Veluwe Zwerfpad etappe 10 Vaassen
nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 10: Elspeet – Vaassen

Welkom bij mijn tiende blog over mijn avonturen op het Veluwe Zwerfpad. In april van dit jaar ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de prachtige Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik thuis het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de prachtige achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie op Youtube over mijn wandeling. Mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de vlog van deze etappe terug. Vergeet ook vooral niet me te volgen op Youtube zodat je automatisch een update krijgt als de nieuwste video gepubliceerd wordt.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 10!
 

Veluwe Zwerfpad etappe 10
Een regenachtige dag op het Veluwe Zwerfpad etappe 10
 

Start vanuit Elspeet

Het is een regenachtige dag. Even twijfel ik of ik zal gaan wandelen want regenachtige beelden doen het nooit zo heel goed ter inspiratie. Maar aan de andere kant is het nogal onrealistisch dat je in Nederland nooit regen hebt. En aangezien ik tijdens de voorgaande negen etappes steeds goed weer had, besluit ik toch op pad te gaan. We mogen weer met het openbaar vervoer en dus parkeer ik de auto in Vaassen en neem vanaf hier de bus naar Elspeet, waar ik vorige keer geëindigd ben.
 
Helaas lijkt het weer niet beter maar alleen maar slechter te worden. Zodra ik in Elspeet uit de bus stap, komt het met bakken uit de hemel. De hoosbui is van korte duur en gelukkig sta ik droog in het bushokje. Zodra ik mijn regenhoes uit mijn rugzak wil halen, blijkt dat die nog thuis ligt. Beginnersfoutje.
 
Ik ga eerst maar even wat drinken in een café en te wachten tot het wellicht wat droger wordt. Hier pak ik mijn waardevolle spullen in een ziplock en uiteindelijk ga ik aan het einde van de ochtend op pad. Al snel verlaat ik Elspeet en ben ik opnieuw op de Elspeetsche Heide aangekomen.
 

Elspeet op de Veluwe
Mijn vertrek uit Elspeet
 

Op de Elspeetsche Heide

Tijdens mijn vorige vlog was ik op de westelijke zijde van de Elspeetsche Heide, vandaag ben ik aan de andere kant. Naar blijkt was ik hier enkele maanden geleden ook al toen ik een wandeling vanuit Vierhouten maakte. Vanwege het weer is het rustig onderweg, ondanks de zomervakantie kom ik niemand anders tegen. De regen wisselt af met miezer en ik ben bijna continue mijn capuchon op of af aan het zetten.
 
Aan de noordkant van de heide liggen grafheuvels en zie ik de schaapskudde. Ook beklim ik de Vosberg maar het uitzicht is beperkt door de laaghangende wolken. Ik voeg ter indicatie een foto van de vorige keer toe, zodat je toch een indruk krijgt hoe het eruit ziet als het mooi weer is!
 

Elspeetsche Heide
Heel veel water op de Elspeetsche Heide
Regen op de Elspeetsche Heide
Regen op de Elspeetsche Heide
De schaapskudde op de Elspeetsche Heide
De schaapskudde op de Elspeetsche Heide
De Elspeetsche Heide op het Veluwe Zwerfpad etappe 10
De Elspeetsche Heide met goed weer
 

Vierhouten en het Verscholen Dorp

Na de Elspeetsche Heide kom ik in het dorp Vierhouten aan, niet meer dan een paar huizen en een paar eetcafé’s. Omdat ik net weer een enorme hoosbui over me heen heb gekregen, besluit ik op te gaan warmen bij één van de terrassen. Het is inmiddels 13.00u en ondanks dat ik vanochtend al om 08.30u in de auto zat, schiet het niet echt op want ik heb pas 8 kilometer gelopen vandaag, eenderde van de uiteindelijke afstand.
 
Enigszins opgedroogd verlaat ik Vierhouten en loop ik het bos in. Na enkele kilometers kom ik bij het Verscholen Dorp, een plek waar in de Tweede Wereldoorlog onderduikers zaten. Ik had al eens van deze bijzondere plek gehoord, maar was er nog niet eerder geweest. Ik besluit er een kijkje te nemen en ben onder de indruk van wat ik zie. Ondanks dat de huizen gereconstrueerd zijn, maakt het geheel inclusief diverse herdenkingsstenen een diepe indruk op me. Ben je ooit in de buurt van Vierhouten, neem hier dan zeker een kijkje.
 

Het Verscholen Dorp bij Vierhouten
Het Verscholen Dorp bij Vierhouten
Stil
Stil
 

Over het Kroondomein naar Gortel

Mijn volgende bestemming is Gortel, een buurtschap met slechts een handjevol huizen. Het is inmiddels aan het einde van de middag en ik loop het Kroondomein op. Een prachtig heideveld strekt zich hier uit en ik passeer het aan de rechterkant. Ineens hoor ik een ritsel in de bosjes naast me en sta ik oog in oog met een zwijn. Ze kijkt me aan en rent dan de bosjes in. Ik besluit haar te volgen met mijn camera (uiteraard blijf ik op het pad) en schrik van een krijs … er schieten jonkies weg voor mijn voeten de bosjes in en papa kijkt me boos aan. Met mijn hart in mijn keel neem ik afstand en bekijk ik ze van iets verderop. Wat een toffe ervaring!
 
Verderop kom ik opnieuw zwijnen tegen, deze keer iets verder weg. Ik loop door Gortel verder naar de Galgenberg. Omdat het inmiddels vroeg in de avond is en het nog steeds regent, lijkt het al donker te worden. De bossen zijn hier verlaten en ik kom niemand tegen. Ik besluit stevig door te stappen want inmiddels ben ik opnieuw doorweekt en zit de schrik van papazwijn er nog goed in. Na zo’n 25 kilometer ben ik aangekomen in Vaassen. Met de laatste procent batterij van mijn mobiel schiet ik nog een foto van Kasteel Cannenburgh en stap dan in de auto naar huis.
 

Zwijnen op de Veluwe
Zwijnen op de Veluwe
Aankomst bij het Kroondomein
Aankomst bij het Kroondomein
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 10

Een afwisselende route die langs wat drukke toeristische plaatsen voert maar daardoor zeker niet minder mooi is. Hoogtepunten waren de Elspeetsche Heide en het Verscholen Dorp, maar ook de mooie vergezichten van het Kroondomein. En natuurlijk mijn ontmoeting met de zwijnen.
 
Beginpunt: Elspeet
Eindpunt: Vaassen
Afstand: 25 km
Horeca onderweg: in Elspeet en Vierhouten
 
Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn uitgebreide pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *