Veluwe Zwerfpad etappe 7
nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 7: Garderen – Putten

Welkom bij mijn zevende blogartikel over mijn avonturen op het Veluwe Zwerfpad. In april van dit jaar ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de prachtige Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik thuis het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de prachtige achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie op Youtube over mijn wandeling. Mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de video terug. Vergeet ook vooral niet me te volgen op Youtube zodat je automatisch een update krijgt als de nieuwste video gepubliceerd wordt.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 7!
 

Veluwe Zwerfpad bij Garderen
Veluwe Zwerfpad bij Garderen
 

Start vanuit Garderen

Na een lange hike van 26 km van afgelopen week tussen Otterlo en Garderen, pak ik de draad anderhalve week later weer op bij de molen in Garderen. Het is eerste Pinksterdag, de zon schijnt en de wind waait woest.
 
Zo snel als ik Garderen in ben gelopen, zo snel ben ik er ook weer uit. Via de hoofdstraat en wat zijstraatjes loop ik al direct het boerenland in. De etappe van vandaag is niet erg lang en voert me voornamelijk door het bos, dus ik ben benieuwd wat me te wachten staat.
 

Op het Veluwe Zwerfpad
Op het Veluwe Zwerfpad
 

Door het Speulder- en Sprielderbos

De route van vandaag loopt voor het grootste deel door het Speulder- en Sprielderbos, een aaneengesloten bosgebied van zo’n 3.300 hectare tussen grofweg Ermelo, Putten en Garderen. Dwars door het bos loopt een stuwwal, waardoor het een relatief hooggelegen bos is.
 
Ik merk al snel dat ik er niet heel verstandig aan gedaan heb om op 1e Pinksterdag te gaan wandelen. Het is druk met families en alhoewel dat natuurlijk geen probleem is, vermoed ik dat de kans om wild te zien door al het gepraat in het bos aanzienlijk verminderd is. Enkele weken geleden was ik voor een lang weekend in de omgeving van Garderen en zag ik ‘s avonds een groep wilde zwijnen. De grond is nagenoeg overal omgewoeld en ik hoor regelmatig gescharrel in de bosjes. Wild zien doe ik echter niet.
 
Bij het wildscherm in Garderen is het te druk en dus besluit ik deze over te slaan en door te lopen. Wat verder van Garderen vandaag wordt het iets rustiger in het bos. Ik passeer oude grafheuvels, open stukken bos en diverse picknickplaatsen.
 

Speulder en Sprielderbos
Speulder en Sprielderbos
Speulderbos
Speulderbos
Grafheuvel Putten
Grafheuvel Putten
 

Door het Putterbos naar Putten

Het laatste deel van mijn wandeling gaat door het Putterbos. Ik zie weinig verschil in overgang tussen de verschillende bossen. Eenmaal in Putten aangekomen loop ik via het uitgestorven centrum door naar het treinstation, waar mijn auto geparkeerd staat. Wanneer je het Veluwe Zwerfpad gaat lopen, valt je wellicht op dat veel treinstations op de Veluwe buiten het centrum van het dorp liggen. Dit heeft ermee te maken dat de van oorsprong christelijke bewoners van het dorp niet wilden dat er op zondag treinverkeer door het dorp reed. Vandaar de keuze om op enkele gelovige plekken op de Veluwe de spoorlijn buiten het dorp aan te leggen.
 
Ik loop Putten aan de andere kant weer uit. Via een buurtbos en wat landbouwakkers kom ik op een industrieterrein en uiteindelijk zie ik het station liggen. Vandaag staat er zo’n 13 kilometer op de teller.
 

Routewijziging Veluwe Zwerfpad
Routewijziging op het Veluwe Zwerfpad
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 7

Een mooie maar weinig afwisselende route door het bos, die je het beste op een rustige doordeweekse dag kunt lopen om een zo’n groot mogelijke kans te hebben op het zien van het vele wild dat hier leeft.
 
Beginpunt: Garderen
Eindpunt: Putten
Afstand: 13,2 km
Horeca onderweg: geen
 
Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *