Wolfhezerheide
nederland,  we12hike

Veluwe Zwerfpad etappe 1: Arnhem – Wolfheze

Welkom bij mijn eerste blog over het Veluwe Zwerfpad. In april 2020 ben ik begonnen met het wandelen in mijn eigen achtertuin. We zitten al een aantal weken verplicht thuis als ik me realiseer hoe blij ik ben dat ik op de Veluwe woon. Hoe blij ik ben dat ik zomaar vanuit hier het bos in kan lopen en hoe graag ik dit met jullie wil delen. Om je Nederland te laten zien en mee te laten genieten van de mooie achtertuin die ik heb.
 
In combinatie met dit artikel maak ik ook een vlogserie over mijn wandeling dus mocht je ook mijn vlog over deze wandeling willen zien, scroll dan naar beneden, daar vind je de video terug.
 
Veel lees-, kijk- en luisterplezier bij deze blog en vlog over het Veluwe Zwerfpad etappe 1!
 

Het begin van het Veluwe Zwerfpad in Arnhem en het Sonsbeekpark

Ik begin mijn wandeling over het Veluwe Zwerfpad op het Centraal Station van Arnhem, aan de Sonsbeekzijde. Ik heb deze etappe al vaker gelopen en ik ken de route zonder de markeringen te hoeven volgen. Via de mooie huizen in de burgemeesterswijk loop ik richting het Sonsbeekpark, één van de grooste stadsparken van Nederland.
 
Het Sonsbeekpark is één van mijn favoriete plekken in Arnhem. Ik werkte jaren tegenover het park en wandelde eigenlijk elke dag hier wel een rondje in de lunchpauze. Via de Oude Watermolen loop ik door het park lang diverse vijvers en watervallen. Niet veel later loop ik het Sonsbeekpark uit en het volgende park in: Zypendaal. Hier staat Huis Zypendaal, een prachtig en statig kasteel.
 
Ook park Zypendaal laat ik al snel weer achter me. Ik steek de Schelmseweg over en kom hiermee in de bossen van Schaarsbergen uit.
 

Veluwe Zwerfpad etappe 1 Waterval in het Sonsbeekpark in Arnhem
Waterval in het Sonsbeekpark in Arnhem
Huis Zypendaal in Arnhem
Huis Zypendaal in Arnhem
 

Wandelen bij Schaarsbergen

Schaarsbergen is mijn achtertuin en het voelt een beetje raar om hier objectief over te schrijven. Ik merk al snel hoe rustig het hier is in vergelijking met de parken die ik zojuist doorkruist heb. Wat ik zo mooi vind aan Arnhem is dat je binnen no-time buiten de stad staat, middenin de natuur. En dat die natuur niet overlopen wordt door mensen.
 
Via Groot Warnsborn (gesloten, jammer want had wel zin in een bakkie) loop ik langs oude grafheuvels naar de Amsterdamseweg. De bossen hier zijn rustig en ik kom nauwelijks andere wandelaars tegen.
 

De rustige bossen bij Schaarsbergen op het Veluwe Zwerfpad etappe 1
De rustige bossen bij Schaarsbergen
 

Oosterbeek

Ik steek de drukke Amsterdamseweg over en laat mijn achtertuin achter me, ik ben nu op Landgoed Lichtenbeek aangekomen. Hier ligt één van mijn favoriete wandelpaadjes, waar het altijd mooi en ietwat duister oogt wegens de immer groene dennen. Het is hier voor Nederlandse begrippen wat heuvelachtig en na enkele kilometers kom ik bij de Oosterbeek Airborne War Cemetery uit. Hier liggen 1.754 militairen begraven die (grotendeels) omgekomen zijn tijdens de Slag om Arnhem. Ik ben er al vaak geweest dus bezoek het complex niet, maar het is de moeite zeker waard om hier te stoppen en een kijkje te nemen.
 
Via het station van Oosterbeek loop ik het dorp weer uit, op weg naar Wolfheze.
 

Landgoed Lichtenbeek
Landgoed Lichtenbeek
Airborne Cemetery Oosterbeek op Veluwe Zwerfpad etappe 1
Airborne Cemetery Oosterbeek
 

Van Oosterbeek naar Wolfheze

Deze etappe van het Veluwe Zwerfpad is nog altijd één van mijn favorieten. Onlangs liep ik hem in de winter in omgekeerde volgorde, ik schreef er dit verslag over. Het is leuk om hem nu eens vanaf de andere kant te doen. Eerst kom ik in de uitgestrekte Bilderberg bossen. Mocht je je eens vervelen, google dan eens op de Bilderberg complot theorie, ik heb me daar een hele middag mee vermaakt!
 
Na de Bilderbergbossen kom ik in de bossen bij Wolfheze. Hier ligt het mooiste stuk van de wandeling, namelijk die over eeuwenoude stuwwallen en langs historische plekken. Zo passeer ik de Duizend jarige den, de Wodanseiken en de Heelsumse Beek, die met de hand uitgegraven is rond de 16e eeuw. Het water is er enorm helder, ik wist niet dat we zo’n ontzettend helder water hebben in Nederland!
 
Vanaf hier bereik ik de Wolfhezerheide. In de beek zie ik padden en hagedissen en stiekem hoop ik een adder te zien, die hier schijnen te leven onder de enorme takkenbossen die hier zijn geplaatst om reptielen meer leefruimte te geven. Aan het einde van de heide steek ik via een ecoduct de A50 over en ben ik in Wolfheze aangekomen. Vanaf hier loop ik nog enkele kilometers via de bossen naar het station, waar een einde is gekomen aan het Veluwe Zwerfpad etappe 1.
 

Duizend jarige den
Duizend jarige den
Wodanseiken in Wolfheze
De Wodanseiken
Station Wolfheze - eindpunt van Veluwe Zwerfpad etappe 1
Station Wolfheze
 
Meer zien? Check dan hier de vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie van het Veluwe Zwerfpad etappe 1

Vandaag was een prachtige etappe en ik heb me geen moment verveeld. De hoogtepunten waren voor mij de bossen bij Schaarsbergen en de Wolfhezerheide. Doe je deze wandeling op een doordeweekse dag, dan kom je op veel stukken bijna niemand tegen.
 
Beginpunt: Station Arnhem (uitgang Sonsbeekzijde)
Eindpunt: Station Wolfheze
Afstand: 19.9 km
Horeca onderweg: op dit moment gesloten, normaal gesproken in het Sonsbeekpark, Groot Warnsborn en Fletcher Hotel Wolfheze
 
Kortom: een mooie etappe die met recht één van mijn favoriete wandelingen rondom Arnhem is. Ook het Veluwe Zwerfpad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
Meer lezen over De Veluwe? Check dan hier mijn pagina over de Veluwe.
 
Zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *