Sonfjället National Park
zweden

Sonfjället National Park in Zweden: bergen en beren

Sonfjället National Park, of Sånfjällets Nationalpark, is één van de ruigste nationale parken in het midden van Zweden. Het park ligt in het westen van Zweden, in het hart van de streek Härjedalen in de provincie Jämtland. Met een oppervlakte van ca. 103 vierkante kilometer is het tevens ook één van de kleinste nationale parken in Zweden en kun je het park in een dag grotendeels wel zien.

Het grootste deel van Sonfjället National Park wordt gevormd door een enorme berg die je vanuit overal in de wijde omgeving al ziet liggen. Het park ligt ter hoogte van de stad Sundsvall, maar dan richting de Noorse grens. Het park staat bekend om zijn eenzame berg en … de beren! In dit artikel neem ik je mee op avontuur door Sonfjället National Park in Zweden.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd geupdate in 2024
 

Sånfjällets Nationalpark
Sånfjällets Nationalpark bij Nyvallen

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Wat te doen in Sonfjället National Park

Sonfjället is met name interessant voor wandelaars en liefhebbers van bijzondere natuur. Er zijn nauwelijks voorzieningen voor bezoekers en je bent dus vooral op je eigen creativiteit aangewezen. Verwacht er dus bijvoorbeeld geen koffieshop en uitgebreid bezoekerscentrum zoals in Fulufjället National Park. De enige echte voorziening is het kleine infocentrum in Nyvallen, maar deze was toen wij er waren gesloten. Reken er dus niet op dat je daar je informatie vandaan kunt halen. Wij kregen onze wandelbrochure mee vanaf de camping waar we stonden.
 
De belangrijkste activiteit in Sonfjället National Park is wandelen. Veel meer dan dit is er ook niet. Dit neemt niet weg dat het een geweldige plek is om te bezoeken, maar de uitzichten en landschappen worden pas echt bijzonder als je de berg op bent gelopen.
 
Daarnaast is Sonfjället één van de beste plekken in Zweden om bruine beren te zien. Ons werd aangeraden om met een tour mee te gaan, maar hier hadden we geen zin in. Uiteindelijk hebben we besloten om zelf op wild-safari te gaan, maar dit vergt wel een avontuurlijke houding. Meer daarover verderop in dit artikel!
 

Nyvallen
Het informatiecentrum bij Nyvallen
Het landschap van Härjedalen
Het landschap in het zuiden van Sonfjället

Wandelen in Sonfjället

Zoals gezegd is de belangrijkste activiteit in Sonfjället wandelen. Er zijn talloze trails, zowel voor gevorderde als wat minder ervaren wandelaar. De meeste wandelingen beginnen bij Nyvallen in het noorden van het park. Nyvallen is een kleine nederzetting / bergboerderij op ongeveer 14 kilometer rijden bergop vanuit Hedeviken. Vanuit hier beginnen diverse wandelpaden, waaronder de leuke 1-2 uur durende wandeling voor families die goed te doen is voor iedereen.
 
Een andere mooie wandeling is die naar Lillfjället, oftewel de kleine berg. Vanaf Nyvallen duurt deze wandeling ongeveer 3 uur maar je moet wel flink klimmen en dalen.
 
Wij kozen ervoor om de Sonfjället Full Circle wandeltocht te doen, een pittige hike van zo’n 15 kilometer de berg rond. Hieronder vertel ik je er alles over. Je kunt overigens ook prima een deel van deze wandeling maken en dan over hetzelfde pad weer teruglopen.
 
Ook vanuit de andere nederzettingen rondom het nationale park (Dalsvalen, Nysattern en Valmen) beginnen enkele wandelpaden. Tijdens onze wildsafari hebben wij ook nog een klein stuk van een trail bij Dalsvalen gedaan.

Wandelen in Sonfjället
Het wandelpad over door het alpiene terrein van Sonfjället

Op zoek naar beren in Sonfjället

Eerlijk is eerlijk, we willen graag beren zien. Ik heb ze al talloze keren gezien tijdens mijn Alaska reizen, maar mijn reisgenoot heeft nog nooit een wilde beer gezien, ondanks dat hij al minstens 25x in Zweden is geweest. De aanhouder wint echter dus wie weet hebben we deze keer geluk.
 
Op internet worden we niet veel wijzer over waar de kans het grootste is om beren te zien. We weten niet of dit te maken heeft met het feit dat men graag de begeleide tours wil verkopen (waarbij beren ‘gelokt’ worden met eten) of dat het gewoon onmogelijk is om ze te vinden. Wij besluiten sowieso niet met een tour mee te gaan en op eigen houtje op pad te gaan.
 
De campingeigenaar vertelt ons dat we het meeste kans maken in de zuidoosthoek van Sonfjället, maar ook dat hij zelf ondanks zijn talloze jaren in Zweden, pas enkele keren een beer heeft gezien. Toch gaan we vol goede moed op pad: nooit geschoten is altijd mis. Daarnaast hebben we tijd genoeg en vooral geen haast. Kom maar op met die beren!
 
We laden onze auto vol met eten en water en gaan op pad. Onze Volvo V40 hebben we speciaal voor deze reis omgebouwd tot een slaapauto dus als het moet, kunnen we er zelfs de nacht in doorbrengen. Vanuit Hede rijden we allereerst zuidwaarts richting Rånddalen. De weg is onverhard en hobbelig, maar dat maakt de pret juist alleen maar groter. Bij de nederzetting Rånddalen slaan we linksaf richting Linsell. De weg wordt slechter en we rijden dieper de wildernis in. Uiteindelijk komen we uit bij Dalsvallen, een aantal boerderijen en een Zweeds informatiepaneel.
 
Het mooie van rijden op dit soort wegen is dat je gewoon prima met een slakkengang kunt rijden zonder dat anderen er last van hebben, want er zijn nauwelijks andere auto’s. En als die er al zijn, laat je ze gewoon passeren. Vergeet dus niet met regelmaat in je achteruitkijkspiegel te kijken. Steeds als we denken dat we wild zien, stoppen we de auto, komen de verrekijkers tevoorschijn en turen we de horizon af.
 
Bij Dalsvallen besluiten we een korte wandeling te maken. We volgen de oranje markeringen bergop, tot we een prachtig uitzicht hebben. Hier nemen we een pauze en turen we de tegenoverliggende berghellingen af met onze verrekijkers. We hebben geen geluk.
 
Uren later rijden we de weg verder af naar Linsell waar we ons avondeten klaarmaken. Over dezelfde weg besluiten we terug te rijden naar de camping. De zon staat inmiddels laag aan de hemel: dit is het moment om wild te spotten. Bij Rånddalen slaan we opnieuw rechtsaf en dan ineens voel ik dat er iets naar me kijkt. Ik zie een joekel van een eland staan in de bosjes. Het is te donker om een goede foto te maken, maar wat een knoeperd!
 
Niet veel later komen we weer bij de camping aan. We hebben geen beren gespot (lees zeker nog even verder!) maar in ieder geval wel een prachtige eland gespot.

David op zoek naar beren bij Dalsvallen
Op zoek naar beren bij Dalsvallen

De Sonfjället Full Circle hike

De Sonfjället Full Circle hike is echt de allermooiste hike die je in dit deel van Zweden kunt maken wat mij betreft, de coverfoto van dit artikel werd ook op deze wandeling gemaakt. Het is een volle dag lopen en mijn GPS gaf aan het einde van de dag zelfs ruim 16 kilometer wandelafstand aan. Je klimt en je daalt flink, dus wandelstokken zijn handig om mee te nemen.
 
We beginnen ons avontuur in Nyvallen en parkeren hier de auto. De modderige family trail voert ons door de weiden waar kuddes met koeien staan. Na ongeveer een half uur licht stijgen, zijn we boven de boomgrens uit en hebben we de eerste vergezichten. Tijd om de verrekijkers weer tevoorschijn te halen dus.
 
Het pad blijft licht stijgen en tot mijn grote verbazing zijn er zelfs al wat herfstkleuren in het landschap aanwezig. Niet veel, maar het is duidelijk dat het einde van de zomer in aantocht is (we waren hier medio augustus). Terwijl ik af en toe foto’s maak, tuurt mijn wandelmaatje bijna non-stop de landschappen om ons heen af. De eerste rendieren zijn gespot, maar van beren en elanden nog geen spoor.
 

Herfstkleuren in Sonfjället National Park
Herfstkleuren in Sonfjället National Park

Een beer!

Ineens slaakt hij een kreet. ‘EEN BEER! Ik zie een beer!’ Hij staat op ongeveer 50 meter van mij vandaan op een heuveltje de vallei in te turen. Ik ren naar hem toe en kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat mijn verrekijker in mijn rugtas zit. Snel probeer ik hem te pakken maar de consternatie is enorm. Mijn reismaatje is hyper want hij zag op zo’n 800 meter van ons vandaan een enorme beer scharrelen. Op het moment dat ik mijn verrekijker tevoorschijn heb gehaald, is hij alweer verdwenen de bosjes in.
 
Baal ik? Ja en nee. Ja want ik had natuurlijk ook graag een beer willen zien. Maar ik voel vooral heel veel blijheid voor mijn reismaatje. Hij wilde dit al zo lang en het is hem nu gelukt! De rest van de hike blijven we alert op wild maar behalve een paar rendieren zien we geen wild meer.
 
Lees ook: hoe een beer ons van de trail jaagde in het Vålådalen Natuurreservaat

Geen beer, wel een wit rendier
Geen beer, wel een wit rendier

Over de top naar Nyvallen terug

Nog hyper van de beer lopen we naar het zuidelijkste punt van onze hike: de shelter bij Hästtjärn. Van het meertje op de wandelkaart blijkt weinig over en het is maar goed dat hier een shelter staat want de wind giert om onze oren en we hebben het behoorlijk koud. In de shelter eten we wat en na een korte stop vervolgen we onze weg. Eerst langs een eindeloze stroom die we regelmatig oversteken, dan langs de Valmjället omhoog.
 
Het landschap wordt stenig en overal om ons heen zijn rotspartijen. We klimmen tot grote hoogte en springen van steen naar steen wanneer het wat afvlakt. Dan komen we bij de kam van de berg, pal onder ons ligt de Lillfjället en Nyvallen. Wat volgt is een immens steile afdaling waar mijn knieën af en toe van knikken. Na een uur flink doorstappen staan we weer bij Nyvallen en zijn we terug bij de auto, een bijzondere ervaring rijker!
 
Lees ook: paklijst wandelvakantie, wat moet mee? 

Sonfjället National Park Zweden
Het nagenoeg lege meertje in het zuiden van het park
Op de fjället in Sonfjället
Op de fjäll in Sonfjället National Park

Waar te overnachten voor je bezoek aan Sonfjället National park

Wij verbleven een aantal nachten op Camping Hede, dat geleid wordt door Nederlandse eigenaren. Het is een prima camping. Niet te groot, rustig gelegen en met goede voorzieningen. Liever in een hotel overnachten? Kijk dan hier voor accommodaties in de regio Härjedalen.
 
In Zweden geldt ook het allemansrecht, wat betekent dat je overal mag kamperen, mits je niemand stoort en je geen rommel achterlaat. Oftewel: leave nothing but footprints! Na ons bezoek aan Sonfjället reden wij richting Noorwegen en vonden we deze prachtige kampeerspot aan de doorgaande weg. Heerlijk! Meer weten over wildkamperen? Lees dan hier onze uitgebreide blog over wildkamperen in Zweden volgens het allemansrecht.
 

wildkamperen in zweden
Wildkamperen in Zweden

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Regel je reis naar Zweden

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!

– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.

– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ANWB en ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.

– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:

SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Nordic.nl organiseert prachtige rondreizen door heel Scandinavië.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.

Rondreizen Midden-Zweden

Op zoek naar een rondreis naar Zweden? Bekijk hieronder eens de volgende opties:
 
13-daagse rondreis Midden Zweden van kust tot kust van ANWB Reizen
8-daagse autorondreis Puur en Ongerept Zweden van De Jong Intra
 

Conclusie

Wij vonden ons bezoek aan Sonfjällets nationalpark enorm de moeite waard. Zelfs ondanks het feit dat ik de beer zelf niet heb gezien zou ik je een bezoek aan dit bijzondere natuurgebied zeker aanraden. Meer informatie over het park vind je op de website van Sweden’s National Parks.

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *