Sommarøy: het einde van de weg in Noord-Noorwegen
Het hoge noorden van Noorwegen maakte vorige zomer een diepe indruk op me. Het landschap is woest, desolaat en onverbiddelijk. Na mijn roadtrip naar de Noordkaap zette ik mijn reisgenoot af op de luchthaven van Tromsø en toen wist ik even niet zo goed hoe nu verder … tot ik een bericht in mijn Instagram DM’s kreeg om naar Sommarøy te gaan. Ik stapte bij Tromsø in de auto en reed een uurtje westwaarts richting de Arctische Oceaan. Tot ik bij het bijzonder fraaie Sommarøy uit kwam. Opnieuw een droombestemming als je van ruige landschappen houdt.
Table of Contents | Inhoudsopgave
Over Sommarøy
Toen ik even kort wat probeerde te lezen over Sommarøy op internet vond ik vooral adviezen om hier in de winter naartoe gegaan om het noorderlicht te spotten, vanwege de beperkte lichtvervuiling. Over Sommarøy in de zomer vond ik niet veel. Ik dacht dus dat Sommarøy een eilandje is, maar het is een dorp verdeeld over twee verschillende eilanden: Store Sommarøya en Hillesøya. Deze eilandjes zijn middels een kleine brug met elkaar verbonden en met een grote brug verbonden met het vasteland van Noorwegen: de Sommarøybrua. Deze brug is enkelbaans en verkeer wordt gereguleerd middels een stoplicht.
Wat te doen in Sommarøy
Heel veel te doen is er niet in Sommarøy en dat is nou precies wat het zo bijzonder maakt. Het eiland is zo smal dat je, een beetje afhankelijk van hoe je staat, aan je linkerhand de puntige toppen van Senja ziet liggen en aan de je rechterhand het vasteland van Kvaløya. Sommarøy zelf heeft geen hoge bergen, maar is juist relatief vlak. Wat het meeste indruk op mij maakte, was het felblauwe water van de Arctische Oceaan.
Ik zag aan de hagelwitte stranden af en toe wat mensen liggen en aangezien het zonnig was, vond ik hier mijn ideale plek om een ‘arctic plunge’ te maken, oftewel een duik in de Arctische Oceaan te nemen. Was het koud? Ja, maar niet zo koud dat het niet te doen was. Aangezien ik eerder een Wim Hof workshop heb gedaan, kan ik mijn adem goed onder controle houden wanneer het koud wordt. Wat natuurlijk ook hielp is dat de zon scheen …
Ørnfløya wandeling bij Sommarøy
De mooiste wandeling in Sommarøy ligt er feitelijk net buiten, het is namelijk de Ørnfløya wandeling net ten zuiden van Sommarøy. Deze wandelroute is slechts 1.5 kilometer per enkele reis, maar brengt je naar een fabelachtig uitzichtpunt op Sommarøy. Ik durf wel te zeggen dat dit een van de mooiste wandelingen is die ik maakte in Noorwegen en dat Sømmarøy absoluut een van de mooiste plekken in Noorwegen is die ik tot nu toe gezien heb.
Neem als je vanaf de brug komt niet de afslag terug naar links richting Tromsø, maar blijf de doorgaande weg volgen. Nog geen 500 meter na de afslag heb je aan de linkerkant een handjevol parkeerplaatsen, hier kun je de auto kwijt. De wandeling naar Ørnfløya begint aan de rechterkant van de weg.
In 1.5 kilometer klim je, meestal over een breed pad, naar een hoogte van 154 meter boven zeeniveau. Af en toe is het pad nat en modderig, maar over het algemeen in goede staat. Op het laatst moet je even wat feller klimmen, maar eenmaal boven is wordt de moeite enorm beloond met een prachtig uitzicht over Sommarøy en Hillesøya. Op mijn navigatie zag ik ook een trail recht naar beneden gaan, maar die bleek niet echt meer te bestaan. Uiteindelijk ben ik al struinend over de berg terug gelopen naar de auto.
Tips voor Sommarøy
Ik eindig dit artikel nog met wat handige tips voor je bezoek aan Sommarøy.
- Kamperen kan op Sommarøy Camping & Marina, aan de noordzijde van het eiland
- Het Sommarøy Arctic Hotel is het enige hotel op het eiland
- De dichtstbijzijnde benzinepomp is in Tromsø dus vergeet niet om hier je tank nog even vol te gooien
- Boodschappen doe je ook het voordeligst in Tromsø, voor noodgevallen is er een kleine supermarkt op Sommarøy.
- Wil je vanaf Sommarøy verder reizen naar Senja, dan gaat er een ferry naar Botnhamn vanaf Brensholmen, net buiten Sommarøy. Het vaarschema vind je hier.
- Wildkamperen? Ik vond een plekje net voor de brug naar Sommarøy. Op het eiland zelf waren geen geschikte plekken die voldoende privacy boden naar mijn mening.
- Op Sommarøy zijn twee kleine stranden: Reina en Krinta. Beiden hebben picknickbanken en belangrijker: prachtige uitzichten op de bergen aan de overkant.
Regel je reis naar Noord-Noorwegen
Op vakantie naar Noord-Noorwegen? Dat kan ik je echt van harte aanbevelen want de natuur is er werkelijk prachtig. Houd er rekening mee dat het echt enorm ver rijden is vanuit Nederland, de snelste route van Utrecht naar Tromsø is bijna 3.000 kilometer en gaat via Zweden. Heb je minder dan een maand de tijd, dan zou ik adviseren om te vliegen naar Tromsø en hier met een huurauto verder te gaan reizen.
- Je vliegticket naar Tromsø boek je voordelig via Skyscanner of KAYAK
- Een huurauto boek je zonder zorgen bij Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico al voor je af zodat je zonder zorgen direct na aankomst op pad kunt.
- Boek je overnachtingen in het Arctic Hotel hier.
- In Tromsø heb ik overnacht in het Ami Hotel op loopafstand van het centrum.
- Vergeet voordat je op reis met een camper gaat niet de ASCI campingcard te kopen!
- Campings zijn te boeken via ANWB Campings of de ASCI.
Wil je liever een georganiseerde reis? Dat kan natuurlijk ook. De volgende reisorganisaties hebben een rondreis door Noord-Noorwegen in het programma:
– Voigt Travel
– Nordic.nl
– ANWB Reizen
– BBI Travel
Hieronder vind je enkele voorbeelden van complete autoreis naar de Noordkaap:
– 20-daagse rondreis Noordkaap, Lofoten en Lapland
– Een 8-daagse Fly & Drive naar de Noordkaap
– 27-daagse rondreis vanuit Nederland naar de Noordkaap
Je kunt ook een cruise naar de Noordkaap maken! Dit kan bijvoorbeeld met de Hurtigruten. Bekijk hier de opties en prijzen. Ook Holland America Line heeft een cruise naar de Noordkaap.
Reis je ook via Zweden? Bestel dan mijn Reishandboek Zweden!
Reishandboek Zweden
Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.
Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.
Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel
Conclusie en disclaimer
Ik vond mijn bezoek aan Sommarøy echt een van de hoogtepunten van mijn reis door het noorden van Noorwegen. Over deze en andere reizen die ik maakte schreef ik ook nog de volgende blogs:
- Treriksröset, het Drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland
- Rondreis Noordkaap: dit is de route die ik aflegde
- Het eiland Senja in Noord-Noorwegen: achter de wolken schijnt de zon
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.