argentinië,  we12inspire

De European Outdoor Film Tour

Heb jij wel eens van Onekotan Island gehoord? Vast niet,  en wij in ieder geval ook niet. Alhoewel ik er tijdens mijn Alaska reizen dichterbij ben geweest dan ik dacht bij het horen van de naam, ligt het nog steeds echt in the middle of nowhere. In 2012 ontdekten drie freeriders dit vulkanische eiland in de Pacific Ring of Fire per ongeluk op Google Earth en ze bedachten dat het wel een tof idee zou zijn om hier als eerste personen ter wereld de vulkaan op ski’s te bedwingen. Hun verhaal werd verteld tijdens de première van de European Outdoor Film Tour, afgelopen vrijdag in Amsterdam.

 

Goretex regelde voor ons dat we de première konden bijwonen. We wisten eigenlijk niet zo goed wat we ervan konden verwachten, maar het bleek een avond vol avonturenfilms te worden. Het event werd gehouden bij theater De Meervaart in Amsterdam en alhoewel het alweer de vijftiende editie van E.O.F.T. was, waren wij er voor de eerste keer bij aanwezig.

 

Wat is de European Outdoor Film Tour?

De E.O.F.T. is een event waarbij de beste outdoor en adventure films vertoond worden. De films duren tusen de 3-25 minuten en bestaan uit 100% pure adrenaline. Van slacklining op duizelingwekkende hoogtes tot longboarden in de Sierra Nevada, je zit de volle twee uur op het puntje van je stoel en durft bijna niet meer met je ogen te knipperen. Alhoewel het spanningsniveau hoog is, gaan sommige films ook wat dieper in op de emoties van de avonturiers, een fijne afwisseling en een momentje om even uit te ademen. Niet alleen waren de films super avontuurlijk, maar ook waren ze nog (groten) deels op enkele van mijn favoriete plekken ter wereld opgenomen, zoals in Wyoming, de Grand Canyon, Alaska en Patagonië. Ik kon alleen nog maar denken “ik wil terug … NU!” We vonden de films stuk voor stuk fantastisch, maar delen graag onze favoriete drie films én de sneak peeks op Youtube met je:

 

Masters of Slack

“Everything is hard before it’s easy.” De film Masters of Slack vond ik de meest verrassende van de avond. Ik wist eigenlijk nog niet zo veel over slacklining maar daar is na afgelopen vrijdag verandering in gekomen. Tuurlijk had ik weleens mensen op zo’n ding zien lopen in het stadspark, maar dat was dan meestal in het buitenland maar verder was mijn kennis zeer beperkt. Tijdens het kijken van de film dacht ik alleen maar: “hoe doen ze dat toch?”. Masters of Slack is een portet van de beroemde slackliners Jaan Roose en Andy Lewis en geeft je een fantastisch insight in hun leven. Aan het einde van de film was het besloten: we gaan een slackline kopen en hangen hem op de zolder. Met een valkussen eronder natuurlijk want onze houten vloer is best hard. Een tweede reden waarom ik de film echt super vond, waren de stevige quotes van Andy Lewis, zoals “people today are pussies…” En zo is het maar net! Kijk voor de trailer op deze Youtube link!

 

MastersofSlack_Andy

 

Onekotan – the Lost Island

“You wanted expedition? You will get it!” Dit is de meest intrigerende quote uit de filme Onekotan – The Lost Island (zeg: o-ne-ko-tan) die over drie freeriders gaat die op expeditie gaan naar een onbewoond eiland tussen Kamchatka in het Russische Verre Oosten en Hokkaido in Japan. Beide plekken staan al jaren op mijn bucketlist  (een woord waar ik steeds een grotere afkeer van krijg sinds de gemiddelde Nederlander dit ten minste twintig keer per dag noemt) en wellicht was het nieteens het op zich geweldige avontuur, maar ook de fantastische natuurbeelden waardoor ik met open mond naar de film heb zitten kijken. Dit deel van de wereld is compleet onverbiddelijk en is ongeschikt voor welke vorm van beschaving dan ook. Toch gaan de drie avonturiers op pad om de eerste ter wereld te worden die van de besneeuwde flanken van de vulkaan naar beneden skiën. Nieuwsgierig geworden? Check de trailer hier, ik weet zeker dat je na het zien ervan de hele film wilt zien!

 

Onekotan_Ascent

 

A Line Across the Sky

Laat me een stukje Patagonië zien en je hebt me voor je gewonnen. De bergen in het achterland van het gehucht El Chaltén in Argentinië, behoren wat mij betreft tot de meest spectaculaire ter wereld. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat we, toen we hier in 2009 waren, vier dagen achter elkaar goed weer hadden en we het Fitz Roy Massief met eigen ogen konden aanschouwen. Alhoewel we hier prachtige wandelingen maakten, waren die echt peanuts in vergelijking met de avontueren van Alex Honnold and Tommy Caldwell. Zij wilden namelijk het hele massief in één keer traverseren, oftewel maarliefst zeven pieken over klimmen tijdens één tocht (zie coverfoto). Het werd een bijzonder avontuur en een ditto film, niet alleen omdat ze het wel “even leken te doen” als eersten ter wereld, maar ook omdat het weer in Patagonië zo onvoorspelbaar is, dat ze super mazzel hadden dat ze zo lang achtereen goed weer hadden. Wat ons betreft de absolute topper van de avond, een preview van de film vind je hier!

 

Fitz Traverse_Honnold_Caldwell

 

De European Outdoor Film Tour is afgelopen vrijdagavond van start gegaan in Amsterdam. In totaal zijn er 300 vertoningen in 14 verschillende landen tijdens de maanden oktober en november. Kijk voor meer informatie op de officiële E.O.F.T. website.

 

Wil je meer lezen? Check dan de volgende links:
– Hiking Patagonia: to the base of Cerro Fitz Roy (Engels)
– Movies that inspire us to travel (Engels)
– De ultieme Nieuw-Zeeland reisroute voor Outdoor fans

 

[Opmerking: alhoewel we gratis kaarten voor de première kregen, hebben we verder niet betaald gekregen voor het schrijven van dit artikel.]

 

Dank je voor het delen!

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *