Greenstone & Caples Track
Hiking Inspiration,  we12hike

Veilig alleen wandelen als vrouw – zo doe je dat!

Veilig alleen wandelen als vrouw: mijn tips & tricks een jaar na mijn solo-wereldreis

Laat ik beginnen met dat ik het heel tof vind dat je deze blog leest. Want om alleen op pad te gaan als vrouw is even een drempel die je over moet. Net als zo’n drempel om voor het eerst alleen koffie te gaan drinken op een terras, alleen uit eten te gaan en alleen op reis te gaan. Maar hé, je hebt een goede eerste stap in die richting gezet door deze blog te gaan lezen. Ik wandel namelijk heel vaak alleen en vond het de hoogste tijd mijn tips en tricks met je te delen. Bij deze alles wat je moet weten over veilig alleen wandelen als vrouw!
 

1. Check de wandeling die je gaat doen van tevoren

Wanneer je een lange(re) wandeling gaat maken, is het verstandig om van tevoren na te gaan wat je kunt verwachten. Wat is de afstand, hoe kom je bij het begin- en eindpunt en hoe ziet de route er uit zijn enkele dingen die je tegenwoordig op internet overal kunt vinden. Op die manier voorkom je (onaangename) verrassingen onderweg, zoals bijvoorbeeld dat je te weinig drinkwater mee neemt of een heftige rivierdoorsteek moet maken. Of, om het lokaal te houden, een pontje dat bijvoorbeeld niet gaat, waardoor je de wandeling niet kunt vervolgen. Allemaal handige dingen om van tevoren uit te zoeken! Wandelnet is trouwens een hele handige site hiervoor wanneer het wandelingen in Nederland betreft.
 

2. Laat iemand van je plannen weten

Het is natuurlijk super stoer dat je het aandurft om als vrouw alleen op pad te gaan, maar bedenk wel dat het handig kan zijn om iemand van je plannen op de hoogte te stellen. Wanneer ik in Nederland alleen op pad ga (= niet zo vaak trouwens) laat ik eigenlijk altijd aan mijn vriend weten waar ik ben. Wanneer ik in het buitenland (= vaker) alleen op pad ga ook, of eventueel aan familieleden. Zo had ik tijdens mijn grote reizen van afgelopen jaar standaard een whatsapp groep aangemaakt met ‘waar is Anto’ waarbij ik dagelijks mijn plannen liet weten of als ik een paar dagen geen bereik had, wanneer ik verwachtte terug te zijn.
 

 

3. Neem je mobiel mee en zorg dat ie opgeladen is

Wanneer ik niet voor mijn site op pad ben, loop ik natuurlijk het liefst zonder telefoon zodat ik optimaal van de natuur en stilte om me heen kan genieten. Toch zorg ik altijd dat ik mijn mobiel volledig opgeladen bij me heb. Niet alleen om te kunnen bellen mocht dat nodig zijn, maar ook om Google Maps te kunnen raadplegen wanneer ik verdwaald ben (geloof me: dat gebeurt nog best regelmatig), de buienrader in de gaten te houden en natuurlijk mooie foto’s te kunnen maken onderweg. Wist je trouwens dat je via Whatsapp je live locatie kunt delen? Een super handige functie voor als je iemand wilt laten weten waar je bent ten opzichte van hen.
 
Vergeet ook niet de opties te checken om snel te kunnen bellen met je telefoon in noodgevallen. Zo kun je met de nieuwste iPhone (8 of hoger) snel een noodgeval bellen door de zijknop en de volumeknop ingedrukt te houden. Voor oudere iPhones geldt dat je vijf keer snel achter elkaar de zijknop in dient te drukken. Ben je bang dat je batterij te snel leeg loopt? Zet hem dan op batterij besparingsmodus of neem een powerbank mee. En je oplaadsnoer natuurlijk.
 

4. Voelt het niet goed, dan is het waarschijnlijk ook niet goed

Dit is een soort van ‘if it sounds too good to be true, it usually is’ … maar dan omgekeerd. Oftewel, hou ogen en oren open en vertrouw op je instinct als je iets niet vertrouwt. Dat betekent niet dat je panisch moet worden om elke man die je tegenkomt wanneer je alleen aan de wandel bent, maar wel dat het verstandig is om voorzichtig te zijn. Zo wilde ik laatst op een niet nader te noemen locatie de zonsondergang fotograferen. Op zich was de plek niet heel afgelegen, langs een weg door een natuurgebied. Ik parkeerde mijn auto op een redelijk verlaten parkeerplaats en merkte dat er bij de ingang van de parkeerplaats een man in zijn auto stond te wachten. De plek waar ik wilde fotograferen was enkele minuten verderop en terwijl ik daar naartoe liep, reed de bewuste auto langzaam voorbij met het raampje naar beneden. En daarna nog drie (DRIE!) keer. Gelukkig waren er nog wat mensen op de been, maar de laatste keer dat hij voorbij kwam rijden voelde ik me behoorlijk onprettig. Ik heb daarop besloten achter andere mensen aan terug te lopen naar de parkeerplaats in plaats van de zonsondergang nog verder af te wachten. De mooie foto liep ik mis maar eerlijk is eerlijk, better safe than sorry!
 
hiking the harding icefield trail alaska
 

5. Zorg dat je niet als laatste op de track zit

Dit is een tip voor met name de langere wandelingen en meerdaagse tochten, maar ik zorg altijd dat ik niet als laatste op een hike ben. Zo liep ik enkele jaren geleden de Harding Icefield Track in Alaska in mijn eentje én met een gekneusde enkel. Ik moest en zou hem lopen, maar zorgde wel dat ik bij het eindpunt niet als laatste vertrok. Ik had er op zich nog uren willen blijven (want … mooooooi!) maar besloot toch dat het niet verstandig was. Op die manier wist ik dat ik, wanneer ik in de problemen zou komen bijvoorbeeld door mijn enkel, er nog mogelijke hulptroepen achter mij liepen. Iets vergelijkbaars deed ik in Nieuw-Zeeland tijdens de meerdaagse hikes die ik liep. Omdat je vaak allemaal hetzelfde rondje loopt, kun je er prima voor zorgen dat je in de buurt van anderen blijft of niet als allerlaatste loopt. Overigens betekent dit niet dat je in een kudde loopt, want op alle tochten nam ik steeds genoeg afstand dat ik niet pal achter iemand liep. De meeste uren op Nieuw-Zeelandse trails heb ik in mijn eentje doorgebracht.
 
Dit waren mijn tips & tricks om veilig alleen te wandelen als vrouw. Opmerkingen? Aanvullingen? Laat ze achter in de comments. Je mede-alleen-wandelende-vrouwen zijn je er dankbaar voor!
 
Zelfverzekerder op pad gaan als vrouw en daar alles over leren tijdens een gezellig weekend? Bekijk dan hier het Sterker in je wandelschoenen weekend waar je niet alleen meer leert over weerbaarheid, maar ook bijvoorbeeld over navigeren en kaartlezen!
 
Ohh en ik nam samen met collega Wanda een podcast op over (veilig) alleen wandelen, luister hem hier:
 

 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Alleen op reis als vrouw in Amerika
Bestemmingen waar je anno 2018 prima alleen kunt reizen als vrouw
Tongariro Crossing: de vetste daghike van Nieuw-Zeeland
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

9 Comments

 • Marlies Kloos

  Wat geweldig zeg. Ik loop ook nogal alleen in Nederland niet in het buitenland. Maar ben wel op tijd terug uit het natuurgebied voor zonsondergang en ja mobiel geladen mee met powerbank. Man weet veelal waar ik ongeveer ben.

  • anto

   Ja, als je in een conversatie zit, doe je waar je wilt typen de + en dan ‘locatie’ – je krijgt dan meerdere opties om je locatie te delen, incl. live locatie voor een X-aantal minuten of uren. Succes!

 • Kelly

  Ik heb in Canada en NZ veel alleen gehiked en liet indien mogelijk altijd mijn gegevens achter bij een restaurant/park ranger/campingeigenaar/you name it. Ik vertelde welke trail ik ging lopen en hoe laat ik verwachtte terug te zijn en meldde me daarna weer af als ik terug was. In alle gevallen werd daar positief op gereageerd en waren mensen heel zorgzaam en alert!

  Daarnaast heb ik altijd een gelamineerd A4-tje in mijn rugzak en een whiteboardmarker. Hiermee kan ik makkelijk m’n bestemming zichtbaar maken als ik ga liften, maar ik leg ‘m dus ook op het dashboard als ik vanaf een parkeerplaats hike en er geen voorziening als bovenstaande is waar ik gegevens achter kan laten. Ik noteer dan altijd mijn vertrektijd, de trail die ik ga lopen en dat ik alleen hike. Naam kunnen ze altijd achterhalen via het autoverhuurbedrijf mocht ik echt niet terugkomen, dus dat zet ik er i.v.m. privacy niet op. Enige nadeel is dat je je aan je opgegeven route ‘moet’ houden. Zo ben ik in Canada een hike gestart, maar die voelde niet oké (trail onduidelijk, veel verse berensporen, geen andere hikers tegen gekomen) en toen wilde ik een andere trail doen aan de overkant van de vallei. Toch eerst maar terug gelopen naar de parkeerplaats en die trail genoteerd op m’n sheet in de auto.

  Tot slot draag ik altijd een fluitje aan mijn daypack binnen bereik van mijn mond (meestal op schouderhoogte) Mocht ik dan ergens gevallen zijn of aangevallen worden, kan ik in ieder geval geluid maken 😉

  Gelukkig geen van alle voorzorgsmaatregelen ooit nodig gehad, maar veiligheid voor alles!

  • anto

   Wat goed om te horen en wat een geweldig idee van dat achterlaten van je gegevens in de auto. En inderdaad je moet je dan wel aan de trail houden want anders is het niet zo handig. Fluitje heb ik inderdaad ook, maar die zit in mijn tas geïntegreerd, echt super handig. En inderdaad ik heb het tot nu toe ook nooit nodig gehad, maar aangezien ik in Murphy’s Law geloof, probeer ik altijd die voorzorgsmaatregelen te nemen zodat ik me geen zorgen hoef te maken over wat als het mis gaat …

 • Rachel Bosman

  Leuk om te lezen dat ik niet de enige vrouw ben die alleen op pad gaat in het buitenland. Dit jaar heb ik in Italië de Alta Via 1 gewandeld. Ik kreeg toch best veel reacties van mensen die het onverantwoord vinden dat je alleen wandelt. Herken je dat?

 • Sofie

  Hey. Ik zit momenteel in de ardennen en hier zijn vele verlaten holle wegen. Door sommigen durf ik niet alleen gaan en dan word ik boos op mezelf eigenlijk. Want andere vrouwen durfden het wel. Hoe zie jij dit? Grtjs Sofie

  • anto

   Hi Sofie! Als het niet goed voelt zeker niet doen. Wandelen moet leuk zijn, geen gevecht met jezelf. Misschien kun je voor jezelf bedenken waarom je bang bent? En wat je precies voelt? Is je angst reëel? Of niet? Op basis daarvan dan kijken hoe je een dergelijke angst kunt overwinnen? groetjes en succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *