wandelen in cesky rai tsjechie boheems paradijs
tsjechië,  we12hike

Trektocht te voet door Český ráj: het Boheems Paradijs in Tsjechië

Wie mij op Instagram volgt kan het nauwelijks gemist hebben: twee weken geleden maakte ik een prachtige trektocht door Český ráj in Tsjechië. Deze streek, in het Nederlands vertaald naar Boheems Paradijs, is het oudste natuurgebied van Tsjechië en kent een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Na een heerlijke trektocht over de Lužnice Valley Hiking Trail zo’n anderhalf jaar geleden trekken wandelvriendin en blogmaatje Bregje van Wandelvrouw deze keer opnieuw de wandelschoenen aan om deze keer Český ráj en een deel van de Golden Trail te verkennen.
 

prachov rotsen Český ráj
De Prachov rotsen in Český ráj
 

Over Český ráj

De term Český ráj of Boheems Paradijs wordt ook wel gebruikt voor de hele regio die ligt tussen de plaatsen Jičín, Sobotka, Mnichovo Hradiště, Kopanina, Železný Brod en Lomnice nad Popelkou. De streek kreeg zijn naam rondom het jaar 1870 van de vaak rijke bezoekers van de toen wereldberoemde Spa Sedmihorky. Langzamerhand werd de naam opgepikt door de lokale bevolking.
 
Český ráj ligt ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Praag en is uitstekend met de trein bereikbaar. Het landschap kenmerkt zich door glooiende heuvels die worden geflankeerd door eeuwenoude kastelen, imposante rotsformaties en prachtige verscholen valleien.
 
Wij maken onze reis in samenwerking met Visit Czechia en de reisorganisatie Actief in Tsjechië. Deze reisorganisatie biedt, zoals de naam zegt, actieve reizen in Tsjechië waarbij de volledige reis is verzorgd, inclusief accommodatie en een programma met wandelingen. De reis die wij maakten is een samenstelling van de reis De Burchtenroute en de Gouden Route.
 

Met de trein naar Praag

De vorige keer dat we in Tsjechië gingen wandelen, reisden we per vliegtuig. Dat willen we niet meer, want we weten inmiddels dat er een nachttrein is naar Praag van GreenCityTrip, dit lijkt ons een prima alternatief. Het concept van GreenCityTrip is bijzonder: je stapt op in Amsterdam, Amersfoort of Deventer en stapt de volgende ochtend uit in Dresden of in Praag.
 
Ik had nog nooit eerder met een nachttrein gereisd en ben heel benieuwd naar deze ervaring. Ik heb Bregje vanwege mijn wereldreizen een jaar niet gezien en we hebben voldoende bij te kletsen. Nadat we met enkele vertraging uit Deventer vertrokken zijn, worden we er al snel op geattendeerd dat het een nachttrein is en dat we niet teveel lawaai moeten maken. We nemen nog een laatste slok wijn en maken ons bed op voor de nacht.
 
Zoals Bregje ook al schreef in haar blog deelden wij onze coupe met twee andere dames die nogal luidruchtig zijn. Hoesten en snurken. Niet iets waar je wat aan kunt doen, wel vervelend voor de andere reizigers. Ik ben een zeer lichte slaper en bij elke schok die de trein maakt, schrik ik wakker. Het bed is vrij comfortabel, maar slapen in een trein vind ik niet prettig. Ik kom dan ook behoorlijk moe aan in Praag de volgende ochtend na een nagenoeg slapeloze nacht. Ik heb bij deze besloten dat ik liever niet meer met een nachttrein reis een volgende keer, liever een dagtrein of gewoon met de auto rijden dan maar.
 
Mijn persoonlijke ervaring zegt uiteraard niks over GreenCity Trip. Treinen is en blijft een bijzondere manier van reizen en is bovendien een stuk duurzamer dan vliegen. Maar dat hoef ik je vast niet te vertellen. Kijk voor meer informatie op de website van GreenCityTrip.
 

Onderweg met de GreenCityTrip naar Český ráj
Onderweg met de GreenCityTrip
Aankomst in Praag op weg naar Český ráj Boheems paradijs
Aankomst in Praag
 

Aankomst in Praag en transport naar Prachov

Zodra de trein het centraal station van Praag binnen rijdt word ik blij, ik vind het een van de leukste steden van Europa. Wij gaan echter direct verder richting Prachov, waar zich dé bezienswaardigheid van het Boheems Paradijs bevindt: de Prachov rotsen. We worden opgehaald per transfer. Terwijl we in de auto zitten kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het landschap wel erg veel op mijn voormalige achtertuin, de Veluwe, lijkt. Heb ik hier de hele nacht voor in de trein gezeten?
 

Wandelen bij de Prachov rotsen

Gelukkig wordt de lange reis, zoals altijd, dik beloond. Zodra we de Prachov rotsen (Prachovské skály) bereiken verschijnt er een dikke glimlach op mijn gezicht. De rotsen liggen zó verscholen tussen de bomen dat je in eerste instantie denkt “we gaan naar een bos” maar eenmaal op de parkeerplaats blijkt dat we op een heel bijzondere plek terecht zijn gekomen.
 
De rotsen van Prachov, ook wel de Stenen Stad Prachov genoemd, zijn een reeks zandstenen pilaren van tientallen meters hoog tussen de bomen uittorenen. Er zijn verschillende parkeerplaatsen, wij worden afgezet aan het einde van de weg, bij een grote parkeerplaats met een tweetal restaurants. Hier wacht lokale gids Lenka op ons, die ons meeneemt naar de mooiste plekken van de Prachov rotsen.
 
Maar niet voordat we een maaltijd genuttigd hebben. En zoals het gaat in Tsjechië wordt het een warme maaltijd. De vorige keer dat ik in Tsjechië was, was ik net vegetarisch en merkte ik dat er voor vegetariërs nauwelijks keuze is en dat je vaak friet met gefrituurde kaas krijgt. Prima, maar niet voor zes dagen. Dat ik deze keer aangenaam verrast wordt door het heerlijke eten, lees je verderop in het artikel terug.
 
Na de lunch (toch friet met kaas) en een frambozenlimonade (malinovka) is het tijd om de benen te strekken. Via een lange trap lopen we de rotspartij in als het ware. Overal om ons heen torenen hoge rotsformaties boven ons uit. Na een aardige klim, bereiken we een uitzichtspunt, waar we vrij zicht hebben over de rotsen en het heuvelland van Český ráj in de verte.
 
We wandelen ongeveer vijf kilometer en stoppen continue om foto’s te maken. Wat een bijzonder natuurfenomeen zeg, ik kan uitstekend begrijpen waarom dit dé bezienswaardigheid van het Boheems Paradijs is. Een absolute aanrader dus!
 

Lunchen bij Prachov
Lunchen bij Prachov
De Prachov rotsen
De Prachov rotsen
 

Naar Jičín

Na ons bezoek aan de Prachov rotsen worden we naar Jičín gebracht. Reis je per trein, dan gaan er vanuit deze stad excursies en bussen naar Prachov. Jičín is een oude stad met een prachtig stadsplein. Omdat wij als bloggers vaak een vol programma hebben en zo veel mogelijk in korte tijd ervaren, hebben we jammer genoeg geen tijd om hier uitgebreid rond te kijken, maar een eerste aanblik nodigt uit om hier zeker nog eens terug te komen. We overnachten in Hotel Re:Start, een modern hotel met prachtige, comfortabele kamers. Eten doen we bij de lokale Mexicaan: ik eet heerlijke vegetarische burrito’s en een schaal nacho’s. Niet typisch Tsjechisch, wel ontzettend lekker. Na een minder goede nacht in de trein plof ik neer op mijn kingsize bed. De ogen gaan dicht en ik slaap heerlijk!
 

Jičín
Jičín
 

Wandeling Boheems Paradijs: van Jičín naar Troskovice

Na het uitstekende ontbijt (beter dan dit wordt het niet) krijgen we een uitgebreid lunchpakket overhandigd en gaan we op pad. Vandaag staat de langste wandeldag van onze voettocht op het programma: we lopen in zo’n 22 kilometer naar Troskovice. Zoals altijd is het uitlopen van een stad nooit heel leuk, maar al snel belanden we in het glooiende landschap dat zo kenmerkend is voor het Boheemse Paradijs. We laten Jičín achter ons en duiken de bossen in.
 
Het is heerlijk rustig op de wandelpaden. Ik geloof dat we in totaal nog geen handjevol mensen tegenkomen, perfect dus. De zon schijnt, we lopen afwisselend in de zon en de schaduw en hebben mooie uitzichten. Wat wil een mens nog meer?
 
Een toch wel pittige laatste klim brengt ons naar Troskovice. De typerende kasteelruïne van Trosky is vanuit alle hoeken van de omgeving goed te herkennen. Wij overnachten net onder de twee torens, in hotel Trosky. De tegenstelling tot het vorige hotel kan niet groter. Het is een hotel zoals ik me van vroeger kan herinneren toen ik als 16-jarige met mijn familie naar Tsjechië op vakantie ging. Eenvoudig en wat gedateerd, maar comfortabel en bovenal: heel schoon. Er is wifi, goed bier en lekker eten. Het ontbijt de volgende ochtend is wederom uitstekend en dat hebben we nodig want er staat ons weer een lange wandeldag te wachten.
 

Onderweg naar Troskovice
Onderweg naar Troskovice
Aan de wandel in Boheems Paradijs
Aan de wandel in Boheems Paradijs
Troskovice in de verte
Troskovice in de verte
 

Bezoek aan Trosky

In de ochtend staat een bezoek aan de ruïnes van Trosky op de planning. Het is zaterdag en ik ben blij dat we op tijd vertrokken zijn aangezien het, net als de Prachov rotsen, een populaire attractie is, vooral bij gezinnen met kinderen. Wil je in het weekend of tijdens de vakantieperiode een kasteel in het Boheems Paradijs bezoeken, dan kan ik je van harte aanbevelen om ‘s ochtends zo vroeg mogelijk te gaan.
 
Vanaf de hoge torens hebben we een fantastische uitzicht over het Boheems Paradijs. Mooier wordt het niet, denken we. Na een half uurtje rondgedwaald te hebben dalen we terug af naar het hotel, waar onze rugzakken klaar staan om omgebonden te worden en aan de wandeling naar Sobotka te beginnen.
 

Uitzicht over het Boheems Paradijs Cesky raj
Uitzicht over het Boheems Paradijs
 

Wandeling Český ráj: van Troskovice naar Sobotka

De wandeling deze middag is niet lang zo lijkt het, maar soms vergeten we even dat je niet altijd vijf kilometer per uur kan wandelen. Vooral niet wanneer, zoals vandaag, een wandeling zo veel te bieden heeft dat je continue stil staat om foto’s te maken en te genieten van het mooie landschap.
 
Na een uurtje komen we aan bij chata Nebákov, een verscholen lunchplek middenin het bos. Op het terras is een plekje voor ons gereserveerd voor de (opnieuw warme) lunch. Opnieuw friet met kaas, maar het smaakt me goed. Een halve liter malinovka gaat er ook zonder problemen in, het is een warme dag en we hebben flink wat stukken door open landschap op de planning staan deze middag.
 
Nadat we wederom langs prachtige rotsformaties wandelen, stappen we een vallei in die ons langzaam maar zeker laat klimmen en smaller wordt. We worden omringd door steile rotsen en klimmen gestaag. Eenmaal boven hebben we wederom een prachtig uitzicht. Sobotka kan niet ver meer zijn.
 
Het mag dan niet ver meer zijn, maar we moeten dalen en opnieuw klimmen. En nog een keer. Zo zijn we onverwacht toch nog lang onderweg naar onze eindbestemming van vandaag. Eenmaal in Sobotka aangekomen logeren we in Hotel Posta: we krijgen hun prachtige appartement tot onze beschikking en onder het genot van een goed boek ga ik uitgebreid in bad. Wat een luxe!
 
Het restaurant van Hotel Posta is uitstekend, ik heb zelfs meerdere keuzes als vegetariër. Na twee heerlijke glazen lokale wijn is het tijd om naar bed te gaan want morgen staat ons weer een volgende wandeling te wachten.
 

wandelen cesky rai tsjechie
Begroeide valleien in Boheems Paradijs
wandelen boheems paradijs
Ons lunchplekje onderweg
Aankomst in Sobotka met uitzicht op Chateau Humprecht
Aankomst in Sobotka met uitzicht op Chateau Humprecht
 

Van Sobotka naar Hrubá Skála

Gisteren hebben we ons een beetje vergist in de wandeltijd en aangezien het vandaag belooft opnieuw een warme dag te worden, vertrekken we vroeg. We krijgen wederom een uitstekend lunchpakket mee en gaan op pad. Eerst een stukje terug naar waar we vandaan komen, na drie kilometer pakken we een andere route op. Compleet onverwacht komen we in een smalle, levendige vallei terecht. Het voorjaarsgroen doet bijna pijn aan onze ogen en het is heerlijk wandelen zo langs de kabbelende beek en onder toeziend oog van de kwetterende vogels.
 
De volgende bezienswaardigheid is het kasteel Kost. Inmiddels is het zondag en zodra we de vallei uit lopen, worden we even verrast door het grote aantal mensen. Waar komen die ineens vandaan? We besluiten vanwege de drukte dat we Kasteel Kost niet gaan bezoeken en snel doorlopen, op zoek naar de stilte van de natuur.
 
Dit is geen enkel probleem want veel dagjesmensen lopen maar korte routes. Wij zijn op doorreis dus binnen no-time keert de rust terug en komen we weer in de heerlijke modus waarbij wandelen in de natuur het enige is dat je nodig hebt om volledig tot rust te komen.
 
Aan het einde van de dag lopen we, nadat we een tijdje in de zon hebben gelopen, op een koel en breed bospad terecht. We delen deze met fietsers maar die zijn immer beleefd en halen ons op gepaste afstand in. Het pad stijgt ligt maar vanwege de schaduw is het prettig lopen. Diep verscholen in het bos ligt ons volgende overnachtingsadres: het chateau van Hrubá Skála.
 

Kasteel Kost
Kasteel Kost
wandelen in cesky rai tsjechie boheems paradijs
Genoeg wandelpaden!
 

Overnachten in Hrubá Skála

Heb je altijd al eens willen weten hoe is het om in een eeuwenoud kasteel te slapen? Dan kan ik je een overnachting in Hrubá Skalá van harte aanbevelen. We krijgen een allebei een prachtige kamer met dikke muren, krakende vloeren en een prachtig bed toegewezen. Vanaf de binnenplaats hebben we een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Beter dan het uitzicht vanaf Trosky wordt het stiekem toch nog. Het eten in Hrubá Skalá is ook uitstekend, we krijgen een tafel in een privé ruimte en ik geniet van een heerlijke vegetarische pasta. Ik ben zó blij met de kwaliteit van het avondeten deze reis, want friet met gefrituurde kaas is lekker maar niet voor vijf avonden en al helemaal niet twee keer per dag. Dikke complimenten dus aan Tsjechië dat op dit gebied echt vooruitgang lijkt te hebben geboekt!
 

Hruba Skala
Hruba Skala
 

Laatste wandeling van Hrubá Skalá naar Mála Skála

De laatste dag voert ons over de Golden Trail, een langeafstandspad van 119 kilometer dat al eeuwenoud is, maar onlangs nieuw leven in is geroepen. Het Gouden Pad is een van de oudste wandelroutes in Tsjechië. Recent is er nieuw leven in geblazen. De Tsjechische naam is Zlatá stezka en de trail is rood gemarkeerd. Verwar dit pad overigens niet met de Goldsteig die verder zuidwaarts door het Boheemse Woud loopt. Over deze trail schreef ik dit artikel.
 
De laatste dag lopen we dus een hele etappe van de Golden Trail. Ik snap waarom het een populaire route is want de uitzichten zijn heerlijk. We wandelen langs diverse uitkijkpunten en het pad is nergens moeilijk. Aan de overkant van de vallei zien we de hoogste berg van het Boheems Paradijs liggen. Vanaf de berg dalen we af richting Turnov, een weinig mooi ogende stad. Gelukkig leidt de trail je volledig weg van de drukte en volg je een eenvoudig pad langs een beek.
 
Bij ons lunchadres, Zrcadlová Kozo, moeten we middels een trekpontje het water oversteken. Altijd leuk! Omdat we op het eerste deel van de route een omweg hebben moeten maken vanwege werkzaamheden, zijn we wat langer onderweg dan gepland. Echter hebben we nog wel een trein terug naar Praag die we vanavond moeten halen en dus besluiten we na de lunch om de route iets in te korten. Niet minder mooi, wel iets minder stressvol.
 
We eindigen onze wandelroute in Mála Skála, een toeristisch dorp waar Lenka weer op ons wacht voor het diner. Omdat ik van mezelf één keer per week vlees mag eten bestel ik een vette burger, daar had ik enorme zin in na deze lange en warme wandeldag. Lenka zet ons nadat we haar uitgebreid verteld hebben over onze avonturen op de trein in Mála Skála naar Praag, waar we zo’n twee uur later aankomen.
 
Na een overnachting in het prachtige Hotel NYX moeten we de volgende dag extreem vroeg op om onze trein terug naar Nederland te halen. Na een overstap in Berlijn, rijden we tegen het einde van de dag Nederland weer binnen. Een bijzonder avontuur is ten einde gekomen.
 

Mooier wordt het niet!
Mooier wordt het niet!
Wandelvakantie Cesky raj
Even uitrusten in de schaduw
Malá Skála
Malá Skála
 

Meer weten?

Wil je meer weten over Český ráj? Bezoek dan de website van Visit Czechia of de website van het Boheems Paradijs. Zelf wandelen in het Boheems Paradijs? Kijk dan eens bij deze wandelreizen van Actief in Tsjechië, waar verschillende opties mogelijk zijn. Een informatiepakket over de regio is aan te vragen bij amsterdam@czechtourism.com – en natuurlijk kun je ook nog uitgebreid verder lezen in het uitgebreide artikel van Bregje! Meer foto’s vind je bovendien ook nog in mijn Instagram highlights terug.
 

Disclaimer

Wij maakten deze reis in samenwerking met Visit Czechia, Actief in Tsjechië en GreenCityTrip. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *