvenum

De laatste paar kilometers gaan over Landgoed Leuvenum. Eerst over een heideveld, daarna wederom door een stil en verlaten ogend bos. Af en toe passeert ons een fietser, maar veel ander volk zien we niet. Pas als we in de buurt van Leuvenum komen en er weilanden verschijnen, komen er ook weer andere mensen op ons pad.
 
We doen nog een terrasje bij De Zwarte Boer en bestellen hier wat volgens de over de beste borrelplank van De Veluwe is. Ik denk dat hij zomaar eens gelijk kan hebben. We proosten op een geslaagde dag. Het weer was dan wellicht wat kleurloos vandaag, het landschap was dat zeker niet!
 

Koeien bij Leuvenum
Koeien bij Leuvenum
Borrelplank De Zwarte Boer
Borrelplank De Zwarte Boer
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 8

Een etappe met verrassende onderbrekingen zoals Villa Oud Groevenbeek en de Schaapskooi. Veel bos af en toe afgewisseld door heide, een prachtig gebied om in de toekomst nogmaals te voet te verkennen!
 
Beginpunt: Station Putten
Eindpunt: Leuvenum
Afstand: 16 km
Horeca onderweg: de Schaapskooi, aan het einde De Zwarte Boer
 
Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *