mount everest base camp
nepal,  we12hike

Mount Everest Base Camp trek: wat niemand je vertelt

Terwijl ik dit schrijf zit ik in het vliegtuig naar Singapore en ben ik net klaar met het kijken van ‘Everest’. Ik moet een traantje wegpinken, er komen zoveel mooie plekken terug in de film, die we kort ervoor zelf gezien hebben. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat we aan de voet van Mount Everest stonden maar het is slechts enkele maanden.
 
De trekking naar het basiskamp van Mount Everest is een van de meest legendarische trektochten die je ter wereld kunt maken. Het was mijn eerste trekking ooit in Nepal, maar zeker niet mijn laatste, ik keerde erna nog terug naar Annapurna en Langtang. Wie weet in de toekomst nogmaals naar een andere plek.
 
Dit artikel verscheen voor het eerste in 2016 en werd herschreven en volledige geupdate in 2021
 

5 Dingen die niemand je vertelt over de trektocht naar Everest Base Camp

Terwijl we over India vliegen, zie ik Kathmandu op het schermpje verschijnen. Kunnen we hier niet gewoon afdalen zodat ik terug kan naar mijn geliefde bergen? Terugkijkend op de trektocht naar Everest Base Camp, waren er een aantal zaken die ik niet wist maar wel van tevoren had willen weten. Dat had de voorbereiding voor mij een stukje makkelijker gemaakt. Er zijn ook dingen waar niemand het eigenlijk over heeft in al die blogs die al over de trektocht naar Everest Base Camp werden geschreven. Die dingen vertel ik je nu. Iemand moet het doen toch?
 
Lees ook: 5 dingen die ik leerde tijdens mijn reis naar Langtang, Nepal
 
mount everest base camp hoogte everest base camp
 

Eerst nog even wat feitjes

Dit artikel is geen blog met een dag-tot-dagbeschrijving zoals je wellicht van me gewend bent. Echter wilde ik je wel even wat feitjes geven over deze trektocht om je een idee te geven:
 
Mount Everest Base Camp hoogte: 5.363 meter boven zeeniveau
Mount Everest Base Camp trekking lengte: minimaal 11 dagen
Vertrek vanuit: Lukla (plus vlucht Kathmandu – Lukla)
Zwaarte: middel-zwaar
 

 mount everest base camp trek dzongla lobuche
Everest Base Camp Trek
 

Neem Diamox mee!

Hetgeen waar ik het meest tegenop zag tijdens onze trektocht naar Everest Base Camp was de hoogte. Alhoewel ik het volledig eens ben met de quote van de legendarische Scott Fisher ‘it’s attitude, not altitude’ weet ik natuurlijk ook wel dat de hoogte dodelijk kan zijn. Letterlijk. Voordat we vertrokken hadden we uitgebreid gelezen over hoogteziekte.
 
Zo’n anderhalve week voor vertrek naar Nepal liep ik een zware bronchitis op. Ik sleepte mezelf naar de huisarts en kreeg daar een antibiotica kuur aangevuld met prednison om ervoor te zorgen dat ik op tijd weer beter was. Tevens schreef ze me een set Diamox pillen voor, een middel dat je kunt gebruiken tegen de symptomen bij hoogteziekte. Ik was niet van plan het te gebruiken, maar nam het wel mee, voor het geval dat…
 
Toen we aankwamen in Lukla, vroeg onze gids Jangbu meteen of we Diamox bij ons hadden. Ook vertelde hij ons dat je, wanneer je ziek wordt, je eigenlijk al te laat bent om nog Diamox te gaan slikken. Diamox moet je dus innemen als preventie en niet als geneesmiddel tegen de symptomen van hoogteziekte. Ik twijfelde of ik ze zou nemen want ik wilde mijn lichaam niet opnieuw volgooien met medicatie, net nadat ik klaar was met de antibiotica en prednison. Aan de andere kant wilde ik niets liever dan de trektocht naar Everest Base Camp volbrengen en zou ik het mezelf eeuwig kwalijk nemen als ik ziek zou worden terwijl ik geen Diamox had genomen.
 
Dus eenmaal aangekomen op 3.440 meter in Namche Bazaar, besloot ik met de inname van Diamox te beginnen. Ik kan je niet zeggen of het de Diamox was of dat we geluk hadden, maar last van hoogteziekte hebben we niet tot nauwelijks gehad. De hoogte gaf me af en toe een beetje hoofdpijn, maar meer dan dat nooit. Ook was ik vaak buiten adem, maar dat is iedereen op die hoogte. We hebben onderweg mensen gezien die zich super beroerd voelden, misselijk waren, duizelig werden, gelukkig hadden wij niks van dat alles. Had ik het doktersadvies vanuit huis opgevolgd, dan had het wellicht heel anders kunnen lopen, omdat ik dan pas was begonnen met slikken bij de eerste ziekteverschijnselen. In de meeste gevallen is dit dus veel te laat.
 
We zijn geen doktoren en dus kunnen we je ook zeker niet adviseren wat je wel en niet moet doen. Als je besluit de trektocht naar het base camp van Mount Everest te maken, adviseer ik je om goed naar je lichaam te luisteren en eventueel ter plaatse op consult te gaan bij een arts als je vragen hebt. Wij namen per dag 1 tablet (twee keer per dag een halve) en dat bleek voldoende. Bijwerkingen heeft Diamox trouwens ook, volgens mijn dokter kon ik er tintelende vingers van krijgen. Nou, getinteld heeft het hoor en dan niet alleen mijn vingers maar ook mijn voeten, neus, oren, hoofd en de rest van mijn ledematen. Niet echt tof, maar alles beter dan hoogteziekte toch?
 
hiking to everest base camp everest view hotel
 

Neem genoeg zakdoekjes mee

Je kunt alles kopen op de trektocht naar Everest Base Camp, zo lang je maar betaalt. Wij hadden een flinke lading papieren zakdoekjes en vochtig toiletpapier meegenomen, maar omdat ik aan de buikloop raakte, waren we daar al redelijk snel doorheen. De doekjes die men op de trek verkoopt zijn redelijk waardeloos en als ik mijn neus moest snuiten (of erger) was ik na een flinke snuif er al doorheen en zat de kliederboel aan mijn handen. Als je ervoor kiest om je bagage te laten dragen, gooi er dan wat extra pakjes met doekjes in, zodat je in ieder geval genoeg hebt…
 
Meer tips voor wat mee te nemen lees je in dit artikel paklijst Nepal – dit moet mee op je trekking
 
everest-base-camp-trek

namche bazaar
 

Je kunt overal wifi kopen!

Ik schreef het al eerder in een andere blog, maar wifi kun je dus nagenoeg overal kopen op de trek. Je moet er natuurlijk wel voor betalen, maar het was lang niet zo duur als dat we dachten dat het zou zijn. Op sommige plekken was het zelfs best wel snel. Mocht een guesthuest geen wifi hebben, dan kun je er een kaart van Everest Link kopen die je kunt hergebruiken tot je door je gekochte MB’s heen bent. Van tevoren dachten we dat we redelijk onbereikbaar zouden zijn, niks was minder waar. Meer lezen? Check dan dit blog over wifi op de trektocht naar Everest Base Camp.
 
hiking to everest base camp trek

wifi on mount everest base camp trek
 

Bakkertjes zijn je grootste vijand!

De grootste fout die we maakten op de trektocht naar Everest Base Camp, was dat we voedsel aten dat niet goed meer was. Je zou denken dat dit gebeurde in een teahouse, maar het was juist bij een westerse bakkerij waar ik voedselvergiftiging opliep.
 
Na drie dagen lopen kwamen we aan in Namche Bazaar waar ze moderne koffieshops hebben. We hadden goede verhalen gehoord over de bakkertjes en aangezien we zin hadden in westers eten, besloten we ergens koffie met gebak te doen. De taart was heerlijk maar de dag erna begon ik ziek te worden. Onze gids vroeg of we op onze vrije middag in Namche Bazaar toevallig naar een bakkerij waren geweest en toen we dit bevestigden, keek hij verontrust. Hij vertelde ons dat de cakes en taartjes daar vaak bedorven zijn omdat ze het niet gekoeld bewaren. Ik had dus waarschijnlijk daar mijn klachten opgelopen.
 
Uiteindelijk was ik ruim een week niet in orde en heb ik mezelf van plek naar plek moeten slepen, iets wat niet heel tof was. Toen ik vroeg aan Jangbu waarom hij ons dat niet had verteld, was zijn antwoord dat zijn ervaring was dat niemand hem toch geloofde, omdat het er allemaal goed uit ziet in zo’n bakkertje. Goed, we hadden ons lesje weer geleerd. Ik althans… toen we later terug waren in Kathmandu werd mijn reisgenoot ziek. Die middag, hadden we ook een stuk gebak gegeten bij een café waarvan we dachten dat het betrouwbaar was. Dat hebben we geweten… nooit meer een bakkerij in Nepal dus voor ons!
 
(Update: ook tijdens mijn recente reizen naar Annapurna Base Camp en Langtang ben ik weggebleven bij bakkertjes … de schrik zit er aardig in bij mij want zo ziek als ik toen was, wil ik me nooit meer voelen!)
 
hiking to everest base camp
 

De trektocht naar Everest Base Camp is niet moeilijk!

De trektocht naar Everest Base Camp is niet moeilijk, de omstandigheden zijn dat wel. Snap je mij? Ik leg het je uit: de trektocht is qua afstand en pad heel makkelijk. Er zaten nauwelijks moeilijke passages in, de trail was duidelijk en wijd en zelfs de gletsjer konden we zonder stijgijzers oversteken. In de Alpen zou het als een makkelijke tocht worden geclassificeerd. Wat het dan toch super zwaar maakt? De hoogte! Het moeilijkste deel was de beklimming van de Cho La Pass (en die is optioneel) en het oversteken van de Nzogumpa gletsjer, omdat daar geen duidelijke trail is. Echter is de normale route naar EBC eigenlijk best goed te doen. Wat hoogte betreft is het een heel ander verhaal, die maakt de tocht toch echt wel heel zwaar. Technisch is ie echter zeker niet!
 
trektocht naar everest base camp
 

Handig voor het boeken van je wandelreis naar Nepal:

– Ik boek mijn vliegtickets altijd via Skyscanner
– Mijn hoteltip voor Kathmandu voor en na je trektocht naar Everest Base Camp: Kathmandu Guesthouse
Dit hotel ligt middenin het bruisende Thamel maar vormt een heuse oase in de drukte en hectiek. Ik verbleef hier zowel voor als na mijn trektochten en kan je een verblijf hier van harte aanbevelen. Andere suggesties voor een hotel in Kathmandu vind je hier.
 
– Bestel ook meteen je Lonely Planet Nepal en Lonely Planet Trekking in Nepal.
 
– Je reis van tevoren helemaal geregeld hebben? Check dan de website van SNP Natuurreizen voor een ruim aanbod reizen naar Everest Base Camp, ze hebben onder andere deze 22-daagse reis naar Everest Base Camp.
 
Liever in een internationale groep reizen? Bekijk dan hieronder de opties:
14-daagse Everest Base Camp Trek vanuit Kathmandu
15-daagse trektocht incl. Kalapathar
Everest Base Camp incl. Cho La pass
 

 
Weet je nog niet zeker welke trektocht je wilt maken? Lees dan dit artikel over Annapurna Base Camp vs. Everest Base Camp!
 

Conclusie en disclaimer

Als ik het bovenstaande eerder had geweten voordat ik aan de trektocht naar Everest Base Camp was begonnen, was ik beter voorbereid geweest en had ik wellicht geen voedselvergiftiging opgelopen. Dan had ik Kalapathar en Gokyo Ri toch kunnen beklimmen en had ik een nog mooiere reis gehad. Toch ben ik super trots op mezelf dat ik het gehaald heb, vooral gezien de omstandigheden. En eigenlijk mag ik niet klagen, want heel veel mensen moeten halverwege omkeren omdat ze het niet aankunnen. Zelfs marathonlopers moeten soms opgeven…
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

43 Comments

  • Sandra

    Mooie blog Anto! Dit zijn juist de dingen die je wil weten voordat je op reis gaat. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de tocht naar EBC helemaal niet zo zwaar was. Ik dacht echt dat het een flinke klim was! Dat is voor Cotopaxi ook zo, die tocht is dus niet zwaar, behalve dat de hoogte een ding kan zijn. Ik heb afgelopen reis last gehad van een lichte hoogteziekte, heel naar. Ik had barstende hoofdpijn en last van mijn longen (aaaah, nooooooit googelen) en mijn vriend was kotsmisselijk, alsof hij een ernstige kater had. En de oorzaak? Van 2000 naar 3000 meter in een dag… Shit, dat wist ik dus niet!

    • anto

      Thanks San! Ahhh balen van die hoogteziekte. Het kan idd zomaar ineens opkomen, ik heb het gelukkig niet eerder gehad maar een collega van mij was in Chili echt superziek toen we voor een paar uurtjes naar 4.200 meter gingen. Zo bizar. En het kan dodelijk zijn, dus zeker iets om rekening mee te houden. Enne nee, ik google nooit meer ziekteverschijnselen. Ooit gedaan toen ik een knobbeltje in mijn borst vond, deed ik dat en ik was al bijna dood toen ik bij de dokter kwam, maar het bleek een goedaardige knobbel te zijn. Geen google voor mij dus meer in dat soort gevallen…

  • Gaëtan

    Toch graag even nuanceren.
    Heb zo’n 8-9 jaar geleden de tocht naar Annapurna BC gedaan. Ietwat vergelijkbaar dus.

    – Niets genomen tegen hoogteziekte en geen enkele keer last (dus ook niet van bijwerkingen e.a.)
    – Neem stoffe zakdoeken mee. Dat is beter voor het milieu, gaat langer mee (als ze terug droog zijn gebruik je ze opnieuw). Voor het gatvegen kan je een rol wc-papier meenemen of het zoals de locals doen (nog gemakkelijker)
    – 3x bij een bakker cinnamon rolls gaan halen en 2x in een theehuis taart gegeten. Heerlijk! en helemaal niet ziek.
    – Dan ga je naar de andere kant van de wereld de pracht van de bergen opzoeken en wil je op internet kunnen… WTF! Geniet van je omgeving en stop met op je scherm te leven.
    – De trektochten op zich zijn inderdaad niet moeilijk, al hangt dat deels ook van het gekozen parcours af.

  • Marcella

    Goeie tips! Vooral ook omdat je zegt dat de EBC track niet moeilijk is. Dat zou ik wel verwachten. Hoeveel km loop je op een dag eigenlijk? Lijkt me wel een ultieme tocht!

    • anto

      Dank je! Als je een beetje ervaring hebt, kun je hem zeker doen. De echte uitdaging zit hem in de hoogte. Als je ziek wordt, ben je de klos, als je gewoon rustig stijgt en de tijd neemt, moet het lukken! De ene dag liepen we 15-20 km en de andere dag maar 8-10, hoe hoger we kwamen, hoe korter de afstand werd…

  • Marcelin

    Hoi, wat een geweldige trekking is het toch. Wij konden niet over de cho la omdat er 2 meter sneeuw lag 😉 Nog even over diamox: niet iedereen heeft dit nodig. Omdat het wel lastige bijwerkingen is het volgens mij beter om per keer en per persoon te kijken of het nodig is. Ik heb het zelf in het verleden wel geslikt (oa bij EBC) maar heb het tijdens de Annapunra trail 4 jaar geleden en dit jaar niet nodig gehad. Dus dat is verschilt per keer. Hou jezelf en elkaar onderweg in de gaten, dan merk je snel genoeg als je last krijgt van de hoogte.

    • anto

      Ohhh da’s jammer zeg! Klopt, ik slikte het preventief maar er waren genoeg mensen die het zonder deden. We liepen met gids en die hield ons goed in de gaten. Waarschijnlijk ga ik eind dit jaar Annapurna Base Camp doen dus ik neem ze voor de zekerheid mee, maar zou het ook liever zonder doen. Die tintelende ledematen, vond ik niet echt heel tof namelijk …

  • Janneke

    Hallo,

    Volgende maand ben ik aan de beurt om de trek te doen! Momenteel ben ik nog op zoek naar een slaapzak. Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Ik wil het niet koud krijgen in de nachten, dus eigenlijk wil ik er niet op besparen. Maar de prijzen liggen in NL rond de €450,- wat ik toch wel aan de hoge kant vind.

    Bedankt!

    Groetjes Janneke

    • anto

      Hi, wij hebben er ter plekke eentje gekocht voor ongeveer 60 euro. Het is een nepperd van The North Face maar prima voor deze tocht. Daarnaast hebben ze in de meeste teahouses extra dekens die je kunt pakken. Koud is het zeker, maar op een gegeven moment maakt het niet meer uit hoeveel lagen je aan trekt en/of dekens je pakt. Als je meer tochten als deze gaat maken zou ik je aanraden te investeren, is het slechts voor deze trip, koop er dan eentje in kathmandu! Succes!

  • Kees van Rikxoort

    Hallo Janneke.
    Wij zijn totaal geen “kenners” maar supertrotse en dankbare ouders. Vandaag via wifi vernomen dat onze oudste zoon het EBC heeft gehaald zonder problemen ( wel heel zwaar en de ZEER de moeite waard) maar wat betreft de slaapzak, hij heeft hem kunnen lenen. Wat wij hebben begrepen had hij hem de afgelopen 3 nachten hard nodig. -10 graden
    Hij is erg blij geweest met een hele goede slaapzak, en nu op de weg terug. Mvrgr Kees en Gerda.

    • anto

      Hoi Kees en Gerda bedankt voor jullie antwoord. Heeft hij hem gehuurd of geleend? Mijn ervaring is dat huren bijna net zo duur is als zelf kopen. Super tof dat jullie zoon EBC gehaald heeft, hij is een kanjer1

      • Kees van Rikxoort

        De slaapzak heeft hij in nederland geleend van iemand die eerder wandeltochten heeft gemaakt in Nepal. Wij hebben geen idee over huren danwel kopen hier of op plaats van bestemming. Zoals al eerder gezegd is, ga je meerdere tochten maken, lijkt het ons een prima investering.

  • Diana

    Heb met bewonderen alle verhalen van dese tocht gelezen. Het blijft een droom van mij om deze tocht zelf ook nog te maken. Wie weet ooit! Maar ben onbewust toch bang voor hoogteziekte. En weet gewoon totaal niet hoe ik reageer om hoogtes.

    • anto

      Ik zou het gewoon proberen. Je overnacht in principe niet in de ‘gevarenzone’ wat hoogteziekte betreft. Plus je kunt altijd weer afdalen met een drager mocht je je echt niet goed voelen. Afgezien van dat ik buiten adem was, heb ik van de hoogte an sich verder geen last gehad gelukkig!

  • Daisy

    Thanks! Super handing:-)
    Wij gaan m begin december doen. Can’t wait! We hebben geen enkele gear of warme kleding (behalve goede schoenen), dus hopen dat we alles in Thamel kunnen kopen.
    Ik heb een paar jaar geleden de Annapurna Circuit gedaan. Jij? Zo niet; aanrader voor je volgende trip naar Nepal! Het was een van de mooiste trekking doe ik gedaan heb.
    Ik neem je tips mee!

    • anto

      Haha guess what? Ik vertrek morgen naar het Annapurna gebied. Ga de sanctuary doen (had toen ik het ticket boekte maar 2 weken vakantie anders had ik uiteraard het circuit gedaan) … heb er super veel zin in. Wie weet zie ik je nog in Kathmandu na mijn tocht, ik ben er op 1 december. Succes met de EBC!

  • Louis

    Handige tips. Wat hebje van te voren nog meer geboekt dan de vliegreis? Of heb je alles van dag tot dag geregeld? Of anders? Zelf houik er niet van om een hele reis van te voren te boeken. WIl graag flexibiliteit hebben.

    • anto

      Ik had alles geboekt. Wanneer je wandelt, kun je dit het beste doen want teahouses zitten vaak vol op deze trek. Mocht je dan ter plekke iets willen wijzigen, dan kan dit meestal gewoon want dat regelt je gids dan voor je 🙂

  • Sebastian

    Ik raakte onwijs aan de dunne van Diamox. Toen ik ermee stopte was het meteen weg. Misschien nog het overwegen waard voor mensen die bovenstaande Diamox tip lezen. Verder kun je Diamox in Nepal overal vrij kopen.

    • anto

      Oeff da’s balen zeg. Ik heb het twee keer gebruikt en beide keren ging het goed maar goed om te weten dat het dus ook bijwerkingen met zich mee kan brengen!

  • Raf

    Leuk te lezen! Ik ga dit jaar oktober, ik ben alleen op zoek naar een goede verzekering voor tijdens de reis in Nepal. Heeft iemand tips?

  • Griet Ribbens

    Goede tips die we zeker gaan meenemen! Kan je ons nog raad geven over schoenen? Vorig jaar Annapurna basecamp zonder enig probleem gewandeld met A-schoenen, technisch ook geen moeilijke tocht. Hier B of C nodig? Wat voor soort schoenen droeg je ‘s avonds ter afwisseling?

  • Astrid Witters

    Leuk en handig verslag! Ik vroeg me af welke trek je als eerste grote trek zou aanraden. Het annapurna circuit of everest base camp? Ik ben sportief en heb een goede conditie, maar nog nooit lange trektochten gedaan.

    Alvast dankjewel voor het advies!

    Astrid

  • kelly

    Super handig, goede tips om in het achterhoofd te houden.
    Ik ben enorm hard aan het twijfelen tussen een trek naar het EBC begin februari of oktober..
    Wat zou jij doen?

    • anto

      Ehm … goede vraag! Ik denk dat ik voor oktober zou gaan, maar dan wel zo veel mogelijk eind oktober. In februari kan er nog heel veel sneeuw liggen en de tocht moeilijker maken. Dit hangt uiteraard ook af van de winter en de omstandigheden … maar oktober is dan beter denk ik!

  • Rob

    Dank voor je tips Antonette! Nemen we zeker mee!
    Vraagje: waarom zou je eind oktober aanraden en niet eind september, begin oktober?
    Lijkt me een fantastische hike, hopelijk kan het volgend jaar weer…

  • Marina van Engeland

    Mijn ervaring is de volgende. Eerste keer naar Lukla gevlogen. Naar EBC en over Cho la naar Gokyo. Matig fit en last vd hoogte. Een half jaar later nogmaals gegaan (ik was voor stage in Nepal) en de ‘ouderwetse’ route via Jiri gedaan. Veel langer lopen maar topfit deze keer. Het kost tijd maar heb er zoveel meer van genoten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *