het Wekeromse Zand bij Lunteren tijdens het Veluwe Zwerfpad etappe 3
nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 3: Planken Wambuis – Lunteren

Welkom bij mijn derde blog over het Veluwe Zwerfpad. In april 2020 ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik zomaar vanuit hier het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de mooie achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie over mijn wandeling dus mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de video terug.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 3!
 

Start van de wandeling bij Planken Wambuis

Ik start mijn wandeling van vandaag bij de Planken Wambuis waar ik vorige keer geëindigd ben. Het is hier druk met doorgaand vrachtverkeer en ik steek snel de grote weg over, weg van het lawaai. Planken Wambuis is bij mij om de hoek en ik loop hier vaak. Het is nu echter vroeg en niet in het weekend dus er zijn weinig andere mensen te bekennen.
 
De heidevelden van de Planken Wambuis worden begraasd door Spaanse runderen en paarden. Er staat vandaag een harde wind en de lucht is gevuld met schapenwolken: een sprookjesachtig geheel dus. Na een korte stop bij een wildobservatie (geen wild gezien) ga ik terug het pad op en zie ik een groep buizerds cirkelt boven mijn hoofd.
 
Het wandelpad (veelal mul zand) volgt de route van een fietspad en voert me vooral door heidevelden en af en toe een schaarse begroeiing. Na een kleine 5 kilometer ben ik aangekomen bij de afslag naar De Mossel, een soort van uitspanning middenin het bos. Omdat deze niet geopend is, besluit ik door te lopen richting Lunteren.
 

Uitzicht over de heidevelden bij Planken Wambuis op etappe 3 van het Veluwe Zwerfpad
Uitzicht over de heidevelden bij Planken Wambuis op etappe 3 van het Veluwe Zwerfpad
Paarden bij de Planken Wambuis
Paarden bij de Planken Wambuis
Planken Wambuis tussen Arnhem en Ede
Welkom bij de Planken Wambuis
 

Tussen de Mossel en het Wekeromse Zand

Eerlijk is eerlijk, het pad tussen de Mossel en het Wekeromse Zand is niet heel aantrekkelijk. Ik loop nog steeds langs het fietspad en vraag me af waarom de routemakers niet hebben gekozen voor een route over de diverse zijpaden.
 
Uitzichtpunt de Valenberg is wel erg mooi en ondanks dat het bewolkt is kan ik toch ver kijken. Ik zie onder andere Radio Kootwijk in de verte liggen, met behulp van de informatieplaquette. Nadat ik de volgende grote weg ben overgestoken blijkt mijn wandelboekje niet meer te kloppen want particulieren hebben een hek om de grond gezet. Ik volg de markeringen, maar die zijn bij de volgende oversteek ook onduidelijk.
 
En dan sta ik achter een hek. Ik had het Wekeromse Zand op gemoeten, maar dit stond niet duidelijk gemarkeerd. Omdat ik het boekje ook niet vertrouw en ik op de website van Wandelnet geen toegang heb tot de routewijzigingen, besluit ik een stuk terug te lopen en mijn eigen route te gaan samenstellen. Ik heb namelijk geen zin om helemaal tot aan Lunteren langs het fietspad te lopen. Uiteindelijk vind ik de route terug en stap ik het Wekeromse Zand op.
 

Paadje bij de Mossel
Paadje bij de Mossel
Uitkijkpunt De Valenberg
Uitkijkpunt De Valenberg
Wat je allemaal kunt zien vanaf De Valenberg
Wat je allemaal kunt zien vanaf De Valenberg
Veluwe Zwerfpad etappe 3
Particulier eigendom op het Veluwe Zwerfpad zorgt voor routewijzigingen
 

Het Wekeromse Zand

Eenmaal op het Wekeromse Zand ben ik al snel weer vergeten dat ik inmiddels ruim 10 kilometer langs een fietspad gesjokt heb en dat de markeringen niet altijd even goed zijn. Dit stukje natuur is namelijk wonderschoon. Bij het uit komen van het bos heb ik een prachtig uitzicht over de zandverstuiving in de verte en het snel voorbij glijende wolkendek maakt het een spectaculair geheel. Ik houd hier een korte pauze en geniet van het uitzicht.
 
Het Wekeromse Zand is geheel omheind vanwege de moeflons die hier grazen. Deze moeflons stammen af van drie drie moeflons die hier naartoe naartoe gebracht werden vanuit Park de Hoge Veluwe in 1975, waar ze in 1921 door het echtpaar Kröller-Muller werden geïntroduceerd. Ik heb echter geen moeflons gezien en loop verder langs het mooie uitzicht.
 

Wekeromse Zand
Wekeromse Zand
Wekeromse Zand op het Veluwe Zwerfpad etappe 3
Wekeromse Zand
 

Via het Lunterse Buurtbos naar Lunteren

Het laatste deel van mijn wandeling voert me door het Lunterse Buurtbos naar Lunteren. Hoogtepunt hier is (letterlijk) toren de Koepel, die ik ook bezocht tijdens de Hartstocht Winterwalk. Helaas is de Koepel vandaag gesloten, maar ik kom er graag nog eens terug zodra het weer toegestaan is.
 
Via smalle (en veelal ongemarkeerde) zandpaadjes bereik ik de bosrand bij Lunteren en enkele honderden meters later ben ik bij het station aangekomen, mijn eindpunt van vandaag!
 

De Koepel Lunteren
De Koepel Lunteren
Verrekijker Wekeromse Zand
Uitkijken over het Wekeromse Zand
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 3

Een zeer uiteenlopende en niet altijd even interessante route over veel lange rechte stukken en langs een fietspad. De mooie uitzichten bij Planken Wambuis en het Wekeromse Zand maken veel goed gelukkig. Daarnaast klopt het boekje niet meer en zijn de markeringen ook niet altijd aanwezig. Ik was veel tijd kwijt met het zoeken op sommige plekken, dus plan wat extra tijd in. Ik kwam hierdoor op 2 km extra uit, de afstand hieronder is die conform de route in het boekje.
 
Beginpunt: Planken Wambuis
Eindpunt: Station Lunteren
Afstand: 18.1 km
Horeca onderweg: op dit moment gesloten, normaal gesproken bij de Mossel en in het Lunterse Buurtbos bij Camping de Rimboe
 
Kortom: veel afwisseling met hoogtepunten en ook wat minder mooie paden. Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *