Playa del Carmen
Mexico,  we12inspire

Van Cancun naar Playa del Carmen – de goedkope optie!

Het laatste dat je na een lange intercontinentale vlucht wilt wanneer je als vrouw alleen reist is gedoe over het vervoer naar je accommodatie. Terwijl ik mijn reis naar Mexico aan het voorbereiden was, wilde ik eigenlijk gewoon een taxi nemen van Cancun luchthaven naar Playa del Carmen waar mijn hotel zat. Alleen hoorde ik horrorverhalen over de hassles van taxi chauffeurs. Ik probeerde mijn hotel te contacten maar die reageerden niet op mijn email. Via via hoorde ik dat de bus eigenlijk een prima optie is. Het zou in eerste instantie niet mijn eigen keuze zijn geweest, maar ik werd door andere vrouwen gerust gesteld dat dit prima kan. En wat bleek: alles verliep prima. Mocht jij dus naar Cancun vliegen en aansluitend naar Playa del Carmen willen reizen on a budget, dan leg ik je hieronder uit hoe makkelijk dat gaat. Stap voor stap zodat je geen zorgen hebt.
 

ADO Busterminal Cancun
ADO Busterminal Cancun
 

Aankomst in Cancun

De aankomst in Cancun met KLM was hobbelig vanwege flinke. Ik had alleen handbagage bij me dus kon direct doorlopen naar de douane. Doen, want binnen no-time stond er een enorme lading passagiers van andere vluchten achter me te wachten. Tip: ga voor de landing nog even naar het toilet zodat je niet in de rij hoeft te staan op de luchthaven. Na de douane liep ik door naar de bagagehal. Hier werd ik een paar keer gevraagd of ik eten bij me had (alleen wat muesli repen) en moest ik mijn toeristenformulier laten zien. Hierna kom je in een soort van hal waar je allemaal taxi aanbieders hoort schreeuwen.
 

Naar de ticket counter van ADO

Net voor de schuifdeuren zit een ticket counter van ADO, de busmaatschappij die je moet hebben. Zij hebben elke zoveel minuten een rechtstreekse bus van Cancun Airport naar Playa del Carmen die er ongeveer een uur over doet. Er stond een flinke rij bij de balie dus als je slim bent, loop je vast door naar de aankomsthal. Daar zit namelijk nog een counter en daar stond helemaal niemand.
 
Hier koop je een ticket voor de bus van Cancun naar Playa del Carmen. Op het moment van reizen betaalde ik 216 pesos, omgerekend nog geen tientje. Je kunt cash betalen of met een creditcard (Mastercard of Visa). Je pinpas wordt niet geaccepteerd. Je krijgt hier een ticket van inclusief een vertrektijd en een perron.
 
Het is niet handig om van tevoren online je ticket te boeken omdat je niet precies weet hoe laat je er bent en vooral: hoeveel tijd de douane kost. Ik kon gewoon met de eerstvolgende bus mee!
 

ADO ticket
Je ADO ticket
 

Naar de bus

Dan moet je je even door alle schreeuwende taxichauffeurs heenworstelen die buiten staan te wachten. Ik had mijn roze busticket in mijn hand dus liet alleen maar die zien om niet met ze in gesprek te hoeven gaan. De bussen vertrekken als je buiten komt een stukje naar rechts lopen. Er staan niet echt borden (of die heb ik gemist) maar ik zag daar toevallig een knalrode ADO bus staan. Het is een paar minuten lopen van de uitgang van de terminal, het kan haast niet missen.
 

Vervoer per bus van Cancun airport naar Playa del Carmen

Je perron staat op je ticket. Je hebt als het goed is een stoelnummer toegewezen gekregen, maar hier hield niemand zich echt aan toen ik deze bus nam. Mogelijk ga je eerst nog langs een andere terminal op de luchthaven en rijd je dan door naar Playa del Carmen. De rit duurt meestal ongeveer een uur, maar houd rekening met een langere tijd. Dit omdat je met KLM aan het einde van de middag aankomt en dan is het spits. In mijn geval regende het ook nog eens keihard en dus waren de wegen overstroomd.
 

overstromingen op weg naar playa
overstromingen op weg naar Playa
 

Aankomst in Playa del Carmen

De aankomst in Playa del Carmen is bij ADO Terminal Turistica Playa del Carmen. Deze ligt in het centrum van Playa del Carmen. Er is nog een tweede busstation, dat is ADO Centro, maar daar stopt deze bus niet. Vanaf de aankomst had ik uitgezocht hoe ik naar mijn hotel moest lopen, dit was ongeveer 500 meter en was prima te doen. Ik had voor de zekerheid de Google Maps offline map gedownload van tevoren zodat ik onderweg ook eventueel kon kijken, maar het stratensysteem in Playa del Carmen Centro is erg makkelijk.
 

ADO bus Mexico
ADO bus op het busstation van Playa del Carmen
 

Conclusie en disclaimer

Achteraf ben ik blij dat ik geen dure taxi heb genomen want vanwege de file was die waarschijnlijk net zo lang onderweg. Playa del Carmen is toeristisch en veilig, ik heb me geen moment ongemakkelijk gevoeld toen ik bij de busterminal uitstapte en naar mijn hotel liep tijdens de schemer. Dit neemt niet weg dat je uiteraard altijd goed op je eigendommen moet letten en niet met je dure spullen moet gaan lopen zwaaien, maar dat lijkt me logisch toch?
 
Ik schreef dit artikel met de intentie om vrouwen die alleen naar Mexico reizen te informeren over hoe makkelijk deze busverbinding is. Zelf kon ik hier niet echt duidelijke informatie in het Nederlands over vinden, dus bij deze heb ik alles voor je opgeschreven!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *