Wandelen op Hovfjället
we12inspire,  zweden

Van moordparadijs Fjällbacka naar de fjälls van Värmland

De tweede week in Zweden zit er ook alweer ruimschoots op, bijzonder hoe de tijd voorbij vliegt terwijl ik het gevoel van tijd ook volledig kwijt ben. Zo heb ik meestal geen idee welke dag het is (boeit ook niet) en leef ik inmiddels en heerlijk ritme van wakker worden en dan besluiten wat ik die dag ga doen. In mijn tweede week in Zweden reisde ik via het populaire Fjällbacka naar de échte fjälls oftewel: de bergen. Bij deze mijn verslag!
 

Smile you're in Sweden
Smile you’re in Sweden
 

Åsnen Nationaal Park

Tijdens mijn tweede week in Zweden wil ik graag naar de kust bij Bohuslän maar om daar te komen vanaf de oostkust staat er een flinke rit op het programma. Ik besluit om via Åsnen Nationaal Park te rijden. Terwijl ik vanaf Bergkvara door de bossen rijd, bedenk ik me ineens dat ik hier al eerder in de buurt was. Even researchen en ja hoor, in 2015 was ik hier al eens toen ik Småland bezocht. Alleen heette het toen nog gewoon Lake Åsnen en was het nog geen nationaal park, dit kwam pas in 2018. Mijn verslag over deze reis lees je trouwens hier. Åsnen Nationaal Park is dus gevormd om het gelijknamige meer en je kunt er wandelen en kanoën. Er zijn slechts een handjevol korte paden, waar ik er een aantal van doe. Dan weer door voor mijn dinnerdate van die avond in Göteborg.
 

Åsnen Nationaal Park
Åsnen Nationaal Park
 

Bliksembezoek aan Göteborg

Voordat ik naar Bohuslän doorreis, wil ik even bijkletsen met vriendin Viviana waar ik in april logeerde. Zij staat op het punt om op het vliegtuig naar Duitsland te stappen dus plannen we een dinnerdate in. Omdat zij in het midden van de stad woont en parkeergeld niet te betalen is, besluit ik een gratis kampeerplek buiten de stad te zoeken. Dit blijkt lastig want op alle reviews die ik lees van diverse plekken in de natuurgebieden, staan verhalen over vandalisme, inbraak en mensen die zich onveilig voelden. Het is en blijft de grote stad. Uiteindelijk vind ik een kampeermogelijkheid in de app bij het havengebied van Göteborg, tegenover het Volvo museum. Schijnbaar hangen hier bewakingscamera’s en de reviews zijn goed. Het is ook nog eens een leuk plekje aan het water, dus ik parkeer Rudolph hier en ga met de bus naar de stad.
 

Opnieuw ingebouwd …
 

Eten in Eriksberg

Ik ontmoet Viv in Eriksberg, een hippe stadswijk aan de noordkant van het water van Göteborg. Leuk want de enorme bouwkraan die hier staat, zie ik nu eens van dichtbij. Ze hebben hem laten staan als decoratie en hier omheen allemaal appartementencomplexen uit de grond gestampt. We eten met uitzicht op het water en maken een korte wandeling. Dan ga ik weer terug met de bus naar de auto en wat blijkt, ik ben weer volledig ‘klem’ gezet door diverse campers. Ik slaap niet heel lekker en dus besluit ik al vroeg op te staan en in de auto te stappen naar mijn volgende bestemming: Fjällbacka.
 

Eriksberg
Eriksberg
 

Een ochtend in Fjällbacka

Het kustdorpje Fjällbacka is met name bekend van de boeken van Camilla Läckberg die zich hier afspelen. Zij is een van mijn favoriete auters en ik ben dan ook heel benieuwd hoe moordlustig de omgeving er hier uit ziet. Ik had al gelezen dat Fjällbacka een populaire bestemming is in de zomer, maar man man, dat het zó druk zou zijn had ik niet verwacht. Parkeren is nauwelijks mogelijk en ik word bijna omver gelopen door andere toeristen. Het dorpje licht echter prachtig aan het water en ik snap wel waarom mensen hier graag naartoe komen in de zomer. Er blijkt een leuke wandelroute te zijn van 4 kilometer die ik doe, de Kuststigen. Ik loop naar een mooi uitzichtpunt en verder de bossen in. Er zijn nauwelijks meer andere toeristen en even vergeet ik dat ik me op een van de meest toeristische plekken van Zweden bevind. Maar zodra ik weer terug ben in het centrum, besluit ik dat ik er wel klaar mee ben. Door dus!
 
In de middag probeer ik een kampeerplek te vinden maar alle campings zitten ramvol en wildkamperen is bijna overal aan de kust verboden. Alhoewel ik illegaal zou kunnen gaan staan en hopen dat het goed gaat, heb ik na een onrustige vorige nacht geen zin om wakker gemaakt te worden en te moeten verkassen. Ik kies daarom voor een nachtje op een immense parkeerplaats met zo’n acht andere campers. Ohja ik bezoek ook nog de rotstekeningen van Tanum, maar het is te warm om er écht te van te genieten. Indrukwekkend is het echter wel.
 

De haven van Fjällbacka
De haven van Fjällbacka
Fjällbacka
Fjällbacka
Rotstekeningen Tanum
Rotstekeningen Tanum
 

Socializen

De volgende dag heb ik maar liefst twee afspraken staan. Ik vertrek op tijd uit Tanum om te kunnen lunchen met Amy van Sommarmorgon, een blog over Zweden. We kennen elkaar van online maar hebben elkaar nog nooit live ontmoet. Onze paden kruisen elkaar terwijl zij met haar man en hond zuidwaarts reist en ik naar het noorden ga. Na een lunch in Mariestad rij ik verder naar het gebied tussen de twee grote meren. Hier overnacht ik bij Rosanne, die ik nog ken van de podcast en haar Youtube kanaal Roaming Wild Rosie. Het wordt een bijzondere ervaring middenin de wildernis.
 

Schrijven, schrijven, schrijven

Tijdens al het rondreizen merk ik een bepaalde onrust bij mezelf. De planning die ik maakte heb ik allang overboord gekieperd, de eerste stap naar meer vrijheid. Maar toch blijft het knagen en voel ik me onrustig. Elke nacht ergens anders slapen, steeds weer moeten zoeken naar een slaapplaats, vaak geen elektriciteit hebben … bovendien wil ik graag naar de bergen toe. Ik vind het zuiden van Zweden leuk, maar ook erg druk. Elk stadje heeft zijn eigen museum, kerkje, schattige winkeltje enzovoorts, maar die ken ik inmiddels wel. De keuze is snel gemaakt: ik ga terug naar de bergen en wel zo snel mogelijk. Ik boek een mini-stuga op een camping in Värmland en hier blijf ik uiteindelijk vier nachten. Even niet verkassen, inpakken, nadenken over stroom en water. Heerlijk! Hier schrijf ik flink aan mijn boek en doe ik flink wat van mijn werk. Ook de eerste dip volgt, ik ben ineens ‘al’ een maand op pad. Belletjes met thuis helpen me er doorheen, gelukkig duren mijn dips nooit superlang. Het nieuwe seizoen van Virgin River helpt overigens ook.
 

Mijn schrijvershuisje in Värmland
Mijn schrijvershuisje in Värmland
 

Wandeling op Hovfjället

Ook maak ik hier mijn eerste fjällwandeling, namelijk op Hovfjället, een natuurreservaat in de buurt van de camping. Ik breng een heerlijke middag op de fjäll door en voel me acuut weer tot leven komen. Nu weet ik weer waarom ik zou van Zweden houd. De dag erna reis ik verder naar Dalarna, maar niet voordat ik bij Brattfallet ben geweest, een leuke waterval in de buurt bij Hagfors. Alhoewel ik al vaak door Hagfors en omgeving ben gereden, heb ik de waterval nog nooit eerder gezien. Er zijn veel Nederlandse gezinnen maar ik ben blij. Een stevige bui maakt een einde aan mijn wandeling. Op naar Dalarna!
 

Op de Hovfjället
Op de Hovfjället
 

Sponsor mij de komende zomer!

Nog steeds krijg ik vaak de vraag hoe ik mijn geld verdien met bloggen. Heel simpel: als jullie iets via mijn site kopen of boeken, krijg ik commissie. Dussss mocht je binnenkort iets willen boeken en/of kopen via één van de onderstaande sites, dan help je mee om mijn zomer nog leuker te maken. Het enige wat je hoeft te doen is door te klikken via een van de onderstaande links en dan je aankoop doen en/of je reservering te maken. Jij betaalt trouwens niks extra’s op deze manier!
 
– Algemeen: BOL.com, HEMA, ANWB webwinkel, Backpackspullen
– Outdoor: Decathlon, Bever, Vrijbuiter, Kampeerwereld
– Overnachtingen: Booking.com
– Reisorganisaties: SNP Natuurreizen, ANWB Vakanties, ANWB Campings, AlpenReizen, TUI, Nordic, Voigt Travel, De Jong Intra, Sunweb, Riksja Travel
– Vliegtickets: Skyscanner
– Treinreizen: NS International
– Huurauto’s: Sunny Cars
– Vakantiehuisjes: Interhome, Natuurhuisje, Landal, Europarcs
– Overige: Stena Line
 
Meer lezen? Hier vind je alle blogs die ik tot nu toe over mijn reis schreef. Tot de volgende keer!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *