Treriksröset Zweden Noorwegen Finland
finland,  noorwegen,  zweden

Treriksröset: het Drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland

Welkom bij dit uitgebreide artikel over Treriksröset. Ben je in het uiterste noorden van Scandinavië op reis? Vergeet dan niet om een bezoekje te brengen aan Treriksröset, het officiële Drielandenpunt van Zweden, Noorwegen en Finland. Alhoewel het ongeveer net zo toeristisch is als ons eigen Drielandenpunt, is ook gewoon heel leuk om hier te zijn. Je kunt er namelijk niet zomaar naartoe, je moet er wat moeite voor doen. In dit artikel lees je niet alleen mijn persoonlijke ervaringen, maar ook de beste tips en wat je van je bezoek aan Treriksröset mag verwachten. Veel leesplezier!

Met de boot naar het Drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland
Met de boot naar het Drielandenpunt

Over Treriksröset

Het Drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland wordt gemarkeerd door een groot, geel monument. Je wandelt hier in drie seconden door drie landen en twee verschillende tijdszones. Al in 1897 werd hier voor het eerst een markering aangebracht, destijds door Rusland (nu Finland) en Noorwegen. Zweden kwam pas later in beeld, omdat zij het destijds niet eens waren met de exacte locatie. Het huidige monument werd in 1926 geplaatst en is bereikbaar via een houten vlonder over het meer. Met hoog water haal je hier gegarandeerd natte voeten.
 
Treriksröset is het noordelijkste punt van Zweden en het meest westelijke punt van Finland. Ook is Treriksröset het meest noordelijke drielandenpunt ter wereld. Inmiddels worden er nog steeds regelmatig metingen verricht door deskundigen over de exacte locatie van het drielandenpunt, dus mogelijk wordt het in de toekomst nogmaals verplaatst. Enkele oude markeringen laten de grenzen van twee landen zien, verderop in het landschap.

Treriksröset
Treriksröset

Hoe kom je bij Treriksröset?

Zoals ik al schreef in de inleiding, kun je niet ‘even’ naar het Drielandenpunt van Finland, Noorwegen en Zweden toerijden. Zelfs met de kortste optie, die door mijzelf ook gedaan is, ben je een halve dag kwijt. Deze ‘snelle’ manier is per boot vanuit Kilpisjärvi in Finland, prachtig aan de E8 aan de voet van de heilige berg Saana. Vanaf de weg zie je borden waar je kunt parkeren. De langere optie is om heen en terug te wandelen vanuit Kilpisjärvi of over de Nordkalottleden.

Wandelroutes naar Treriksröset
Wandelroutes naar Treriksröset

Met de boot naar Treriksröset

Vanuit Kilpisjärvi vaart de M/S Malla in de zomer en september twee keer per dag van Kilpisjärvi naar Koltaluokta. Vanaf hier is het ongeveer drie kilometer lopen door de Zweedse natuur over de Nordkalottleden om bij het monunment uit te komen. Na dik 2,5 kilometer passeer je de grens van Zweden en Finland en nog eens 500 meter later ben je bij het Drielandenpunt aangekomen.

Je wandelt terug over dezelfde route naar de boot, of wandelt zo’n 11 kilometer door het Malla Natuurreservaat terug naar Kilpisjärvi. De boot kan niet van tevoren gereserveerd worden en heeft plek voor 30 mensen. In totaal duurt deze excursie ongeveer drie uur. Let op: alle genoemde tijden op de website van de boot en communicatie aan boord zijn de Finse tijden, dit is een uur tijdsverschil met Zweedse en Noorse tijd.
 
De kosten voor deze boot zijn € 35 per persoon per enkele reis en € 50 per persoon voor een retour en kan het beste cash betaald worden. Pinnen kan ook, maar wij kregen te horen dat er soms geen bereik is en wij wilden het risico niet nemen dat we niet mee konden. Cash is de meest veilig optie dus.
 
Meer informatie over de bootovertocht, tijden en prijzen vind je hier.

Over het water naar Treriksröset
Over het water naar Treriksröset

Vanuit waar kun je Treriksröset bezoeken?

De dichtstbijzijnde dorpen, behalve het gehucht Kilpisjärvi zelf, zijn Enontekiö in Finland (ca. 2 uur rijden) en Skibotn in Noorwegen (ca. 1 uur rijden). De route over de E8 is werkelijk prachtig, dus trek er zeker voldoende tijd voor uit om deze roadtrip op je gemak te kunnen maken.

Wandeling Treriksröset
Wandeling Treriksröset

Wat wij van Treriksröset vonden

Samen met vriendin Sandra bezocht ik Treriksröset in de nazomer van 2022 tijdens onze roadtrip naar de Noordkaap en Noord-Noorwegen. Het leek ons een leuke toevoeging aan onze reis. Ik wist niet zo goed wat ik me erbij voor moest stellen en vond de 50 euro die we betaalden fors. Toch vond ik het de moeite waard.
 
Waarom? Het landschap is prachtig. Je wandelt een stukje over de Nordkalottleden in Fins- en Zweeds-Lapland. Het pad is goed te doen maar wel redelijk stenig en soms vochtig. Eenmaal aangekomen bij het monument moeten we eerst een half uur wachten voordat iedereen zijn selfies heeft gemaakt voordat wij een foto zonder mensen kunnen maken. Daarna moesten we wel redelijk vlot doorlopen om de boot terug te halen.
 
Verwacht op deze excursie vooral veel Finnen, ik geloof dat wij nagenoeg de enige buitenlandse toeristen waren. De voertaal aan boord van de boot is dan ook Fins, maar voor ons werd alles nadat het uitgebreide verhaal in het Fins verteld was, ook nog eens in het kort herhaald in het Engels.

Koltaluokta
Koltaluokta
Bij het Drielandenpunt van Scandinavië
Bij het Drielandenpunt van Scandinavië
De omgeving van Treriksröset
De omgeving van Treriksröset

Boek je Lapland reis

Ben je enthousiast geworden en staat het maken van een rondreis naar Lapland in de zomer inmiddels ook op je bucketlist? Wacht dan niet te lang met het boeken van je reis!
 
– Vliegtickets regel je snel en eenvoudig via Skyscanner. Sandra vloog met SAS (Scandinavian Airlines), heen naar Kiruna en terug vanaf Tromsø. Dit kon eenvoudig omdat ik al een auto bij me had, maar moet je een auto huren, dan is het wellicht handiger om heen en terug vanaf dezelfde luchthaven te vliegen, dit kan Kiruna, Tromsø of Rovaniemi in Finland zijn.
 
– Huurauto: deze regel je snel en eenvoudig via Sunny Cars. Wanneer ik met een huurauto reis, boek ik steevast mijn huurauto via hen omdat ze het eigen risico al voor je afkopen, waardoor je ter plekke bij het ophalen van je huurauto geen discussies hoeft te voeren over de aanvullende verzekeringen. Die zijn namelijk niet meer nodig. Bekijk de tarieven en beschikbaarheid van Sunny Cars hier. Een andere website met goede opties is EasyTerra.
 
– Onze overnachtingen boekten we via Booking. We reisden eind augustus, oftewel in het laagseizoen. We maakten echter wel een fout door ons hotel in Tromsø pas kort voor aankomst te boeken, waardoor de tarieven bizar hoog waren. Wij hebben op de volgende locaties overnacht:
 
– Enontekiö: Lätasenonmajat
– Noordkaap: Nordkapp Camping, een hoteloptie is Scandic Honnigsvåg
– Alta: wildkamperen, bekijk hier de opties voor hotels en cabins
– Skibotn: wildkamperen, bekijk hier de opties voor hotels en cabins
– Tromsø: Ami Hotel
 
Wil je liever een georganiseerde reis? Dat kan natuurlijk ook. De volgende reisorganisaties hebben verschillende rondreizen door Lapland in het programma:
Voigt Travel
Nordic.nl
ANWB Reizen
 
Hieronder vind je enkele voorbeelden van complete autoreis het noorden van Scandinavië:
Velkommen I Nord, een 15-daagse reis door Noord-Noorwegen
20-daagse rondreis Noordkaap, Lofoten en Lapland
20-daagse rondreis Noordkaap, Lofoten en Zweden
Een 8-daagse Fly & Drive naar de Noordkaap
 

Reisgidsen en wegenkaarten

Er is niks zo leuk als je reis optimaal voorbereiden vanuit Nederland met reisgidsen en wegenkaarten. De volgende kunnen je behulpzaam zijn bij het plannen van je reis:
ANWB Ontdek Noord-Scandinavië
ANWB Camperboek Zweden
ANWB Camperboek Noorwegen
Wegenkaart Noord-Europa
 

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee voorzien van een flinke dosis reisinspiratie voor je bezoek aan Treriksröset in Lapland. Mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een comment achter. Liever verder lezen? Bekijk dan mijn Noorwegen startpagina of mijn Zweden startpagina.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie, waarmee wij deze site doorgaand up to date kunnen houden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *