Veluwe Zwerfpad etappe 13 van Kootwijk naar Hoenderloo via Radio Kootwijk
nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 13: Kootwijk – Hoenderloo

Welkom bij mijn dertiende blog over mijn wandeltocht op het Veluwe Zwerfpad. In april van dit jaar ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de prachtige Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik vanuit huis het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de prachtige achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie op Youtube over mijn belevenissen. Mocht je ook mijn vlog over het Veluwe Zwerfpad willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de vlog van de etappe Kootwijk – Hoenderloo terug. Vergeet ook vooral niet me te volgen op Youtube zodat je automatisch een update krijgt als de nieuwste video gepubliceerd wordt.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 13!
 

Leemkuil bij Hoog Buurlo
Leemkuil bij Hoog Buurlo
 

Start in Kootwijk

Het is al zo’n anderhalve maand geleden sinds ik voor het laatst op pad was op het Veluwe Zwerfpad. Ik maakte een hike in Zwitserland voor mijn blog, ging op vakantie naar Zweden en genoot van het zonnige najaar op de Waddenzee. Eind september trok er weer op uit in eigen omgeving. Op zondagmiddag checken mijn vriend en ik in bij Natuurkampeerterrein de Zanderdennen in Kootwijk. De eerste dag maken we hier een rondwandeling, de tweede dag gaat hij naar huis en loop ik van Kootwijk naar Hoenderloo.
 

Paddestoelen op het Veluwe Zwerfpad
Paddestoelen op het Veluwe Zwerfpad
 

Het Kootwijkerzand op

Bij Kootwijk kruisen de noordelijke lus en zuidelijke lus van het Zwerfpad. Op de reis noordwaarts zijn Saskia en ik compleet verdwaald op het Kootwijkerzand. Vandaag heb ik dus maar een GPX track gedownload. Nadat we de tent hebben ingepakt, zwaait mijn vriend nog even en vertrekt om naar zijn werk te gaan. Ik sta in de stromende wegen onder een afdakje te wachten tot het droog wordt. Tevergeefs.
 
Na een kwartiertje wachten besluit ik gewoon te gaan lopen. Niet veel later pik ik de route op en stap ik het Kootwijkerzand op. Het is maandagochtend en het schietterrein van Harskamp is geopend, de militairen knallen er goed op los. Het voelt af en toe wat onbehaaglijk om continue geschiet te horen.
 

Het Kootwijkerzand in de regen
Het Kootwijkerzand in de regen
 

Radio Kootwijk

Na een goed uur kom ik uit bij het mysterieuze Radio Kootwijk, een voormalig zenderstation midden op de heide. De gebouwen staan statig in het landschapen en ogen verlaten. Toch komt er rook van een verwarming uit het hoofdgebouw en dat blijkt open. Ik neem snel een kijkje en laat dan Radio Kootwijk achter me. Er is net een buslading mensen gearriveerd en ik heb niet zo erg de behoefte om in de drukte te lopen.
 

Het hoofdgebouw van Radio Kootwijk
Het hoofdgebouw van Radio Kootwijk
 

Hoog Buurlo en burlende edelherten

Door het bos kom ik bij het buurtschap Hoog Buurlo en even later bereik ik de Hoog Buurlosche Heide. Het is maar goed dat ik de GPX track heb gedownload want de route is verlegd hier en volgt niet langer die in het boekje. Ik volg de oostelijke zijde van het heideveld en ineens steekt er pal voor me een edelhert over. Niet veel later bereik ik de zuidoostelijke punt en hier hoor ik ze … de burlende edelherten. Ik vouw mijn handen om mijn oren en maak er een kommetje van, het geluid is onmiskenbaar het burlen. Als je het niet weet klinkt het wat angstaanjagend en ze klinken ook redelijk dichtbij.
 

Hoog Buurlosche Heide op het Veluwe Zwerfpad etappe 13
Hoog Buurlosche Heide
 

Harskamp en het Hoenderloosche Bos

Inmiddels ben ik vlak bij Harskamp aangekomen en het schieten is nog steeds in volle gang. Ik steek een zandvlakte over en hoor de militaire voertuigen. In de verte zie ik Radio Kootwijk maar omdat het nog steeds regent, is het niet heel helder. Ik besluit hier op een droge en zonnige dag zeker nog een keer terug te komen.
 
Via het Hoenderloosche Bos loop ik richting Hoenderloo. Ik hoop op nog wat edelherten of ander groot wild, maar het enige dat mijn pad kruist is een bonte specht. Het zijn de rood met witte paddestoelen die het lekker herfstig maken en een uurtje nadat ik Harskamp achter me heb gelaten, ben ik in Hoenderloo aangekomen.
 
Meer zien en het geluid van de burlende edelherten horen? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 13

Ik denk dat dit zomaar eens, ondanks de stromende regen, één van de mooiste etappes van het Veluwe Zwerfpad zou kunnen zijn. Ik heb echt enorm genoten van het landschap, de soms nog paarse heide en de eerste tekenen van de herfst die in aantocht is. Het burlende edelhert was een absoluut hoogtepunt, het continue geschiet bij Harskamp vond ik wat minder, maar hoort er nu eenmaal bij (op zondag was dit niet overigens, maar is het veel drukker op het pad).
 
Beginpunt: Kootwijk
Eindpunt: Hoenderloo
Afstand: 18 km
Horeca onderweg: niet onderweg, alleen in Hoenderloo en beperkt in Kootwijk
 
Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

2 Comments

 • Loes Lucas

  Hoi Antonette,

  Wij gaan het zwerfpad Veluwe lopen, ook onze achtertuin maar het is moeilijk zoeken naar de juiste gps route mede omdat jij het etappe nr 13 noemt en op internet is het etappe 10.
  Het was dus even zoeken. Misschien is het een idee om te vermelden waar je de routes kunt vinden want nu was het even zoeken. Op zich niet erg maar is wel handig als jij het in je verslag zet.

  Groetjes,
  Loes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *