Van Gogh Nationaal Park: in het voetspoor van Vincent van Gogh
Wist je dat we een nieuw nationaal park in ontwikkeling hebben? Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling (i.o.) spreidt zich uit over de plekken in Noord-Brabant waar Vincent van Gogh gedurende zijn tijd in Nederland inspiratie vond. Het bijzondere aan dit nationale park i.o. is dat het een groot aaneengesloten gebied is, waarin je natuurgebieden, steden en dorpen vindt. Ik bezocht in samenwerking met Beleef de Nationale Parken enkele bijzondere plekken en trad hiermee in het voetspoor van de grootste schilder uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.
Table of Contents | Inhoudsopgave
De bekendste Brabander
Vincent van Gogh is internationaal bekend en de bekendste Brabander. Hij werd in Brabant geboren en heeft er meer dan de helft van zijn leven gewoond. Hij maakte er een kwart van zijn totale oeuvre en schilderde hier onder meer zijn bekende werk De aardappeleters. Ook toen hij in Frankrijk woonde, bleef het Brabantse landschap Vincent van Gogh inspireren. In Brabant zijn bijna 40 erfgoedlocaties te vinden die herinneren aan zijn Brabantse verleden. Het landschap dat hem inspireerde is op veel plekken nog terug te vinden.
In het voetspoor van Van Gogh
Om in het voetspoor van Vincent van Gogh te treden volg ik een deel van de driedaagse actieve tocht ‘In de voetsporen van Van Gogh’. Tijdens deze avontuurlijke tocht bezoek je diverse locaties waar Van Gogh vaak te vinden was én combineer je cultuur met natuur. De tocht maak je per fiets, maar ook een kanotocht over de Dommel is inbegrepen. Onderweg kun je uiteraard je fiets even parkeren om een wandeling te maken door een van de prachtige gebieden die je op je ontdekkingstocht tegenkomt. Het zou bijna zonde zijn om die over te slaan, dus plan je bezoek ruim zodat je niks van al het moois hoef te missen!
Een Bossche Bol bij Jan de Groot
Mijn avontuur begint in het gezellige Den Bosch. Hier ga ik, uiteraard, voor de lokale lekkernij: de Bossche Bol. Ik heb me laten vertellen dat die van Jan de Groot aan de Stationsstraat de allerbeste zijn en dus sta ik een kwartier in de rij voor ik plaats mag nemen en me te goed mag doen een enorme suikerbom. Met volle buik verken ik de stad in het kort en ga op naar mijn volgende bestemming: Natuurgebied de Moerputten.
De Moerputten
Even buiten Den Bosch ligt natuurgebied De Moerputten. Alhoewel ik vroeger vaak in de omgeving van Den Bosch gewandeld heb, ben ik hier nog niet eerder geweest. Ik heb de Moerputtenbrug de laatste tijd echter met grote regelmaat op Instagram voorbij zien komen dus ik ben benieuwd hoe hij er in het echt uit ziet. Het is een voormalige spoorbrug over de veenplas Lange Putten en was onderdeel van de Langstraatspoorlijn. De brug is sinds de eeuwwisseling een voetgangersbrug die deel uitmaakt van het Halve Zolenpad.
Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een minuut of tien lopen tot je bij de brug uitkomt. Omdat het middenin de zomer is, is het er relatief druk, maar toch lukt het me om een foto (bijna) zonder mensen te maken. Het uitkijkpunt op de brug is helaas afgesloten, maar het vlonderpad is wel begaanbaar. Hier maak ik een korte wandeling maar moet wel doorlopen vanwege de muggen die het natte gebied tot hun leefomgeving hebben omgetoverd. Tijd om de lange wandeling te maken heb ik helaas niet, maar ik hoop hier in de toekomst zeker nog eens terug te komen.
Vijftig tinten paars in de Kampina
Mijn volgende stop is natuurgebied De Kampina. Hier was ik in maart ook al toen ik begon aan mijn wandeling over het Brabants Vennenpad. Destijds zat er echter nog geen blad aan de bomen en (nog belangrijker) stond de heide niet in bloei. Deze keer was dat wel het geval en daarom kon ik het niet laten om ook hier een stop te maken voor een wandeling. Want geloof me: De Kampina wil je beleven wanneer de heide volop in bloei staat. Ik heb de gemarkeerde wandelroutes van tevoren online opgezocht en besluit om even van het fietspad af te wijken en de 6 kilometer lange Huisvennenroute te wandelen. Deze komt over de heidevelden en ook langs de meeste vennen. Mocht je een kortere route willen doen die dichterbij de fietsroute ligt, dan is de 5 kilometer lange Belversvenroute een aanrader.
Natuurmonumenten noemt De Kampina Brabant zoals het ooit was. Ik geniet dan ook intens van de vennen, de heidevelden en de stille bossen. Stil ja, want ondanks dat het ‘hoogseizoen’ is, lijkt iedereen juist over de heide maar niet door de bossen te wandelen. En die paar wandelaars die ik op de heide tref neem ik gewoon voor lief.
Door naar Vincentre in Nuenen
Mijn laatste stop maak ik in Nuenen, ook wel ‘Van Gogh Village’ genoemd. Alhoewel ik normaal niet zo van de musea ben, vind ik wel dat een bezoek aan Vincentre niet mag ontbreken op mijn ontdekkingstocht. In Vincentre lees en hoor je verhalen over het leven van Vincent van Gogh. Het is een klein museum in het hart van het dorp en de moeite van een bezoek waard. Tegenover het museum ligt het huis waar hij ooit woonde, daarnaast ligt het huis waar een van zijn geliefden woonde, nu gedoopt tot Nune Ville. Ook kun je een wandeling door het dorp maken waarbij je nog verder in het voetspoor van Van Gogh treedt, maar gezien de tijd lukt me dat vandaag niet meer. Een informatiebrochure over deze wandeling is bij de informatiebalie van Vincentre te koop.
Wat is er nog meer te zien in Van Gogh Nationaal Park?
Dit is nog maar een klein deel van het Van Gogh Nationaal Park i.o. en er is nog veel meer te doen en beleven. Zo kun je bijvoorbeeld een kanotocht maken over de Dommel, een prachtige meanderende rivier die zich uitstekend leent om op actieve wijze verkend te worden. Een andere mooie plek is Het Groene Woud bij Liempde. Ook vind je hier de overblijfselen van het Duits Lijntje, een oude spoorlijn die in gebruik was van 1887 tot 2005. Hij verbond Wesel in Duitsland met Boxtel en was ooit bedoeld om vervoer naar Berlijn en zelfs verder naar St. Petersburg plaats te laten vinden. Inmiddels is de lijn niet meer in gebruik en kun je over (of naast) de spoorlijn wandelen.
Conclusie en disclaimer
Kortom: Van Gogh Nationaal Park i.o. nodigt uit om verkend te worden en ik kijk er dan ook naar uit om de ontwikkeling verder te blijven volgen. Wil je nu al meer weten? Bezoek dan de website van Beleef de Nationale Parken of de website van het nationale park zelf.
Hopelijk heb je genoten van dit artikel en heb ik je geïnspireerd om Van Gogh Nationaal Park in Brabant eens met een bezoek te vereren. Ik maakte dit blogartikel in samenwerking met Beleef de Nationale Parken. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf.