Store Mosse Nationaal Park Zweden
zweden

Store Mosse Nationaal Park: het grootste moeras van Zuid-Zweden

Altijd al naar een groot moeras gewild en niet te ver willen rijden? Ga dan naar nationaal park Store Mosse in het Zweedse Småland. Hier vind je het grootste moeras van Zweden ten zuiden van Lapland en je kunt er prachtig wandelen. Store Mosse is compleet anders dan de verschillende andere nationale parken in Zweden en juist daarom een bezoek zeker waard.

Ik vertel je in dit artikel over mijn recente bezoek aan Store Mosse en welke wandeltips ik van de park ranger kreeg!

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Bij Naturum Store Mosse
Bij Naturum Store Mosse

“Store Mosse” betekent groot moeras en het ontstaan van het gebied in zijn huidige vorm begon al zo’n 14.000 jaar geleden, toen de ijstijd in Europa ten einde kwam. Het landijs dat dit deel van Europa bedekte smolt langzaam maar zeker en wat ooit een immense plas water was, werd nu een vochtig gebied met talloze vennen. Het water werd koeler en de vennen werden bedekt met een laag veenmos.

Tegenwoordig zijn het dikke lagen veenmos die de oude bodem van het meer bedekken. Zo her en der liggen nog een aantal meertjes verspreid over het vlakke gebied en zijn er wandelpaden aangelegd. Wandelen over het moeras is soms spannend, want je voelt de grond bewegen onder je voeten.

Het moeras van Store Mosse
Het moeras van Store Mosse

Bezoek aan Naturum

Ik reis in het laagseizoen door Småland en het Naturum bezoekerscentrum is gesloten. Speciaal voor mij en collega Bregje is vrijwilliger Klas-Göran aanwezig, die ons verwelkomt met een fika. Daar worden we heel blij van!

Hij vertelt ons over het ontstaan van Store Mosse en hoe het moeras er “vanbinnen” uit ziet. Speciaal voor ons gaan de deuren van het bezoekerscentrum open en hier leren we meer over de zachte grond en de kwetsbaarheid ervan.

Ook krijgen we uitleg over de flora en fauna van het nationale park. Een uurtje later is het tijd om zelf op pad te gaan.

Tijd voor een fika!
Tijd voor een fika!
Store Mosse
Een bruine beer die jaren geleden in Store Mosse rondzwierf

De vogelkijktoren van Store Mosse

Vlakbij Naturum staat een vogelkijktoren. Je loopt er via vlonders naartoe en eenmaal boven heb je een uitzicht over het grootste moeras van Zweden ten zuiden van Lapland. Wil je vogels spotten, neem dan een verrekijker mee. En doe een windjack aan want het landschap is open en dus grote kans dat er een koele wind staat.

Vogelkijktoren Store Mosse
Vogelkijktoren in Store Mosse
Het grootste moeras van Zweden ten zuiden van Lapland
Het grootste moeras van Zweden ten zuiden van Lapland

Wandelen in Store Mose Nationaal Park

De beste manier om Store Mosse te verkennen is te voet. Er zijn veel wandelroutes, die in lengte variëren tussen de 1,4 en 14 kilometer. Wij hebben helaas maar anderhalf uur de tijd om een wandeling te maken en dus gaan we op advies van Klas-Göran de wandeling Östra Rockne Runt (3,3 km) doen met een uitbreiding over de vlonders van Svartgölsleden (3 km).

Hij vertelt ons dat het handig is om waterdichte schoenen aan te trekken want je loopt in moerasgebied en veel paden zijn nat en/of planken staan onder water. Dit geldt eigenlijk voor alle wandelingen in Store Mosse.

De wandeling is niet moeilijk en onderweg vind ik bosbessen en zelfs nog wat cantharellen! Soms is het even glibberen op de natte planken, maar over het algemeen is het heerlijk wandelen. Hoogtepunt van deze route is het lange vlonderpad naar Svartgölen, een prachtig meer middenin het moeras.

Andere wandelroutes die Klas-Göran ons aanraad zijn de Kävsjön runt route (12 km) en de doorsteek naar het zuiden van het park. Hier kun je zelfs in trekkershutjes overnachten!

Helaas hebben we zoveel tijd niet en dus is het niet ondenkbaar dat ik in de toekomst nog eens terugkeer naar Store Mosse nationaal park.

Wandelingen in Store Mosse
Wandelingen in Store Mosse
Svartgölen in nationaal park Store Mosse
Svartgölen

Tips voor je bezoek aan nationaal park Store Mosse

Ten slotte geef ik je nog wat tips voor je bezoek aan nationaal park Store Mosse:

  • Indien je in juli of augustus gaat: de parkeerplaats bij Naturum is klein, kom dus voor 10.00 om een plekje te vinden.
  • Een deel van het park is van maart t/m augustus gesloten in verband met de beschermde vogels die hier leven, dit staat aangegeven bij Naturum.
  • Trek waterdichte wandelschoenen aan.
  • Het dichtstbijzijnde dorp is Värnamo. Kijk hier voor de overnachtingsopties in de buurt.

Ik maakte deze reis in samenwerking met Visit Småland. Andere plekken die ik bezocht tijdens deze reis waren onder meer Mullsjö en Jönköping, waar ik een deel liep van de John Bauerleden.

Cantharellen!
Cantharellen!

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Regel je reis naar Zweden

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!

– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.

– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.

– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:

SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *