te araroa trail nieuw-zeeland
nieuw-zeeland,  we12hike

Te Araroa Trail Nieuw-Zeeland: een droom die uitkomt

Het lopen van de Te Araroa Trail in Nieuw-Zeeland zit al zo’n tien jaar in mijn gedachten als ‘lijkt me leuk om ooit eens te doen.’ Mocht je me al een tijdje volgen, dan weet je wellicht dat Nieuw-Zeeland al sinds 2002 mijn favoriete reisbestemming ter wereld is en dat ik er probeer zo vaak mogelijk naartoe te gaan. Echter had ik eerder nooit de mogelijkheid om er lang genoeg voor vrij te nemen. Toen de pandemie in 2020 uitbrak en ik in datzelfde jaar 40 werd, wist ik ineens “ik ga het doen!” Nu ben ik nog fit en in de financiële mogelijkheid om een half jaar lang mijn werk op een laag pitje te zetten. Inmiddels zijn we ruim twee jaar en een handjevol blogs over Te Araroa verder en ben ik inmiddels in Nieuw-Zeeland aangekomen. Almost ready for take off!
 
In dit artikel neem ik je in vogelvlucht mee in mijn hoofd en leven tijdens de voorbereidingen van Te Araroa. In de blogs die komen gaan vertel ik je meer vanaf de trail zelf, paklijsten en andere praktische zaken.
 

is cape reinga de moeite waard
cape reinga
 

Over Te Araroa

Te Araroa is een lange afstandswandeling (thru hike) in Nieuw-Zeeland die begint op het Noordereiland bij Cape Reinga en eindigt op het Zuidereiland bij Bluff. Op het Noordereiland meet de route 1.600 kilometer, op het Zuidereiland 1.400 kilometer. Alhoewel de route grotendeels gemarkeerd staat, wordt hij omschreven als zeer uitdagend, mede vanwege de vele (potentieel gevaarlijke) rivierdoorsteken, de vele roadwalk sections en de bergketens die doorkruist moeten worden. Een gemiddelde wandelaar doet zo’n 4.5 tot 5 maanden over de hele wandeling, ik heb ongeveer 5.5 maand gepland om de route te volbrengen.
 
Overigens liep ik in het verleden al meerdere stukken van Te Araroa, onder andere de volledige Queen Charlotte Track, de Tongariro Alpine Crossing en de Greenstone Caples Track.
 

Greenstone & Caples Track
Op de Greenstone Caples Track in 2018
 

Te Araroa budget en kosten

Het plannen van mijn reis begon met het maken van een financiële planning. Op diverse sites kom ik tegen dat de meeste hikers tussen de 7.000 en 10.000 dollar kwijt zijn aan hun hike. Dit is ongeveer 4.000 – 6.000 euro. Daarnaast lees ik eigenlijk verschillende bedragen op internet. Ik heb voor kosten ter plekke (dus vervoer, verblijf en maaltijden) in totaal 1.000 euro per maand gebudgetteerd. Daarnaast heb ik een bedrag apart gezet voor gear die vervangen moet worden en heb ik nog een klein bedrag apart staan voor noodgevallen. Omdat ik het lot niet wil tarten noem ik de bedragen niet, maar het is voldoende om mee uit te komen ga ik vanuit.
 
Daarnaast heb je natuurlijk kosten voor vluchten, verzekering en de gear die mee moet. Dit waren mijn kosten tot nu toe:
 
– Vliegticket met KLM en Air New Zealand: € 1.289,-
– Inchecken bagage op de heenreis: € 85,-
– Visum voor 6 maanden: € 152,-
– Slaapzak RAB: € 270,-
– Big Agnes Tiger Wall UL2 tent: € 432,-
– Waterfilter Sawyer Squeeze: € 75,-
Garmin inReach Mini 2: € 369,-
 
Totale kosten voorafgaand: € 2.672,-
 
Alle andere gear had ik al van eerdere reizen en/of heb ik gekregen van mijn sponsors, waaronder een slaapmat van Exped en een backpack van Osprey, de Osprey Aura AG 50. Voor mijn reisverzekering hoefde ik geen wijzigingen aan te brengen, die stond al op werelddekking voor zes maanden. Kosten die ik verder nog maak hier zijn mijn simcard (129 dollar voor 3 maanden onbeperkte GB’s) en de kosten voor mijn Garmin inReach abonnement (34 euro per maand).
 
Inmiddels ben ik in Nieuw-Zeeland aangekomen en ik merk dat ook hier de inflatie enorm is. Of ik met € 1.000 per maand uit ga komen, durf ik niet te zeggen. Gelukkig verkeer ik in de luxe positie dat ik af en toe online wat klussen kan doen om geld te verdienen, dus ik ben de laatste die op een houtje gaat bijten of elke dag instant noodles gaat eten om uit te komen.
 

beste wandelingen in nieuw-zeeland tongariro crossing
Ook de Tongariro Crossing maakt deel uit van Te Araroa
 

Werken vanaf de trail

Ja dit vergt even wat uitleg denk ik want het is wellicht van onconventioneel dat ik mijn laptop heb meegenomen en werk vanaf de trail. Dit is vanaf het begin af aan een bewuste keuze geweest. Als ondernemer die, op sommige fronten, nog steeds herstellende is van de pandemie, kan ik niet ineens zes maanden helemaal niks aan mijn bedrijven doen. Als ik al mijn werkzaamheden een half jaar lang had moeten uitbesteden, had ik nog een aantal jaren moeten doorsparen. Daar had ik geen zin in. Bovendien beschouw ik veel van mijn werkzaamheden, zoals het schrijven van deze blog, niet als mijn werk maar juist als iets wat ik met heel veel plezier en passie doe. Dat ik daar geld mee verdien waarmee ik mezelf kan onderhouden op de trail is een luxe positie.
 
Ik heb namelijk ook gewoon kosten in Nederland die doorlopen, waaronder mijn ziektekosten verzekering, de hosting van mijn zes websites en de ‘technische man’ die ik betaal om mijn sites up and running te houden. Daarnaast mijn Nederlandse mobiele abonnement, diverse kleine verzekeringen (uitvaart, WA etc) en nog wat andere dingen. Mijn kosten in Nederland liggen rond de 700 euro per maand, die ik betaal met het geld dat binnenkomt via mijn site tijdens mijn reis.
 
Ik heb het zo gepland dat ik dus ongeveer drie weken langer doe over de trail dan gemiddeld. Ik probeer elke week een extra rustdag te plannen zodat ik die dag kan werken. Hoe dit in de praktijk gaat werken zal moeten blijken en kan ik nu nog niet zo veel over zeggen. Ik probeer mijn laptop zo veel mogelijk per post door te sturen naar de volgende stad of het volgende dorp zodat ik die extra kilo’s niet op mijn rug hoef mee te dragen. Dit schijnt goed te doen te zijn. Als ik hem wel een keer moet meedragen is dat gewoon zo en kan ik er niet mee zitten, want ik ben gewend om veel op mijn rug te dragen. Dan maar iets langzamer lopen hoor.
 

School House Bay Queen Charlotte Track
mijn kampeerplek op de Queen Charlotte Track in 2019
 

Als spreker op de International Adventure Conference

Wat ook nog leuk is om te vertellen is dat ik in december een paar dagen van de trail ga om een optreden te doen als spreker op de International Adventure Conference in Queenstown op het Zuidereiland. Queenstown heeft, ondanks dat het ontzettend groots en toeristisch is geworden de laatste jaren, een speciale plek in mijn hart. In 2018 liet ik hier mijn varen tatoeage zetten en ik kom er steeds weer met veel plezier. Op het podium ga ik vertellen over hoe je avontuur kunt verkiezen boven angst. Meer informatie over mijn talk staat hier.
 

En verder …

Ik kijk er onwijs naar uit om ergens volgende week te starten met Te Araroa. Ik ben inmiddels al enkele dagen in Nieuw-Zeeland en vooral aan het bijkomen van de jetlag en nog mijn laatste werkzaamheden aan het afronden. Ik hoop ergens medio volgende week dan eindelijk te gaan starten. Ik heb er inmiddels ruim twee jaar voorbereiding op zitten dus … let’s goooo!
 

Het begin van TA op het Zuidereiland bij Ship Cove
Het begin van TA op het Zuidereiland bij Ship Cove
 

En dan nog wat

Ik maak alle content tijdens Te Araroa helemaal gratis. Oftewel: je kunt meelezen, kijken en leven zonder dat het jou een cent kost. Mocht je mijn content leuk vinden, dan kun je een donatie doen ter waarde van een kop koffie zodat ik, wanneer ik in een dorpje ben, een fatsoenlijke kop koffie kan kopen in plaats van de smerige oploskoffie die ik op de trail ga drinken. Ik heb twee opties voor je:
 
koop een koffie voor me via Buy Me a Coffee
doneer via Petje.af
 
Je mag natuurlijk ook iets meer doneren zodat ik een koud biertje kan kopen na een lange wandelweek. De PetjeAf pagina linkt trouwens naar mijn podcast pagina, maar ik wilde niet een derde pagina openen! Vandaar …
 
Ik hoop dat je de moeite wilt doen om een kopje koffie te doneren. Daar worden wij als content makers namelijk altijd heel blij van. De koffiedrinker in mij is je dankbaar!
 

Al enthousiast geworden?

In het Nederlands zijn inmiddels verschillende boeken verschenen over Te Araroa:
 
Te Araroa van Jasper van Riet Paap
Niet Alleen van Tim Voors (tip: ik interviewde Tim, je leest het interview hier)
Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood
 
Binnenkort verschijnt bovendien mijn Reishandboek van Nieuw-Zeeland, je pre-ordert hem hier. En jaja, ook al je via mijn site een bestelling doet ontvang ik een (hele bescheiden) commissie.
 

Bluff Te Araroa Nieuw-Zeeland
Bluff
 

Updates vanaf de trail

Ik kan je niet beloven dat ik elke week een update ga schrijven, simpelweg omdat ik niet weet hoe mijn reis gaat zijn en of ik er zin en/of energie voor heb. Ik ben sowieso regelmatig op Instagram te vinden waar ik updates plaats in mijn stories. Op Facebook doe ik momenteel geen updates meer, Instagram is de place to be!
 
Ik hoop dat je virtueel met me meereist!
 
Liefs van Antonette
 
Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen dan ontvang ik een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou!

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *