Veluwe Zwerfpad etappe 6
nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 6: Otterlo – Garderen

Welkom bij mijn zesde blogartikel over mijn avonturen op het Veluwe Zwerfpad. In april van dit jaar ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de prachtige Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik thuis het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de prachtige achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie op Youtube over mijn wandeling. Mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de video terug. Vergeet ook vooral niet me te volgen op Youtube zodat je automatisch een update krijgt als de nieuwste video gepubliceerd wordt.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 6!
 

Laan in Harskamp op het Veluwe Zwerfpad
Laan in Harskamp
 

Start vanuit Otterlo

Na een uitstapje terug naar Arnhem vorige week, pak ik de draad weer op in Otterlo. Vandaag wandel ik met oud-collega Saskia naar Garderen, een flinke route van zo’n 23 kilometer. We wilden in eerste instantie tot Kootwijk, maar daar is geen openbaar vervoer en dus werd het Garderen. Overigens reisden wij met de auto, maar ik realiseer me dat niet iedereen met de auto kan reizen, dus vandaar de suggestie om tot aan Garderen te lopen.
 
Vanuit Otterlo gaat de route in eerste instantie veel rechtdoor door landbouwgebied. De ene keer zien we schapen, dan weer koeien, ook eens zwijnen en zelfs een pony. We passeren iets wat wel een rododendron plantage lijkt en komen uiteindelijk in Harskamp aan. Hier lopen we een prachtige lange laan in. We zijn er zo onder de indruk van dat we de afslag missen en uiteindelijk via een omweg weer op het juiste pad komen.
 

Rododendrons Otterlo Veluwe Zwerfpad etappe 6
Rododendrons tussen Otterlo en Harskamp
Een pauzeplekje bij Otterlo
Een pauzeplekje bij Otterlo
 

Van Harskamp naar het Kootwijkerzand

Eenmaal in Harskamp lopen we het gehucht door en passeren we onder meer een molen en de prachtige Stroe Allee, waar de bomen volop in bloei staan. In de weilanden zien we talloze vogels zoals een ooievaar en boven ons cirkelen buizerds hoog in de lucht. Niet veel later komen we bij de N310 van Harskamp naar Garderen en steken we de weg over. De landbouwgrond was mooi, maar het is tijd om het bos in te gaan.
 

Tussen Otterlo en Harskamp
Tussen Otterlo en Harskamp
Langs de Stroe Allee
Langs de Stroe Allee
De molen van Harskamp
De molen van Harskamp
 

Naar het Kootwijkerzand

Net buiten Harskamp ligt het Rijksschietterrein Harskamperzand. Hier vinden bijna dagelijks schietoefeningen plaats en op het pad is dit af en toe goed te horen. Vreemd en soms ongemakkelijk om te horen, maar goed om te weten … het wild laat zich echter niet wegjagen hier want metingen tonen aan dat hier net zo veel wild leeft als op andere plekken op de Veluwe.
 
Over smalle en soms mulle zandpaden vervolgen we onze weg door het Loobosch naar het Kootwijkerzand. Een felbruine ree springt voor ons het pad over en niet veel later opent het bos zich. We zijn op het Kootwijkerzand aangekomen.
 

Op weg naar het Kootwijkerzand
Op weg naar het Kootwijkerzand
 

Het Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand ligt er eenzaam en verlaten bij. We zien op een enkele wandelaar na helemaal niemand. De wolken die overwaaien zorgen voor een prachtig schouwspel van Moeder Natuur. We zijn volop aan het kletsen en genieten, waardoor we de verkeerde kant op lopen. Schijnbaar hadden we meer rechtuit moeten lopen, maar zijn we al pratend naar links afgebogen. De route zijn we kwijt, maar het landschap is er niet minder mooi om. Overal om ons heen ligt wit zand en er staat her en der een boom.
 

Een wandelbankje op het Kootwijkerzand
Een wandelbankje op het Kootwijkerzand
 

Van Kootwijk naar Garderen

Met behulp van de navigatie op onze telefoon komen we weer in de buurt van het pad terecht. Echter lopen we eerst nog een stuk over het Marskramerpad voor we in het centrum van Kootwijk (dat maar een handjevol huizen heeft, dus echt sprake van een centrum is er niet) aankomen, waar we het Veluwe Zwerfpad terug vinden. Tijd voor koffie!
 
Vanuit hier lopen we via smalle bospaden verder noordwaarts. Een tweetal chinook helikopters cirkelt boven ons hoofd, ze zijn vast in de buurt aan het oefenen. We steken de A1 onderdoor en de spoorweg over. De laatste paar kilometers voeren ons door de weilanden naar Garderen, waar we aan het einde van de dag aankomen. We hebben een dikke 26 kilometer gelopen vandaag, drie kilometer meer dan gepland.
 

Koeien in Garderen
Koeien bij aankomst in Garderen
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 6

Een prachtige en afwisselende etappe, waarvan het Kootwijkerzand zonder twijfel het hoogtepunt was. De stukken tussen Otterlo en Harskamp en vanaf Kootwijk naar Garderen waren landschappelijk gezien minder interessant, maar geven wel een mooi compleet beeld van het gevarieerde landschap van de Veluwe.
 
Beginpunt: Otterlo
Eindpunt: Garderen
Afstand: 23,1 km
Horeca onderweg: op dit moment gesloten, normaal gesproken in Kootwijk en Harskamp
 
Kortom: een heerlijke wandeling! Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *