nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 5: Otterlo – Schaarsbergen

Welkom bij mijn vijfde blogpost over mijn avonturen op het Veluwe Zwerfpad. In april van dit jaar ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de prachtige Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik thuis het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de prachtige achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie op Youtube over mijn wandeling. Mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de video terug. Vergeet ook vooral niet me te volgen op Youtube zodat je automatisch een update krijgt als de nieuwste video gepubliceerd wordt.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 5!
 

Veluwe Zwerfpad etappe 5
Op de Hoge Veluwe
 

Start vanuit Roekel

Afgelopen nacht heb ik geslapen in een tiny house van B&B De Kleine Pol op 3 kilometer van Otterlo, bij het gehucht Roekel. Na een heerlijke wandeling van Lunteren naar Otterlo en ditto overnachting is het tijd om weer op pad te gaan. De eerste paar kilometers voeren me vanuit de B&B langs de bosrand naar het Roekelse Bos. Hier kom ik al snel tussen de vakantieparken uit, verscholen in het groen. Eenmaal in Otterlo aangekomen doe ik wat boodschappen voor de lunch en besluit ik mijn schuurplek van gisteren even af te tapen. Ik heb in geen jaren iets afgeplakt of getaped op mijn voeten, maar aangezien ik vandaag een lange route voor de boeg heb en ik nu al pijn heb, lijkt het me geen overbodige luxe.
 

Tiny House op de Veluwe
Mijn Tiny House in Otterlo bij B&B De Kleine Pol
Door de Roekelse Bossen naar Otterlo
Door de Roekelse Bossen naar Otterlo
 

De Hoge Veluwe in

Via het centrum van Otterlo loop ik het nationale park De Hoge Veluwe in. Ik heb een beschermersabonnement waarmee ik het hele jaar onbeperkt toegang krijg en kan dus zonder in de rij te staan voor een entreebwijs direct doorlopen. Al direct na het wildrooster staat een bord, ik ga de route naar Schaarsbergen volgen, een afstand van 13.7 kilometer. Deze route liep ik enkele weken geleden ook dus ik weet wat ik kan verwachten: een kort maar heuvelachtig stuk door het bos en vervolgens zuidwaarts door de open vlakte.
 

Veluwe Zwerfpad etappe 5 Otterlo - Schaarsbergen
Veluwe Zwerfpad etappe 5 Otterlo – Schaarsbergen
 

Over de stuwwal in de Hoge Veluwe

Aan de noordelijke kant van de Hoge Veluwe ligt een stuwwal, waar je prachtig kunt wandelen. Deze is echt perfect om te oefenen met bergwandelen in Nederland bijvoorbeeld. Ik volg vandaag een klein stukje van dit pad. De bomen bieden een fijne schaduw en af en toe is het even klimmen en klauteren over de omgevallen bomen. Net van het pad houd ik een korte pauze en hoop zwijnen of ander wild te zien, maar ik vermoed dat het te warm is vandaag en dat ze zich liever koest houden.
 

Het Jeneverbessenbos

Eenmaal de bossen uit loop ik al snel op een stuk Veluwe waar het lijkt alsof er nogal wat veranderd is de laatste jaren. Volgens het boekje is hier het Otterlose Bos en loop ik veelal in het groen, maar ik vermoed dat er hier een en ander is weggekapt, want ik volg veelal mulle zandpaden door open landschap met veel weggekapte landschappen om me heen.
 
Eén van mijn favoriete stukken van deze route is het Jeneverbessenbos. Helaas heb ik twee weken geleden ervaren dat ook hier een deel van is weggekapt en het smalle kronkelpaadje dat in het boekje staat er niet meer is. Vorige keer liep ik volgens de nieuwe route, deze keer besluit ik het oude pad te zoeken. Ik volg de voetsporen het restant van het Jeneverbessenbos in en zie inderdaad een soort van pad. Ergens mis ik een afslag en uiteindelijk struin ik met behulp van Google Maps terug naar de juiste route. Jammer dat het pad hier zo veranderd is!
 

De Hoge Veluwe
Daar waar het nu leeg en kaal is …
 
Het Jeneverbessenbos in de Hoge Veluwe
Het Jeneverbessenbos in de Hoge Veluwe
 

Het Oud-Reemsterzand en het Oud-Reemserveld

Vanaf hier stap ik echt de open vlakte op: voor me strekt het Oud-Reemsterzand zich uit. Een prachtig gebied met fijne vergezichten, maar ook erg warm in de brandende zon. Ik besluit flink door te stappen en een uur later ben ik bij Oud-Reemst aangekomen. Ik steek het Oud-Reemsterveld over en daarna loop ik langs het Aalderinksveld. Ik denk dat ik een koekoek zie en horen doe ik hem zeker.
 

Het Oud-Reemsterzand
Het Oud-Reemsterzand
 

Door naar Schaarsbergen

Het laatste deel van de route van vandaag leidt me door de Kemperbergerbossen naar de ingang van Schaarsbergen. Het loopt inmiddels al tegen het einde van de middag als ik bij de Reeënbosjes aan kom. Helaas heb ik vandaag geen wild gezien in de Hoge Veluwe, maar dat is ook niet gek omdat het erg warm was. Ik ben dan ook blij verheugd als ik nog op drie verschillende plekken edelherten zie, net voor de uitgang van Schaarsbergen. Wat een cadeautje zo aan het einde van de wandeling. Ik stap het wildrooster over en eindig hier de wandeling van vandaag!
 

Edelhert in De Hoge Veluwe
Edelhert in De Hoge Veluwe
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 5 (extra etappe)

Een mooie route door De Hoge Veluwe. Deze route is een ‘extra route’, ook wel ‘variant’ genoemd in het boekje van het Veluwe Zwerfpad. Voor mij kwam het perfect zo uit, omdat ik vanuit Lunteren via Otterlo naar huis kon lopen en er op die manier een twee-daagse trektocht van kon maken. De ‘officiële’ route loopt vanuit Otterlo verder naar Garderen, de blog en vlog van dit traject komen volgende week online. Vanuit Schaarsbergen kun je in ca. 8 kilometer terug wandelen naar het NS Station van Arnhem.
 
Beginpunt: Otterlo (Roekel)
Eindpunt: Ingang Schaarsbergen
Afstand: 17,6 km
Horeca onderweg: op dit moment gesloten, normaal gesproken in Otterlo en Pannekoekenhuis Den Strooper in Schaarsbergen.
Ook handig om te weten: voor de Hoge Veluwe betaal je een entreeprijs, de huidige tarieven vind je hier
 
Kortom: veel variatie in het park! Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *