tokkelen vanaf de euromast
nederland

Tokkelen vanaf de Euromast in Rotterdam

Outdoor avontuur op eigen bodem: tokkelen vanaf de Euromast

Het is een grauwe zondag in mei als ik wakker word. Pfft, alwéér geen zomers weer. Dan herinner ik me dat ik vandaag iets heel leuks ga doen, namelijk tokkelen van de Euromast in Rotterdam. In een soort van opwelling meldde ik me hiervoor aan, gewoon omdat het me wel leuk lijkt. Eens kijken of dat echt zo is…
 
Let op: vanaf 2020 wordt het tokkelen alleen nog op groepsaanvraag aangeboden. Kijk hier voor meer info.
 
Later die ochtend regent het nog steeds. Omdat ik uit Arnhem moet komen, bel ik voor de zekerheid nog even met Rotterdam of het tokkelen vanaf de Euromast vandaag nog wel doorgaat. Vooralsnog wel, dus ik stap in de auto. Alhoewel mensen denken dat ik heel stoer ben, valt dat best wel mee, ik ben eigenlijk best een watje. Gelukkig is het ‘gaan!’ stemmetje in mijn vaak zeer overheersend en dus ging ik eerder dit jaar bijvoorbeeld al eens bungy jumpen van de pier in Scheveningen.
 
Eenmaal aangekomen in Rotterdam blijkt het erg druk het zijn bij de Euromast. Omdat we een ‘journalisten tokkel’ doen, krijgen we eerst een drankje aangeboden, met een view. Pas dan realiseer ik me echt dat de Euromast best hoog is en dat ik tokkelen vanaf de Euromast best spannend vind. Ik besluit even buiten te gaan kijken en zie daar hoe de een na de ander naar beneden zoeft. Zelfs een oma, die dit vast voor haar verjaardag van de kleinkinderen heeft gekregen, laat zich naar beneden vallen. Respect!
 
Uiteindelijk word ik ingesnoerd en mag ik op de rand van de mast plaatsnemen. Ik word bemoedigend toegesproken door de jongen die mij straks loslaat maar ik roep alleen maar ‘Ik durf niet!’ … Ik zei toch dat ik een watje ben? Ze hebben die last-minute angstkreten vast eerder gehoord want ik laat me langzaam zakken op de richel waar ik met mijn voeten op sta. ‘Nu ga je langzaam door de knieën en ik tel af, bij 1 laat ik je los’. Ik zak door mijn knieën en doe mijn ogen dicht. Ik voel de vaste grond onder mijn voeten verdwijnen en val in de diepte. Ik gil. Nee, ik krijs. Volledige overgave aan mijn angst en het onbekende.
 

tokkelen vanaf de euromast

tokkelen vanaf de euromast
 
Gelukkig duurt de tokkel lang, het duurt zo’n vijftien seconden voor je beneden bent. Na pak ’em beet twee seconden herpak ik mezelf en op een of andere manier heeft mijn harnas zich gedraaid, waardoor ik achteruit naar beneden zoef. Er verschijnt een dikke glimlach op mijn gezicht, wat is dit kicken zeg! Het is niet alleen de hoogste maar ook de snelste van Europa en ik ga met een sneltreinvaart richting de grond. Gelukkig rem ik op tijd af en hang ik niet veel later te bungelen boven de grond…
 
tokkelen vanaf de euromast

tokkelen vanaf de euromast

tokkelen vanaf de euromast

tokkelen vanaf de euromast
 
Ik word losgekoppeld en de welbekende adrenalinekick zet in. Nog een beetje beduusd loop ik terug naar de Euromast, met mijn harnas nog aan. Onderweg word ik nagekeken door verschillende mensen. ‘Kijk mama, zij kwam net naar beneden!’ hoor ik een kleine jongen tegen zijn moeder zeggen. ‘Als je later groot bent, mag jij dat ook’ zegt ze tegen hem. Nog enigszins trillend van de spanning stap ik in de lift en zoef ik weer naar boven. Wát een avontuur!
 
Ook tokkelen vanaf de Euromast? De tokkelagenda vind je op de site van De Euromast evenals de tarieven en het telefoonnummer om te reserveren. De tokkel werd mij aangeboden door De Euromast, uiteraard zijn de door mij gegeven meningen en ervaringen alleen die van mijzelf.
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Outdoor avontuur in het Drents-Friese Wold Nationaal Park
Mijn eerste keer SUP-pen
5 Toffe outdoor dingen om te doen in het Zweedse Småland
 
Dank je voor het delen!

19 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *