Typhoon Jacket revolution race regenjas voor dames
we12inspire

Tips voor remote werken tijdens het reizen

Inmiddels ben ik weer een dikke week onderweg voor een periode van ten minste negen maanden. Zo’n vijf jaar geleden leefde en werkte ik ook al eens bijna een jaar nomadisch en nu dus weer. Terwijl ik op bed met de laptop op schoot zit, komen er weer diverse ‘valkuilen’ naar boven van mijn vorige nomadische leven en dingen die ik me had bedacht toen ik afgelopen februari in Mexico op workation was. Omdat ik de laatste maand behoorlijk wat vragen heb gehad over remote werken én hoe dit te combineren met reizen, heb ik mijn belangrijkste leermomenten voor je op een rijtje gezet.
 
Mocht je mij nog niet kennen: ik leef op dit moment nomadisch (lees er hier meer over) en werk dus niet vanuit één vaste plek. Ik reis rond terwijl ik mijn werk doe.
 

Focus is key

Het belangrijkste voor mij is dat ik de uren die ik werk ook daadwerkelijk gefocust doorbreng. Omdat ik geen hele dagen achter mijn laptop wil zitten, ben ik in de uren die ik werk het liefst zo productief en dus gefocust mogelijk. Dit betekent dus ook dat mijn mobiele telefoon in die uren vaak uit staat, evenals mijn mailbox. Ik kan namelijk onwijs snel afgeleid raken als ik mijn telefoon pak en dan ben ik zomaar een uur verder, zonder echt iets gedaan te hebben. Niet zo handig.
 

Doe werk wat je af moet hebben eerst

Omdat ik van plek naar plek reis en dus niet voor een langere periode op één plek ben, zorg ik ervoor dat het werk dat ik écht af moet maken als eerste doe. Dit is vaak werk voor opdrachtgevers. Momenteel werk ik ca. 10 uur per week voor externe opdrachtgevers, zij krijgen altijd prioriteit boven de werkzaamheden voor mijn eigen websites, want dat kan ik meestal wel even uitstellen mocht ik om welke reden dan ook geen wifi hebben en/of niet kunnen werken.
 

Heb wifi geduld

Over de wifi gesproken: ik heb een eigen device bij me (via T-Mobile met 30GB per maand) maar ik doe ook veel op de wifi van de accommodaties waar ik overnacht, mits het geen openbaar netwerk is, en soms op de 4G van mijn Nederlandse simkaart. Dit heeft vaak tot gevolg dat ik langzamer kan werken dan gewend omdat het gewoon niet zo snel is. Geeft niet, maar wel iets om rekening mee te houden. Als ik een accommodatie reserveer kijk ik trouwens altijd bij de reviews of er opmerkingen over de wifi staan.
 

Routine!

Routine ontbreekt redelijk in mijn leven momenteel, maar wanneer ik niet op een trektocht ben, probeer ik altijd wel mijn ‘miracle morning’ routine te doen. Dit boek heb ik een jaar geleden gelezen en heeft mijn leven echt veranderd. Ik was altijd al een ochtendmens, maar met behulp van dit boek heb ik ook daadwerkelijk voor mezelf een routine uitgestippeld waardoor ik de dag extra krachtig kan beginnen. Ik houd overigens niet precies die van het boek aan, maar doe het volgende:
 
– ik begin met twee grote glazen water (0,6 liter)
– ik zit 5 minuten in stilte of doe een geleide Headspace meditatie
– ik schrijf 5-10 minuten in mijn journal
– 2 minuten affirmaties
– 10 minuten lezen in een business-boek (bijvoorbeeld Think and grow rich)
– hierna doe ik het liefst een half uur yoga. Wanneer ik niet in een accommodatie slaap, doe ik in plaats daarvan planking en minstens 1 minuut jumping jacks om mijn lichaam te activeren.
– koud afdouchen en tijd voor …. koffie!
 
Mocht je benieuwd zijn naar het boek, bestel hem dan hier:
 

 
Al met al kost mijn ochtendroutine me ergens tussen een half uur en een uur. Heb ik echt weinig tijd, dan doe ik van alles een variatie van 1 minuut zodat ik met een minuut of 10 klaar ben.
 

The real world is out there

Het kan zomaar gebeuren dat ik even ‘vergeet’ dat de online wereld niet echt is en dat ik juist op reis ben om de échte wereld te ervaren. Vooral wanneer ik een volledige dag werk gebeurt het weleens dat ik mijn kamer niet af kom en ik bijna vergeet dat ik in een vaak prachtige omgeving ben. Daarom heb ik met mezelf afgesproken dat ik elke dag minstens 10.000 stappen wil zetten, weer of geen weer. Ik ben ten slotte niet op reis om alleen maar binnen te zitten.
 

Take it slow!

Een van de dingen die ik vijf jaar geleden volledig verkeerd deed, is dat ik verwachtte op redelijk tempo te kunnen reizen en tegelijkertijd te kunnen werken. Inmiddels heb ik geleerd dat ik wanneer ik rondreis minstens twee keer zo langzaam reis als een gewone reiziger. Soms werk ik een hele dag om de dag erna wat leuks te gaan doen, soms werk ik halve dagen zodat ik in de middag op pad kan, het is maar net hoe het uitkomt. Ik weet inmiddels in ieder geval dat ik steeds opnieuw keuzes moet maken tussen werken en reizen. Is niet altijd makkelijk, maar hoort er gewoon bij.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee wat tools gegeven vanuit mijn eigen ervaring die jou wellicht ook helpen om vanuit het buitenland te kunnen werken als je op reis bent. In dit artikel staan affiliate links, mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *