we12hike

Teek action: ook op reis in het buitenland

Zoals jullie vorige week op We12travel hebben kunnen lezen, doe ik deze maand mee aan een awareness campagne van Pfizer voor de ziekte TBE. Deze ziekte kan overgedragen worden door besmette teken en komt voor in een groeiend aantal populaire reisbestemmingen binnen Europa. Vorige week schreef ik dit artikel over TBE en wat de mogelijke gevolgen van een besmetting zijn, deze week ga ik dieper in op de voorzorgsmaatregelen die je zelf kunt nemen én hoe ik die zelf in de praktijk bracht tijdens mijn recente reizen naar Zwitserland en Zweden. Veel leesplezier!
 

Lac de Cleuson
Lac de Cleuson in Zwitserland
 

Maar eerst …

Voor ik je uitgebreid ga vertellen over hoe ik probeerde tekenvrij te blijven tijdens mijn recente reizen, vertel ik je eerst nog kort iets over teken. Teken zijn spinachtige insecten die veel voorkomen in de natuur. Een besmette teek kan mogelijk de ziekte van Lyme of TBE overbrengen. Indien je door een besmette teek gebeten wordt, kan de ziekte van Lyme bestreden worden met antibiotica.
 
Bij TBE kan dit niet en is het dus nog belangrijker om jezelf goed tegen een tekenbeet te beschermen. TBE is een ziekte die de hersenen en het ruggenmerg kan aantasten. TBE komt zelden voor, maar kan wel ernstige langdurige effecten met zich meebrengen zoals hoofdpijn of verlammingsverschijnselen.
 
Bezoek voor meer informatie over TBE de website Meer weten over TBE, hier staat alle specifieke informatie vermeld.
 

Aan het wandelen in Zweden
 

Tip 1: draag hoge sokken en andere bedekkende kleding

Eén van de meest voorkomende plekken voor een tekenbeet is je enkel of je kuit. De meeste teken kruipen via deze weg omhoog over je lichaam omdat deze het meest in contact staan met de natuur. Hoge sokken verkleinen de kans dat een teek toegang krijgt tot jouw lichaam. Het beste is om je broekspijpen in je sokken te stoppen, vooral als je door hoog gras loopt. Tip: doe dit in combinatie met een legging, dan ziet het er meteen minder suf uit. In Zweden droeg ik nagenoeg continue een outdoor legging waar ik mijn sokken overheen trok, zoals je op de coverfoto van dit artikel zit. Dit is een prima bescherming!
 
Daarnaast doe je er verstandig aan om je lichaam zo veel mogelijk te bedekken met lange mouwen en lange broekspijpen, bij voorkeur in een lichte kleur zodat je een eventuele teek snel opmerkt.
 

Een lange broek biedt een betere bescherming
Een lange broek biedt een betere bescherming
 

Tip 2: draag een petje of ander hoofddeksel

Teken kunnen, alhoewel je het wellicht niet zou verwachten, ook van ‘bovenaf’ komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een struikgewas dat je doorkruist, een laaghangende tak waar je tegenaan loopt of een pauze waarbij je in het gras gaat liggen.
 
Afgezien van het feit dat een petje of bijvoorbeeld een buff onmisbaar zijn op warme dagen, beschermt het gebruik hiervan je dus ook nog eens tegen het oplopen van teken.
 

Op de top van Mont Rouge
Op de top van Mont Rouge
 

Tip 3: gebruik een zitlap

Wanneer je een pauze neemt tijdens je outdoor activiteit, is de kans groot dat je in het gras of op een boomstam gaat zitten wanneer er geen bankjes zijn (en guess what … die zijn er in Zwitserland en Zweden bijna niet). Ik gebruik wanneer er geen bankjes zijn altijd een eenvoudige zitlap om op te zitten. Je koopt deze al voor een paar euro online en gaat vaak jaren mee. Door gebruik te maken van een zitlap (liefst in een lichte kleur) merk je naderende teken sneller op en moeten zij een grotere weg afleggen om jouw lichaam te bereiken. Daarnaast zit je ook nog eens zachter, droger en comfortabeler, een win/win dus!
 

Gebruik een zitlap tijdens je pauzes
 

Tip 4: gebruik een insectenwerend middel met DEET

Op warme dagen waarop je besluit geen lange broek of lange mouwen te dragen doe je er verstandig aan om je blote huid in te sprayen met een insectenwerend middel met DEET. Net zoals een tekentang heb ik deze standaard bij me in mijn outdoor-kit, zodat ik altijd meteen in actie kan komen mocht dat nodig zijn. Het weegt nauwelijks wat, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het zó fijn is om een teek meteen te kunnen verwijderen, in plaats van tot thuis te moeten wachten.
 

Tekentangen
Verschillende tekentangen op een rij
 

Tip 5: controleer jezelf elke keer als je buiten bent geweest

Ik hoor het vriendinnen en bekenden regelmatig zeggen ‘ik ben heel vaak buiten en echt nog nooit gebeten hoor!’ … Geloof me: dan heb je echt onwijze mazzel gehad. Ik wil je niet verontrusten, maar om je een idee te geven: ik ben dagelijks buiten en heb elk jaar twee tot drie keer een teek te pakken. Soms zelfs door een klein blokje om of tijdens het plukken van wat bosbessen, één van mijn dagelijkse activiteiten in Zweden. Een tekenbeet zit dus in een klein hoekje.
 
Het verdient dan ook mijn sterkste aanbeveling om jezelf elke keer als je buiten bent geweest te controleren op teken op je lichaam. Wanneer ik met blote benen wandel doe ik dit direct bij thuiskomst, de rest van mijn lichaam controleer ik ’s avonds onder de douche. Teken nestelen zich graag in de wat warmere delen van je lichaam, zoals je liezen, oksels en voor vrouwen onder je borsten. Dit zijn dus bij uitstek plekken om extra goed te controleren. Mijn rug check ik in de spiegel, soms laat ik mijn vriend mijn rug controleren als er geen spiegel voorhanden is.
 
Het klinkt misschien als veel extra werk, maar dat is het zeker niet. Ik heb er net als tanden poetsen een dagelijkse routine van gemaakt, vooral in de periode dat teken actief zijn (maart t/m november, daarbuiten indien het 7 graden of warmer is). Het is echt een kleine moeite als je weet welke ellende je bespaard kan blijven.
 

Een tekenbeet zit in een klein hoekje
 

En dan even terug naar het vakantie verhaal

In Nederland zijn we er tegenwoordig steeds meer mee bezig dat er teken in de natuur voorkomen en dat je, theoretisch gezien, zelfs in het stadspark een tekenbeet kunt oplopen. Voor tekenbeten in het buitenland geldt dat er veel minder awareness is. Je bent vaak onbezorgd en helemaal niet bezig met teken en de mogelijke gevolgen van een tekenbeet.
 
Toch doe je er verstandig aan om je voor je reis goed voor te bereiden op tekenpreventie. De teek die TBE overbrengt is namelijk al in een groeiend aantal Europese vakantielanden zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Slowakije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Slovenië, de Baltische Staten en sommige gebieden van Scandinavië gesignaleerd. Denk dus niet ‘mij overkomt het niet’ maar be aware en teek action now!
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee wat concrete handvaten gegeven om jezelf en je reisgenoten (nog) beter te beschermen tegen een tekenbeet. Deze campagne voer ik uit in samenwerking met Pfizer. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 
Heb jij nog tips om een tekenbeet te voorkomen? Laat ze dan zeker achter in de comments zodat andere lezers hier ook weer van kunnen leren!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.