stenshuvud wandeling
zweden

Van Sölden naar Skåne (zomer 2022 update)

Tijd voor een nieuwe update! Nieuw op deze site? Dan kun je hier mijn eerdere reisverslagen en updates lezen. Na een paar nachten in Sölden was het tijd om alles in te pakken en de Alpen achter me te laten. Het weer was er niet super terwijl ik er was, maar tijdens het rijden naar het noorden is het strakblauw en neem ik toch wel met een traantje afscheid van de bergen. Google stuurt me over een prachtige bergpas en ineens sta ik in Garmisch Partenkirchen en ben ik Oostenrijk dus uit. Voor me ligt zo’n 1.000 kilometer aan asfalt tot ik in Rostock ben.
 
De eerste dag rij ik flink door tot aan Leipzig. Hier heb ik een ‘Roatel’ geboekt, dit zijn een soort van cabines aan de snelweg waar je met een code toegang tot krijgt. Het zijn er vier naast elkaar in de middle of nowhere op een industrieterrein en … onder de rook van Leipzig Airport. Leuk als je net als ik van vliegtuigen kijken houdt, maar de meeste vluchten vanaf hier zijn vrachtvluchten van de DHL en die gaan ’s nachts. Heel lekker slaap ik niet. De volgende ochtend is het nog zo’n vier uur rijden naar Rostock. Ik heb uiteraard file, maar kom uiteindelijk toch nog op tijd bij de ferry aan. Inschepen maar en let’s go to Sweden!
 

De boot loopt binnen in Rostock
Vertrek uit Duitsland
 

Op de boot

Op de boot doe ik wat administratie mits de wifi het doet. Ook doe ik een dutje en dan ineens is er land in zicht als ik wakker word. We zijn in Trelleborg! Ik grabbel mijn spullen bij elkaar en haast me naar mijn auto. Hier uiteraard nog even wachten en dan sta ik zomaar ineens in Zweden. Die zes uur op het water zijn voorbij gevlogen! Ik heb besloten een kampeerplekje te zoeken vlakbij de boot, het is inmiddels bijna 22.00u en ik wil niet te ver meer rijden. Het plekje dat ik in gedachten heb staat bomvol en is weinig romantisch, maar Rudolph past nog precies tussen de pensionado’s en gezinnen in hun mega camper. Ik slaap als een blok en hoor de mensen naast me nieteens vertrekken. Als ik de volgende ochtend wakker word ben ik nog maar de enige op het hele terrein.
 

Kamperen bij Trelleborg
Kamperen bij Trelleborg
 

Wallander walhalla

Na een rustige ochtend en een korte wandeling langs het water besluit ik richting Ystad te rijden, omdat ik toch wel benieuwd ben geworden na de boeken over Kurt Wallander van Henning Mankell. Ik begeef me naar het toeristenbureau en laat me hier informeren over de Wallander wandelingen die je kunt doen. Ik besluit gewoon op goed geluk wat rond te struinen en ook even bij het ‘huis’ van Wallander langs te gaan. Ik trakteer mezelf op een fika (koffie met iets lekkers) en daarna ga ik op zoek naar een kampeerplekje. Dat is in Skåne nog niet zo makkelijk want dit is waar de Zweden zelf hun vakantie houden en dus staat het op veel plekken bomvol. Maar ik heb een geluk bij een ongeluk want op verschillende plekken mag je als auto wel staan en als camper niet. En zo kom ik op en een heerlijk plekje aan het water terecht. Achter de duinen ligt de zee.
 

De oude straatjes van Ystad
De oude straatjes van Ystad
 

Op de Skåneleden

Ik blijk pal aan de Skåneleden te hebben geparkeerd en dat inspireert me om een stukje van deze ruim 1.3000 kilometer lange trail te gaan lopen. Ik rij richting Sandhammaren en wil vanaf daar naar Ales Stenar gaan, het volgende item op mijn “bucketlist voor Zweden”. Volgens mijn gpx is het naar ik vermoed ongeveer 10 km heen en dus ook weer 10 km terug, dat lijkt me prima te doen. Het strand van Sandhammaren is een van de mooiste van Zweden en op veel plekken bijna leeg. Dan loop ik via het boerenland en ineens zie ik een bordje dat Kåseberga, waar Ales Stenar ligt, nog bijna 5 km is, terwijl ik er al zo’n 9 op heb zitten.
 
28 Kilometer heen en terug wordt me wat veel. Ik loop nog wel een stukje door, maar zie dan ineens een enorme donderwolk in de lucht. Ik zie Ales Stenar bijna liggen, maar besluit toch om te keren en terug te gaan. Eenmaal terug bij de auto barst het flink los en ik stap dus maar in de auto naar Ales Stenar. Wat blijkt: vanaf de P is het ook nog een dikke kilometer lopen naar het monument oftwel ik had net zo goed door kunnen lopen, per saldo was ik op bijna evenveel kilometers uitgekomen. Ales Stenar zijn 59 stenen in de vorm van een schip en is een van de belangrijkste historische plekken van Zweden. Ik was redelijk underwhelmed, maar dat komt misschien ook vanwege het slechte weer en de drukte. Die avond kampeer ik tussen de appelbomen een stukje verderop, erg leuk!
 

Sandhammaren
Sandhammaren
Ales Stenar
Ales Stenar
 

De heuvels van Stenshuvud

Next up: Stenshuvud Nationaal Park. Mijn verwachtingen zijn niet ultra hoog, maar wow, wat maak ik hier een fantastische wandeling. Zo zie je maar dat de dingen waar je de minst hoge verwachtingen van hebt vaak gewoon het mooist en/of het leukst zijn. Ik loop langs hagelwitte stranden met felblauw water (het lijkt Mexico wel!) en door oerbossen. Ik pluk de eerste bosbessen van het seizoen, beklim de Stenshuvud heuvels voor fabelachtige uitzichten over de wijde omgeving en ben onder de indruk.
 

Het strand van Stenshuvud Nationaal Park
Het strand van Stenshuvud Nationaal Park
Bosbessen plukken
Bosbessen plukken
 

Hej då Skåne

Dan is het keuzes maken. Ik heb een aantal dagen nodig om te werken en dus ga ik op zoek naar een betaalbare accommodatie. Ik vind een hostel dat goede ratings krijgt op Booking in een gehucht aan de oostkust, voor de kust van land. Ik besluit een kamer te boeken en breng mijn dagen hier voornamelijk binnen door. In de omgeving is niet veel te doen en dat is prima want zo kom ik ook niet in de verleiding toch op pad te gaan. Eigenlijk wil ik het eiland Öland bezoeken, maar ik laat me vertellen dat het er in de zomer superdruk is. Ik besluit dit eiland, samen met Gotland, dus in het najaar te bezoeken, als de rust er is wedergekeerd. In plaats daarvan rij ik het binnenland in, op naar Småland en de westkust.
 

Skåne
Skåne
De haven van Bergkvara
De haven van Bergkvara
 

Wat laatste woorden

Je kunt vooraf precies bedenken hoe alles gaat lopen en het loopt toch altijd anders. Ik merk dat het afschakelen na de drukke maanden in Nederland langer duurt dan ik had gedacht. Ik heb nog diverse lopende opdrachten om af te ronden en er ligt nog een dikke BTW aangifte op me te wachten. Denken dat met het vertrek uit Oostenrijk en aankomst in Zweden alles ineens anders zou zijn was een beetje naïef natuurlijk, maar ook dat was weer een fijn leermoment. Gelukkig beschik ik over een enorme rijkdom, namelijk over tijd. Tijd om af te schakelen, tijd om te genieten, tijd om elke ochtend rustig wakker te worden en te beginnen met een kop koffie op de meest fabelachtige plekken en tijd om te genieten van het mooie weer en het buitenleven. Tijd om alle plannen die ik maakte overboord te gooien en elke ochtend als ik wakker word te denken: ik zie wel waar ik vandaag zin in heb.
 
Tot de volgende keer!
 

Sponsor mij de komende zomer!

Nog steeds krijg ik vaak de vraag hoe ik mijn geld verdien met bloggen. Heel simpel: als jullie iets via mijn site kopen of boeken, krijg ik commissie. Dussss mocht je binnenkort iets willen boeken en/of kopen via één van de onderstaande sites, dan help je mee om mijn zomer nog leuker te maken. Het enige wat je hoeft te doen is door te klikken via een van de onderstaande links en dan je aankoop doen en/of je reservering te maken. Jij betaalt trouwens niks extra’s op deze manier!
 
– Algemeen: BOL.com, HEMA, ANWB webwinkel, Backpackspullen
– Outdoor: Decathlon, Bever, Vrijbuiter, Kampeerwereld
– Overnachtingen: Booking.com
– Reisorganisaties: SNP Natuurreizen, ANWB Vakanties, ANWB Campings, AlpenReizen, TUI, Nordic, Voigt Travel, De Jong Intra, Sunweb, Riksja Travel
– Vliegtickets: Skyscanner
– Treinreizen: NS International
– Huurauto’s: Sunny Cars
– Vakantiehuisjes: Interhome, Natuurhuisje, Landal, Europarcs
– Overige: Stena Line
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.