Top 10 mooiste meerdaagse trektochten ter wereld

best hikes tasmania overland track

10 Jaar wandelen, de 10 mooiste meerdaagse trektochten ter wereld!

Een aantal jaar geleden schreef ik met veel plezier onze top vijf van mooiste trektochten ter wereld. Hij staat nu ruim anderhalf jaar online en het is nog steeds een van onze meest gelezen artikelen. Inmiddels hebben we er weer een aantal toffe trektochten op zitten en dus werd het nodig tijd om de lijst eens te updaten. Voor de volledigheid heb ik er nu maar een top 10 van gemaakt. De volgorde is iets verandert, soms kun je iets ineens anders waarderen dan een tijdje geleden. Bij deze dus een overzicht van onze mooiste meerdaagse trektochten ter wereld:
 

1. Laugavegur, IJsland

De onbetwiste nummer 1 van onze lijst blijft gewoon toch de Laugavegur op IJsland. Ja het is er druk, ja het is niet origineel. Maar wat is ie mooi! Martijn liep hem vier keer, ik zelf één keer. Op het moment dat jullie die lezen, ben ik weer op IJsland en bevind ik me hopelijk weer rondom Landmannalaugar. Gewoon, omdat het er zo ontzettend mooi en bijzonder is. De drukte? Die laat ik achter me. De kou? Daar kun je je tegen kleden. De ervaring? Eentje om nooit te vergeten. Het mooiste stuk van de Laugavegur? Oef, moeilijk, maar waarschijnlijk toch de bruin- en oranje gekleurde ryolietbergen in het begin van de tocht. Of toch de besneeuwde Eyjafjallajökull vulkaan bij Thórsmörk? Ik kan niet kiezen, maar bijzonder is het zeker.
 
Duur: 3-4 dagen
Lengte: 55 km
Zwaarte: medium, bij slecht weer pittig
Vertrek: vanaf Landmannalaugar, bereikbaar per bus vanuit Reykjavik
Bevoorrading: alleen in Landmannalaugar of Thórsmörk
 
Meer lezen?
De Laugavegur, een verslag van dag tot dag
Gletsjerwandeling op de Sólheimjajökull op IJsland
 
iceland-1

laugavegur ijsland
 

2. Everest Base Camp Trek via Gokyo, Nepal

Een nieuwe nummer twee in de lijst, namelijk de Mount Everest Base Camp Trek, maar dan wel via Gokyo. Deze variant is een flink stuk zwaarder dan de gewone trek en kost je zo’n 3-4 dagen langer. Plan die dagen zeker want de tocht is geweldig. Niet alleen slaap je aan de flanken van de Cho Oyu maar ook ziek je de felgroene Gokyo Lakes en kun je, bij goed weer, de Gokyo Ri beklimmen. De Cho La Pass die je over moet is geen kattenpis en raad ik je aan om alleen met gids te doen, maar als ik het kan, kunnen jullie het ook!
 
Duur: 15 dagen
Lengte: 220 km
Zwaarte: zwaar, met name vanwege de hoogte
Vertrek: vanaf Lukla, hier vlieg je naartoe vanuit Kathmandu
Bevoorrading: in teahouses onderweg is alles wat je nodig hebt verkrijgbaar
 
Meer lezen?
De tocht naar Everest Base Camp: een hoofd vol emoties
5 Dingen die niemand je vertelt over de trektocht naar Everest Base Camp
Everest Base Camp reisfilm
 
hiking to everest base camp

everest view hotel
 

3. Kepler Track, Nieuw-Zeeland

Van de negen Great Walks die er in Nieuw-Zeeland zijn, liepen wij er vijf. Het is moeilijk om te kiezen welke de mooiste is, maar uiteindelijk wint de Kepler Track het nipt van de Routeburn. Waarom? Dag twee van de track is een ridgewalk over de toppen van de Kepler Mountains met de mooist mogelijke 360 graden panorama’s. Ondanks dat je je slechts op een dag lopen van de rest van de wereld bevindt, heb je het gevoel dat er geen einde aan het uitzicht komt en dat je echt ver van alles weg bent. Tip: boek de hutten van tevoren want in het hoogseizoen (dec-feb) zijn ze steevast volgeboekt. Verderop in de lijst meer tochten in Nieuw-Zeeland!
 
Duur: 4 dagen
Lengte: 60 km
Zwaarte: dag 1-2 medium, dag 3-4 eenvoudig
Vertrek: vanuit Te Anau
Bevoorrading: alleen in Te Anau
 
Meer lezen:
Tramping New Zealand: the Kepler Track
Wandelinspiratie: de Routeburn Track in Nieuw-Zeeland
De Tongariro Northern Circuit in Nieuw-Zeeland
 
together-hiking-the-kepler-track

hiking the kepler track
 

4. Berliner Höhenweg, Oostenrijk

WOW! Dat was het eerste gevoel bij dag 1 van de Berliner Höhenweg. We stegen gestaag naar onze eerste overnachtingsplek en bevonden ons na zo’n 4 uur lopen al tussen toppen van de Zillertaler Alpen. Vanaf hier is het puur genieten, je loop van hut naar hut over oude schapenpaadjes. De afgronden zijn diep en plaats voor hoogtevrees is er niet. Maar wat is het mooi! Gletsjers, rotsige pieken en fijne almen waar je kunt uitrusten: een alpentocht, zoals een alpentocht hoort te zijn!
 
Duur: tussen de 2-7 dagen
Lengte: 70 km
Zwaarte: pittig
Vertrek: vanuit Finkenberg (nabij Mayrhofen)
Bevoorrading: maaltijden zijn in de berghutten te koop of kun je bijboeken bij de overnachting
 
Meer lezen?
Helaas, we hebben nog geen uitgebreid blog over deze trekking geschreven. Je mag ons echter altijd mailen voor vragen of laat een comment achter!
 
berliner hohenweg

berliner hohenweg
 

5. W-trek, Torres del Paine, Chili

Eentje die eerder niet in onze top 5 voor kwam omdat we er een beetje dubbele herinneringen aan hadden. We werden ziek en kregen zodra we het park uit kwamen, het bericht dat Anto met spoed naar huis moest bellen. Inmiddels zijn we enkele jaren verder en kunnen we deze gedachten aan de kant zetten. Toen ik onlangs het verslag van de W-trek eindelijk online zette, realiseerde ik me weer even hoe fantastische deze trek was. In vijf dagen wandel je door het ruige Patagonië van gletsjers naar bizarre rotsformaties en meren vol met ijsbergen. Een absolute aanrader!
 
Duur: 4-5 dagen
Lengte: 70 km
Zwaarte: medium
Vertrek: vanuit Torres del Paine NP
Bevoorrading: maaltijden te koop in de hutten of zelf meenemen als je kampeert
 
Meer lezen?
Dag tot dag beschrijving van de W-trek in Torres del Paine
Onze reistips voor Torres del Paine National Park
 
lago-nordenskjold-torres-del-paine

glacier frances french glacier w trek in torres del paine national park
 

6. Routeburn Track, Nieuw-Zeeland

Daar is de tweede trek in Nieuw-Zeeland, onze favoriete wandelbestemming aller tijden. Zoals ik al zei, wint de Kepler het net van de Routeburn, maar deze is zeker niet minder mooi. Hij is een dag korter maar biedt de wandelaar meer variatie, je loopt namelijk van het bergachtige Mount Aspiring National Park naar het natte en groene Fiordland National Park. Wj hadden geluk en hadden goed weer, wat de tocht extra bijzonder maakte. Ook voor deze trek geldt dat je je plekje vroeg van tevoren moet boeken, het is een van de meest gewilde treks in Nieuw-Zeeland!
 
Duur: 3 dagen
Lengte: 32 km
Zwaarte: medium
Vertrek: vanuit Queenstown of The Divide
Bevoorrading: geen, je neemt alles zelf mee
 
Meer lezen?
De Routeburn Track van dag tot dag
De mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland
 
hiking the routeburn track

zig-zags-routeburn
 

7. Pieterpad, Nederland

Uiteraard mag een trektocht van eigen bodem niet ontbreken. We liepen meerdere LAW’s maar dit is toch wel de meest bekende en wat ons betreft de mooiste. Zoveel variatie in landschappen en dat in ons eigen kikkerlandje… elke etappe werden we weer aangenaam verrast door de schoonheid van Nederland. De mooiste stukken? Limburg en Salland, wat ons betreft!
 
Duur: ca. 26 dagen (afhankelijk van het aantal km per dag)
Lengte: 492 km
Zwaarte: eenvoudig
Vertrek: je kunt overal beginnen met lopen
Bevoorrading: in bijna elk dorp dat je tegen komt
 
Meer lezen? Helaas schreven we nog geen blogs over deze trek maar … wel heel veel over andere Nederlandse bestemmingen:
Het verhaal van de Sallandse Zandloper
Wandelen in Zuid-Kennemerland
 
anto-pieterburen

pieterpad-bord
 

8. The Overland Track, Tasmanië

Daar is ie dan, de Overland Track op Tasmanië. Deze trek is door de inmiddels welbekende Cheryl Strayed geroemd tot een van de mooiste ter wereld en guess what, wij hadden bijna elke dag slecht weer en regen. Niks aan te doen, maar dat beïnvloedt wel je mening erover. Het neemt niet weg dat we een geweldige tocht hebben gelopen en dat we het voor geen goud hadden willen missen. Mocht je ooit op Tasmanië zijn, overweeg deze tocht dan zeker!
 
Duur: 6 dagen
Lengte: 65 km
Zwaarte: medium
Vertrek: vanuit Cradle Mountain National Park
Bevoorrading: je draagt al je eten zelf mee
 
Meer lezen?
De mooiste wandelingen in Tasmanië
 
best hikes tasmania overland track

dove lake circuit best hikes in tasmania
 

9. De Inca Trail, Peru

Iets gezakt in de lijst is de Inca Trail in Peru. Het was onze eerste grote tocht en hij maakte grote indruk. Echter was het er ook relatief druk en speelde de hoogte ons parten. Het moment dat je bij de Sun Gate komt en je Machu Picchu verlicht ziet worden door de zon is natuurlijk onbeschrijfelijk, dus mocht iemand je ervan proberen te overtuigen dat je beter een andere tocht kunt lopen: no way!
 
Duur: 4 dagen
Lengte: 43 km
Zwaarte: middelzwaar tot zwaar, ook vanwege de hoogte
Vertrek: vanuit Ollyantaytambo of Cusco
Bevoorrading: bij de meeste arrangementen zijn maaltijden inbegrepen, snacks zelf meenemen
 
Meer lezen?
De Inca Trail, de weg naar Machu Picchu
 
mooiste meerdaagse trektochten ter wereld

mooiste meerdaagse trektochten ter wereld
 

10. Cerro Tronador, Argentinië

Dit is niet echt een meerdaagse tocht maar omdat de eindbestemming onvoorstelbaar mooi is, wilde ik hem toch graag delen. Het is namelijk de trek naar Refugio Otto Meiling in het gebied rondom de Cerro Tronador, gelegen in Argentijns Patagonië. Het is geen zware tocht en je loopt heen en terug dezelfde route, maar oh wat is ie fraai zeg. Vooral als je eenmaal boven de boomgrens bent en je dus omgeven wordt door rivieren van ijs. Wanneer dan ‘s avonds de laatste zonnestralen van de dag de gletsjers verlichten, weet je zeker dat je een goede keuze hebt gemaakt door deze tocht te lopen…
 
Duur: 2 dagen
Lengte: 28 km
Zwaarte: medium
Vertrek: per bus vanuit Bariloche of per eigen auto vanaf Pampa Linda
Bevoorrading: eten doe je in de berghut
 
Meer lezen?
Trektocht naar Refugio Otto Meiling in Argentijns Patagonië
Over de Ruta de los Siete Lagos
 
refugio otto meiling

refugio otto meiling
 
Dat was hem dan, onze top 10 van mooiste meerdaagse trektochten ter wereld. We hebben in de afgelopen tien jaar toch maar flink wat mooie tochten gelopen. Veel staan er dan nog niet eens in, want ik zou zonder moeite een top 20 kunnen maken. Misschien bewaar ik dat idee maar tot een volgende keer.
 
Wat vindt jij van de lijst? Welke trektocht moeten we volgens jou echt eens gaan maken?
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De beste wandelingen in de VS en Canada
Confessions van een wandelende travel blogger
Solo wandelen als vrouw tussen de beren van Alaska
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!

Related Posts