sunday social travel talk,  we12inspire

Travel tag: 25 willekeurige reisfeitjes

Click here for the English version of this post.

Vandaag delen wij 25 reisfacts over ons met jullie. Deze travel tag hebben we onder andere voorbij zien komen bij Linda, Eva en Karlijn. Aangezien we de tag samen ingevuld hebben en we er geen 50 wilden plaatsen, zijn het er 10 van Anto, 10 van Martijn en 5 van ons samen. Enjoy!

anto

1. Ik heb HBO toerisme gedaan en rondde mijn opleiding 14 jaar geleden af. Sindsdien heb ik 12 jaar in de reisbranche gewerkt, waarvan inmiddels alweer 7.5 jaar bijn mijn huidige werkgever: Askja Reizen. Hier ben ik product manager Alaska, Chili en Argentinië. Wil je mij eens in actie zien? Kom dan naar een van de presentaties die ik geef over deze bestemmingen.

2. Vraag me niet wat mijn favoriete bestemming is want kiezen kan ik niet. Nieuw-Zeeland heeft jaren geleden mijn hart gestolen vanwege de overweldigende natuur en vriendelijkheid van de mensen, maar sinds ik voor mijn werk regelmatig naar Alaska reis, is dat ook een plek waar ik steeds maar weer moeilijk afscheid van kan nemen. Patagonië vind ik ook geweldig, vanwege de bergen en de pampa. Maar ook in Oostenrijk ben ik altijd blij. Kortom: stuur me naar de bergen!

3. Ik heb geen hoogtevrees maar wel angst om te vallen. Ik maakte een bungy jump, ging skydiven en deed een Skywalk op 192 meter boven de grote stad. Kabelbanen en swing bridges vind ik fantastisch en zo lang ik me maar ergens aan vast kan houden, zie ik geen angst. Tot ik over een richeltje in de Alpen moet lopen waarbij ik nergens houvast heb of een riviertje moet oversteken over “stepping stones” …

4. Op mijn werk ben ik de hele dag met reizen bezig (joepie!) en daarnaast kost ons blog natuurlijk nog flink wat tijd. Ik vind het daarom heerlijk om een middagje in de tuin te hangen (lees: liggen dutten) of in bad te liggen met een goed boek. Gewoon met een thriller van Karin Slaughter of James Patterson en even helemaal niet nadenken over reizen. Gemiddeld lees ik zo’n 50 boeken per jaar.

5. Mijn eerste verre reis ooit bracht me naar Orlando, Florida. Hier ging ik op bezoek bij een vriendin die stage liep. Sindsdien maakte ik elk jaar ten minste één verre reis.

6. Wanneer ik in de bergen loop, wandel ik altijd met stokken. Stokken zijn voor watjes hoor ik je denken, maar niks is minder waar. Ik ben er sneller door, heb meer houvast (handig, zie punt 3) én mijn lichaam voelt zich na een tocht van 8 uur een stuk beter, immers ik heb praktisch geen pijnlijke kniën meer nadat ik zo’n 1.000 meter ben afgedaald. Hierdoor worden trektochten over het algemeen een stuk(je) makkelijker.

7. Mijn droombestemming is Antarctica, het échte einde van de wereld. De plek der plekken die ik graag nog eens zou bezoeken. Of het ooit zo ver gaat komen? We zullen zien. Momenteel vind ik het (nog) niet de moeite waard om 2 of 3 grote reizen te laten voor 10 dagen naar het witte continent.

8. Ik heb geen vliegangst maar word ook niet blij van vliegen. Ik zit het liefste bij het raam zodat ik naar buiten kan kijken en vind opstijgen het engste, vooral net na take off wanneer de piloot even het gas loslaat en het lijkt of je gewichtloos bent. Overigens zit ik liever in kleine dan grote vliegtuigjes, in Alaska stap ik regelmatig in een bushplane die je ergens in de wildernis afzet. Vliegangst is geen optie in Alaska.

9. Mijn langste tijd van huis was in 2002 toen ik op reis ging door Australië en Nieuw-Zeeland, ik was in totaal 5 maanden weg. Of ik nog een keer zo’n lange reis zou maken? Misschien, maar momenteel is het geen optie. Ik heb een toffe baan, we hebben een koopwoning en vinden het eigenlijk wel prima zo…

10. Heimwee heb ik nooit. Ja, als ik thuis kom verlang ik terug naar de stilte en natuur. Maar heimwee naar huis als ik op reis ben? Daar doe ik niet aan.

 

martijn
11. Alhoewel het soms anders lijkt, heb ik een gewone kantoorbaan (bij Nederland’s grootste financiële instelling) in de automatisering. Eén keer per jaar ga ik op pad als reisleider naar IJsland.

12. Op reis ga ik het liefste naar buiten, daar kun je het beste genieten van de natuur en de omgeving het beste in je opnemen. De keuze tussen de metro nemen of een mooie wandeling maken door de straten van een grote stad is makkelijk gemaakt. Een wandeling is misschien niet sneller, maar biedt je de gelegenheid om een stad echt te ‘voelen’.

13. Altijd als ik van huis ben, probeer ik te genieten van de lokale lekkernijen. Bijvoorbeeld bij het tankstation. Overal ter wereld zie je weer andere soorten (chocolade) repen, die me uitdagen om ze te kopen, en  vervolgens natuurlijk op te eten. Favorieten zijn Prince Polo in IJsland en Super Ocho in Zuid-Amerika.

14. Graag ga ik op reis in de maanden juni en juli op het noordelijk halfrond, omdat dan er veel daglicht aanwezig is. Deze lange dagen zorgen ervoor dat je ook bij tegenvallers tot laat in de avond kan genieten van de natuur buiten (zie ook punt 12).

15. Als reisleider weet je dat niet alles vooraf te plannen is. Soms zijn je doelen niet haalbaar, vanwege bijvoorbeeld weersomstandigheden. Door dit te realiseren kan ik heel goed mijn doelen bijstellen op het moment dat bijvoorbeeld de top niet haalbaar is. Zoals ze bij het klimmen altijd zeggen: ‘beter safe than sorry’.

16. De bergen roepen bij mij altijd het gevoel op dat ze beklommen moeten worden. Dit komt waarschijnlijk ook door de afwezigheid van bergen in Nederland en mijn affiniteit voor de bergsport.

17. IJsland heeft een uniek landschap dat je nergens anders ter wereld tegen komt. Mede daarom heeft dit land een stukje van mijn hart gestolen. De ligging op de mid-atlantische rif en omvangrijke vulkanische activiteiten (een hotspot) maken het altijd weer een genot om door dit land te trekken of hier een reis te begeleiden.

18. In mijn gedachten denk ik vaak terug aan de verschillende plekken waar we zijn geweest. In deze gedachten kan ik vaak locaties terug halen uit mijn geheugen. Sommige mensen hebben een fotografisch geheugen, maar voor mij geldt dat eigenlijk alleen voor locaties. Dit zorgt ervoor dat mijn richtingsgevoel erg goed is, tot nu toe ben ik nog nooit ergens verdwaald.

19.  Een van de beste momenten als ik weer thuis ben, is het moment dat ik op mijn fiets de straat uit rijdt. Of dit op de stadsfiets, racefiets of op de MTB is maakt me niet zoveel uit. Op reis is het vaak niet mogelijk om ergens een fiets te huren en rondje te gaan fietsen,  het “even op de fiets stappen” mis ik wanneer ik van huis ben.

20. Ik hou wel van een sportieve uitdaging. Of het nu het beklimmen is van een hoge berg of meerdaagse trektocht, ik ben er vaak wel voor te porren. De halve marathon van het afgelopen jaar en de MTB marathon van vorig jaar in Duitsland zijn sportieve uitdagingen waar ik trots op ben.

 

skywalk-auckland
21. Uit ons hele huis blijkt dat we reizigers zijn. We hebben overal foto’s in lijsten en op canvas hangen, op de wc prijkt een verjaardagskalender met onze reisfoto’s en de boekenkast staat vol met reisgidsen. Ohja en onze immense zolder ligt vol met outdoor/klim/sport/fiets/wandelspullen. We hebben drie tenten, acht fietsen, tien paar wandelschoenen en een stuk of vijftien outdoor jacks…

22. We reizen veel maar lang niet altijd samen. Anto gaat voor haar werk af en toe op pad maar gaat ook graag op bezoek bij vriendinnen die in het buitenland wonen. De afgelopen periode maakte ze diverse persreizen voor we12travel en andere kanalen waarvoor ze schrijft. Martijn zoekt het liefste de bergen op met zijn vrienden en reist naar IJsland als reisleider. Ondanks dat we samen wonen, zien we elkaar sommige periodes maar weinig. Saai? Nee hoor, het houdt onze relatie gezond en maakt thuis komen des te leuker.

23. Hoe wij onze volgende “verre bestemming” kiezen? Het ene jaar kiest Anto, het andere jaar Martijn. Uiteraard in goed overleg en altijd iets dat we samen willen. Onze wensenlijst is nog lang, maar bestemmingen die in de race zijn voor een volgende grote reis, zijn Tasmanië, Japan, Zuid-Afrika, Nepal en de noordwestkust van Amerika: Oregon en Washington.

24. Onze mooiste reis ooit was 6 weken in Nieuw-Zeeland in 2011. Alles tijdens deze reis klopte, nouja, bijna alles. We hadden 5.5 weken mooi weer, konden alle geplande trektochten zonder problemen lopen en werden niet ziek/zwak/misselijk. De mensen waren nog even vriendelijk, we kampeerden op de mooiste plekken en verbleven 6 weken lang middenin de natuur. Het was met recht een droomreis.

25. Als we ooit een miljoen winnen, stoppen we niet  met werken maar kopen we wel een tweede huis in Nieuw-Zeeland. De zomer brengen we dan hier in Nederland door om te werken voor de kost en de winter in Nieuw-Zeeland, genietend van de bergen, de natuur en de oneindige tramping tracks. PS: meneer de multi miljonair, als je dit leest, strijk dan eens over je hart …

Dit waren onze reisfeitjes. We zijn benieuwd naar die van jou!

Op zondag vertellen wij altijd iets persoonlijks tijdens de “Sunday Social Travel Talk”.  Klik hier om de vorige edities te lezen.

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *