Titan RT hangbrug Harz Duitsland
duitsland,  we12hike

Must-do in de Harz: Titan RT hangbrug

Op zoek naar iets leuks om te doen in Duitsland en op niet al te grote rijafstand van Nederland? Dan heb ik een leuke tip voor je, namelijk de Titan RT hangbrug, de langste hangbrug in Duitsland. Enkele weken geleden mocht ik op uitnodiging van het Duits Verkeersbureau naar de Harz, een nog redelijk onbekend gebied in het midden van Duitsland. De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland en ligt op ongeveer vier uur rijden van de Duits-Nederlandse grens vandaan. Twee jaar geleden bezocht ik al de toenmalige langste hangbrug van Duitsland, de Geierlay hangbrug in de Hunsrück. Toen ik deze keer hoorde dat ik naar de Titan RT kon gaan, was ik direct enthousiast. In deze blog lees je vind je alles wat je wilt weten over de Titan RT: de langste hangbrug in Duitsland.
 
Titan RT hangbrug Harz Duitsland

Titan RT hangbrug Harz Duitsland
 

Voetje voor voetje over de langste hangbrug van Duitsland

Het is een zonnige middag in september wanneer ik aan kom in de Harz. Nadat ik ben ingecheckt in mijn hotel in Wernigerode, rijd ik richting de Titan RT en het naastgelegen Harzdrenaline Center. Terwijl ik de brug over het stuwmeer over rijd zie ik de hangbrug al liggen aan mijn rechterhand. Hij ziet er evenals de Geierlay brug vet gaaf uit, ik heb er zin in! Nadat ik mijn auto heb geparkeerd valt het me op dat het best wel druk is. Op zich logisch ook want het is een zonnige middag in september en de zomer lijkt nog alles behalve ten einde.
 
Allereerst meld ik me bij de balie van het Harzdrenaline Center, hier ga ik namelijk later vanmiddag een vlucht maken met de MegaZipline, een zipline van een dikke kilometer over de Rapbodetalsperre. Nadat ik me hier heb gemeld, besluit ik alvast naar de brug te lopen om een eerste kijkje te nemen. Ik zie dat je de brug niet op kunt zonder door poortjes te gaan en kom er achter dat je een entree van 6 euro per persoon moet betalen om over de brug te mogen lopen. Omdat ik niet heel veel tijd heb, besluit ik eerst de Zipline te doen, zodat ik daarna uitgebreid de tijd heb om de Titan RT te ervaren.
 
Titan RT hangbrug Harz Duitsland

Titan RT hangbrug Harz Duitsland
 

De langste brug in de Harz op!

Na de zipline koop ik een ticket voor de Titan RT en het wonder lijkt geschiedt want … het is inmiddels 18.00 uur en er is inmiddels bijna niemand meer op de brug. Heb ik even mazzel! De wind is in de namiddag aanzienlijk in kracht toegenomen en het is zelfs wat frisjes geworden. Omdat er bijna niemand op de brug is, hoef ik nauwelijks op te letten dat ik andere mensen omver loop, zoals me bij de Geierlay brug wel eens is overkomen.
 
De eerste paar stappen schuifel ik voetje voor voetje over de stalen bodem, maar nadat ik mijn balans heb gevonden, vind ik ook mijn moed om verder te brug op te gaan. Binnen niet al te lange tijd sta ik halverwege de Titan RT en hier waait het fors en dus gaan de brug en ik, zoals het een hangbrug betaamt, in een aardig ritme heen en weer. Door de straffe windvlagen heb ik moeite mijn selftiestick (no shame!) vast te houden en ineens begeeft mijn mobiele telefoon het. Prima en eigenlijk net zo rustig want zo kan ik op mijn gemak genieten van het uitzicht.
 
Ik schiet wat plaatjes met mijn gewone camera en loop uiteindelijk door naar het einde van de brug. Af en toe kom ik iemand tegen, maar over het algemeen is het rustig. Ik geniet van het uitzicht over het meer links beneden me en hoor af en toe iemand aan de zipline over vliegen boven me. Voor ik het weet heb ik het einde van de brug bereikt. Ik kijk nog één keer achter me en zie dat de brug op twee mensen na volledig leeg is. NU is de tijd om foto’s te maken en laten maken. Nog enkele minuten later ga ik de hekken door en bevind ik me weer op vaste grond. Vanaf de weg die naast de Titan RT ligt maak ik nog wat foto’s van de brug in zijn geheel en terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt, keer ik weer een bijzondere ervaring rijker terug naar de auto.
 
Titan RT hangbrug Harz Duitsland

Titan RT hangbrug Harz Duitsland

Titan RT hangbrug Harz Duitsland
 

Over de Titan RT hangbrug

Zoals gezegd is de Titan RT de langste hangbrug van Duitsland en naar eigen zeggen, ook die ter wereld in zijn soort. Even research doen op internet levert me op dat de Titan RT voor een hele korte periode de langste hangbrug ter wereld was, maar al snel overtroffen werd door een langere hangbrug in Zermatt, Zwitserland. Dit neemt niet weg dat een bezoek aan de brug nog steeds enorm de moeite waard is. De Titan RT in de Harz hangt op zo’n 100 meter hoogte boven de Rappbodetalsperre en is 458,5 meter lang, bijna een halve kilometer dus! De brug werd geopend in het voorjaar van 2017 en het duurde 10 maanden om hem te bouwen. Meer cijfers en andere technische details vind je hier.
 
Titan RT hangbrug Harz Duitsland

Titan RT hangbrug Harz Duitsland

 

Waar ligt de Titan RT hangbrug?

De Titan RT hangbrug ligt in de Duitse Harz, bij het plaatsje Stadt Oberharz am Brocken. De Harz ligt op ongeveer vier uur rijden van de Duits-Nederlandse grens en is uitstekend bereikbaar per auto. Houdt er rekening mee dat je bij de brug alleen betaald kunt parkeren (kosten ca. 3 euro voor de hele dag) en dat er beperkte parkeerplaatsen zijn. Je doet er dus verstandig aan om vroeg op de dag of, zoals ik deed, aan het einde van de middag naar de brug te gaan.
 

Wat kost een bezoek aan de Titan RT hangbrug?

Een entreeticket tot de Titan RT hangbrug kost 6 euro per persoon, hiervoor kun je heen- en terug over de brug lopen en zelfs nog een keer als je wilt. Ook het parkeren bij de Titan RT is niet gratis. Bij de brug zijn toiletten waarvoor je ook dient te betalen en diverse stalletjes waar je versnaperingen kunt kopen.
 
Titan RT hangbrug Harz Duitsland

Titan RT hangbrug Harz Duitsland

Titan RT hangbrug Harz Duitsland
 

Wat kun je nog meer doen in de omgeving?

De Harz is een fantastisch gebied om te bezoeken. Het is van oorsprong een mijnbouw gebied en behalve de Titan RT zijn er talloze andere dingen die je kunt doen tijdens je bezoek aan de Harz. Denk bijvoorbeeld aan de andere activiteiten van het Harzdrenalin Center zoals ziplinen maar je kunt ook prachtig wandelen over bijvoorbeeld de Harzer Hexenstieg of de hoogste berg Brocken beklimmen. Ook leuk is de Brockenbahn en een bezoek aan het oude stadje Quedlinburg. Mijn uitgebreide blogartikel met leuke dingen om te doen in het Harzgebergte staat hier.
 

Overnachten in de Harz

In de Harz zijn talloze leuke overnachtingsmogelijkheden voor elk wat wils en elk budget. Zelf overnachtte ik in Hotel Am Anger, een sfeervol driesterrenhotel in het historische centrum van Wernigerode op ongeveer 25 minuten rijden van de Titan RT hangbrug vandaan. Alle overnachtingsmogelijkheden in de Harz vind je hier.
 
Op zoek naar een vakantiehuis in de Harz? Dan is Landal Saltzal Paradies een goede optie of bekijk de opties via Interhome.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb je ik na het lezen van deze blog geïnspireerd de Titan RT hangbrug in Duitsland te bezoeken. Deze blog werd geschreven in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *