eerste reis met de camper
we12inspire

Tips voor je eerste reis met de camper

Mijn beste tips voor je eerste reis met de camper

Kamperen is heerlijk en ik doe het dan ook met enige regelmaat! Deze zomer ga ik met een kampeer-auto een rondreis door Scandinavië maken, ik kampeerde de afgelopen drie maanden in Nieuw-Zeeland en reisde met een camper door de uithoeken van Canada en Alaska. Ik vind reizen met de camper super fijn en kan dus ook niet wachten tot ik deze zomer weer op reis kan. De afgelopen jaren reisde ik duizenden kilometers en verzamelde ik een schat aan informatie. Bij deze deel ik dan ook mijn tips voor je eerste reis met de camper met jullie.
 

1. Boek je camper op tijd!

Reizen met een camper wordt steeds populairder. Binnen Europa kun je natuurlijk makkelijk met je eigen camper op pad, buiten Europa wordt dit iets lastiger. Voor het reizen met de camper geldt dat je beter zo vroeg mogelijk kunt boeken om torenhoge prijzen in het hoogseizoen te voorkomen. Ik heb jarenlang in de reisbranche bij een touroperator gewerkt en daar kwamen de eerste camperboekingen al een jaar voor vertrek binnen. Geen geintje!
 

2. Zoek uit of je je campings vast moet leggen

Afhankelijk van de bestemming waar je reist mag je al dan niet wildkamperen. Op de meeste plekken in Scandininavië mag dit, in Duitsland bijvoorbeeld niet. Daarnaast is het handig om uit te zoeken of je je campings moet boeken. Afgelopen zomer reisde ik door de Amerikaanse Pacific Northwest en hier kon ik soms geen kampeerplek meer vinden, vooral in de nationale parken stonden de campings bomvol. In Nieuw-Zeeland gold hetzelfde afgelopen jaar en was het soms echt zoeken naar een beschikbaar plekje. Op de website van NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) vind je veel informatie hierover.
 

3. Hou rekening met het benzineverbruik

‘Een camper is lekker goedkoop!’ Dat is een vaak gehoorde uitdrukking. En dat is natuurlijk ook zo want een overnachting kost minder dan een kamer in een hotel, maar het benzineverbruik is een stuk hoger dan wanneer je met de auto reist. Waneer je een klein busje hebt valt het mee, maar indien je een mega-camper hebt van een meter of tien, kom je soms op een verbruik van 1 op 3, vooral waneer je in de bergen rijdt. Dat tikt behoorlijk aan en vergeten mensen vaak bij de voorbereiding op hun eerste reis met de camper.
 

4. Laat sneller vervoer passeren

In Nieuw-Zeeland had ik een klein autootje en stoorde ik me met enige regelmaat aan campers die het verkeer enorm ophielden en niet aan de kant gingen. Langs de kant van de weg stonden overal borden met ‘Traffic? Let it pass!’ maar veel bestuurders hadden hier geen idee van. Vooral bergop zijn campers aanzienlijk langzamer dan gewone auto’s en dus zijn andere weggebruikers je dankbaar wanneer je plaats voor ze maakt op de weg.
 
eerste reis met de camper
 

5. Je huis is je vervoersmiddel

Tijdens mijn eerste reis met de camper stond ik op een camping in het uiterste noorden van Canada, toen ik me ineens bedacht dat ik was vergeten brood te kopen. Oftewel ik moest de camper weer opnieuw ontkoppelen en rij-klaar maken, nadat ik me zojuist had geïnstalleerd. Op zich geen probleem, maar je breekt niet even op- en af wanneer je iets vergeet.
 

6. Hou je aan de regels

In diverse landen zijn bij lokale bewoners ergernissen ontstaan door camperreizigers die geen respect hadden voor het land. Die bijvoorbeeld hun afval dumpten (lees: menselijk afval) gewoon langs de kant van de weg, die kampeerden op plekken waar dat niet was toegestaan of die erg luidruchtig waren op openbare plekken waar je wél mocht staan. Er zijn dan ook enkele basisregels waar je je aan dient te houden:
 
– Check of je mag wildkamperen en/of de plek waar je staat is toegestaan
– Neem je afval mee, oftewel leave nothing but footprints
– Maak na 22.00u geen lawaai meer, ook niet op een camping
– Heb respect voor de natuur en de bevolking van het land waar je reist
 

7. Check welk rijbewijs je nodig hebt

Voor het huren van een camper heb je normaliter geen groot rijbewijs nodig. Voor sommige landen geldt echter wel dat je in het bezit van een internationaal rijbewijs moet zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in Nieuw-Zeeland en in Chili. Dit rijbewijs is altijd alleen geldig in combinatie met het gewone rijbewijs.
 

8. Heb geen haast

Want met een camper ga je veel langzamer dan Google Maps je doet geloven. Been there, done that. Ook ik maakte de fout dat ik standaard 100 km/u kon halen met de camper. Neem ruim de tijd voor je reis want reizen met de camper is zo veel meer dan alleen maar een vervoersmiddels: het is een manier van reizen.
 
Dit waren mijn tips voor je eerste reis met de camper. Hopelijk heb je er wat aan. Reizen met de camper is fantastisch en kan ik iedereen van harte aanbevelen!
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Met de camper op reis: waar moet je aan denken bij vertrek
Een camper huren in Nieuw-Zeeland? Dit moet je weten!
 

2 Comments

  • Marcella

    Reizen met een camper is heerlijk! Wij reden met een camper door West-Canada en IJsland en weten zeker dat er nog vele reizen volgen! Ik vind het huren van een camper trouwens duur tov het huren van een auto. Ik kan me niet voorstellen dat iemand het goedkoop noemt. Maar de lagere kosten voor campings en het zelf koken maken het betaalbaar. En de beleving van reizen met een camper is zo onwijs te gek!

    • anto

      Nope is ook niet goedkoop, maar mensen denken dat over het algemeen wel … dus aan mij was het de taak om bij mijn vorige werkgever dit uit te leggen. Ik hoop ooit met een camper in NZ te gaan reizen, ook een camperland bij uitstek!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *