Veluwe Zwerfpad etappe 11
nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 11: Vaassen – Hoog Soeren

Welkom bij mijn elfde blog over mijn wandeltocht op het Veluwe Zwerfpad. In april van dit jaar ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de prachtige Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik thuis het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de prachtige achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie op Youtube over mijn belevenissen. Mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de vlog van deze etappe terug. Vergeet ook vooral niet me te volgen op Youtube zodat je automatisch een update krijgt als de nieuwste video gepubliceerd wordt.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 11!
 

Kroomdomein Het Loo
Kroomdomein Het Loo
 

Start in Vaassen

Net als vorige week is het een donkere dag. Ondanks dat ik toen alleen maar door de regen heb gelopen en daar eigenlijk deze keer geen zin in heb, besluit ik toch op pad te gaan. Eenmaal in Vaassen aangekomen begint het licht te druppelen. Regenjas en gaan dus maar.
 
Ik wandel langs Kasteel Cannenburgh en via een verharde weg het dorp Vaassen uit, de weilanden door. De verharde weg verandert in een zandpad met ernaast een fietspad. Het is vrijdag en dus vrij druk, maar ik laat de drukte ongetwijfeld snel weer achter me zodra ik de bossen in ben verdwenen.
 
Dit gebied staat bekend om zijn sprengenbeken, er zijn er talloze. Sommigen zijn gewoon ‘normaal’ van kleur, maar verderop in het bos vind ik ook een knaloranje stroom. Heel bijzonder!
 

Sprengenbeken rondom Vaassen
Sprengenbeken rondom Vaassen
 

Het wildscherm bij Niersen

Ik loop Kroondomein Het Loo opnieuw in en zie op mijn GPS dat er verderop een wildscherm moet zijn. De vorige keer dat ik bij een wildscherm was, was het er enorm druk, maar deze keer valt het mee want er is helemaal niemand. Ik tuur door de kijkgaten het veld over en spot helemaal aan de andere kant een ree.
 
Via het hek loop ik verder en neem een sluip-doorpaadje. Niet veel later vind ik de route terug en ineens hoor ik wat in de bosjes naast me. Een zwijn. Eerst ziet ie me niet, maar na verloop van tijd merkt ie dat ik naar hem sta te kijken. Zijn jongen schieten weg in de bossen en hij gromt en blaast naar me. Dan draait ie om en verdwijnt ie ook. Gelukkig zit er een hek tussen.
 

zwijnen op de veluwe
Zwijn in het Kroondomein
 

Via Wiesel terug naar het Kroondomein

Ik kom in het buurtschap Wiesel aan. Hier staan talloze boerderijen met schapen, geiten, paarden en koeien. Het Veluwe Zwerfpad gaat veel over verharde paden vandaag en dat vind ik jammer, want ik ben juist op zoek naar de onbekende, smalle (bos)paadjes. Bijna een uur lang maak ik geen foto’s en video’s want het landschap is weinig afwisselend. Uiteindelijk kom ik weer bij het Kroondomein aan voor het laatste stuk van mijn wandeling van vandaag.
 

Aankomst in de Gemeente Apeldoornop het Veluwe Zwerfpad etappe 11
Aankomst in de Gemeente Apeldoorn
 

In Kroondomein Het Loo

Na Niersen loop ik Kroomdomein Het Loo weer in. Ik verwacht hier drukte, maar niks is minder waar. Eenmaal van de het brede karrenspoor af wordt het rustig. Af en toe passeert een mountainbiker me, maar verder is het rustig en stil. Een bleek zonnetje laat zich af en toe zien en alhoewel ik soms wat geritsel in de bosjes hoor, zie ik behalve af en toe een vogel én een eekhoorn geen wild meer.
 

Kroondomein Het Loo
Kroondomein Het Loo
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 11

Een weinig afwisselende route, wellicht een van mijn minst favoriete tot nu toe. Veel van deze etappe ging over verharde wegen en brede karrensporen in het buitengebied. Het Kroondomein was prachtig en heerlijk rustig en was voor mij het hoogtepunt van deze etappe.
 
Beginpunt: Vaassen
Eindpunt: De Echoput (2 km van Hoog-Soeren)
Afstand: 17 km
Horeca onderweg: geen
 
Tip: ik wilde vanaf de Echoput met de bus naar Vaassen, echter kon ik hier niet parkeren omdat ik hier niet logeerde. De dichtstbijzijnde parkeerplaats was zo’n 200 meter eerder op de weg (gezien vanaf Apeldoorn) … hier komt de route ook uit aan het einde. In Hoog-Soeren is geen openbaar vervoer.
 
Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *