Wekeromse Zand Veluwe Zwerfpad etappe 4
nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 4: Lunteren – Otterlo

Welkom bij mijn vierde blog over mijn avonturen op het Veluwe Zwerfpad. In april 2020 ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de prachtige Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik zomaar vanuit hier het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de mooie achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie over mijn wandeling dus mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de video terug. Vergeet ook vooral niet me te volgen op Youtube zodat je automatisch een update krijgt als de nieuwste video live staat.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 4!
 

Start van de wandeling bij het station van Lunteren

Ik start mijn wandeling van vandaag bij het station van Lunteren waar ik vorige keer geëindigd ben. Ik verlaat Lunteren al snel weer over landerijen en langs akkers. Niet ver buiten het dorp kom ik een mede-wandelaar tegen, een oudere meneer die sinds zijn pensioen in het prachtige Lunteren woont. Hij wandelt elke dag meerdere uren en heeft het Veluwe Zwerfpad ook helemaal gelopen. We maken een praatje en hij waarschuwt me nog dat de route op het Wekeromse Zand straks lastig te vinden is. We gaan het zien!
 

Lunteren Veluwe Zwerfpad etappe 4
Vertrek vanuit Lunteren
 

Op naar het Middelpunt van Nederland

Langs de akkers van Lunteren klim ik over een vals plat fietspad de bossen in, richting het ‘Middelpunt van Nederland’. Hier was ik afgelopen winter ook al tijdens de Hartstocht Winter Walk. Toen was het bos kaal en koud, nu vol leven en groen. Ik maak wat foto’s en loop verder, richting andere bezienswaardigheden die dit gebied rijk zijn.
 

Middelpunt van Nederland op het Veluwe Zwerfpad etappe 4
Middelpunt van Nederland
Uitzichten over de akkers rondom Lunteren
Uitzichten over de akkers rondom Lunteren
 

De Germaanse Put

De volgende bezienswaardigheid is De Germaanse Put, een waterput uit de ijzertijd. Deze is aan het einde van de twintigste eeuw blootgelegd en is zo’n 2.300 jaar oud. De houten kuip die je ziet is een reconstructie. Ook passeer ik nog enkele Celtic Fields en de IJzerboerderij. Hier is het echter zo ontzettend druk dat ik besluit door te lopen en deze een andere keer te bezoeken, wanneer er minder mensen zijn.
 

De Germaanse Put bij Lunteren
De Germaanse Put bij Lunteren
 

Het Wekeromse Zand weer op

Net na de IJzerboerderij leidt het pad me door een draaihek opnieuw het Wekeromse Zand op. Vorige week liep ik aan de zuidelijke kant, deze keer langs de noordelijke kant. Het is hier vandaag extreem rustig zo lijkt het. Bij een drinkpoel houd ik een pauze, de weerkaatsing van de bomen in het groenblauwe water doet bijna exotisch aan. Heel bijzonder!
 
Na een lunchpauze is het tijd om verder te gaan. Ik stap de zandvlakte van het Wekeromse Zand op en steek deze, naar mijn idee, recht over. Toch blijkt het niet te kloppen en raak ik volledig het pad kwijt. De beschrijving zegt dat ik links aan moet houden, de pijlen wezen naar rechts. Na de oversteek van het zand kijk ik op Google Maps en kom ik tot de conclusie dat ik toch flink van de route af ben geraakt. Geen probleem want ik heb alle tijd en het is hier prachtig!
 
Met behulp van Google Maps loop ik richting het juiste pad. Hier wordt het ineens een heel stuk drukker met recreërende gezinnen (het is meivakantie) dus ik ben blij de drukte al snel weer achter met te kunnen laten.
 

Uitzicht over het Wekeromse Zand
Uitzicht over het Wekeromse Zand
De drinkpoel op het Wekeromse Zand
De drinkpoel op het Wekeromse Zand
 

Door naar Roekel

Ik steek de grote weg over, het volgende natuurgebied in. Opnieuw door een groot hek, ik vind het bijzonder dat er zoveel hekken in de natuur staan hier. Via smalle bospaadjes loop ik richting Roekel. De route is her en der omgelegd wegens de aanleg (of uitbreiding van?) een recreatiepark en ik loop met de kaart in mijn hand, de route blijkt elders te lopen. Na een half uur van de route af, vind ik de markeringen weer terug en ben ik in Roekel aangekomen.
 

 

Een overnachting in B&B De Kleine Pol

Ik overnacht vandaag in Bed & Breakfast De Kleine Pol in Otterlo. Deze kleinschalige accommodatie leek mij de perfecte plek voor een overnachting. Hij ligt vlak aan de route tussen Roekel en Otterlo en heeft diverse overnachtingsopties: de Bed & Breakfast kamer (met eigen kookfaciliteiten), safaritenten, een pipo-wagen en … de Tiny House waar ik in slaap. Een rondleiding door het huisje geef ik je in de vlog hieronder!
 
Na een hartelijk welkom op het erf van de B&B neem ik mijn intrek in de Tiny House: een knus houten huisje voorzien van alle gemakken. In het huisje is een kookgelegenheid, badkamer met douche en zijn vier slaapplekken, waarvan er twee op een vide bereikbaar per trapje. Het is nog heerlijk warm aan het einde van de dag en dus neem ik plaats op de veranda van mijn huisje. Terwijl de zon langzaam onder gaat en de wereld afkoelt, geniet ik intens. Wat een heerlijke afsluiting van wederom een prachtige dag op het Veluwe Zwerfpad.
 

Tiny House op de Veluwe
Mijn Tiny House in Otterlo bij B&B De Kleine Pol
B&B De KLeine Pol in Otterlo
Op het erf van B&B De Kleine Pol
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 4

Een prachtige route met veel bezienswaardigheden en grote landschappelijke verschillen. Het hoogtepunt voor mij van vandaag was (opnieuw) het Wekeromse Zand, vooral de kant waar het nog lekker rustig was. Het onderstaande aantal kilometers is de afstand die ik gelopen heb, ik logeerde 3 kilometer buiten Otterlo, de route is normaal gesproken 17 kilometer als je helemaal tot aan Otterlo loopt.
 
Beginpunt: Station Lunteren
Eindpunt: Otterlo (Roekel)
Afstand: 14.1 km
Horeca onderweg: op dit moment gesloten, normaal gesproken bij de Hessenhut net buiten Lunteren
 
Kortom: veel mooie landschappen en bijzondere historische plekken Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *