vakantie in duitsland tijdens corona 2
duitsland,  we12inspire

Vakantie in Duitsland tijdens corona, onze ervaringen!

Gisteren kwamen we thuis van een vakantie in Duitsland, het eerste bezoek aan het buitenland sinds het uitbreken van het corona virus. Het was natuurlijk even spannend hoe het allemaal zou gaan, maar uiteindelijk vond ik het reuze meevallen allemaal. Om jullie vast voor te bereiden op je Duitsland reis deel ik bij deze mijn ervaringen zodat je weet hoe het in Duitsland is op dit moment.
 
Let op: dit is een artikel over onze persoonlijke ervaringen, voor alle officiële adviezen en juiste regels op het moment van jouw reis ga je naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor het niet verschaffen van de up-to-date informatie en het kan dan ook zijn dat de hieronder genoemde ervaring inmiddels achterhaald is wanneer je dit leest, daar de regels op elk moment aangepast kunnen worden door de lokale overheden.
 

 

Voorbereidingen vanuit huis

Allereerst boekte ik mijn accommodatie pas kort voor vertrek. Het reisadvies voor Duitsland staat op dit moment op code geel, maar dit kan natuurlijk elk moment en zonder vooraankondiging wijzigen. Omdat ik net buiten het hoogseizoen reis, is het mogelijk om voor een aantrekkelijke prijs een huisje in Landal Sonnenberg te boeken in het Moezel gebied.
 
Nadat mijn accommodatie is geboekt, moet ik een mondkapje regelen. Ik besluit voor een mondkapje van een lokale ondernemer te gaan die ik op maat laat maken. Een mondkapje is in alle openbare gelegenheden in Duitsland verplicht. Hoe dit in de praktijk ging, lees je verderop in het artikel.
 
Daarnaast probeerde ik al zo veel mogelijk boodschappen vanuit huis mee te nemen, zodat ik in Duitsland alleen het broodnodige nog hoefde te kopen in de winkel. Alles wat ik houdbaar kon houden, nam ik mee vanuit Nederland.
 

De grens over

De grens over bleek geen enkel probleem. Ik reisde met de auto en werd nergens aangehouden. Ik reed uiteindelijk via België en dit bleek ook goed te doen. Onderweg ben ik niet gestopt (ik had in Nederland al getankt) om opnieuw zo veel mogelijk contactmomenten te voorkomen. Uiteraard moest ik bij aankomst onwijs nodig plassen, dus gelukkig werd de check-in snel geregeld.
 

Aankomst in mijn appartement

Bij aankomst in Landal Sonnenberg stond meteen bij de receptie een duidelijk bord met het maximaal aantal toegestane mensen in de receptie. Net zoals in Nederland hangen er overal kuchschermen en dien je 1.5 meter afstand te houden. Vanaf het moment dat je een openbare ruimte in stapt in Duitsland, dien je een mondkapje te dragen. Mijn eerste keer dus, niet heel fijn met dertig graden maar ach.
 
Wat ik jammer vond is dat er geen handzeep aanwezig was in het appartement. Toen ik dat wilde kopen in de parkshop, bleek deze alleen geopend te zijn tussen 07.00-10.00u oftewel ik kon geen zeep kopen om mijn handen te wassen. Niet echt heel handig, dus neem zelf handzeep mee voor de zekerheid. Ik had wel desinfectiespray bij me, maar gebruik bij voorkeur zeep, die ik dus pas de volgende dag kon kopen.
 
Het appartement was verder prima en schoon dus daar heb ik niks op aan te merken. Alle gegevens kreeg ik mee in een envelop inclusief een aantal aanvullende regels voor het park. De openingstijden kon ik nergens vinden, alleen bij de plekken zelf.
 
mondkapjesplicht duitsland
 

Op de camping

Na mijn verblijf in Landal ging ik samen met mijn vriend nog een aantal nachten kamperen in de Eifel. De campings zijn weer open in Duitsland, evenals het sanitair. Voor de camping waar wij waren (die ik je overigens niet aanraad) gold dat we al een reservering hadden en ook hier bij de check-in een mondkapje moesten dragen. Reserveren voor het restaurant was gewenst (vanwege beperkt plek) en de eigenaresse vertelde me dat veel restaurants alleen op reservering werken op dit moment.
 
Het sanitair was dus gewoon geopend en ik heb geen idee of dit extra vaak schoongemaakt werd. Ik stond op een tentveld met alleen een wastafel en een toilet, van de douches heb ik geen gebruik gemaakt. Wel is ook in het toiletgebouw een mondkapje verplicht, tenzij je je tanden poetst uiteraard. Je moet hem dan wel om doen op het moment dat je door het gebouw loopt.
 

Op het terras en in restaurants

Bij aankomst op een terras en in een restaurant moet je je mondkapje op. Zodra je zit mag je je mondkapje af doen. Als je naar binnen gaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, moet ie weer op. Alle medewerkers in de bediening dragen een mondkapje, al dan niet op de correcte wijze …
 
Veel terrassen en restaurants hebben eenrichtingsverkeer die met pijlen wordt aangegeven. Het is soms even zoeken. Daarnaast staan alle tafels uit elkaar en geldt er een maximum aantal bezetting. Het terras van Landal was bijvoorbeeld alleen tussen 14.00-17.00u geopend.
 
Bij aankomst in een horeca gelegenheid krijg je een formulier om in te vullen met je NAW gegevens en je telefoonnummer. Daarnaast vul je je aankomst- en vertrektijd in, zodat men contact met je kan opnemen mocht dit nodig zijn. Op de meeste formulieren stond vermeld dat je gegevens niet digitaal bewaard worden en na vier weken vernietigd worden.
 
Wat me opviel is dat ze in Duitsland nog wel overal contant geld accepteren en daar ook niet moeilijk over doen. Beter dan in Nederland wat mij betreft dus. Daarnaast merkte ik dat er onderling ook niet echt naar anderhalve meter gekeken wordt, of althans zo leek het. Ik weet niet precies wat de exacte regels in Duitsland zijn met bijvoorbeeld vriendengroepen, maar ik had het idee dat de Duitsers er redelijk soepel mee omsprongen.
 

 

Tijdens het wandelen

Ik ging vooral naar Duitsland om te wandelen. Op dit moment is het nog voorseizoen en dus niet heel druk op de paden, maar ik vond wel dat er een mindere ‘ik houd 1.5 meter afstand mentaliteit’ heerst dan in Nederland. Dit neemt niet weg dat ik prima heb kunnen wandelen, maar dus niet altijd iedereen op anderhalve meter passeerde. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik vooral koos voor rustige en lokale wandelpaden en de bezienswaardigheden links heb laten liggen. Bij uitzichtpunten kwam ik af en toe wel wat mensen tegen, maar verder viel het mee. Geen musea of drukte voor mij dus!
 

In de supermarkt

In de supermarkt is het gebruik van een mondkapje ook verplicht, evenals de anderhalve meter afstand. Bij de kassa’s hangen net als hier kuchschermen. Een winkelmandje of karretje is ook verplicht, maar dit zal afhankelijk zijn van waar je precies bent.
 

De conclusie van mijn vakantie in Duitsland tijdens corona tijd

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen fan van mondkapjes. Ik vind het benauwend (al helemaal met 30 graden) en gezien mijn astma ben ik ze liever kwijt dan rijk. Ik probeerde daarom zo veel mogelijk bij drukke plekken weg te blijven en bezoeken aan winkels te voorkomen en dat was goed te doen.
 
Wat scheelt is dat ik in het voorseizoen reisde en het op veel plekken nog niet heel druk was. Waar je rekening mee moet houden zijn wachttijden bij zwembaden en bezienswaardigheden, eenrichtingspaden en intensief gebruik van een mondkapje. Ook merkte ik dat veel hotels en horeca gesloten waren, maar ik weet niet of dit specifiek vanwege corona was of omdat het nog laagseizoen was. De spontaniteit van ‘even een terrasje pakken’ onderweg was wel stukken minder.
 
Al met al heb ik een fijne vakantie gehad en ik zou zonder twijfel opnieuw naar Duitsland op vakantie gaan in deze tijden, mits de omstandigheden hetzelfde blijven. Fijne vakantie in Duitsland deze zomer!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.